ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 22/10/2014)

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΑΑΝ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο «ACTION 24».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 22 Οκτώβριος 2014 20:22

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΑΑΝ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο «ACTION 24»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΤΟ «ACTION 24»

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟ ΚΑΙ ΤΖΙΝΑ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

Β. ΝΕΔΟΣ: Κυρίες και κύριοι σε αυτό το σημείο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καλώς ορίσατε κ. Κωνσταντινόπουλε.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρίσκω και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ, καλημέρα.

Β. ΝΕΔΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κι ευχαριστούμε που είστε εδώ και να πω ότι είστε σε ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα κυβερνητικά, με την έννοια δηλαδή ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό κουβεντιάζουμε τα δημοσιονομικά, τα δημοσιονομικά και τα δημοσιονομικά και για την ανάπτυξη να υπάρξει ανάπτυξη.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

Β. ΝΕΔΟΣ: Εσείς έρχεστε σε άμεση επαφή με κάποια σημεία όπως είναι ας πούμε το ΕΣΠΑ.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΕΣΠΑ είναι το αντικείμενό μου στο ΥΠΑΑΝ..

Β. ΝΕΔΟΣ: Ακριβώς και βασικά ήθελα να μιλήσουμε γι΄ αυτό, υπάρχει απορροφητικότητα, υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η απορροφητικότητα και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε κλάδους της οικονομίας; Κι αν εσείς βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον προσέλκυσης πόρων από το ΕΣΠΑ, από αυτό που λέμε έτσι καμιά φορά καταχρηστικά καινοτόμες επιχειρήσεις.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο, για να καταλάβει ο κόσμος ότι « το ΕΣΠΑ θα λύσει όλα τα προβλήματα μας…» δεν υπάρχει, δεν είναι φάρμακο για πάσα νόσο το ΕΣΠΑ.

Πρέπει να δούμε καταρχήν για ποιο ΕΣΠΑ μιλάμε. Έχουμε το ΕΣΠΑ 2007-2013 που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της περιόδου 2015 και στο οποίο όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε κονδύλια 4,2 δισεκατομμυρίων προς απορρόφηση, προσοχή όμως, τα κονδύλια αυτά είναι δεσμευμένα με νομικές δεσμεύσεις, τα οποία τα γνωρίζουμε και ξέρουμε το στάδιο που είναι το καθένα.

Και η μεγάλη μας προσπάθεια είναι μαζί με τους ιδιωτικούς φορείς, γιατί εμπλέκονται οι ιδιωτικοί φορείς, εμπλέκεται η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, τα Υπουργεία, η Κυβέρνηση δηλαδή, είναι να απορροφήσουμε το σύνολο των κονδυλίων, διαφορετικά τι θα γίνει; Θα επιστρέψουμε τα χρήματα στις Βρυξέλες, τα έργα θα μείνουν ημιτελή και θα πρέπει να βάλουμε λεφτά από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν υπάρχουν.

Άρα Κεντρικός στόχος μέχρι 31/12/2015, είναι τα 4,2 δις να απορροφηθούν μέχρι τελευταίου ευρώ, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να μην επιστρέψουν στις Βρυξέλες και να μη μείνουν τα έργα μισά.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Πόσο έχει απορροφηθεί, έχει απορροφηθεί πάνω από 50% ως τώρα;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε τώρα στο 75% και μάλιστα θέλω να σας πω ότι σε σχέση με πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε απορρόφηση επιπλέον 900 εκατομμυρίων. Από την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, θα βγάζουμε αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και θα βλέπουμε την εξέλιξη τους και να ξέρει και ο κόσμος ο οποίος μπορεί να ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος διότι είναι όλα με διαφάνεια, μπορούν να ξέρουν… τα πάντα.

Β. ΝΕΔΟΣ : Μέσω της Διαύγειας;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι στο πληροφοριακό πρόγραμμα το οποίο είναι του Υπουργείου μας και ξέρουμε το κάθε έργο ποιος το έχει, ποιος το υλοποιεί, ακόμα και ποιος είναι ο ανάδοχος. Άρα προσπαθούμε και βλέπουμε όλοι με διαφάνεια και ο πολίτης γνωρίζει που είναι το κάθε έργο και που πάνε τα λεφτά.

Το δεύτερο μέρος είναι ότι έχουμε τα έργα facing. Τα έργα facing είναι έργα που τα έχουμε συζητήσει-συνεννοηθεί με τις Βρυξέλες, 175 αν δεν κάνω λάθος μεγάλα έργα, τα οποία είναι στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και προχωράνε και στο καινούριο, αφορώντας γύρω στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.

