ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 23/10/2014)

Ο. Κωνσταντινόπουλος: περίπου 60% των δικαιούχων της δράσης των μικρομεσαίων δεν πάει να υλοποιήσει την δράση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ «STAR» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι κοντά μας, καλή σας μέρα, καλώς ήρθατε. Στείλαμε λοιπόν το μήνυμα για τα νέα ΕΣΠΑ στο twitter, οπότε, όποιος θέλει να κάνει ερώτηση στον κ. Κωνσταντινόπουλο, τη στέλνει τώρα είτε στο liveu.gr είτε μέσω των social media, για να τη μεταφέρω εγώ με τη σειρά μου στον Υφυπουργό.

Πριν μπούμε στα ΕΣΠΑ, πριν μπούμε στο χρήμα – πότε θα πέσει στην αγορά και σε ποιους θα δοθεί, αν θα πέσει, αν θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε - …

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με τις ρυθμίσεις, διότι βλέπουμε ότι σήμερα φτάνει στη Βουλή η ρύθμιση για χρέη στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τις γνωστές 100 δόσεις που λέγαμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, τα είδαμε αυτά, αλλά γιατί δεν μπήκε πακέτο, ενιαία αντιμετώπιση δηλαδή, μαζί με τα κόκκινα δάνεια, όπως πίεζε η τρόικα; Πότε θα έχουμε ρύθμιση για τα δάνεια;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, πρώτα απ΄ όλα ήρθε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, που είναι πολύ σημαντική, προχωράει όπως είχαμε πει, υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα και λύθηκαν…

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν ξέρω βέβαια ακόμα τους αποκλεισμούς, εισοδηματικά κριτήρια και λοιπά, αν θα μείνουν πολλοί εκτός.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά, και όχι μόνο αυτό, αλλά πόσες θα είναι οι δόσεις, μέχρι ποιο ποσό, κ.ο.κ.. Αυτό θα έχουμε δυνατότητα και στη Βουλή να το επεξεργαστούμε και να το συζητήσουμε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προχωρήσει και θα γίνει με τη συζήτηση και τη διαβούλευση που πρέπει.

Το δεύτερο, για τα κόκκινα δάνεια, έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης που δεν είμαστε έτοιμοι για τα κόκκινα δάνεια.

Θέλω να σας πω και να επισημάνω ότι εδώ είχαμε μία ιδιαίτερα καλή συνεργασία τα δύο κόμματα γι΄ αυτό το θέμα και εκτίμησή μου είναι ότι λύνονται τα όποια προβλήματα και μέσα στις αρχές του Νοεμβρίου θα μπορούμε να έχουμε το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αρχές Νοεμβρίου δηλαδή;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η τρόικα συμφωνεί με αυτό το σπαστό κομμάτι ή μπορεί κανείς να πει ότι είναι μονομερής ενέργεια αυτή και μπορεί να έχουμε καμιά κόκκινη κάρτα;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Έχουν πειστεί και, αν υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν γιατί έπρεπε να πειστούν σε όλα τα επίπεδα. Και πείστηκαν, έγινε σοβαρή διαπραγμάτευση και νομίζω ότι θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη ρύθμιση. Και έχουμε και περιθώρια ακόμα να δούμε πιθανόν κάτι που δεν έχει γίνει με το σωστό τρόπο ή κάτι που έχει ξεχαστεί να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Νομίζετε ότι είναι δίκαιο το ότι ζητάτε να αποπληρωθούν όλες οι οφειλές του Οκτωβρίου, για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση; Δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν έχει χρήματα, πώς θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη ρύθμιση αυτή; Αυτομάτως αποκλείετε πολλούς, κ. Κωνσταντινόπουλε.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και μπορώ να σας πω κι εγώ κάτι άλλο: θα πει κάποιος άλλος ότι, “εγώ που πλήρωνα τόσο καιρό και ήμουν συνεπής φορολογούμενος γιατί δεν έχω δόσεις”;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, όχι, μπορούσε να πληρώνει κάποιος. Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που δεν μπορούσαν να πληρώνουν.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μπορούσε να πληρώσει ή μπορούσε να κάνει μεγάλες προσπάθειες για να πληρώσει. Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που θα σας πω, εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολύς κόσμος που περιμένει τις δόσεις δεν πληρώνει – να το πούμε και αυτό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι υπάρχει κι αυτό βεβαίως, υπάρχουν όμως κι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Πιστεύω ότι η ρύθμιση θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε. Μια ρύθμιση, όπως ξέρετε, κα Τσαπανίδου, δεν μπορεί να είναι δίκαιη στο 100%, ποτέ δεν μπορείς να κάνεις μια 100% δίκαιη ρύθμιση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά δεν αποκλείετε αυτομάτως τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές του Οκτωβρίου;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα βρούμε τον τρόπο εκείνο και θα υπάρχουν εκείνες οι δικλείδες, οι οποίες θα δείχνουν ποιοι άνθρωποι μπορούν κι έχουν τη διάθεση να στηρίξουν και ποιοι δεν μπορούν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπάρχει τέτοια δικλείδα γι΄ αυτούς που πραγματικά αδυνατούν;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να δούμε ποια είναι η δικλείδα για όσους αδυνατούν, γιατί γι΄ αυτό πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια. Δηλαδή μπορεί να αδυνατεί και κάποιος που να έχει δέκα σπίτια ή δέκα ακίνητα ή κάτι άλλο; Πρέπει να βρούμε τις δικλείδες και θα το συζητήσουμε και κατά τη διαδικασία που θα γίνει και στη Βουλή.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη γι΄ αυτούς όμως στη ρύθμιση;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους ανθρώπους με κριτήρια. Τα κριτήρια κάποιους τους εντάσσουν, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, και κάποιοι δε θα μπορούν να ενταχθούν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τους αποκλείουν;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως θα βρούμε εκείνον τον τρόπο για να είναι δίκαιη απέναντι σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, που δεν μπορούν, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και η επιχείρησή τους.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λοιπόν για να δούμε λίγο τι γίνεται με τα ΕΣΠΑ, τι πρέπει να ξέρουμε για το ΕΣΠΑ; Είχατε πει ότι θα έρθουν μέχρι το τέλος του 2015 τα κονδύλια τα 12 δις;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε πει το εξής: Είχαμε κάνει μια παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και είπαμε ότι έχουμε 12 δισεκατομμύρια διαθέσιμα μέχρι την 31/12/2015.

