ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Απόφαση 20/697/10.11.2014

Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 (ΦΕΚ 901Β/16.6.2004) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων».

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Ν.Π.Δ.Δ.

Α Π Ο Φ Α Σ Η

20/697/10.11.2014

τoυ Διοικητικού Συμβουλίου

Θέμα: Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 (ΦΕΚ 901Β/16.6.2004) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τα άρθρα 1 έως 7 του ν. 3756/2009 (ΦΕΚ 53 Α/31.3.2009) «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του ν. 4141/2013 (ΦΕΚ 81 Α/5.4.2013 «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις».

2. Τα άρθρα 39 έως 49, 51 έως 55 και 57 έως 58 του ν. 2396/1996 (ΦΕΚ 73 Α/30.4.1996) για τις «Επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων και άυλες μετοχές» καθώς και το άρθρο 58 του ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 137 Α/11.11.1997) «Χρηματιστηριακή αγορά παραγώγων και άλλες διατάξεις».

3. Tον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και τοπικών λογαριασμών.

4. Τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3884/2010, με το οποίο προστέθηκε νέο άρθρο 28α στον κ.ν. 2190/1920, με το οποίο ρυθμίζονται ειδικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μετόχων και την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών.

5. Τις διατάξεις του νέου ΚΦΕ (ν.4172/2013) και της κατάργησης του ν.2238/1994, σχετικά με την διαδικασία πληρωμής τοκομεριδίων και έκδοσης βεβαιώσεων.

6. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3842/2010 με την οποία καταργήθηκε το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 2396/1996 σχετικά με το απόρρητο επί άυλων ανωνύμων μετοχών το οποίο ίσχυε και έναντι της εκδότριας εταιρείας ανωνύμων μετοχών, ως δ’ εκ τούτου έχει καταργηθεί και κάθε περιορισμός, ως προς την ενημέρωση της εκδότριας ανωνύμων αξιών, οι οποίες έχουν εξομοιωθεί πλήρως και σε όλη την έκταση με τις εκδότριες ονομαστικών μετοχών.

7. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3756/2009, προκειμένου να απλοποιηθούν κατά το δυνατό οι σχετικές διαδικασίες για τους Επενδυτές, για την μεταβίβαση αξιών κατ’ εντολή τους.

8. Την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ Α’ 137), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ Α’ 43) και αντικαταστάθηκε από την παρ. 6 του άρθρου 39 του ν. 2324/1995 (ΦΕΚ Α’ 146).

9. Την με αριθμό πρωτ. 3060/4.11.2014 (αρ. πρωτ. Ε.Κ. 13879/6.11.2014) επιστολή της εταιρίας «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων».

10. Την από 16.10.2014 γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το απόρρητο των καταχωρήσεων στο Σ.Α.Τ.

11. Το άρθρο 90 του «Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο Πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α/98/22.4.2005).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την τροποποίηση της απόφασης υπ’ αριθμ. 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων», όπως ισχύει, (εφεξής ο «Κανονισμός») ως εξής:

Άρθρο 1

Το άρθρο 1 του Κανονισμού τροποποιείται ως εξής:

α) Προστίθεται ορισμός αριθ. 3α ως εξής:

«3α. Ως Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. νοείται η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.» (ATHEXCSD) που ενεργεί ως διαχειριστής του Σ.Α.Τ. και Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών κατά τις κείμενες διατάξεις, ιδίως το ν. 3756/2009. Όπου στον παρόντα Κανονισμό αναφέρονται οι όροι Κ.Α.Α. ή Ε.Χ.Α.Ε. νοείται ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. .»

β) Ο ορισμός αριθ. 26 αντικαθίσταται ως εξής:

«26. Ως Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) νοείται το μηχανογραφικό - λειτουργικό σύστημα καταχώρισης και παρακολούθησης σε λογιστική μορφή κινητών αξιών, παρακολούθησης των επ’ αυτών μεταβολών, το οποίο έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ.»

γ) Ο ορισμός αριθ. 32 (δ) αντικαθίσταται ως εξής:

«32 (δ) H Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. (ATHEXCSD), η οποία θεωρείται Χειριστής αποκλειστικά και μόνο για τις ενέργειες που ρητά προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό, στον Κανονισμό Εκκαθάρισης και Διακανονισμού Συναλλαγών επί Κινητών Αξιών σε Λογιστική Μορφή και στις αποφάσεις του Διαχειριστή Σ.Α.Τ.»

