ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 22/10/2014)

Συνέντευξη Ν. Δένδια στον REAL FM.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΑΑΝ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟN REAL FM

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Νίκο Δένδια.

Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου και καλημέρα στους ακροατές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα που κρατά σε αγωνία ολόκληρη την αγορά και θα ρωτήσω εάν έχετε καθόλου πληροφορίες, γιατί είναι και ένα θέμα γύρω από το οποίο υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε πολλά υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας. Μιλώ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια και για τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες, αλλά νομίζω ότι ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα και τις δόσεις, η αγωνία είναι μεγάλη, διότι επί μήνες το συζητάμε και δεν γίνεται τίποτα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα δυο πρώτα θέματα είναι των δυο συναρμόδιων υπουργείων, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας. Εάν με ρωτάτε από την πληροφόρηση που έχω, νομίζω ότι τα πράγματα είναι σε τελική συζήτηση με την τρόικα και νομίζω ότι αρκετά σύντομα θα μπορέσει να δοθεί και σε αυτά μια λύση. Όμως ξεκαθαρίζω ότι αυτά είναι αρμοδιότητα του Γκίκα Χαρδούβελη και του Γιάννη Βρούτση και κατά συνέπεια …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά ξέρω ότι στη διαβούλευση αυτή έχετε ενημερωθεί και εσείς, γιατί σας αφορά άμεσα. Δηλαδή φαντάζομαι ότι δεν δημιουργεί αναπτυξιακό κλίμα για τη χώρα το να φτάνουν τα 70 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το Σεπτέμβρη προς την εφορία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ σωστά το λέτε αυτό. Βεβαίως, αλίμονο, και το γενικό φορολογικό περιβάλλον και το περιβάλλον εργασίας είναι στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας.

Αλλά αυτό το οποίο συζητάμε μαζί είναι η προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει, νομίζω με αρκετή επιτυχία και οι τρεις μας, να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα το οποίο να επικοινωνεί. Δηλαδή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι αυτό γιατί; Για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια επανεκκίνηση της οικονομίας, ένα ξεκίνημα με jump start, ένα μεγάλο άλμα. Προσπαθούμε ξέρετε, ίσως καταλαβαίνω και την αγωνία των ανθρώπων και τα διάφορα τα οποία γράφονται, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κ. Χατζηνικολάου ένα πράγμα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ στην ανθρωπότητα.

