ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Αριθμ. 2/85252/0026/31.10.2014

Καθορισμός δικαιολογητικών για την πληρωμή ειδικής επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 1 της αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/ οικ.238/3.1.2014 κ.υ.α. (Β΄ 5).

Αριθμ. 2/85252/0026

(ΦΕΚ Β΄ 3115/20.11.2014)

Καθορισμός δικαιολογητικών για την πληρωμή ειδικής επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 1 της αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/ οικ.238/3.1.2014 κ.υ.α. (Β΄ 5).

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις: α) του άρθρου 26, παρ.1 του Ν. 2362/1995 «Περί Δημόσιου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247), όπως αντικαταστάθηκε με το ταυτάριθμο άρθρο του Ν. 3871/2010 (Α΄ 141),

β) του άρθρου 53 του Ν. 4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α΄ 179),

γ) του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).

2. Την αριθμ. οικ. 70601/23.12.2013 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών Μεταφορών και δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (Β΄ 3272).

3. Την αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.29/οικ. 238/3−1−2014 κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού και Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (Β΄ 5).

4. Την αριθ. Υ48/9−7−2012 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα» (Β΄ 2105).

5. Το γεγονός ότι από την απόφαση δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

6. Την υφιστάμενη υπηρεσιακή ανάγκη για τον καθορισμό της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για την πληρωμή των δαπανών που αφορούν στην επιδότηση Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Π.Η.Ε.) για την επίπτωση στα έσοδα αυτών της ειδικής τιμολογιακής χρέωσης οικιακών καταναλωτών σε περίπτωση εφαρμογής μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και όλων των λεπτομερειών για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Δικαιούχοι επιδότησης

Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης είναι οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκτήσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Λ.ΑΓ.Η.Ε.) (άρθρο 2 του ν. 4001/2011, Α΄ 179).

Άρθρο 2

Καταβολή επιδότησης

1.α. Οι δαπάνες για την πληρωμή της επιδότησης του άρθρου 1 της αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.29/οικ.238/3−1−2014 κ.υ.α. (Β΄ 5), ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και εντέλλονται προς πληρωμή από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με χρηματικά εντάλματα.

β. Οι ανωτέρω δαπάνες αναλαμβάνονται κατά τη διαδικασία της παρ. 2, του άρθρου 9, του π.δ. 113/2010 (Α΄ 194 και 209).

2. Οι δαπάνες για την καταβολή της ανωτέρω επιδότησης βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Ε.Φ.:31−120 και Κ.Α.Ε.: 2135).

Άρθρο 3

Υπολογισμός ύψους επιδότησης Αποζημίωση προμηθευτών

1. Οι Π.Η.Ε. δικαιούνται επιδότησης σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού (αριθ. Δ5/ΗΛ/οικ.5475/26−3−2014 εγκύκλιος, ΑΔΑ: ΒΙΞΡΟ−ΞΙ3) για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος − πελάτες τους που δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 1 της αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ.238/03.01.2014 υπουργικής απόφασης (Β΄ 5). Τα καταβαλλόμενα ποσά αφορούν τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο ρυθμιζόμενο σκέλος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος των υπόψη καταναλωτών.

2. Ο υπολογισμός του ύψους της δικαιούμενης επιδότησης διενεργείται μηνιαίως απολογιστικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτροπαραγωγής του ΥΠΕΚΑ μετά από αίτηση του οικείου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που υποβάλλεται στη Διεύθυνση αυτή στην αρχή κάθε ημερολογιακού μήνα t, συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα αναλυτικά στοιχεία και τις απαραίτητες πληροφορίες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για χρονικό διάστημα έως και την τελευταία ημέρα του ημερολογιακού μήνα t−5 και σχετικού κόστους.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρ.2 είναι η έγκαιρη υποβολή των στοιχείων από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), καθώς και η τιμολόγηση της δικαιούμενης επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειες και η παροχή των εκπτώσεων στους καταναλωτές.

4. α. Σε περίπτωση αχρεώστητης καταβολής της επιδότησης (λανθασμένες μετρήσεις ή/και χρεώσεις), που διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχου από την Διεύθυνση Ηλεκτροπαραγωγής του ΥΠΕΚΑ, το ποσό της εισπραχθείσας επιδότησης καταλογίζεται κατά τις κείμενες διατάξεις μαζί με το νόμιμο τραπεζικό τόκο που υπολογίζεται επ' αυτής από την ημερομηνία είσπραξης της, βάσει του επιτοκίου της Ε.Κ.Τ. για τις πλέον πρόσφατες βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της, προσαυξημένο κατά οκτώ (8) επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες.