Άρθρο 2

Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Στο Σ.Α.Τ. δημιουργούνται Μερίδες Επενδυτή, Εκδότριας, Μέλους, Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή, Ειδικού Διαπραγματευτή Παραγώγων, Ειδικού Διαπραγματευτή Μεριδίων Δ.Α.Κ., Ειδικού Διαπραγματευτή Σ.Χ.Π., Διαχειριστή Συστήματος, Ασφαλειών Πελατείας, Χειριστή, Παρόχου, Διαχειριστή Σ.Α.Τ. και Μερίδα Κατάθεσης Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (Μερίδα Κατάθεσης ΤΠΔ). Σε καθεμιά από τις παραπάνω μερίδες τηρούνται οι παρακάτω Λογαριασμοί μέσω των οποίων γίνεται η κίνηση των αξιών και η παρακολούθησή τους με λογιστικές εγγραφές:

α. Στη Μερίδα Επενδυτή τηρείται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός. Κατ΄ εξαίρεση στην περίπτωση μη εμφανισθέντος μετόχου σύμφωνα με το άρθρο 56 στη Μερίδα Επενδυτή τηρείται μόνο Ειδικός Λογαριασμός.

β. Στη Μερίδα Εκδότριας τηρούνται Λογαριασμός Αξιών, Ειδικός Λογαριασμός και Μεταβατικός Λογαριασμός.

γ. Στη Μερίδα Μέλους τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

δ. Στη Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

ε. Στη Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή Παραγώγων τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

στ. Στη Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή Δ.Α.Κ. τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

ζ. Στη Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή Σ.Χ.Π. τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

η. Στη Μερίδα Παρόχου τηρείται Τεχνικός Λογαριασμός.

θ. Στη Μερίδα του Διαχειριστή Σ.Α.Τ. τηρούνται Τεχνικός Λογαριασμός και Μεταβατικός Λογαριασμός.

ι. Στη μερίδα Διαχειριστή Συστήματος τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

ια. Στη μερίδα Ασφαλειών Πελατείας τηρούνται Λογαριασμός Αξιών και Ειδικός Λογαριασμός.

ιβ. Στη μερίδα Χειριστή τηρείται Μεταβατικός Λογαριασμός.

ιγ. Στη μερίδα Κατάθεσης ΤΠΔ τηρείται Ειδικός Λογαριασμός.»

Άρθρο 3

Οι παράγραφοι 2 έως και 6 του άρθρου 4 του Κανονισμού αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία Μερίδας Επενδυτή είναι, κατά τις διακρίσεις των επομένων παραγράφων, τα παρακάτω στοιχεία αναγνώρισης του επενδυτή και τα γενικά στοιχεία αυτού:

α. Στοιχεία αναγνώρισης του επενδυτή είναι τα εξής:

αα. Για τα φυσικά πρόσωπα

i. Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή το όνομα συζύγου

ii. Το είδος και τα στοιχεία πιστοποιητικού αναγνώρισης (ενδεικτικά δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, ημερομηνία εκδόσεως, εκδούσα αρχή).

iii. Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ)

iν. Η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ)

ν. Η υπηκοότητα

νi. Η ένδειξη «φυσικό πρόσωπο»

νii. Η ημερομηνία γέννησης

νiii. Η χώρα φορολογικής κατοικίας

ix. Η ένδειξη τυχόν ειδικής φορολογικής αντιμετώπισης, η οποία δηλώνεται από τον αρμόδιο Χειριστή.

x. Οι ενδείξεις γενικής και ειδικής κατηγορίας στις οποίες εντάσσεται η μερίδα για στατιστικούς σκοπούς, όπως καθορίζονται με βάση τις κείμενες διατάξεις και εξειδικεύονται από το Διαχειριστή του Σ.Α.Τ., οι οποίες συμπληρώνονται από τον αρμόδιο Χειριστή,

xι. Η ένδειξη τυχόν λοιπών ειδικών κατηγοριών στις οποίες εντάσσεται η μερίδα, οι οποίες εκάστοτε καθορίζονται και εξειδικεύονται από το Διαχειριστή του Σ.Α.Τ.

ββ. Για τα νομικά πρόσωπα

i. Η πλήρης επωνυμία του νομικού προσώπου

ii. Η καταστατική έδρα

iii. Η εταιρική μορφή του νομικού προσώπου

iν. Αριθμός και ημερομηνία καταχώρησης του νομικού προσώπου στα οικεία βιβλία δημοσιότητας

ν. Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ)

νi. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ

νii. Η εθνικότητα

νiii. Η ένδειξη «νομικό πρόσωπο»

ix. Ο εκπρόσωπος του νομικού προσώπου έναντι του Κ.Α.Α ("Υπεύθυνος"), για τις πράξεις που προσδιορίζει το Κ.Α.Α.

x. Η χώρα φορολογικής κατοικίας

xi.Η ένδειξη τυχόν ειδικής φορολογικής αντιμετώπισης

xii. Η ένδειξη τυχόν ειδικής φορολογικής αντιμετώπισης, η οποία δηλώνεται από τον αρμόδιο Χειριστή

xiii. Οι ενδείξεις γενικής και ειδικής κατηγορίας στις οποίες εντάσσεται η μερίδα για στατιστικούς σκοπούς, όπως καθορίζονται με βάση τις κείμενες διατάξεις και εξειδικεύονται από το Διαχειριστή του Σ.Α.Τ., οι οποίες συμπληρώνονται από τον αρμόδιο Χειριστή,

xiv. Η ένδειξη ειδικών τυχόν κατηγοριών στις οποίες εντάσσεται η μερίδα, όπως εκάστοτε καθορίζονται και εξειδικεύονται από το Διαχειριστή του Σ.Α.Τ.

