ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 27/10/2014)

ΥΠΟΙΚ: Κεφαλαιακά θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΟΙΚ: Κεφαλαιακά θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες

Το τέλος της πολύ δύσκολης άσκησης των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά θωρακισμένες, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ.

Ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί πλέον σε στέρεες βάσεις και οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αναλογεί για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρουν και συμπληρώνουν:

Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπερκαλύπτουν τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ. Μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες τις Ευρώπης.

Το 2013, μετά από την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησε στον σχηματισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη σημερινή τους μορφή, ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ) με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ποσού περίπου 26 δισ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου περί των 8,3 δισ. ευρώ.

Οι επιτυχημένες ΑΜΚ επέτρεψαν:

Πρώτον, την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών εν όψη των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Δεύτερον, την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές για άντληση ρευστότητας με κόστος χαμηλότερο - σε ορισμένες περιπτώσεις - από το αντίστοιχο του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτον, τη σηματοδότηση από μέρους των αγορών της αρχής του τέλους για την ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671