ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 22/10/2014)

Κ. Μητσοτάκης: ζητάει την επαναφορά στη νομιμότητα αναφορικά με τις παρανομίες που εντοπίζονται στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις μέσω της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ &

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας Υπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή

Την επαναφορά στη νομιμότητα τραβώντας μια οριστική γραμμή με το παρελθόν αναφορικά με τις παρανομίες που εντοπίζονται στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις μέσω της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ζήτησε σήμερα Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, στη Βουλή ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχετε το θάρρος να τραβήξετε τη γραμμή με το παρελθόν, διότι δυστυχώς οι πελάτες του παλαιού παρελθόντος έχουν μετακινηθεί συλλήβδην σε εσάς και για αυτό και δεν παίρνετε αποστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη:

 Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σε αυτή την αίθουσα και από την πρώτη στιγμή είπα ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωράει σε αυτό τον έλεγχο.

 Επειδή έχει επαρκή στοιχεία ότι κατά τη διαδικασία μετατροπών των συμβάσεων δεν τηρήθηκε ο νόμος. Κάποιοι δηλαδή, για να το πούμε πολύ απλά, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου μετέτρεψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με αυτό τον τρόπο παίρνοντας τη θέση κάποιου άλλου.

 Και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Και εδώ πέρα δύο επιλογές έχουμε: Ή θα πούμε ότι δεν ασχολούμαστε καθόλου με το παρελθόν και κατά συνέπεια ενδεχομένως με μία οριζόντια ρύθμιση θα νομιμοποιήσουμε όλους όσοι είχαν υποπέσει σε αυτό τον «πειρασμό» να μετατρέψουν παράνομα συμβάσεις. Ή θα πούμε να ψάξουμε αυτή την περίπτωση, να διερευνήσουμε τις παράνομες μετατροπές και ναι, όσοι μετέτρεψαν παράνομα τις συμβάσεις θα πρέπει να απομακρυνθούν από το δημόσιο.

 Και βέβαια έχουμε πια στην διάθεσή μας και αρκετά στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίο γινόντουσαν αυτές οι παράνομες μετατροπές συμβάσεων. Γι’ αυτή την απαράδεκτη- και νομίζω ότι είμαι και ήπιος στη φρασεολογία μου - φάμπρικα η οποία είχε στηθεί μεταξύ κυρίως δημοτικών αρχών του παρελθόντος και συμβασιούχων έτσι ώστε να μετατρέπονται οι συμβάσεις τους χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

 Και έχω εδώ πέρα και θα το καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής ένα πόρισμα. Ένα πόρισμα το οποίο συνέταξε ο σύμβουλος επιθεωρητής του ΑΣΕΠ, Λουκάς Λυμπερόπουλος, σε εκτέλεση μίας παραγγελίας του Προέδρου του ΑΣΕΠ, που αφορά την περίφημη υπόθεση της Δραπετσώνας.

 Μάλιστα είχα και μία επίσκεψη πριν από λίγες μέρες από τον καινούριο Δήμαρχο στο Υπουργείο μου, ο οποίος ήρθε να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό συνεπικουρούμενος μάλιστα και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, τον κύριο Λαφαζάνη, τη κυρία Γιαννακάκη. Συνάδελφοι από το κομμουνιστικό κόμμα.

 Και ήρθανε να μου πούνε τι; Να συζητήσουμε τα αποτελέσματα του πορίσματος αυτού. Το πόρισμα αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κόλαφος. Καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τι ακριβώς συνέβαινε στους Δήμους εκείνη την εποχή και επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα. Επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά είχανε γίνει σε πλήρη γνώση και των υπαλλήλων και των δημοτικών αρχών.

 Το πόρισμα αναφέρει και μία αναζήτηση τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώμης, την οποία αναζήτησαν τότε ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν ζει πια, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπάλληλοι κατά το πόσο πληρούνται τα κριτήρια και απευθύνθηκαν στον έγκριτο καθηγητή εργατικού δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλου.

 Διαβάζω λοιπόν. Σελίδα 31:ο Δήμος είχε συμβουλευτεί σχετικώς τον καθηγητή του εργατικού δικαίου κύριο Αλέξη Μητρόπουλο στον οποίον έθεσε υπ’ όψιν του όλες τις περιπτώσεις των υπαλλήλων.

 Ο καθηγητής τους δήλωσε ότι ουδείς των υπαλλήλων πληροί τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 164/2004. Και έρχεται λοιπόν και μία εργαζόμενη. Αναφέρεται με το όνομά της, η οποία λέει: με τη συνάντηση που είχαμε το απόγευμα με το Δήμαρχο και τον Καθηγητή του Εργατικού Δικαίου τον κύριο Μητρόπουλο, δίνοντάς του τις συμβάσεις όπως έχουν καταγραφεί στην αίτησή μου είπε εν ψυχρώ, ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του 164. εν ψυχρώ.

 Φορώντας λοιπόν το καπέλο του έγκριτου εργατολόγου, είπατε τι; Ήρθανε κάποιοι και σας είπανε, πληρούμε τις προϋποθέσεις; Και τους είπατε, φυσικά και δεν πληρείται τις προϋποθέσεις.

 Έρχεται λοιπόν ο Δήμος και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνει άλλα στοιχεία στο ΑΣΕΠ. Γνώριζε πλήρως την πραγματικότητα ο Δήμαρχος, ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο και το ΑΣΕΠ έρχεται να επικυρώσει στοιχεία, τα οποία όμως ήταν παντελώς ανακριβή.

 Και ερωτώ: εσείς με την επιστημονική σας επάρκεια ξέρατε ακριβώς τι συνέβαινε. Και αυτό το οποίο συνέβη στη Δραπετσώνα, δεν συνέβη μόνο στη Δραπετσώνα. Συνέβη και σε πολλούς άλλους Δήμους. Απλά περιγράφεται ενδεικτικά στο πόρισμα αυτό, το πώς είχε στηθεί αυτή η φάμπρικα.

 Και ξέρετε - κατά τον κύριο Λυμπερόπουλο - ποια είναι η ζημιά για τον Έλληνα φορολογούμενο; 2.100.000 ευρώ από αυτή την ιστορία. Και αυτός είναι ένας Δήμος μόνο. Λοιπόν, τα ξέρατε όλα. Όλα τα ξέρατε, ξέρατε ακριβώς τι συνέβαινε.

 Ας τελειώσουν επιτέλους εδώ πέρα τα ψέματα σε αυτή την αίθουσα. Ξέρουμε ακριβώς τι συνέβαινε. Το καταδεικνύει το πόρισμα με απόλυτη σαφήνεια. Θέλουμε να το ερευνήσουμε, έχουμε τη νομική εξουσιοδότηση της Βουλής των Ελλήνων να το ερευνήσουμε και θα το ερευνήσουμε όσο χρόνο και αν μας πάρει, όποια μέσα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα το κάνουμε, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει.

 Και πραγματικά που η Αριστερά της ισότητας αντί να είναι η πρώτη, μη συμμετέχοντας σε παλιά πελατειακά ρουσφέτια, να καταδικάσει αυτή την πρακτική, έρχεται και αγκαλιάζει αυτούς που παράνομα μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671