ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Παρασκευή - 21/11/2014)

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. (Fac - Trade).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Νότη Μηταράκη στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών

Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. (Fac - Trade)

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (Fac - Trade) που πραγματοποιηθήκαν στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Μηταράκης προέβη σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τις προτάσεις που παρουσίασε στο Συμβούλιο η Ιταλική Προεδρία για τον Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Άμυνας και την πρόσβαση στην Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων.

Η πρόταση για τον Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Άμυνας αφορά στην ενίσχυση της δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στην αγορά της Ε.Ε. από τρίτες χώρες και των οποίων η τιμή έχει διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα dumping ή επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από το κράτος προέλευσης.

Η πρωτοβουλία για την πρόσβαση στην Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων σχετίζεται με την αρχή της αμοιβαιότητας και το γεγονός ότι η ελευθερία που παρέχει η Ε.Ε. στις επιχειρήσεις άλλων χωρών να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων στο έδαφός της, θα πρέπει να οδηγεί σε αντίστοιχη αντιμετώπιση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από πλευράς των συγκεκριμένων χωρών. Σε όποιες χώρες αυτό δεν συμβαίνει, η πρόταση κανονισμού ενισχύει τη δυνατότητα της Ε.Ε. οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων χωρών να βρεθούν αντιμέτωπες με αντίστοιχες κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις του ο κ. Μηταράκης επεσήμανε:

Για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Άμυνας

«Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στις προσπάθειες της Ιταλικής Προεδρίας, η οποία εργάστηκε πολύ συστηματικά για να παρουσιάσει την πρόταση που έχουμε μπροστά μας. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας είχαμε στενή συνεργασία με την τότε επικείμενη Ιταλική Προεδρία, σε μία προσπάθεια να δώσουμε ώθηση σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας για τον Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνει η πρόταση θα θωρακίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τον πιθανό αθέμιτο ανταγωνισμό, που προκαλείται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, είτε μέσω dumping, είτε μέσω επιδοτήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα είναι υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου. Και βεβαίως λαμβάνουν υπόψη τους και τα συμφέροντα των εισαγωγέων και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα εισαγόμενα προϊόντα. Παράλληλα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εξάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, να μην αφήσουμε τον ευρωπαίο παραγωγό απροστάτευτο στο παγκόσμιο εμπορικό γίγνεσθαι, όταν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτή η έννοια μας για τον ευρωπαίο παραγωγό και την ευρωπαϊκή επιχείρηση, είναι που καθοδηγεί και την απόφασή μας να στηρίξουμε την απόκλιση από τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού (LDR), ώστε να αναπληρώνεται πλήρως, σε ειδικές περιπτώσεις, η ζημιά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Συμπερασματικά, λοιπόν, ενθαρρύνουμε την Ιταλική Προεδρία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας»

Για την πρωτοβουλία αναφορικά με την πρόσβαση στην Αγορά Δημοσίων Συμβάσεων

«Το είπα και πριν, θα το επαναλάβω και τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς ως Ελλάδα, στηρίζουμε το Ελεύθερο Εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και γι’ αυτό η ευρωπαϊκή αγορά δημοσίων συμβάσεων είναι ανοιχτή στο διεθνή ανταγωνισμό. Δεν συμβαίνει, όμως, όπως είπε και η Κυρία Επίτροπος, το ίδιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Και εκεί έγκειται η προστιθέμενη αξία της πρότασης κανονισμού για την πρόσβαση στην Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων. Θα πρέπει και οι άλλοι εταίροι μας σε παγκόσμιο επίπεδο να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τον ίδιο ανοιχτό τρόπο που αντιμετωπίζουμε και εμείς τις δικές τους. Δεν νοείται να έχουμε

εμείς την αγορά μας τη δική μας αγορά ανοιχτή και άλλοι να κρατούν κλειστή τη δική τους στις δικές μας επιχειρήσεις. Στηρίζουμε λοιπόν τη συμβιβαστική πρόταση της Ιταλικής Προεδρίας και ευχόμαστε καλή συνέχεια στις προσπάθειές της».

Δείτε τις παρεμβάσεις του ΥΦΥΠΑΑΝ στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.mitarakis.gr/drasi/ypan/1226/fac-eu-trade-noe-2014

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671