Έχουμε ήδη μεγάλη απορρόφηση στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Την προηγούμενη φορά που είχαμε βρεθεί, είχαμε πει ότι έχουμε 5,2 δισεκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή έχουμε 900 εκατομμύρια από πέρσι παραπάνω επιπλέον απορρόφηση, κι έχουμε φτάσει στα 4,2. Έχουμε τα έργα που θα γίνουν από το παλιό πρόγραμμα και συνεχίζονται στο καινούριο, τα λεγόμενα facing, τα οποία είναι γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια.

Και για πρώτη φορά, ύστερα από μία φοβερή διαπραγμάτευση, είμαστε η μοναδική χώρα που πήραμε εμπροσθοβαρείς δράσεις, δηλαδή λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ, τις οποίες θα υλοποιήσουμε νωρίτερα και θα μπορούν να αρχίσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για μία από αυτές τις δράσεις, που αφορά τους μικρομεσαίους, ήδη με επιστολή μου έχω ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή να ετοιμάσει μία πρόταση, εκτιμώ ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα μπορούμε αυτή την πρόταση να την δημοσιοποιήσουμε.

Επειδή δεν θέλουμε να τις βγάζουμε εμείς μόνοι τις προτάσεις, συζητούμε με τους κοινωνικούς εταίρους την πρόταση η δράση να αφορά τη νέα επιχειρηματικότητα χωρίς όριο ηλικίας, διότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι άνεργος και να είναι 40 ετών.

Αυτή είναι η κατεύθυνση, το πώς θα ολοκληρωθεί θα το δούμε μέχρι το τέλος..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για τι βοήθεια μιλάμε εκεί, πόσα χρήματα θα δίνετε και τι ποσοστό θα καλύπτετε γενικώς;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα 270 εκατομμύρια για τις εμπροσθοβαρείς δράσεις θα βάλουμε τα πρώτα 100 εκατομμύρια. Το πώς θα γίνει, θα είναι μία διαδικασία την οποία θα τη βγάλουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτή τη στιγμή τι τρέχει;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει όλες οι δράσεις Υπάρχει η μεγάλη δράση των μικρομεσαίων που ολοκληρώθηκε κι έχουμε 14 χιλιάδες δικαιούχους και δυνητικά δικαιούχους. Δεν είναι καλά τα στοιχεία, ένα μεγάλο ποσοστό – γύρω στο 60% και κάτι – δεν πάει να υλοποιήσει τη δράση, παρόλο που έχει εγκριθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί, τι τρέχει κι ενώ εγκρίνεται δεν πραγματοποιείται;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και να μου επιτρέψετε εδώ πέρα να μη θεωρηθεί ότι κάνω κάποιο μικροκομματικό παιχνίδι.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη ρευστότητα, αλλά αυτός ο άνθρωπος που έκανε τη δράση, κυρίως ήξερε πάνω-κάτω τι είναι αυτή η δράση κι αν θα μπορούσε να τα βγάλει ή όχι.