β. Γενικά στοιχεία του επενδυτή είναι τα εξής:

i. Η διεύθυνσή του (χώρα, πόλη, οδός, αριθμός και Τ.Κ.)

ii. Ο αριθμός τηλεφώνου

iii. Ο αριθμός fax

iν. Το επάγγελμα ή κύριο αντικείμενο εργασιών

ν. Η ηλεκτρονική διεύθυνση

νi. Το πρόσωπο επικοινωνίας.

3. Η Μερίδα Επενδυτή ημεδαπού φυσικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία των περιπτώσεων α,αα(i), α,αα(ii), α,αα(iii), α,αα(iν), α,αα(ν), α,αα(νi), α, αα (vii), α, αα (viii), α,αα (ix), α, αα (x), α, αα (xi) και της περίπτωσης β (i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Αν ο επενδυτής είναι ανήλικος που στερείται Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

4. Η Μερίδα Επενδυτή αλλοδαπού φυσικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία των περιπτώσεων α,αα(i), α,αα(ii), α,αα(ν), α,αα(vi), α,αα(νii), α,αα(viii), α,αα (ix), α, αα (x), α, αα (xi) και β (i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην Ελλάδα, αναγράφονται υποχρεωτικά και ο αριθμός αυτός και η αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5. Η Μερίδα Επενδυτή ημεδαπού νομικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία των περιπτώσεων α, ββ(i), α, ββ (ii), α, ββ (iii), α, ββ (iν), α, ββ(ν), α, ββ(νi), α, ββ(νii), α, ββ(νiii), α, ββ(ix), α, ββ(x), α, ββ (xi), α, ββ (xii), α, ββ (xiii), α, ββ (xiv) και β (i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

6. Η Μερίδα Επενδυτή αλλοδαπού νομικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα υπό στοιχεία των περιπτώσεων α, ββ(i), α, ββ(ii), α, ββ(iii), α, ββ(νii), α, ββ(νiii), α, ββ(ix) α, ββ(x), α, ββ (xi), α, ββ (xii), α, ββ (xiii), α, ββ (xiv) και β(i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.»

Άρθρο 4

Η παράγραφος 13 του άρθρου 10 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«13. Για κάθε Χειριστή τηρείται στο Σ.Α.Τ., πέραν της Μερίδας που αυτός τηρεί ως επενδυτής, μία ακόμη Μερίδα, η οποία ονομάζεται Μερίδα Χειριστή και δημιουργείται από τους Χειριστές, για τις ανάγκες εκτέλεσης των εντολών διακανονισμού που προβλέπονται από τo άρθρo 91. Ο Μεταβατικός Λογαριασμός της Μερίδας αυτής χρησιμοποιείται για την προσωρινή καταχώρηση αξιών μέχρι της οριστικής παράδοσής τους είτε σε Λογαριασμούς Αξιών των δικαιούχων επενδυτών που διαχειρίζεται ο Χειριστής εντός των προθεσμιών χρόνου που προσδιορίζεται στο άρθρο 91 είτε σε Πάροχο προς εκτέλεση των σχετικών εντολών διακανονισμού.»

Άρθρο 5

Μετά το άρθρο 11 του Κανονισμού προστίθεται νέο άρθρο 11α, ως εξής:

«Άρθρο 11α

Μερίδα Ασφαλειών Πελατείας

1. Ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. δημιουργεί μία ή και περισσότερες μερίδες Ασφαλειών Πελατείας ύστερα από αίτηση συμμετέχοντος μέλους σε Σύστημα ως προς το οποίο ο Διαχειριστής Συστήματος έχει συνδεθεί με το Σ.Α.Τ. σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Κανονισμού. Ο Λογαριασμός Αξιών της μερίδας Ασφαλειών Πελατείας περιλαμβάνει έναν Λογαριασμό Χειριστή ο οποίος είναι προσβάσιμος και τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του ιδίου του συμμετέχοντος μέλους ως Χειριστή. Το συμμετέχον μέλος οφείλει ως Χειριστής σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο να δηλώνει αμελλητί στον Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. κατά τη δημιουργία του Λογαριασμού Χειριστή τους κωδικούς συναλλαγών, που διατηρεί για τη διενέργεια συναλλαγών σε Αγορά προς κάλυψη κινδύνων του, καθώς και κάθε μεταβολή των στοιχείων των κωδικών αυτών.

