ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 13/11/2014)

Προϋπόθεση-παγίδα για τις 100 δόσεις.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Προϋπόθεση-παγίδα για τις 100 δόσεις

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, τίθεται ως βασική και καθοριστική προϋπόθεση για την ένταξη των χιλιάδων οφειλετών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία στη νέα ρύθμιση χρεών. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατή η παράλληλη ρύθμιση των μη καταβαλλόμενων εισφορών από την έναρξη του νόμου και μέχρι τη λήξη της ρύθμισης, στις 31 Μαρτίου 2015, με βάση την Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τα χρέη προς την εφορία, και με προφανή στόχο την άμεση διοχέτευση ρευστότητας στα ασφαλιστικά Ταμεία, στη ρύθμιση θα ενταχθούν μόνο όσοι πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές (εισφορές Σεπτεμβρίου που καταβάλλονται από τον Οκτώβριο και μετά). Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κοκκόρης, ξεκαθάρισε χθες, ότι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών παράλληλα με τις δόσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης είναι βασική προϋπόθεση παραμονής της σε αυτήν. Επίσης, διευκρίνισε ότι για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών Ταμείων που ήδη βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία εξυπηρετούν, οι λεπτομέρειες εφαρμογής της μετάπτωσης από την παλιά ρύθμιση στη νέα, εφόσον το επιθυμούν, θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση εντός του επόμενου διαστήματος.

Εχθές, εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος με διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα μπορούν να υποβάλλονται, στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού ή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), εφόσον τα χρέη έχουν μεταφερθεί σε αυτό, από την Παρασκευή και μετά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές από αναγνωρίσεις χρόνου και χρόνου προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση), ενώ με την υπαγωγή σε αυτήν, αναστέλλεται η ποινική δίωξη και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή διακόπτεται η εκτέλεσή της, εφόσον άρχισε. Κατά τον χρόνο αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Τα ληφθέντα μέτρα συνεχίζονται αν ο οφειλέτης απολέσει το δικαίωμα της ρύθμισης. Επίσης, αναστέλλεται η παραγραφή οφειλών. Χορηγείται βέβαια, μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως την 21η ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης ή του μήνα που ακολουθεί, ενώ και οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα.

Και στην εγκύκλιο του ΟΑΕΕ επισημαίνεται ότι είναι υποχρεωτική η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Απώλεια του δικαιώματος συνέχισής της επέρχεται είτε με τη μη εμπρόθεσμη καταβολή της τρέχουσας εισφοράς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της, είτε με τη μη τήρηση των όρων καθυστέρησης δόσεων ανά έτος ρύθμισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλετών του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι η έκδοση οριστικής απόφασης διαγραφής και η καταχώριση στο μηχανογραφικό σύστημα του σχετικού κωδικού.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671