Κατά την άποψή μου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική σταθερότητα και με αυτά που συμβαίνουν. Δεν πάει κάποιος να επενδύσει αυτή τη στιγμή σε ένα κλίμα που δεν ξέρει..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κι αυτό όμως το ήξερε εκ των προτέρων.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήξερε ότι θα γίνουν εκλογές και τι θα έχουμε το επόμενο εξάμηνο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πότε θα γίνουν εκλογές;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήξερε ότι πρόκειται να γίνουν εκλογές το 2015 και θα ετίθετο θέμα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή θα πάμε σε εκλογές το 2015;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι δεν ήξερε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα έβαζε τέτοιο θέμα. Εμείς έχουμε πει εκλογές το 2016. Ήξεραν οι πολίτες ότι θα πάμε σε εκλογές το 2016 και η Αξιωματική Αντιπολίτευση βάζει θέμα ότι "εγώ δεν ψηφίζω Πρόεδρο Δημοκρατίας", άρα είναι πιθανόν να πάμε και σε εκλογές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το κλείνει άρον-άρον η Κυβέρνηση το θέμα αυτό πάντως κ. Κωνσταντινόπουλε, πριν καν ανοίξει. Δηλαδή εσείς στο ΠΑΣΟΚ βλέπετε ότι ενδεχομένως να έχουμε εκλογές το 2015, το έχουμε ακούσει και από τον κ. Βενιζέλο, το επαναλαμβάνετε κι εσείς..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφελείς είμαστε;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Από την πλευρά του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας ακούνε εκλογές και αρχίζουν κατευθείαν να δείχνουν το 2016.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα κι εμείς θέλουμε να πάμε το 2016. Αλλά δε θέλω να σας πω κάτι το οποίο το καταλαβαίνετε κι εσείς και όποιος μας παρακολουθεί τώρα, ότι δεν μπορώ να διαβεβαιώσω εγώ κανέναν. Τι είναι οι Βουλευτές, τους έχω στο τσεπάκι μου 180 να τους δώσω; Εγώ θα ψηφίσω να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα ελπίζω να εκλεγεί ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας που να δείχνει το μέλλον, αλλά από κει και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Κρατάω, για να ξαναγυρίσουμε λίγο τώρα στα οικονομικά και στα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ που μας ρωτάει ο κόσμος, κατ΄ αρχάς κρατάμε ότι σύντομα μέχρι αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με 100 εκατομμύρια μας είπατε για τη νέα επιχειρηματικότητα..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε 270 ναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Που είναι άνευ ορίου ηλικίας. Όποιος είναι σε καινούριο ξεκίνημα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, αλλά δεν ξέρουμε προϋποθέσεις ακόμα μας είπατε;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα όχι. Αυτό που πρότεινα και είπα είναι το εξής: είναι προτιμότερο να βάλουμε για νέα επιχειρηματικότητα και όχι νεανική, δηλαδή να μην είναι μόνο άνθρωποι οι οποίοι είναι νέοι, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι και πάνω από τα 40 οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν την επιχείρησή τους, να μην τους αποκλείσουμε κι αυτούς.

Όμως έχω στείλει ήδη από προχθές στην αρμόδια Επιτροπή που τα χειρίζεται μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν κάποιες συναντήσεις και να μας φέρουν την πρότασή τους.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι χωρίς όριο ηλικίας αυτό;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω, τίποτα;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πρότεινα εγώ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να μη γίνει;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το νομίζω να μη γίνει, αλλά σας λέω ποια είναι η πρότασή μου και ποια είναι η ιδέα μας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Λοιπόν, το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έρθει κι αυτό, ετοιμάζεται, βρίσκεται σε διαβούλευση. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και εντός της Κυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία, και με τη βοήθεια όλων θα βοηθήσει να μπούμε σε μία νέα διαδικασία που αφορά το ΕΣΠΑ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ο κόσμος επιμένει στο ποιες δράσεις είναι αυτές που θα καλύψετε στη νέα επιχειρηματικότητα, ακόμη δεν έχει καθοριστεί;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχει καθοριστεί…