Και υπάρχουν και τα Εμπροσθοβαρή : κάναμε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-είμαστε η μόνη χώρα που διαπραγματευθήκαμε και πήραμε εμπροσθοβαρή - δηλαδή αναγνώρισαν τις δυσκολίες και μας είπαν ώστε να μη σταματήσουν τα έργα κατά την περίοδο αυτή, επειδή έχετε ειδικές συνθήκες, σας δίνουμε ένα μέρος των χρημάτων και των έργων να τα αρχίσετε από αύριο.

Β. ΝΕΔΟΣ: Όπως λέμε μπροστά;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπροστά, γι΄ αυτό τις λέμε εμπροσθοβαρείς δράσεις. Το σύνολο των χρημάτων που μπορούν, που είναι διαθέσιμα για να πέσουν στην αγορά, φτάνουν γύρω στα 12 δισεκατομμύρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε έργα που δεν πρόλαβαν να μπουν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και τώρα θα τα βάλουμε στη νέα.

Β. ΝΕΔΟΣ: Άρα δε χάνονται χρήματα που έρχονται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν πρέπει να χαθούν και πρέπει να απορροφηθούν, πρέπει όμως να δουλέψουμε πιο γρήγορα για να ρίξουμε γρήγορα λεφτά στην αγορά και από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Άρα εμείς τι κάνουμε τώρα; Υπάρχουν πολλές δράσεις, υπάρχουν τα δημόσια έργα παραδείγματος χάρη, υπάρχουν θέματα που αφορούν το περιβάλλον, υπάρχουν θέματα που αφορούν τον τουρισμό, υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι εδώ επειδή το ΕΣΠΑ τι είναι τελικά ; Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο, αυτή είναι η πραγματικότητα, δηλαδή έχεις ένα μοντέλο χρηματοδότησης και προσπαθούμε να το πάμε σε τέτοια κατεύθυνση όπου να έχει προστιθέμενη αξία.

Και πάμε τώρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα μεγάλο ζήτημα πραγματικά. Είχαμε ένα πρόγραμμα που λέτε, το τελευταίο πρόγραμμα που είχαμε δικαιούχους και δυνητικά δικαιούχους 14 χιλιάδες, δηλαδή έχουν εγκριθεί 14 χιλιάδες αιτήσεις φυσικών προσώπων-επαγγελματιών-επιχειρήσεων, που μπορούν να κάνουν την επένδυσή τους.

Εδώ υπάρχει το εξής θέμα όμως, που θα ήθελα να το πω: Ενώ έχεις πάρει την έγκριση κ. Νέδο να πάτε να κάνετε την επιχείρησή σας κι έχετε καταθέσει τα χαρτιά, δεν πάτε να την κάνετε. Έχουμε μια απορρόφηση του 30%...

Β. ΝΕΔΟΣ: Δηλαδή αμελούν να το κάνουν ή απλά δεν ενδιαφέρονται;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, υπάρχουν πολλά θέματα.

Β. ΝΕΔΟΣ: Δεν το ξέρουν;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι είναι οι ίδιοι.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ή δεν ολοκληρώνουν;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι αυτοί που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, έχουν πάρει την έγκριση, αλλά δεν πάνε να το υλοποιήσουν.

Β. ΝΕΔΟΣ: Μάλιστα, μήπως υπάρχει έλλειψη ρευστότητας;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλά προβλήματα κατά την άποψή μου, ένα πρόβλημα είναι που δεν μπορώ να μην το βάλω και δεν το βάζω μικροκομματικά και σας το λέω με ειλικρίνεια, είναι το θέμα της σταθερότητας, τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις που είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι πολλά θέματα που σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε αφορούν τις τράπεζες είτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εμείς ως κράτος που δίνουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα.

Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία. Εκεί είχαμε τους δικαιούχους οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους χωρίς καμία προϋπόθεση , πήραν την έγκριση και υπήρχαν και οι δυνητικά δικαιούχοι, αυτοί που για να πάρουν την έγκριση ενώ είχαν τη βαθμολογία, τους λέγαμε "θα βάλετε το 30% της επένδυσης και μετά θα σας βοηθήσουμε".

Η διαφορά ποια είναι; Ότι οι δικαιούχοι με τους δυνητικά δικαιούχους, οι δικαιούχοι που δε χρειαζόταν να βάλουν το 30% στην αρχή κι όλα αυτά, δε φαίνεται να προχωράνε πολύ γρήγορα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτούς που έδωσαν το 30%.

Β. ΝΕΔΟΣ: Ήθελαν απλά να πάρουν τα χρήματα.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν τα πήραν οι άνθρωποι, ήθελαν απλά να είναι σίγουροι ότι μπορούν να το κάνουν και βλέπουμε.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Θα το σκεφτούν και θα δουν.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το σκεφτούμε και βλέπουμε.

Υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία τα αξιολογούμε έτσι ώστε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να δούμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πως θα είναι καλύτερα και πως θα μπουν πιο εύκολα και πιο εύχρηστα στον κόσμο, έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιδότηση του επιτοκίου από χρήματα του ΕΣΠΑ, που είναι δύσκολη η προσπάθεια γιατί πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός, αλλά υπάρχει και η συναίνεση της Γερμανίας, που εντάξει, είναι δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε, όπως παλέψαμε και τις εμπροσθοβαρείς δράσεις.

Και βέβαια αυτό που βάλαμε ως ΠΑΣΟΚ ως Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν η ρήτρα απασχόλησης. Θα το ξέρετε ότι εμείς είπαμε ότι θέλουμε ανάπτυξη με απασχόληση, άρα στα έργα από δω και πέρα και στις προϋποθέσεις θα βάλουμε το θέμα ότι κάθε φορά ένας επιχειρηματίας ο οποίος θα έχει είτε φορολογικά κίνητρα, είτε θα παίρνει κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή χρήματα, θα πρέπει να έχει προϋποθέσεις να απασχολεί κάποιον κόσμο για να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις.

Β. ΝΕΔΟΣ: Άρα να συμμετάσχει στο ΕΣΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσει και κάποιες θέσεις εργασίας.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, Θέσεις εργασίας.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Εν τω μεταξύ είχαμε και την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για το κοινωνικό πρόγραμμα απασχόλησης με χρήματα του ΕΣΠΑ, για το οποίο από ότι καταλαβαίνω εκεί επιμένετε στη διαφωνία σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι αυτό γίνεται..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εγώ να σας πω σε τι επιμένω; Εγώ επιμένω πρώτον διότι έχω πει να έρθουν να τους ενημερώσω. Πήγε ο κ. Σταθάκης, στον κ. Δένδια για να πουν γενικά θέματα..όπως είπε όμως και ο ίδιος ο Υπουργός δημόσια, για το ΕΣΠΑ πιο συγκεκριμένα θα έπερεπε να μιλήσουμε μαζί… Ε, λοιπόν, δεν ήρθε να μιλήσουμε, να ενημερωθεί επιτέλους.

Εγώ θέλω να σας πω κάτι πολύ απλό, δεν είναι κάτι δύσκολο, λέει ο κ. Σταθάκης ότι "θα πάρω 1,5 εκατομμύριο από το παλιό ΕΣΠΑ" που σας είπα ότι έχει νομικές δεσμεύσεις και είναι δεσμευμένο.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Έχουν συμβασιοποιηθεί όλα;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα πάντα από το 2007-2013 έχουν συμβασιοποιηθεί , άρα έχουμε νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή για να βγάλεις κάποιον παίρνεις το ρίσκο.

Και του εξηγήσαμε ότι αυτό δε γίνεται, μάλιστα εγώ είπα κάτι πολύ απλό, ότι υπάρχει όμως η δυνατότητα αυτή αν θέλει κάποιος, η Περιφέρεια Αττικής και η κα Δούρου ας πούμε να βγάλει κάποια έργα και να εντάξει αυτά τα έργα που θέλει ο κ. Τσίπρας. Δύσκολη διαδικασία κατά την άποψή μου, αλλά εγώ να πω ότι δεν είναι απίθανο. Και κάλεσα να μας πει αν κάποιο από αυτά τα έργα θα το απεντάξει για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δε γίνεται.

Τώρα πάμε για το δεύτερο μέρος. Ξέρετε κάτι, μακάρι να μπορούσαμε και όλοι νομίζω έχουμε τη διάθεση και κάναμε την προσπάθεια και διαπραγματευτήκαμε σκληρά για τα εμπροσθοβαρή μέτρα, αυτά που λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το θέμα ότι, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τα γνωρίζει, δημιουργεί όμως προσδοκίες τις οποίες θα τις βρει μπροστά του σε οποιαδήποτε περίπτωση. Και ξέρετε, η προσδοκία γρήγορα και εύκολα γίνεται τιμωρία.

Εγώ ξανακαλώ το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύω ότι είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και πρέπει να συνεργαζόμαστε μαζί για ιδέες απόψεις προτάσεις, να έρθει στο Υπουργείο, οι αρμόδιοι, να τους δώσουμε όλες τις αναλύσεις που έχουμε για το ΕΣΠΑ και αν πιστεύουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, με μεγάλη χαρά να το δούμε.

Μέχρι στιγμής όμως δε φαίνεται να έρχονται, δε θέλουν να έρθουν;, δε θέλουν συνεργασία;, δεν το ξέρω, εμείς πάντως τους περιμένουμε να μιλήσουμε μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να δούμε πως μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις.

Β. ΝΕΔΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κωνσταντινόπουλε με αφορμή αυτή τη νύξη για το ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι νύξη.