2. Στη μερίδα Ασφαλειών Πελατείας καταχωρούνται ή παρακολουθούνται με λογιστικές εγγραφές αξίες πελατών του συμμετέχοντος μέλους, τις οποίες παρέχουν σε αυτό κατά τις συμβατικές τους συμφωνίες, προκειμένου:

α. να τις κατέχει επ’ ονόματί του αλλά για λογαριασμό τους κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 10 και 11 του ν. 3606/2007, προς κάλυψη κινδύνων από υποχρεώσεις τους έναντι αυτού σχετιζόμενες με τη λειτουργία του Συστήματος ως και

β. να καταχωρεί ως προς αυτές ασφάλεια του άρθρου 77 του ν. 3606/2007 υπέρ του Διαχειριστή Συστήματος προς κάλυψη υποχρεώσεων από θέσεις της πελατείας με βάση τους όρους λειτουργίας του Συστήματος και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους.

3. Για τη δημιουργία μερίδας Ασφαλειών Πελατείας το συμμετέχον μέλος οφείλει να παρέχει στον Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. τα κατά περίπτωση στοιχεία του ως κατόχου της σχετικής μερίδας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του παρόντος Κανονισμού.

4. Για τη μεταφορά αξιών πελατών του συμμετέχοντος μέλους σε Λογαριασμό Χειριστή Λογαριασμού Αξιών μερίδας Ασφαλειών Πελατείας του για τους σκοπούς που προβλέπονται στο παρόν άρθρο, το συμμετέχον μέλος οφείλει να έχει εκ των προτέρων διασφαλίσει ότι ο κάθε πελάτης έχει προς τούτο παράσχει τη ρητή έγγραφη συγκατάθεσή του, με την οποία επιπροσθέτως βεβαιώνεται ότι έχει ενημερωθεί επαρκώς για τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η σχετική μεταφορά. Για τη μεταφορά τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

α. Το συμμετέχον μέλος οφείλει να διατηρεί Λογαριασμό Χειριστή στους αντίστοιχους Λογαριασμούς Αξιών των μερίδων των πελατών του, από τους οποίους πρόκειται να μεταφερθούν οι σχετικές αξίες.

β. Η μεταφορά αξιών διενεργείται, κατόπιν εντολής του συμμετέχοντος μέλους στο Σ.Α.Τ. ως Χειριστή, από τους Λογαριασμούς Χειριστή των Λογαριασμών Αξιών των μερίδων των πελατών του συμμετέχοντος μέλους προς το Λογαριασμό Χειριστή του Λογαριασμού Αξιών της μερίδας Ασφαλειών Πελατείας του συμμετέχοντος μέλους.

γ. Χειριστής στο Λογαριασμό Αξιών στην αντίστοιχη μερίδα Ασφαλειών Πελατείας είναι μόνο το συμμετέχον μέλος και ο Διαχειριστής του Συστήματος. Ο Λογαριασμός Χειριστή του Διαχειριστή Συστήματος δημιουργείται, σύμφωνα με το άρθρο 13 του παρόντος Κανονισμού και υπό τους ειδικότερους όρους του παρόντος άρθρου..

5. Στο Λογαριασμό Αξιών της μερίδας Ασφαλειών Πελατείας καταχωρούνται ή παρακολουθούνται με λογιστικές εγγραφές, κατά περίπτωση, μόνο αξίες πελατών του συμμετέχοντος μέλους κατά τους όρους της παραγράφου 2.

6. Σε αξίες που έχουν μεταφερθεί σε Λογαριασμό Χειριστή Λογαριασμού Αξιών μερίδας Ασφαλειών Πελατείας το συμμετέχον μέλος δύναται να παρέχει ως ασφαλειοδότης ασφάλεια του ν. 3606/2007 υπέρ του Διαχειριστή Συστήματος. Η ασφάλεια συστήνεται με μεταφορά και δέσμευση των αξιών στο Λογαριασμό Χειριστή του Διαχειριστή Συστήματος στο σχετικό Λογαριασμό Αξιών.

7. Αξίες ως προς τις οποίες έχει παρασχεθεί ασφάλεια υπέρ του Διαχειριστή Συστήματος σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, δύναται να εκποιούνται ή να χρησιμοποιούνται από το Διαχειριστή Συστήματος με μεταφορά τους σε υποδεικνυόμενο από αυτόν Λογαριασμό Χειριστή Λογαριασμού Αξιών άλλης μερίδας με βάση τους κανόνες του Συστήματος.

