ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 21/11/2014)

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% προβλέπει ο προϋπολογισμός

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ) και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό».

Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα πτώση στο 22,6% από 24,8% εφέτος.

Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 1,5% και θα ανέλθει σε 1,8% ενώ θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με μείωση των συντελεστών καθώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τρόικα έχει για άλλη μια φορά διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πραγματικότητα, όπως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 επιβεβαιώνει την κυβέρνηση.

Ο κ.Σταϊκούρας χαρακτήρισε «αν όχι συντηρητική, τουλάχιστον ρεαλιστική» την πρόβλεψη περί ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,6%, από -3,9% το 2013, τονίζοντας ότι η χώρα θα παρουσιάσει, ύστερα από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα, εποχικά διορθωμένα, τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,8% το 1ο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2013, αύξηση 0,3% το 2ο τρίμηνο σε σχέση με το 1ο τρίμηνο και αύξηση 0,7% το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο, όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας.

Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το 3ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε αύξηση 1,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2013.

Αυτή η εκτίμηση για όλο το έτος, βασίζεται, κυρίως, στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ανάκαμψης των επενδύσεων, ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμη, όπως σημείωσε, η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, υποχωρεί. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας, τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στο 25,9%, από 27,8% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Επίσης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013. Το μέσο ποσοστό ανεργίας, σε εθνικολογιστική βάση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 24,8%, από 25,5% το 2013.

«Βέβαια, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή» τόνισε, σημειώνοντας ότι ενώ τα υψηλά ποσοστά νέων και μακροχρόνια ανέργων αποδεικνύουν το διαρθρωτικό χαρακτήρα της, καθιστώντας επιτακτική την αταλάντευτη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και των ειδικών δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ακόμη, όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Υποχωρεί συνεχώς, παραμένοντας ο χαμηλότερος μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -1%.

Αναφερόμενος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπογράμμισε ότι είναι πλεονασματικό. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του έτους, έναντι πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω, ιδιαίτερα, του αυξημένου ισοζυγίου υπηρεσιών, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης και της αξιόλογης επίδοσης των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ.Σταϊκούρας, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Πηγή: www.nerit.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671