ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 13/11/2014)

Υδρογονάνθρακες: «Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» Δημοσίου και αναδόχων.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Υδρογονάνθρακες: «Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» Δημοσίου και αναδόχων

Στο 45-55 διαμορφώνεται η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτό σημείωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ανέφερε ακόμη πως μέσα στο 2015 θα έχουμε αναδόχους τόσο για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (για τις οποίες εκκρεμεί η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) όσο και για τις τρεις περιοχές ('Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος) και το κρίσιμο στοίχημα είναι να υπάρξει η υποδομή για την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης των συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η αναλογία των εσόδων Δημοσίου - αναδόχων βρίσκεται στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Για το ίδιο θέμα ο διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια, το Δημόσιο εισπράττει 40 - 50 δολ. ανά βαρέλι, από 22-40 δολ. διαμορφώνεται το κόστος της επένδυσης και λοιπά λειτουργικά, 1-2 δολ. είναι το κόστος της έρευνας και 20-25 τα κέρδη του αναδόχου. Τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο προγραμματίζουν τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις το 2017-2018.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας.

Στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών περιέλαβε την κατάσταση στην Κύπρο, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των πετρελαϊκών εταιρειών, την άνοδο του spread για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ επεσήμανε ότι με το τρέχον επίπεδο παραγωγής (περί τα 2000 βαρέλια ημερησίως) η εκμετάλλευση του Πρίνου γίνεται ζημιογόνος αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν εμφανίστηκαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς για έρευνες που προκήρυξαν η Κροατία και το Μαυροβούνιο και τόνισε την ανάγκη περιβάλλον στον τομέα των ερευνών να διευκολύνει κατά το μέγιστο την προσέλκυση επενδύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671