8. Η άρση της καταχώρησης της ασφάλειας υπέρ του Διαχειριστή Συστήματος επί αξιών, όπως συστήνεται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, και η συνακόλουθη αποδέσμευση των σχετικών αξιών γίνεται από το Σ.Α.Τ. κατόπιν εντολής του Διαχειριστή Συστήματος και μόνον και συνεπάγεται μεταφορά των αξιών σε υποδεικνυόμενο από αυτόν Λογαριασμό Χειριστή Λογαριασμού Αξιών μερίδας με βάση τους κανόνες του Συστήματος .

9. Αξίες πελατών του συμμετέχοντος μέλους τηρούμενες απ’ αυτό ως Χειριστή σε Λογαριασμό Χειριστή Λογαριασμού Αξιών μερίδας Ασφαλειών Πελατείας του, δύναται να μεταφέρονται σε υποδεικνυόμενο από το συμμετέχον μέλος Λογαριασμό Χειριστή Λογαριασμού Αξιών μερίδας στο Σ.Α.Τ. κατόπιν εντολής του συμμετέχοντος μέλους και με ευθύνη του.

10. Τα δικαιώματα συμμετοχής σε γενική συνέλευση, άσκησης δικαιωμάτων μειοψηφίας και προτίμησης, απόληψης μερίσματος ή προμερίσματος, ως και κάθε άλλο δικαίωμα σχετιζόμενο με αξίες πελατών του συμμετέχοντος μέλους που βρίσκονται:

α. στο Λογαριασμό Χειριστή του συμμετέχοντος μέλους στο Λογαριασμό Αξιών μερίδας Ασφαλειών Πελατείας, γεννώνται στο πρόσωπο του συμμετέχοντος μέλους. Το συμμετέχον μέλος οφείλει να μεταφέρει τα αποτελέσματα του εταιρικού ή άλλου γεγονότος στους πελάτες ως δικαιούχους των σχετικών αξιών, περιλαμβανομένων και αυτών που τυχόν επιστρέφει ο Διαχειριστής Συστήματος ως ασφαλειολήπτης κατά τους όρους της επόμενης περίπτωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις συμβατικές συμφωνίες με τους πελάτες του.

β. στο Λογαριασμό Χειριστή του Διαχειριστή Συστήματος γεννώνται στο πρόσωπο του συμμετέχοντος μέλους ή του Διαχειριστή Συστήματος ως ασφαλειολήπτη, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του Συστήματος.»

Άρθρο 6

Οι παράγραφοι 1 & 3 του άρθρου 14 του Κανονισμού αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Κάθε Διαχειριστής Συστήματος μπορεί να δημιουργεί έναν ή και περισσότερους Λογαριασμούς Χειριστή σε Μερίδες, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης ή του διακανονισμού των συναλλαγών.»

«3. Μέσω του Λογαριασμού Χειριστή ο Διαχειριστής Συστήματος δύναται επίσης να λαμβάνει ασφάλεια του ν. 3606/2007 και σύμφωνα με τους κανόνες του Συστήματος. Η ασφάλεια παρέχεται με μεταφορά των αξιών από Χειριστή Λογαριασμού Χειριστή της σχετικής μερίδας, τον οποίο υποδεικνύει ο Διαχειριστής Συστήματος, προς τον Διαχειριστή Συστήματος ως Χειριστή κατά τους όρους των προηγουμένων παραγράφων ή ή, εάν πρόκειται για ασφάλεια παρεχόμενη μέσω Μερίδας Λογαριασμού Ασφαλειών Πελατείας, από το συμμετέχον μέλος ως Χειριστή εφαρμοζομένων των όρων του άρθρου 11α. »

Άρθρο 7

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Κανονισμού:

1. Η περίπτωση (ζ) καταργείται.

2. Οι περιπτώσεις (η) και (ια) τροποποιούνται ως εξής:

«η. μεταφοράς αξιών μεταξύ μερίδων σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. (β), (δ)και (ζ) της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του παρόντος Κανονισμού.»

«ια. μεταφοράς αξιών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20α του παρόντος Κανονισμού.»

3.Προστίθεται νέα περίπτωση (ιδ) ως εξής;

«ιδ. Μεταφοράς αξιών για λόγους ακύρωσης από το μεταβατικό λογαριασμό.»

Άρθρο 8

Στην παράγραφο 7 του άρθρου 18 του Κανονισμού προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:

«Απενεργοποίηση μερίδας Ασφαλειών Πελατείας γίνεται μετά από αίτηση του συμμετέχοντος μέλους ως κατόχου αυτής και εφόσον οι λογαριασμοί της έχουν μηδενικό υπόλοιπο αξιών.»

