ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 13/11/2014)

Κ. Σκρέκας: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθωση ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα,

στην Ολομέλεια της Βουλής

κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας με θέμα:

«Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

Η τροπολογία αφορά στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια πλευρά να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τις τράπεζες να αναπνεύσουν οικονομικά και να αποφύγουν το κλείσιμο. Και από την άλλη, μέσα από τη διάσωση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενισχυθεί αποφασιστικά η εθνική οικονομία και η απασχόληση.

Η τροπολογία αποσκοπεί στην ελάφρυνση ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίων, από δυσβάσταχτα χρέη προς τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της απασχόλησης και το 58% της προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας οικονομίας. Σήμερα περίπου 180.000 μικρού μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν εάν αυτές οι επιχειρήσεις κλείσουν.

Μέσα από την ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων χιλιάδες επιχειρήσεις θα διασωθούν. Επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν. Η ρύθμιση θα έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα χρόνια μέσω από την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν πρακτικά σχεδόν καμία ελπίδα να εισπράξουν έστω και μέρος των οφειλομένων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση το όφελος θα είναι αμοιβαίο. Ένα μεγάλο μέρος του βάρους των χρεών θα φύγει από τους ώμους των επιχειρήσεων και θα τους δοθεί μια μεγάλη ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα λάβουν έστω και μέρος των οφειλομένων. Θα διασφαλιστεί έτσι η συνέχιση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη φάση της εξυγίανσης και το ελληνικό κράτος ανακτά την αξιοπιστία του και τη διεθνή εμπιστοσύνη. Σταδιακά αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και βαδίζουμε με σταθερά βήματα στην οδό της ανάπτυξης. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και καταπολεμούμε την ανεργία. Εκείνο που κατακτήσαμε μέσα από τη συνετή αξιοποίηση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι ότι πλέον πατάμε σε στέρεο έδαφος. Δεν είναι ώρα για χαλάρωση των προσπαθειών μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά σήμερα.

Η νέα ρύθμιση αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της προσπάθειας. Απεγκλωβίζει χιλιάδες επιχειρήσεις από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τα υψηλά και μη βιώσιμα χρέη, σώζει θέσεις εργασίας και συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση πολύτιμων πόρων προς την πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Με όλους αυτούς τους τρόπους ενισχύει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου: της βιώσιμης μακροχρόνιας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές πια βάσεις.

Σε παρέμβασή του μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, συστήνεται Επιτροπή με αρμοδιότητες την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων του παρόντος νόμου, το συντονισμό και την υποστήριξη των συμμετεχόντων φορέων και αρχών, τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών και άλλων στοιχείων. Κατά συνέπεια, δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις διατάξεις της ρύθμισης. Επιπλέον, στη ρύθμιση εντάσσονται αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671