Β. ΝΕΔΟΣ: Ναι, την τοποθέτησή σας τέλος πάντων, υπάρχει γενικότερη αδυναμία συζήτησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις; Δηλαδή ακούω τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να λέει κατά καιρούς ότι "ορίστε, η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης είναι εδώ, τα προβλήματα είναι εδώ, ελάτε να κουβεντιάσουμε". Συζήτηση δε γίνεται τελικά, υπάρχουν ας πούμε παράλληλοι μονόλογοι..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

Β. ΝΕΔΟΣ: Και βλέπουμε κάποιες τμηματικές συνεννοήσεις, δηλαδή ας πούμε λόγου χάρη ο κ. Τσίπρας τα έχει καλά με τον κ. Αβραμόπουλο, είναι σαφές αυτό, πήγε και τον συνάντησε χθες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν έχουμε μία συνολική διάθεση, έναν συνολικό σχεδιασμό για συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Ήθελα να ρωτήσω από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, αυτός δηλαδή για τον οποίον μπορείτε να μας μιλήσετε, είναι διατεθειμένος ας πούμε κάποιες έτσι ιδεολογικές διαφορές, ουσιαστικές διαφορές, πολιτικές διαφορές που υπάρχουν να τις ξεπεράσει και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι πάνω σε ένα μεγάλο θέμα;

Ας πούμε χθες εδώ πέρα ήταν η Αγγελική Σπανού και λέγαμε για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει αρμοδιότητα και ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και στην Κύπρο έχουμε προβλήματα, να μην αναφέρω τι γίνεται στον περίγυρό μας, άρα μήπως θα μπορούσε να ξεκινήσει μία προσπάθεια ξέρω ΄γω συναίνεσης πάνω σε αυτά τα θέματα τα οποία μας αφορούν όλους θέλοντας και μη;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς κ. Νέδο σας θυμίζω ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τη Νέα Δημοκρατία, όταν δύο χρόνια από το 2009 ακολουθήσαμε μία πολιτική για την οποία η Νέα Δημοκρατία είχε βγει στα κάγκελα, ήταν στο Σύνταγμα, ήταν αντιμνημονιακή και διάφορα άλλα, που τα γνωρίζετε καλύτερα από μας.

Όχι ότι εμείς τα κάναμε όλα σωστά, υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, όμως καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη συνεργασιών. Ανάλογο νομίζω ότι μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω όμως για να είμαι έτσι πολύ καθαρός, στο θέμα παραδείγματος χάρη της Κύπρου υπήρξε από τα κόμματα ενός άλλου επιπέδου αντιμετώπιση συνεργατική κι όχι μικροκομματική.

Β. ΝΕΔΟΣ: Ναι δεν ήταν μικροκομματική.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή ήταν μια πραγματικότητα και πρέπει να τα αναγνωρίζουμε και να τα λέμε τα θετικά. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί και σε άλλα επίπεδα.

Εγώ καταλαβαίνω ότι η Αντιπολίτευση δεν μπορεί να πει πράγματα τα οποία θα της δημιουργήσουν προβλήματα, δηλαδή σκεφτείτε ο κ. Σαμαράς είχε 34% κι όταν μπήκε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου έφτασε να πάρει 18%.

Το καταλαβαίνω αυτό, την προσδοκία που έχει δώσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όμως για μένα είναι προτιμότερο από ότι έχω ζήσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια να πεις κάποια πράγματα νωρίτερα από ότι να τα βρεις μπροστά σου.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Βέβαια στις εκλογές ξέρετε, δεν παίρνεις εκλογές λέγοντας άσχημα πράγματα είναι η αλήθεια.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δε λέω αυτό, το καταλαβαίνω αυτό, ξέρετε κάτι, τα καταλαβαίνω όλα, αλλά δεν είμαστε στις ίδιες συνθήκες. Σκεφθείτε πριν λίγες μέρες τι έγινε με τις αγορές.

Β. ΝΕΔΟΣ: Πάρτυ.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μέσα σε δυο μέρες αλλάξανε όλοι, αυτοί που λέγανε μέχρι πριν λίγο ότι τα σκίζουμε τα μνημόνια ή οτιδήποτε άλλο τα καταστρέφουμε με ένα νόμο ή βγήκαμε δώστε λεφτά ή οτιδήποτε λένε ξανά πάλι να τα δούμε από την αρχή.