Και καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι λένε «γιατί αργείτε, γιατί κάνετε, γιατί ράνετε». Αλλά ξαναλέω, είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έγινε. Και γίνεται υπό καθεστώς επιτήρησης της χώρας από τρόικα, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο θέμα μεταξύ μας συμφωνίας. Αυτό αν θέλετε είναι και το πιο εύκολο. Είναι ότι θα πρέπει και με τους ξένους να υπάρχει μια απόλυτη κατανόηση και το τραπεζικό σύστημα να μην αποσταθεροποιήσουμε και με τις κοινωνικές ομάδες, τους κοινωνικούς εταίρους, Επιμελητήρια, ΓΣΕΒΕΕ, Ένωση Εμπόρων, να είμαστε σε μια συμφωνία. Είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά πολύπλοκο και νομίζω ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια σε αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα κόκκινα δάνεια θα προσαρμοστούν; Θα είναι στο ίδιο πνεύμα η ρύθμιση με το πνεύμα της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα κόκκινα δάνεια έχουν ένα δικό τους ρυθμό όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες. Είναι καλό όμως όταν ρυθμίζουμε μια επιχείρηση, να τις ρυθμίσουμε όλες τις οφειλές, εφόσον είναι βιώσιμη. Γιατί μιλάμε για τις βιώσιμες επιχειρήσεις και μιλάμε και για τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε απατεώνες, σε μπαταξήδες. Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Μην τάζουμε πράγματα που δεν…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι κρίσιμο θέμα το να συμβεί, γιατί υπάρχουν και δάνεια τα οποία έχουν μεταβληθεί σε προσωπικές καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε Bentley στα βόρεια προάστια και σε πάρα πολύ ωραία πράγματα έχουν μετατραπεί, πολύ ευχάριστα γι’ αυτούς που τα έκαναν και πολύ άσχημα για μας που τα πληρώσαμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, εδώ ποιο είναι το ζήτημα; Το ζήτημα είναι αυτές οι επιχειρήσεις, και είναι πάρα πολλές, μιλάμε για 100.000 σε πρώτη ανάγνωση και εφόσον διευρύνουμε λίγο τα περιθώρια αυτής της ρύθμισης, όπως έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε, θα πάμε 160.000 επιχειρήσεις. Άρα μιλάμε για 160.000 είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 – 700.000 θέσεις εργασίας. Είναι το ίδιο το ζήτημα τεράστιο. Μιλάμε για οφειλές μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε σχεδόν τα 100, κάτι κάτω από 100 δις ευρώ. Πρέπει αυτή η επιχείρηση να μπορεί συγχρόνως να κλείσει τις εκκρεμότητές της και με το Δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μπορέσει να γυρίσει στην αγορά να δουλέψει, να παράγει πλούτο, να κρατήσει θέσεις εργασίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως είναι φοβερό ότι ακόμη και για τις δόσεις χρειαζόμαστε έγκριση από την τρόικα. Αυτό δεν είναι ευχάριστο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καθόλου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ουδείς ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το όνειρό μας για τη χώρα. Είναι όμως ένα στάδιο το οποίο ευτυχώς σιγά – σιγά το ξεπερνάμε και είναι αυτό που πληρώνουμε για τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ξεπερνάμε; Δηλαδή βλέπετε ότι θα μπορέσετε μέχρι το Δεκέμβρη να αλλάξετε την εικόνα που σήμερα υπάρχει; Θα φύγει το ΔΝΤ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν είμαι της λογικής του να φύγει ή να μείνει. Ούτως ή άλλως η χώρα έχει μια σύμβαση ακόμη δυο ετών με το ΔΝΤ. Είναι μικρά τα ποσά όμως. Το ξέρετε. Είναι λίγα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά η κυβέρνησή σας ανήγγειλε το σχέδιο της απομάκρυνσης του ΔΝΤ και μάλιστα παρουσία της κυρίας Μέρκελ ο Πρωθυπουργός.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέτε λίγο με ένα τρόπο ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την αλήθεια λέω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ισχυρίζομαι ότι είπατε κάτι ψευδές. Προς Θεού. Εάν επαναδιατύπωνα, θα έλεγα το εξής, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι τώρα, στις 31/12/2014, λήγει το τεράστιο κομμάτι αυτής της συμφωνίας. Δηλαδή το μνημόνιο που αφορά τη σχέση μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας. Και μένει ένα μικρό κομμάτι που είναι το ΔΝΤ, που είναι κάτι δισεκατομμύρια. Και εκεί γίνεται μια διαπραγμάτευση, διότι το ύψος αυτού του ποσού δεν δικαιολογεί τη μορφή της εποπτείας η οποία σήμερα ασκείται.

Δεν έχουμε εμείς αντίρρηση να έχουμε και ένα ξένο ώστε να βλέπει λίγο τι γίνεται. Δεν έχουμε και πολλά πράγματα να κρύψουμε εδώ που τα λέμε. Αντιθέτως έχουμε κάθε λόγο αυτά τα θετικά που γίνονται - και που πιστεύω ότι πολλά θετικά κάνουμε- να διαφημίζονται και εάν μου επιτρέπετε και να πιστοποιούνται, γιατί καμιά φορά εμάς μπορεί και να μη μας πολυπιστεύουν. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πράγματα που έχουμε να δείξουμε και θα μπορούμε να συνεχίσουμε να δείχνουμε στη διεθνή κοινότητα, άρα και στις αγορές για να μας εμπιστευτούν.

Εκεί περίπου βρίσκεται το θέμα. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τα πάμε μια χαρά. Ελπίζω και οι αγορές να ακολουθήσουν και αυτές μια θετική πορεία. Ήδη τις τελευταίες δύο - τρεις μέρες βλέπουμε μια μεγάλη άνοδο που είναι πολύ θετικό πράγμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω τι γίνεται με τα ΕΣΠΑ και τι γίνεται με τον αναπτυξιακό νόμο. Δεν έχουμε αναπτυξιακό νόμο αυτή τη στιγμή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα, εφόσον το συμφωνήσουμε βέβαια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέω γιατί είναι μια αντίφαση. Η κυβέρνησή σας να μιλάει για ανάπτυξη και να μην υπάρχει εν ισχύ αναπτυξιακός νόμος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να το εξηγήσω. Είναι λεκτική αντίφαση, όπως τη λέτε, αλλά να πάμε στο ουσιαστικό κομμάτι. ΕΣΠΑ κατ’ αρχήν. Το προηγούμενο ΕΣΠΑ τελειώνει. Τελειώνει στο τέλος του ’15 ως προς τις απορροφήσεις. Ποια ήταν η αγωνία μας;

Η αγωνία μας ήταν να μην υπάρξει κενό στη χώρα, διότι αν υπήρχε κενό από εκεί και πέρα αυτή η πρόβλεψη που έχουμε κάνει για ανάπτυξη 2,9% το 2015 θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πετύχαμε λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές, πριν ακόμη εγκριθούν τα επιχειρησιακά σχέδια αποσπάσαμε τη συμφωνία τους να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε έργα από τα λεφτά του επόμενου πακέτου, του 2014 – 2020, με την απλή δική μας διαβεβαίωση ότι αυτά τα έργα είναι στο γενικό πλαίσιο του 2014 – 2020. Του καινούργιου πλαισίου.

