ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 13/11/2014)

Ομιλία Υπ. Αν. Κ. Σκρέκα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ».

ΥΠΑΑΝ

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής μια πάρα πολύ σπουδαία ρύθμιση. Μία ρύθμιση, που πράγματι, αφορά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια πλευρά να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τις τράπεζες να αναπνεύσουν οικονομικά και να αποφύγουν το κλείσιμο. Και από την άλλη, μέσα από τη διάσωση επιχειρήσεων και ιδιαίτερα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε αποφασιστικά την εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πλέον μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2015 η ανάκαμψη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και δεν είναι κάτι το οποίο υποστηρίζει η κυβέρνηση μόνο. Είναι και η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, για το 2015 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%, κατακτώντας έτσι τη δεύτερη θέση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όλοι, κύριες και κύριοι βουλευτές, αναγνωρίζουν ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση της ανεργίας. Το 2012, όταν η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως είναι σήμερα. Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ήταν εφιαλτικός. Να θυμίσω ότι είχαμε 30.000 νέους άνεργους κάθε μήνα! Φέτος, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια η ανεργία μειώνεται. Το καθαρό ισοζύγιο που διανύουμε τη χρονιά, το 2014, σε ότι αφορά στις νέες θέσεις εργασίας είναι τουλάχιστον 80.000. Και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, η θετική τάση θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της επιχειρηματικότητας των νέων. Και αυτό το πετυχαίνουμε. Τα στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι το 2013 η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση 147 στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την ευκολία έναρξης μιας νέας επιχείρησης. Το 2014, σύμφωνα με τη μέτρηση του ίδιου διεθνούς οργανισμού, η χώρα μας βρίσκεται στην 36η θέση. Δηλαδή, σημειώσαμε μία πρόοδο 111 θέσεων μόλις σε ένα χρόνο! Επιτεύγματα, λοιπόν, σαν κι αυτό, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, δεν επιτυγχάνονται με ένα μαγικό τρόπο. Βασίζονται σε μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει σε αυτή τη χώρα σε βάθος πολλών ετών, υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση σε 30 μόλις μήνες.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι αρκετά αν δεν αποκατασταθεί κάτι πολύ σημαντικό. Και τι είναι αυτό; Η ρευστότητα στην αγορά.

Οι επιχειρήσεις, κύριες και κύριοι βουλευτές, δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Γι’ αυτό, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πηγαίνουν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Εκείνο που πρέπει και πάνω από όλα μας απασχολεί είναι να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Και ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θεραπεύει η ρύθμιση η σημερινή, είναι αυτό: να ελαφρύνουμε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τα δυσβάσταχτα χρέη προς τις τράπεζες.

Γιατί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της απασχόλησης και το 58% της προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας οικονομίας. Και σήμερα, 180.000 τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις, μικρού και μεσαίου μεγέθους βρίσκονται, δυστυχώς, σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν εάν αυτές οι επιχειρήσεις κλείσουν.

Μέσα, λοιπόν, από την ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων χιλιάδες επιχειρήσεις θα διασωθούν. Επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν. Και όχι μόνο αυτό. Αυτή η ρύθμιση θα έχει και ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος. Γιατί, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αλλά μέσα από αυτήν τη ρύθμιση θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται.

Πρέπει όμως, να ξεκαθαρίσουμε κάτι κυρίες και κύριοι βουλευτές: ότι υπάρχουν πολλοί κυρίως, βουλευτές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση αυτή δεν ευνοεί τους οφειλέτες, ευνοεί, λένε τις Τράπεζες. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν λένε την αλήθεια, και δεν λέτε την αλήθεια, για άλλη μια φορά! Παραπλανείτε, δυστυχώς! Για όφελος , το οποίο είναι μικροκομματικό. Γιατί με το παρόν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Σώζουμε επιχειρήσεις που επιβιώνουν μέσα στην κρίση. Και οι οποίες χωρίς αυτή τη βοήθεια κινδυνεύουν να κλείσουν. Κι έτσι να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η αλήθεια!

Γιατί οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι αδύνατον ούτως ή άλλως να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς τρίτους, είτε προς το κράτος.

Με τη ρύθμιση που προτείνουμε, λοιπόν, το όφελος θα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα μεγάλο μέρος του βάρους των χρεών θα φύγει από τους ώμους των επιχειρήσεων αυτών. Και θα τους δοθεί μια μεγάλη ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία. Και έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Και επαναλαμβάνω το σημαντικότερο: η διάσωση των επιχειρήσεων αυτών θα έχει ως συνέπεια τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Είναι αλήθεια, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι η χώρα εισέρχεται σε μία καινούργια φάση. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη φάση της εξυγίανσης και το ελληνικό κράτος ανακτά την αξιοπιστία του και τη διεθνή εμπιστοσύνη. Σταδιακά αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και βαδίζουμε με σταθερά βήματα στην οδό της ανάπτυξης. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και καταπολεμούμε την ανεργία.

Η προσπάθεια που η κυβέρνηση έχει καταβάλλει τα τελευταία 2,5 χρόνια, όμως, δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η κατάσταση, κάθε άλλο παρά ιδανική μπορεί να χαρακτηριστεί. Όμως εκείνο, το οποίο έχει κατακτήσει η χώρα μέσα από τη συνετή αξιοποίηση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι ότι πλέον πατάμε σε στέρεο έδαφος. Δεν είναι ώρα, τώρα, για χαλάρωση των προσπαθειών. Δεν είναι και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά σήμερα.

Η ρύθμιση, λοιπόν, που σας καλώ να ψηφίσετε αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της προσπάθειας. Ανακουφίζει χιλιάδες επαγγελματίες. Απεγκλωβίζει χιλιάδες επιχειρήσεις από το θανάσιμο εναγκαλισμό με υψηλά δανειακά χρέη. Σώζει δε θέσεις εργασίας. Συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση πολύτιμων πόρων προς την πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Και με όλους αυτούς τους τρόπους ενισχύει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου: την βιώσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές πια βάσεις.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν με την ψήφο τους αυτήν την πρωτοβουλία. Η διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στόχος και πρέπει να είναι στόχος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλων όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Ας κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τις κομματικές περιχαρακώσεις να υπερισχύσουν του εθνικού συμφέροντος.

Η ψήφιση της ρύθμισης που συζητούμε σήμερα θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Θα διασφαλίσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Και ακόμα, κι αν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης διαφωνούν με ορισμένα επιμέρους σημεία, τους καλώ, τους καλώ να στηρίξουν το γενικό στόχο. Θα είναι μια πράξη ωριμότητας και ευθύνης και πολιτικού θάρρους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671