Νομίζω ότι το χρειάζεται η χώρα, γιατί δεν έχει βγει από την κρίση. Έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, θέλει όμως και χρειάζεται έναν ασφαλή δρόμο για να βγει και χρειάζεται μία συνέργια και μια συνέπεια σε αυτά που λέμε.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Πάντως με το που έγινε η ιστορία αυτή με τις αγορές ξεκίνησε πάλι το γνωστό μπαλάκι του πινγκ πονγκ της ευθύνης, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αγορές, φταίει ο Σαμαράς και το success story και το έξω από το μνημόνιο και λοιπά για τις αγορές και ο κ. Βενιζέλος το Σαββατοκύριακο ας πούμε στη συνέντευξη που έδωσε είπε ότι εμείς βάζουμε φωτιά στο σπίτι μας με αυτά που λέμε, που δεν το είπε έτσι ακριβώς αλλά του κάνω μια πρόχειρη μετάφραση.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι διάβασα ένα άρθρο του κ. Βενιζέλου.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ναι στα Νέα.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να σας πω το εξής τώρα τι γίνεται σε όλη αυτή την κατάσταση, που είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρώτα απ΄ όλα νομίζω ότι το ευχάριστο είναι ότι δε φταίει μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Για μία φορά.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για μια φορά δε φταίμε μόνο εμείς, είναι βασικό αυτό κι ας αρχίσουμε από αυτό ότι δε φταίει μόνο ο κ. Βενιζέλος κι αυτό είναι το πρώτο, ας το κάνουμε ως επισήμανση.

Β. ΝΕΔΟΣ: Πραγματολογικό στοιχείο είναι.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματολογικό στοιχείο μπράβο. Πάμε τώρα στο δεύτερο. Κοιτάξτε να δείτε, η άποψή μου είναι και το είπα πριν ανέβουν τα spreads 15 μέρες πριν σε μια εκπομπή, ότι οι αγορές οι Ευρωπαίοι όταν λένε κάτι, δεν το λένε για τον κ. Σαμαρά τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Βενιζέλο ιδιαιτέρως για να το ακούσει κάποιος, το λένε για τη χώρα.

Β. ΝΕΔΟΣ: Έχουν μια συνολική εικόνα.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια συνολική εικόνα για τη χώρα.

Το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα, είναι θέμα δικό μας, αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς, όπως λέμε ο σοφός λαός και οτιδήποτε άλλο και λοιπά. Άρα ότι μας λένε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το λένε προς τη χώρα, δηλαδή προς την Κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα, αλλά και την Αντιπολίτευση που θέλει να γίνει Κυβέρνηση.

Και μάλιστα ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν τα γνωστά τα γκάλοπ που τα βλέπουμε και οι εντός και οι εκτός. Τα γκάλοπ είναι κάποια συγκεκριμένα, δεν μπορείς ούτε να τα διαψεύδεις ούτε τίποτα κι εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία.

Β. ΝΕΔΟΣ: Διαμορφώνουν πολιτική εικόνα.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι διαμορφώνουν μια πολιτική εικόνα.

Β. ΝΕΔΟΣ: Μια εικόνα συσχετισμών.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που υποστηρίζει ότι θα είναι Κυβέρνηση σε τρεις μήνες και θα αλλάξει το πρόγραμμα να μη λέει ότι οι αγορές δεν απευθύνονται σε αυτόν. Απευθύνονται και σε αυτόν. Δηλαδή λέει ότι σε τέσσερις μήνες παιδιά μην ανησυχείτε, εγώ θα έρθω και θα αλλάξω τον προϋπολογισμό.

Β. ΝΕΔΟΣ: Άρα λοιπόν απευθύνονται οι αγορές σε όλους και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κυβέρνηση;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλους, βέβαια.

Β. ΝΕΔΟΣ: Δεν είναι αποσπασματική..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, στη χώρα απευθύνονται, στη χώρα, είναι εσωτερικό μας θέμα τα υπόλοιπα. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μετά από πέντε χρόνια που έγιναν τόσες πολλές θυσίες από τον κόσμο αλλά και από τα κόμματα..το εννοώ με την έννοια ότι παραδείγματος χάρη σταμάτησες να φοβάσαι το πολιτικό κόστος.

Και για το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι το μεγάλο κέρδος που νομίζω ότι θα του πιστωθεί και είναι ανάγκη την ώρα της δικαίωσης να υπάρχει , για να το πιστωθεί αυτό και η Δημοκρατική Παράταξη, ότι δηλαδή δε φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, μέσα από λάθη, παραλείψεις, διαφωνίες, ότι μπορείτε να φανταστείτε….

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Υπήρξε βιασύνη με το ΔΝΤ γι΄ αυτό έγινε όλη αυτή η ιστορία; Δηλαδή να ξεκινήσουμε από αυτό γιατί ο κόσμος έχει τελικά αυτή την απορία του ποιος θα πάρει το θέμα πάνω του, οκ φταίει η αστάθεια, φταίνε οι δηλώσεις, δεκτό. Υπήρξε βιασύνη;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να δείτε . Οι δηλώσεις του καθενός είναι ξεχωριστές δηλώσεις.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Προφανώς ναι.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε μία συζήτηση πριν λίγες μέρες στον προϋπολογισμό και μία συζήτηση στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα νωρίτερα, που εσείς το γνωρίζετε, ο κ. Νέδος το καλύπτει χρόνια και το ξέρει.