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα, μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένο; Να αφορά για παράδειγμα τεχνολογίες, μπορεί να αφορά..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα αφορά μόνο τεχνολογίες, θα το αφήσουμε λίγο ευρύτερο, αυτή είναι η πρώτη μας διάθεση. Πρέπει όμως να δούμε και τους τομείς.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Επειδή επιμένει ο κόσμος θα επιμείνω κι εγώ, μπορείτε να μας δώσετε το ύψος επιχορήγησης, πόσο θα είναι; Δηλαδή θα ξεκινήσετε με 10 χιλιάδες ευρώ για βοήθεια που είναι ψίχουλα, γιατί δεν ξεκινάει κανείς επιχείρηση με 10 χιλιάδες;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να τους πω τώρα είναι ότι θα διαθέσουμε 100 εκατομμύρια, το πρόγραμμα για τη δράση αυτή θα είναι 100 εκατομμύρια. Από κει και πέρα για τα υπόλοιπα δε θέλω να πω κάτι, θα μιλήσουμε εν καιρώ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Τι άλλες δράσεις ετοιμάζετε εκτός από αυτή; Αυτή ξεκινάει Νοέμβρη, λίγες μέρες υπομονή και θα ξέρουμε σε ποιους αφορά, τι άλλες δράσεις;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τέλος Νοεμβρίου είπαμε. Υπάρχουν και πολλές άλλες δράσεις: υπάρχουν οι έτοιμες δράσεις που αφορούν και τις νέες τεχνολογίες και όλα αυτά, υπάρχουν δράσεις που αφορούν το ΕΠΠΕΡΑΑ, δηλαδή δράσεις οι οποίες αφορούν περιβαλλοντικά θέματα, εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, και είμαστε στην τελική συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» που εκτιμώ ότι θα έχουμε την έγκριση κι εκεί ενός μεγάλου ποσού, το οποίο θα μπορέσει να διατεθεί άμεσα σε αυτούς που ήδη έχουν κάνει αιτήσεις για να μπορούν να προχωρήσουν.

Έχουμε αν δεν κάνω λάθος γύρω στις είκοσι χιλιάδες νέες αιτήσεις στο «εξοικονομώ κατ΄ οίκον». Σας ενημερώνω ότι είχαν να πληρωθούν για το παλιό πρόγραμμα εδώ και οχτώ μήνες, αλλά εκτιμώ ότι είμαστε αυτή τη στιγμή στο 70% των πληρωμών και ότι ως το τέλος του άλλου μήνα θα έχουμε πληρώσει το 100%.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κάτι πρακτικό είναι το πώς ενημερώνεται κανείς για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχουν.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λοιπόν αυτό είναι για τον περισσότερο κόσμο που μας παρακολουθεί εξίσωση πολύ δύσκολη, πρέπει να έχεις τελειώσει πυρηνική φυσική για να καταλάβεις τι γίνεται και ποια προγράμματα μπορείς να εκμεταλλευτείς.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, θα κάνουμε και διαφημιστική καμπάνια γι΄ αυτό και δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, όμως θέλω να σας πω και για την ιστοσελίδα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας το startup Greece η οποία είναι μία εξαιρετική ιστοσελίδα που βοηθάει όχι μόνο να ενημερώνεσαι, αλλά μπορεί και σπάει τη γραφειοκρατία. Δε σου δίνει συμβουλές για το τι να κάνεις, αλλά σε ενημερώνει και σε πληροφορεί για όλα τα θέματα, τι πρέπει να κάνεις, πού πρέπει να τα καταθέσεις… Έτσι σπάμε τη γραφειοκρατία. Πρόκειται για μια πολύ καλή Υπηρεσία με εξαιρετικούς διαχειριστές...

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Startup Greece το είπατε;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι startup Greece.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα, μέσα εκεί λοιπόν μπορεί κανείς να μπει και να δει περισσότερα.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι μπορεί να μπει και να δει και για 11 Υπουργεία συναρμόδια, τα οποία πληροφορούν για όλα τα θέματα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ρευστότητα στην αγορά: Είχε πει ο Πρωθυπουργός από την έκθεση ακόμη ότι «η ρευστότητα έρχεται το Νοέμβριο».

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αν εννοείτε τη ρευστότητα..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ταμείο Ανάπτυξης και λοιπά για το Νοέμβριο.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν το ξέρω, δε θυμάμαι..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το είχε πει ο Πρωθυπουργός.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήμουνα στην ομιλία του κ. Πρωθυπουργού..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είχε πει ότι «κατά το Νοέμβρη ξεκινάει».