β. Τυχόν καταλογιζόμενα κατά τα ανωτέρω ποσά εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α΄ 90) (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται ως έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Α.Ε.: 3249).

Άρθρο 4

Διαδικασία και δικαιολογητικά

Καθορίζουμε τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων και την καταβολή της ανωτέρω επιδότησης, ως ακολούθως:

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.α. Οι αιτήσεις των δικαιούχων, στις οποίες αναφέρονται όλα τα στοιχεία της περ. (iii), της παρ. 3α της ενότητας (Β΄) του παρόντος άρθρου, μαζί με τα δικαιολογητικά των παρ. 5 − 8 της ενότητας αυτής, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Ηλεκτροπαραγωγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

β. Προκειμένου να εκδοθεί η, κατά την ενότητα (Β) παρ.4, του παρόντος άρθρου Βεβαίωση πιστοποίησης της Διεύθυνσης Ηλεκτροπαραγωγής του ΥΠΕΚΑ, ο Προμηθευτής υποβάλλει στη Διεύθυνση αυτή τα στοιχεία που απαιτούνται, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/ οικ.5475/26−3−2014 Εγκύκλιο). Η Βεβαίωση εκδίδεται σύμφωνα με τις παρ.2 και 3 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

γ. Η ανωτέρω Υπηρεσία, μετά την πιστοποίηση και βεβαίωση της ακρίβειας των υποβαλλόμενων στοιχείων, διαβιβάζει πλήρη φάκελο, καθώς και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την σύνταξη της κατάστασης πληρωμής, στη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ, η οποία μεριμνά για την έκδοση απόφασης ανάληψης της σχετικής υποχρέωσης, συντάσσει την κατάσταση πληρωμής (ενότητα Β, παρ. 3α), ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και τα προωθεί στην αρμόδια Υ.Δ.Ε. για την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος στο όνομα κάθε δικαιούχου.

δ. Η αποζημίωση καταβάλλεται με χρηματικά εντάλματα που εκδίδονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, μετά την υποβολή των αναφερομένων στην ενότητα (Β΄) δικαιολογητικών.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση του δικαιούχου για την καταβολή της επιδότησης.

2. Αντίγραφο απόφασης του αρμόδιου, για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης, οργάνου.

3.α. Κατάσταση πληρωμής της δαπάνης [ως συνημμένο υπόδειγμα του παραρτήματος της παρούσας], σε δύο (2) αντίτυπα, που περιλαμβάνει:

i) το Φορέα/Ειδικό Φορέα/Κ.Α.Ε.,

ii) το οικονομικό έτος τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη,

iii) τα στοιχεία του δικαιούχου [επωνυμία εταιρείας, διεύθυνση/έδρα εταιρείας, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ κ.λπ.],

iv) την αιτιολογία πληρωμής της δαπάνης,

ν) το ποσό της δικαιούμενης επιδότησης,

β. Η ανωτέρω κατάσταση θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ.

4. Βεβαίωση πιστοποίησης της Διεύθυνσης Ηλεκτροπαραγωγής του ΥΠΕΚΑ περί της ακρίβειας των υποβαλλόμενων στοιχείων, καθώς και αναλυτική κατάσταση επιδοτήσεων ανά περιφέρεια για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα

5. Πρωτότυπο τιμολόγιο (άρθρο 6, ΚΦΑΣ) ισόποσο της δικαιούμενης επιδότησης.

6. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει, υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της δικαιούχο εταιρείας από την οποία προκύπτει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία (πίνακες 2 και 3 του παραρτήματος της αριθ. Δ5/ΗΛ/οικ.5475/26−3−2014 εγκυκλίου) είναι ακριβή και αληθή, καθώς και ότι η αιτούμενη επιδότηση έχει ήδη χορηγηθεί στους καταναλωτές έχουν ενημερωθεί για τη χορήγηση της επιδότησης, με ειδική αναγραφή στους λογαριασμούς.

7. Ανακοίνωση κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το χωρικό πεδίο της Περιφέρειας Αττικής ή τον αρμόδιο Περιφερειάρχη για το χωρικό πεδίο των λοιπών Περιφερειών της Χώρας, σύμφωνα με την κ.υ.α. 70601/23.12.2013 (Β΄ 3272).

8. Βεβαιώσεις: α) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) περί του ότι ο δικαιούχος − Π.Η.Ε. έχει αποκτήσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και β) του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ότι αυτός είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Άρθρο 5

Τελικές διατάξεις

Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για την καταβολή επιδοτήσεων που χορηγούνται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ (.pdf)

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671