Β. ΝΕΔΟΣ: Το ζω.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ζει ναι και το καλό και το κακό, όπως θέλετε να το πείτε, δε θέλω να πούμε μεγάλες κουβέντες εδώ.

Β. ΝΕΔΟΣ: Όχι, προς Θεού.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού, έτσι μπράβο. Εκεί αποφασίσαμε και πέρα από τις διαφωνίες υπήρχε ένας σχεδιασμός, ένα σχέδιο με εφτά σημεία για τον ασφαλή δρόμο εξόδου από την κρίση. Υπήρξε αυτό.

Β. ΝΕΔΟΣ: Και στη Βουλή ειπώθηκε.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπήρχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και δεν υπήρξε καμία παρατήρηση, συμφώνησαν όλοι, υπήρξαν παρατηρήσεις μόνο επιμέρους…

Β. ΝΕΔΟΣ: Και νομίζω αυτό με τα εφτά σημεία το έχει πει και ο κ. Βενιζέλος και σε συνεντεύξεις του.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ότι είναι αυτά τα εφτά σημεία που λέει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά και μετά πήγαμε στη Βουλή και είπαμε ως ΠΑΣΟΚ αυτό που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αποφασίσαμε ποιος είναι ο ασφαλής δρόμος. Εκεί ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για τη γραμμή υποστήριξης και για όλα τα ζητήματα.

Άρα η στάση η δική μας είναι μια στάση ευθύνης. Σας είπα, εμείς ούτε σκίζουμε τα μνημόνια, ούτε τα διαγράφουμε με ένα νόμο σε ένα βράδυ, εμείς ξέρουμε τι σημαίνει προσπάθεια από το 2009 και την έχουμε ζήσει καλά και νομίζω συμπεριφερθήκαμε- που μπορεί ο κόσμος να μην το καταλαβαίνει απόλυτα και το κατανοώ τώρα ότι δεν το καταλαβαίνει, αλλά συμπεριφερθήκαμε με συνέπεια απέναντι στο εθνικό συμφέρον και σίγουρα θα μας πιστωθεί αυτό.

Γι΄ αυτό λέω πάλι η παράταξη πρέπει να υπάρχει, γιατί την ώρα που θα δικαιωθεί και θα της πιστωθεί αυτό πρέπει να είναι εκεί ζωντανή

Β. ΝΕΔΟΣ: Την είπατε και πριν την αποστροφή αυτή, άρα φοβάστε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη που πάει να δημιουργηθεί ή τέλος πάντων η Ελιά, έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι…

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και το συνέδριο.

Β. ΝΕΔΟΣ: Ναι, εκφράζετε μία υπαρξιακή αρμονία, φοβάστε ότι μπορεί ας πούμε να μην μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτή η υπαρξιακή μου αγωνία, για να μην μπει στη Βουλή, δεν είναι τόσο εύκολο, εμείς τις δημοσκοπήσεις τις κερδίσαμε στις προηγούμενες εκλογές και θέλω να βάλω εδώ ένα θέμα, γιατί λέει ο άλλος είσαι ευχαριστημένος με το 8%;

Β. ΝΕΔΟΣ: Το λέω διότι είπατε "πρέπει να υπάρχει".

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, αυτό θα πω. Λέει είσαι ευχαριστημένος με το 8% του ΠΑΣΟΚ που έπαιρνε 40%; Ωραία, αυτό τελείωσε, έκλεισε ένας κύκλος και ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 4 και τώρα παίρνει 26 και η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε 40 και παίρνει 20. Όμως πρέπει να συζητάμε επί αυτών που μας ψηφίζουν σε πρώτη φάση και πως κερδίζουμε τους υπόλοιπους ψηφοφόρους, με ποιο δρόμο οδηγούμαστε για να τους κερδίσουμε και να πιστοποιηθεί αυτή η προσπάθεια που κάναμε.

Άρα δεν είναι υπαρξιακό αν θα πάρουμε 4 ή 5, το ζητούμενο είναι να δικαιωθεί η άποψή σου, η πολιτική σου. Κι όταν θα δικαιωθεί η πολιτική σου άποψη κι όλες οι άλλες οι απόψεις θα έχουν πέσει, θα έχουν χαθεί, τότε θα δικαιωθείς ουσιαστικά και δεν ξέρω αν θα γίνεις από το 8% στο 18%, από το 8% στο 25%. Γιατί δεν ξέρω αν θα ξαναζήσουμε κόμματα του 40% το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν το ξέρω. Και αν χρειάζεται να το ζήσουμε, δεν το ξέρω. Άρα λέω ότι ο χώρος αυτός που επιβίωσε τα τελευταία 5 χρόνια με δυσκολίες, είναι άδικο από εσωστρέφεια, προσωπικές στρατηγικές, τις φιλοδοξίες τις θεωρώ θεμιτές, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής, όποιος έχει φιλοδοξία μπορεί να πει «εγώ φιλοδοξώ να κάνω αυτό»..

