ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 14/11/2014)

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για «κόκκινα» δάνεια και 100 δόσεις.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για «κόκκινα» δάνεια και 100 δόσεις

Ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικών ψηφοφοριών στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, και για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 83, ενώ «παρών» δήλωσαν 13 βουλευτές. Η τροπολογία για την εξαίρεση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, υπερψηφίστηκε από 147 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 112, ενώ «παρών» δήλωσαν 2 βουλευτές.

Πιο αναλυτικά, υπέρ των τροπολογιών, τάχθηκαν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - αν και από το ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Κασσής, ψήφισαν «παρών» στην τροπολογία για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατά των τροπολογιών τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.

Η ΔΗΜΑΡ, υπερψήφισε την τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια», παρά τις ενστάσεις που είχε εκφράσει κατά τη συζήτησή της, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές - αν και ο Γ. Κυρίτσης δήλωσε «παρών» στην πρώτη τροπολογία.

Η Χρυσή Αυγή, δήλωσε «παρών» στην τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ καταψήφισε εκείνη για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών παρουσιάζουν διαφοροποίηση: Ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Ραχήλ Μακρή, καταψήφισαν και τις δύο τροπολογίες, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε «παρών» και στις δύο. Σειρά βουλευτών (Σπ. Λυκούδης, Π. Τατσόπουλος, Β. Οικονόμου, Γ. Ψαριανός, Β. Καπερνάρος, Χ. Αηδόνης και Γ. Νταβρής) υπερψήφισαν την τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» και καταψήφισαν εκείνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ άλλοι (Γ. Κουράκης, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης) καταψήφισαν την τροπολογία για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές και δήλωσαν «παρών» σε κείνη για τα «κόκκινα δάνεια».

Αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Μέχρι 31 Μαρτίου 2016 θα έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στη νομοτεχνική βελτίωση της τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης που κατέθεσε την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με θέμα: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων».

Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου του 2015, ενώ οι άλλες αλλαγές που έγιναν ορίζουν ότι οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα που αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ όσοι χρωστούν και σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν και αυτά τα χρέη και μετά να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες.

Ακόμη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσκομίζει στη φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ βεβαίωση χρηματοδοτικού φορέα ότι έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή/και διαγραφή δικαιούται και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% πέραν των προβλεπόμενων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ενώ η υποβολή της αίτησης του επιχειρηματία πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση των συμβαλλομένων περί της βιωσιμότητάς του μετά την υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης.

Τέλος, ως ειδικός διαχειριστής μπορεί να ορίζεται εκτός από δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις και πτυχιούχος ανώτατης σχολής που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και κάτοχος αδείας λογιστή- φοροτεχνικού Α' τάξεως.

Μηχανισμός ελέγχου

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας συστήνεται Επιτροπή με αρμοδιότητες την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων του παρόντος νόμου, το συντονισμό και την υποστήριξη των συμμετεχόντων φορέων και αρχών, τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών και άλλων στοιχείων.

Κατά συνέπεια, εξήγησε, δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις διατάξεις της ρύθμισης.

Επιπλέον, στη ρύθμιση εντάσσονται αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671