Άρθρο 9

Στο άρθρο 20α του Κανονισμού:

1.Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας μίας ΑΕΠΕΥ, ολικώς ή μερικώς, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 3606/2007, ισχύουν τα εξής ως προς τους επενδυτές, για τους οποίους η ΑΕΠΕΥ τηρεί Λογαριασμό Χειριστή:

α) Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΑΕΠΕΥ ως προς την παρεπόμενη υπηρεσία της φύλαξης και διαχείρισης χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό πελατών του άρθρου 4 παρ. 2 περ. (α) του ν. 3606/2007, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει άμεσα το Διαχειριστή του Σ.Α.Τ., ο οποίος αμελλητί μεταφέρει τις αξίες των επενδυτών για τους οποίους κατά το χρόνο της ανάκλησης η ΑΕΠΕΥ της οποίας ανακλήθηκε η εν λόγω παρεπόμενη υπηρεσία, ήταν Χειριστής Λογαριασμού, στον Ειδικό Λογαριασμό των μερίδων των επενδυτών αυτών.

β) Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΑΕΠΕΥ και θέσης της σε ειδική εκκαθάριση, ο Επόπτης της εκκαθάρισης, παράλληλα με την προβλεπόμενη στο εδ. 2 της παρ. 9 του άρθρου 22 του ν. 3606/2007 αίτηση περάτωσης της ειδικής εκκαθάρισης, υποβάλλει αίτημα στον Διαχειριστή του ΣΑΤ, ο οποίος μεταφέρει υποχρεωτικά τις αξίες των επενδυτών που δεν έχουν μεταφέρει τις αξίες τους σε νέο Χειριστή, στον Ειδικό Λογαριασμό των μερίδων των επενδυτών αυτών.»

2.Προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Σε περίπτωση αξιών δεσμευμένων ως ασφάλεια υπέρ Διαχειριστή Συστήματος κατά τους όρους των άρθρων 11α και 14, η μεταφορά στον Ειδικό Λογαριασμό σύμφωνα με περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύναται να διενεργηθεί μόνον μετά από αποδέσμευσή τους κατ’ εντολή του Διαχειριστή Συστήματος και εφόσον δε διενεργείται μεταφορά σε άλλο Λογαριασμό Χειριστή μερίδας υποδεικνυόμενη από το Διαχειριστή του Συστήματος.»

Άρθρο 10

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 21 του Κανονισμού προστίθενται νέες περιπτώσεις (ι) & (ια), ως εξής:

«(ι) Κατόπιν εντολής Χειριστή που ενεργεί ως κάτοχος μερίδας Ασφαλειών Πελατείας υπό την ιδιότητά του ως συμμετέχοντος μέλους σύμφωνα με το άρθρο 11α προκειμένου για μεταφορές μεταξύ μερίδων και της μερίδας Ασφαλειών Πελατείας, όπως προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο.

(ια) Κατόπιν εντολής Διαχειριστή Συστήματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11α.»

Άρθρο 11

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 21β του Κανονισμού προστίθεται νέα περίπτωση (ια), ως εξής:

«ια) Σε περίπτωση σχετικής Εντολής Διακανονισμού που έχει διακανονισθεί, επιτρέπεται η τροποποίηση της αιτίας κίνησης αυτής από το Διαχειριστή του Σ.Α.Τ., μετά από αίτημα και συναίνεση των αντισυμβαλλόμενων Γενικών Χειριστών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις τεχνικές αποφάσεις του Διαχειριστή του Σ.Α.Τ.»

Άρθρο 12

Το άρθρο 31 του Κανονισμού καταργείται.

Άρθρο 13

Η παράγραφος 1 του άρθρου 35 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Αν η εισαγωγή νέων αξιών επιφέρει μεταβολή του αριθμού των αξιών και των προσώπων των δικαιούχων, η Εκδότρια οφείλει να αποστείλει στο Κ.Α.Α Αρχείο Κατανομής Δικαιούχων, προκειμένου να διενεργηθεί από το Κ.Α.Α η μεταφορά των αξιών από το Μεταβατικό Λογαριασμό αυτής στους Λογαριασμούς των Δικαιούχων.»

Άρθρο 14

Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1, του άρθρου 36 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«Αξίες που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και ταυτόχρονα τίθενται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, καταχωρούνται οριστικά στους Λογαριασμούς των δικαιούχων την ίδια ή σε επόμενη εργάσιμη της ημέρας έγκρισης της εισαγωγής από το Χ.Α.»

Άρθρο 15

Η παράγραφος 3, του άρθρου 37 του Κανονισμού καταργείται.

Άρθρο 16

Στο άρθρο 39 του Κανονισμού:

1.Οι παράγραφοι 1 & 3 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Σε περίπτωση διανομής μερίσματος, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας που η Εκδότρια είχε καθορίσει ως ημέρα προσδιορισμού των μετόχων που δικαιούνται μερίσματος και με την προϋπόθεση ότι η Εκδότρια έχει γνωστοποιήσει στον Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. την αξία του μερίσματος, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. ακολουθεί την εξής διαδικασία:

α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας, Αρχείο Προσδιορισμού Δικαιούχων Μερίσματος, στο οποίο οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με τα εξής στοιχεία:

αα. Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή (ΚΑΜΕ).