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Να ρίξω το Βενιζέλο. Αλλά δεν τον ρίχνω.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να βάλει το πρόσωπό του.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Όλα τα βάζουμε πλέον…

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να βάλει το πρόσωπό του.. Εγώ το θεωρώ θεμιτό ο καθένας να πει τη φιλοδοξία του. Ότι εγώ θεωρώ ότι είμαι καλύτερος από τον κ. Νέδο και θέλω να είμαι εκεί. Αυτό το θεωρώ θεμιτό. Δεν το θεωρώ θεμιτό να ροκανίζεις όλη την ημέρα μια παράταξη. Δεν το θεωρώ θεμιτό. Είναι μη αποδεκτό.

Β. ΝΕΔΟΣ: Με αφορμή αυτή τη διατύπωσή σας θέλω να ρωτήσω το εξής, διότι αναγκαστικά πάλι ήρθαμε στα εσωκομματικά, εσωπαραταξιακά, δεν ξέρω πώς να τα πω, διότι είναι ευρύτερο το θέμα. Εσείς πήγατε στην εκδήλωση του κ. Λυκούδη..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι..

Β. ΝΕΔΟΣ: Αυτός ο γάμος τελικά δεν έγινε, κάποια στιγμή ακούγαμε τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι «θέλουμε και τον κ. Λυκούδη από δω, θέλουμε κι όποιον επιθυμεί να καθίσει σ’ ένα τραπέζι και να κουβεντιάσει μαζί μας, να έρθει εδώ, είναι ευπρόσδεκτος. Τώρα εσείς πήγατε στον κ. Λυκούδη απλά για να εκφράσετε μια προσωπική σας άποψη για τα πράγματα ή υπάρχει και κάτι βαθύτερο πέρα από αυτό;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Πρώτα απ’ όλα τουλάχιστον σε αυτό είμαι ο πιο συνεπής απ’ όλους αυτούς που στήριξα την πρωτοβουλία των 58, στηρίζω την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά, αυτό που λέμε σοσιαλδημοκρατία στη χώρα ή οτιδήποτε άλλο και το έκανα με πολύ μεγάλο κόστος και το πιστεύω αυτό. Το πιστεύω πραγματικά ότι αξίζει να γίνει. Και γι’ αυτό πήγα κι εχθές, ήταν μια πρωτοβουλία η οποία όμως, νομίζω αυτή η πρωτοβουλία έχει να κάνει με αυτό που είπε πολύ καθαρά χτες ο κ. Λυκούδης και νομίζω συμφωνεί με τον κ. Βενιζέλο. Δε θέλουμε να κάνουμε γάμο, είμαστε συγκάτοικοι. Δε μπορούμε να γίνουμε ένα, μπορούμε να ενωθούμε όμως.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Όροι συγκατοίκησης θα τεθούν όμως; Γιατί καταλαβαίνετε, να συγκατοικήσουμε, να βρεθούμε κάπου να βάλουμε κάτω πέντε πράγματα. Γιατί έχουν μαζευτεί πολύ δυνητικοί συγκάτοικοι.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί δυνητικοί συγκάτοικοι και το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μικρές διαφορές αλλά πιθανόν προσωπικές ατζέντες να μη μας αφήνουν να προχωρήσουμε μπροστά.

Άκουσα προχθές τον κ. Λυκούδη, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική ομιλία κι εγώ δε θέλω να είμαι καχύποπτος, αλλά πιστεύω ότι αυτά που είπε τα πιστεύει. Είπε ποιο είναι το δίλημμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού λαϊκισμού, μίλησε για τα λάθη της κυβέρνησης. Π.χ. είπε ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός είχε προβλήματα. Αν θυμάστε έγραψα ένα κείμενο εγώ κι άλλοι 7 που είπαμε το ίδιο. Κι άλλοι πολλοί, που τα λέτε στα πηγαδάκια, τις αντιθέσεις μας κι όλα αυτά..

