ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 23/10/2014)

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο 400% για μη υποβολή δήλωσης.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο 400% για μη υποβολή δήλωσης

Δεν γλυτώνουν οι πολίτες το υψηλό πρόστιμο λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Δεν προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας αποφάνθηκε το ΣτΕ.

της Κατερίνας Κατή

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την επιβολή του σχετικού προστίμου που ανέρχεται στο 400% του κυρίου φόρου.

Παράλληλα το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας σχετικά Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης και ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ ο οποίος της επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά την μεταβίβαση μετοχών.

Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε δήλωση, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (πλάνη περί τα πράγματα).

Υποστήριξε δε ότι η επιβολή του υπέρογκου προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) , στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20) και προσκρούει και στην ΕΣΔΑ.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και στο παρελθόν και δη το 2011 (απόφαση 3474/2011) ειχε κρίνει ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου (400%) για την μη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στην Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τώρα η Ολομέλεια του ΣτΕ με νέα απόφασή της (3173/2014) προσθέτει ,συμπληρώνοντας την πρώτη, ότι η επιβολή του επίμαχου προστίμου δεν προσκρούει και στις υπόλοιπες συνταγματικές διατάξεις που επικαλείται η εταιρία.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι :

* Η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια.

*Το πρόστιμο αυτό δεν είναι αντίθετο στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671