ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 29/10/2014)

ΣΕΒ: Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΣΕΒ: Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Ως αφετηρία εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παρεμβάσεων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση, βλέπει ο ΣΕΒ την ολοκλήρωση των strees tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, με δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον «να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» και πρότεινε 4 κρίσιμες παρεμβάσεις:

1. Μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που εξυπηρετούν κανονικά και χωρίς συνεχείς ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους. Ο ΣΕΒ προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ώστε να προκύψει από κοινού ένα πλαίσιο αρχών με στόχο τη σταδιακή, επιλεκτική αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

2. Αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (NPLs), που αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προοπτικές της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

3. Επαναξιολόγηση των επίσημων προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομίας που προέρχονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΣΕΣ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ο.κ.). Δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί πολύτιμο κεφάλαιο σε μικρά, τοπικά συντεχνιακά και ρουσφετολογικά έργα, οριακής οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας, τονίζει ο κ. Φέσσας.

4. Βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Είναι αναγκαίο να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων από μεσαίες επιχειρήσεις ή να διοχετευθούν πόροι του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ) με τη μορφή εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις. Επιβάλλεται επίσης να εκσυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο και να επιτραπεί η μη τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όπως, π.χ. από ασφαλιστικές εταιρείες, funds κ.ο.κ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671