Και δεν μιλάμε για λίγα χρήματα. Μιλάμε για 4,9 δισεκατομμύρια συνολικά. Εάν σε αυτά προσθέσετε και τα 5,2 δισεκατομμύρια που είναι το υπόλοιπο του προηγούμενου ΕΣΠΑ που θα καταναλωθεί από σήμερα που συζητάμε μέχρι το τέλος του ’15… Σημειώνω ότι θα μου πει κανείς «είσαι βέβαιος ότι θα τα απορροφήσεις;». Η απάντηση είναι ότι είμαι βέβαιος ότι θα τα απορροφήσω. Τώρα που συζητάμε το ΕΣΠΑ έχει απορρόφηση που προσεγγίζει το 87%.

Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ξέρω να σας πω με τι σειρά, γιατί δεν έχουμε απόλυτα εκσυγχρονισμένα στοιχεία, αλλά είμαστε πρωταθλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις απορροφήσεις. Είμαστε απόλυτα πρωταθλητές. Γίνεται πρώτη φορά εμπροσθοβαρής αξιοποίηση και έχουμε και άλλα δύο και κάτι δισεκατομμύρια από το συγχρηματοδοτούμενο.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό το υπουργείο έχει ετοιμάσει ένα πακέτο περίπου 12 δισεκατομμυρίων για ένα πλαίσιο 15 – 16 μηνών, το οποίο είναι ασύλληπτα μεγάλο κ. Χατζηνικολάου για την ελληνική αγορά.

Και εάν σε αυτό προσθέσετε τα χρήματα που φέρνουμε από το IFG, δηλαδή το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, το οποίο ελπίζουμε να μετατρέψουμε σε αναπτυξιακή τράπεζα εάν δούμε ότι πάει καλά, το οποίο θα ξεκινήσει να δουλεύει το Νοέμβριο, νομίζω ότι έχουμε ένα πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς το οποίο αξίζει τον κόπο.

Διότι εάν δεν έχεις χρήματα, ξέρετε, το να στήνεις αναπτυξιακούς νόμους πάνω στην ανέχεια, δεν έχει και καμία σημασία. Κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Παίρνανε εγκρίσεις οι άνθρωποι για εντάξεις σε ένα νόμο ο οποίος δεν είχε λεφτά να τους δώσει.

Πάνω σε αυτό το πακέτο λοιπόν έχει έννοια να δομήσουμε έναν αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο όμως να τον κουβεντιάσουμε σοβαρά. Γιατί σοβαρά; Να σας πω ένα παράδειγμα από τα παλιά ΕΣΠΑ και νομίζω ότι το ξέρετε κι εσείς καλύτερα από μας. Στην Ελλάδα έχει έρθει το πακέτο Ντελόρ, τα ΜΟΠ, τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και δεν έχουμε λύσει ακόμη βασικά προβλήματα όπως η αποχέτευση και τα απορρίμματα.

Τι πρέπει να κάνουμε; Όχι μόνο να φέρουμε λεφτά, να διατεθούν με σοβαρότητα αυτά τα λεφτά για να πάει ο τόπος μπροστά. Αν είναι να τα πετάξουμε από το παράθυρο, το έχουμε ξανακάνει πολλές φορές, τον ξέρουμε τον τρόπο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πότε βλέπετε να μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία για το νέο αναπτυξιακό νόμο; Χρονικά δηλαδή πώς το προσδιορίζετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ανακοινώσουμε το σχέδιο για διαβούλευση μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Ήδη ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα 4,9 δισεκατομμύρια του 2014 – 2020. Και επίσης έχουμε το νόμο για το ΕΣΠΑ, για τον οποίο ήδη έχει τεθεί ένα αρχικό σχέδιο σε διαβούλευση και περιμένουμε να δούμε τις παρατηρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε και εκεί.

Άρα μέχρι το τέλος του χρόνου και οι δυο αυτές εκκρεμότητες, όχι απλώς εκκρεμότητες, αλλά μεγάλες ευκαιρίες κιόλας, θα έχουν τελειώσει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ κ. Χατζηνικολάου. Να είστε καλά.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671