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, νομίζω ότι οι τράπεζες είναι σε μια καλύτερη κατάσταση για να δώσουν κάποιες δανειοδοτήσεις. Θέλω να σας πω το εξής: εμείς τι κάνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Στο ταμείο ανάπτυξης αναφέρομαι σε αυτό με τη συμμετοχή των γερμανικών κεφαλαίων και λοιπά.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αυτό προχωράει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα βρουν στην αγορά τα χρήματα αυτά;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Κάνουμε μία πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια με τον Υπουργό, ώστε να μας επιτρέψουν να επιδοτήσουμε το επιτόκιο μέσω του ΕΣΠΑ. Πρέπει να αλλάξει η οδηγία.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Την επιδότηση με το 3% λέτε;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι επιδότηση του επιτοκίου.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Του επιτοκίου των ενήμερων δανείων κατά 3%;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επιδότηση, δε λέμε κάτι παραπάνω. Είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί χρειάζεται να ανοίξει ο κανονισμός. Η Γερμανία έχει συμφωνήσει, έχουν συμφωνήσει αρκετά κράτη, ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί.

Και δεύτερον, έχουμε ετοιμάσει μία Επιτροπή η οποία θα μας πει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να μη γίνουν τα λάθη και οι παραλείψεις του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Λοιπόν τελευταία ερώτηση στο πολιτικό πια επίπεδο: Τι γίνεται με την έξοδο από το μνημόνιο κι αν νομίζετε ότι πρέπει να ενημερωθεί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έτσι ώστε να συμφωνήσετε στα της επόμενης μέρας της χώρας. Κατ΄ αρχάς με το μνημόνιο να τελειώνει, τι σας έχουν ζητήσει οι «εταίροι» μας, σε εισαγωγικά και χωρίς, γιατί το χωρίς εισαγωγικά είναι οι δανειστές.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εγώ θα σας πω ότι πρώτα απ΄ όλα ο κ. Τσίπρας έπρεπε να έχει έρθει εδώ και καιρό στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Δεν είναι ποτέ αργά και τώρα καλά είναι να έρθει να συζητήσουμε. Εγώ νομίζω ότι τα κόμματα πρέπει να έχουν ανοιχτές τις πόρτες για να μιλήσουν και ειδικότερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση με την Κυβέρνηση, άρα αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κάθε φορά στο παρελθόν που τελείωνε μία εποχή που είχε σηματοδοτηθεί με υπογραφές και σφραγίδες και μνημόνια και συμφωνίες, ζητούσαν εκ των προτέρων τις νέες υπογραφές για την επόμενη σαιζόν, για την επόμενη περίοδο. Τώρα μπορεί να ζητηθούν ή έχουν ήδη ζητηθεί υπογραφές από σας ή από τον κ. Τσίπρα;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι σε μία πορεία της χώρας από εδώ και πέρα δεν μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κρύβεται. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι υπογραφή, αλλά πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία σε κάποια πράγματα. Αλλά ακούω τον κ. Σταθάκη κι είναι σε πολύ καλό δρόμο, λέει ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα να κουρέψουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες", είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Αυτό δεν ξέρω αν το λέει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, ας ακούσω εγώ τον κ. Σταθάκη που μου αρέσει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος λέει σοβαρά πράγματα, που βέβαια είναι το 10% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι να κάνουμε, παίρνω την καλή διάσταση του θέματος. Από κει και πέρα το επόμενο χρονικό διάστημα, εμείς έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εμείς δε σκίζουμε ούτε τα μνημόνια, ούτε τα καταργούμε με ένα νόμο, δεν τα κάνουμε αυτά, έχουμε φάει πολύ “ξύλο” τα πέντε χρόνια για να σκίζουμε και να καταργούμε..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Βγαίνετε από τα μνημόνια ή μπαίνετε σε επόμενα;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε καταθέσει τα εφτά σημεία, τα οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα τα στηρίζει εξ ολοκλήρου, και είναι τα εφτά σημεία για την ασφαλή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Αυτά θα ακολουθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λοιπόν αυτά τα εφτά σημεία του ΠΑΣΟΚ τα καινούρια..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είναι καινούρια, τα έχετε διαβάσει;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, τα εφτά σημεία του ΠΑΣΟΚ λέω θα σας φωνάξουμε να τα συζητήσουμε μία μέρα. Τα "καινούρια" όταν λέω αναφέρομαι στις παλιές προγραμματικές δηλώσεις, τις επικαιροποιημένες στη συνέχεια, στα οκτώ σημεία.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα είναι τα εφτά.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Λοιπόν εφτά είναι και ο απόλυτος αριθμός, κ. Κωνσταντινόπουλε. Λοιπόν ευχαριστώ πολύ που ήσασταν εδώ, να είστε καλά.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και θα τα ξαναπούμε με τον κ. Κωνσταντινόπουλο για θέματα που σας απασχολούν πάρα πολύ.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671