ββ. Στοιχεία αναγνώρισης επενδυτή, όπως αυτά εμφανίζονται στην αντίστοιχη Μερίδα.

γγ. Συνολικό αριθμό αξιών ανά Μερίδα δικαιούχου.

δδ. Φορολογικά στοιχεία δικαιούχου

β. εάν τη διανομή διεξάγει πιστωτικό ίδρυμα κατόπιν σχετικής εντολής της Εκδότριας, θέτει στην διάθεση του πιστωτικού ιδρύματος :

αα. Συγκεντρωτικό ανά Χειριστή ηλεκτρονικό αρχείο θέσεων με τον αριθμό των αξιών και το πληρωτέο ποσό.

ββ. Ηλεκτρονικό αρχείο αναλυτικών θέσεων των δικαιούχων που:

i. Τηρούν τις αξίες τους στον ειδικό λογαριασμό της μερίδας τους,

ii. Τηρούν τις αξίες τους σε μερίδες μη εμφανισθέντων επενδυτών,

iii. Δεν έχουν παράσχει σχετική εξουσιοδότηση στους Χειριστές τους για την είσπραξη του μερίσματος.

γ. εάν τη διανομή διεξάγει ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. για τη διανομή λαμβάνει υπόψη τα υπό αα έως ββ. στοιχεία.

«3.Εφόσον πρόκειται για αξίες καταχωρημένες σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα η σχετική βεβαίωση χορηγείται στον συνδικαιούχο, που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

2. Η παράγραφος 2 καταργείται.

Άρθρο 17

Στο άρθρο 41 του Κανονισμού:

1. Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής :

«2. Το Κ.Α.Α θέτει στη διάθεση της Εκδότριας κατάσταση δικαιούχων των αξιών που έχουν διαγραφεί.»

2. Η παράγραφος 3 καταργείται.

Άρθρο 18

Η παράγραφος 4, του άρθρου 42 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Επιπλέον, το Κ.Α.Α εκδίδει ύστερα από σχετικό αίτημα της Εκδότριας και θέτει στη διάθεσή της δύο καταστάσεις: στην πρώτη αναφέρονται οι δικαιούχοι που δέσμευσαν τις αξίες τους για συμμετοχή στη γενική συνέλευση, η ημερομηνία δέσμευσης καθώς και ο αριθμός των αξιών, που ο καθένας έχει δεσμεύσει ενώ στη δεύτερη αναφέρονται οι δικαιούχοι, που έχουν προβεί σε αποδέσμευση των αξιών τους σύμφωνα με το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 5 του παρόντος άρθρου. Η Εκδότρια έχει την υποχρέωση να ελέγχει τη συμφωνία των εκδιδομένων βεβαιώσεων με τις ως άνω καταστάσεις.»

Άρθρο 19

Μετά το άρθρο 42 του Κανονισμού προστίθεται νέο άρθρο 42α, ως εξής:

«΄Αρθρο 42α

Διαδικασία συμμετοχής μετόχου σε γενική συνέλευση εισηγμένης εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 28 α του κ.ν. 2190/1920

1. Για την εφαρμογή της διαδικασίας ημερομηνίας καταγραφής (record date) του άρθρου 28α του κ.ν. 2190/1920 και της Οδηγίας 2007/36/ΕΚ για τη συμμετοχή σε γενική συνέλευση εισηγμένης εταιρίας ή εταιρίας με μετοχές ενταγμένες σε ΠΜΔ όπου συντρέχει περίπτωση (Εκδότριας) ως και σε κάθε άλλη περίπτωση εταιρικής πράξης όπου η εν λόγω διαδικασία τυγχάνει εφαρμογής, ισχύουν τα εξής :

α. Η Εκδότρια γνωστοποιεί στο Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. την ημερομηνία διεξαγωγής του εταιρικού γεγονότος, το είδος και την ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων, με βάση την οποία θα συμμετέχουν οι δικαιούχοι στο εταιρικό γεγονός.

β. Έως την ημερομηνία καταγραφής ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. παραδίδει στην Εκδότρια, με απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση, κατάσταση δικαιούχων συμμετοχής στη γενική συνέλευση. Τυχόν βεβαίωση μετοχικής ιδιότητας, την οποία σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Εκδότρια δύναται να ανακοινώσει και να απαιτήσει από τους δικαιούχους συμμετοχής να προσκομίσουν κατά την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης, εκδίδεται από τους Χειριστές Σ.Α.Τ.

2. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, η κατάσταση δικαιούχων συμμετοχής στη γενική συνέλευση εμφανίζει ως δικαιούχο για τη συμμετοχή το συνδικαιούχο της Μερίδας το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Άρθρο 20

Η περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«(β) Να υποβληθούν στο διαχειριστή του Σ.Α.Τ. τα εξής έγγραφα:

(αα) Η έγγραφη σύμβαση με την οποία μεταβιβάζονται οι αξίες, με βεβαιωμένο το γνήσιο των υπογραφών των συμβαλλομένων από αστυνομική αρχή ή διοικητική αρχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που κατά την κρίση του διαχειριστή του Σ.Α.Τ. απαιτείται κατά περίπτωση για τη νομιμοποίηση των επενδυτών. Από την υποχρέωση της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής εξαιρούνται: 12

(i) οι μεταβιβάσεις που αφορούν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίες δύνανται να εξυπηρετούνται αυτοπροσώπως στα γραφεία του Κ.Α.Α., όπου η διαπίστωση της ταυτοπροσωπίας τους πραγματοποιείται από τους εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους,

(ii) οι μεταβιβάσεις αξιών που προβλέπονται στο άρθρο 63α παρ. 2 και 63β παρ. 2, οι οποίες δύνανται να εξυπηρετούνται υπό τη διαχείριση και ευθύνη της ΑΕΔΑΚ με την οποία έχουν συμβληθεί οι επενδυτές.»

Άρθρο 21

Στο άρθρο 51 του Κανονισμού:

1.Οι περιπτώσεις (β) και (γ) καταργούνται.

2. Η περίπτωση (δ) αντικαθίσταται ως εξής :

« δ. Οι βεβαιώσεις παρακρατηθέντων φόρων σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει.»

Άρθρο 22

Στο άρθρο 57 του Κανονισμού:

1.Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 καταργείται.

2. Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής :

«2. Η μεταφορά των αξιών από το Μεταβατικό Λογαριασμό της Εκδότριας στους Λογαριασμούς των δικαιούχων διενεργείται από το Κ.Α.Α τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσης των αξιών αυτών στο Χ.Α.. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Χειριστές μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες μέσω του Σ.Α.Τ. για τη μεταφορά των αξιών αυτών. Οι ως άνω μεταφερθείσες αξίες καταχωρούνται οριστικά στους Λογαριασμούς των δικαιούχων και γίνονται διαθέσιμες την προηγούμενη ημέρα της έναρξης διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α., μετά το πέρας της συνεδρίασης. Αξίες που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και ταυτόχρονα τίθενται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης καταχωρούνται οριστικά στους Λογαριασμούς των δικαιούχων την ίδια ή σε επόμενη εργάσιμη της ημέρας έγκρισης της εισαγωγής από το Χ.Α. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 36 του παρόντος Κανονισμού.»

Άρθρο 23

Το άρθρο 77 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«΄Αρθρο 77

Πληρωμή τόκων

1. Η Εκδότρια αναθέτει σε εξουσιοδοτημένο πιστωτικό Ίδρυμα ή στο Διαχειριστή Σ.Α.Τ. να ενεργήσει για την καταβολή των τόκων , η οποία διενεργείται ως εξής:

α. η Εκδότρια γνωστοποιεί στο Διαχειριστή Σ.Α.Τ. την ημέρα προσδιορισμού των δικαιούχων του τόκου καθώς και το μικτό πληρωτέο ποσό ανά ομολογία.

βii. Κατά τα λοιπά, ισχύουν κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 39.

2. Οι βεβαιώσεις καταβολής τόκων για φορολογική χρήση, εκδίδονται από το Σ.Α.Τ. και χορηγούνται:

α. από τους Χειριστές του Σ.Α.Τ., για ομολογίες καταχωρημένες σε Λογαριασμό Χειριστή.

β. από το Διαχειριστή Σ.Α.Τ., για ομολογίες καταχωρημένες στον Ειδικό Λογαριασμό.

3iii. Σε περίπτωση ομολογιών καταχωρημένων σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα, η σχετική βεβαίωση καταβολής τόκων χορηγείται στον συνδικαιούχο που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Άρθρο 24

1. Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ από τη λήψη της, εκτός από το άρθρο 3 το οποίο ισχύει από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της απόφασης του Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. με την οποία εξειδικεύονται οι χρονικές προθεσμίες και τα σχετικά τεχνικά θέματα εφαρμογής του και το αργότερο εντός διμήνου από τη λήψη της παρούσας.

2. Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

3. Η παρούσα Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Γραμματέας

Χριστίνα Νικολιά

Ο Πρόεδρος

Η Α’ Αντιπρόεδρος

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος

Κωνσταντίνος Μποτόπουλος

Βασιλική Λαζαράκου

Ξενοφών Αυλωνίτης

Τα μέλη

Σωκράτης Λαζαρίδης

Ιωάννα Σεληνιωτάκη

Ευτυχία Μιχαηλίδου

Δημήτριος Αυγητίδης

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671