Είπε κι άλλα θέματα, πώς μπορεί να υπάρχει αξιοκρατία που τη θέλουμε κι όλα αυτά. Αυτό νομίζω ότι σε μια σύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης, θα μπορούν να μπουν όλοι μέσα, να λειτουργήσουν με όρους, ενιαίους κανόνες, χωρίς προαπαιτούμενο κι εκεί μέσα σε αυτή τη διαδικασία, να ανοίξουμε το παιχνίδι σ’ όλο τον κόσμο και στη βάση κυρίως.. Γιατί δε μιλάμε στην κορφή πάντα, εμείς μιλάμε συνέχεια στο επίπεδο Κώστας, Γιάννης, Χρήστος, Βαγγέλης, Γιώργος..

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ακριβώς αυτό, ο κόσμος είναι σε μια κατάσταση που ακούει ότι ένας χώρος που παραδοσιακά έχει πάρα πολλούς ψηφοφόρους στην Ελλάδα, είτε λεγόταν ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ένα κομμάτι της Ανανεωτικής, άνθρωποι οι οποίοι εν πάση περιπτώσει σκέφτονταν παρόμοια πράγματα, το πάμε έτσι. Και ακούν τώρα ότι αυτός ο χώρος έχει προβλήματα επιβίωσης και έχει χωριστεί σε 15 μικρά μαγαζιά τα οποία γυρίζουν γύρω από το ΠΑΣΟΚ ενώ δεν το θέλουν κιόλας. Πώς θα το προφτάσετε; Οι εκλογές μπορεί να γίνουν σε λίγους μήνες.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς γι’ αυτό προχωράμε τις διαδικασίες και είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε. Κι αυτό είναι το σωστό, ήταν πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ αυτό. Να σας πω το εξής: Το παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ είναι χαρακτηριστικό.

Β. ΝΕΔΟΣ: Η ΔΗΜΑΡ βέβαια είναι ένα κομμάτι που αποσπάσθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δεν έχει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καμία σχέση, λέω για τις ευρωεκλογές.

Β. ΝΕΔΟΣ: Όχι, λέω πώς εξηγείται δηλαδή και η πτώση της ΔΗΜΑΡ.. Εννοώ ότι δεν έχει το ιστορικό βάρος που έχει το ΠΑΣΟΚ.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω τη δική μου ανάλυση. Η ανάλυση η δική μου λέει ότι η ΔΗΜΑΡ ψηφίστηκε στις τελευταίες εκλογές, δεν ξέρω από πόσους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από παλιά για να είναι μέσα στην κυβέρνηση, όχι μόνο να συμμετέχει με Υπουργούς αλλά να συμμετέχει στην πλειοψηφία και να λειτουργεί θετικά με αριστερό πρόσημο, όπως θέλετε να το πείτε, αλλά να λειτουργεί εντός της προσπάθειας για τη χώρα. Όταν έχασε αυτό το στόχο, το σκοπό, οι ψηφοφόροι δεν τη χρειάστηκαν πια. Πήγε στο 1,2%.

Β. ΝΕΔΟΣ: Δε διαφωνώ με την ανάλυσή σας, εκείνο που είπα είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε από ανθρώπους οι οποίοι ανήκαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω ότι το ΠΑΣΟΚ τελικά έχει μια πολύ μακρύτερη διαδρομή, η σφραγίδα είναι πιο βαριά.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ψηφίστηκε βέβαια από ανθρώπους οι οποίοι στην πραγματικότητα ήθελαν πολλοί απ’ αυτούς να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να το θέσουμε και σ’ αυτή τη βάση.

Β. ΝΕΔΟΣ: Δε διαφωνώ με την κεντρική ανάλυση του κ. Κωνσταντινόπουλου.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα. Αν σε αυτή τη διαδικασία την αναθεματισμένη που έλεγαν κάποιοι των 58 που φοβήθηκαν μήπως έρθουν οι καθηγητές και μας πάρουν τα γραφεία ή οτιδήποτε άλλο, αν έμπαινε η ΔΗΜΑΡ μέσα και ήμαστε στις ευρωεκλογές σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο τι πολλαπλασιαστική δύναμη θα είχε η παράταξη, όπως θέλετε πείτε την «Γιάννη», «Θανάση», για να μη στενοχωρηθεί κανένας..

Αν αυτό είχε υλοποιηθεί, εγώ σας λέω ότι η παράταξη αυτή θα ήταν πάνω από το 12% σήμερα. Και θα έπαιζε ουσιαστικό ρόλο για τη χώρα, γιατί όποτε έλειψε η Κεντροαριστερά από τη χώρα υπήρξαν πολλά προβλήματα και τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα, γιατί διαβάζετε και την Ιστορία και τη γνωρίζετε καλά και την ιστορία της χώρας. Άρα εδώ πρέπει να μάθουμε απ’ τα λάθη μας.

Αν ξαναγίνει οι μεν «ξέρεις, εδώ δεν υπάρχει, είμαστε εμείς, να μη μπει κανένας άλλος» και επικαλούμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που έκανε τα μεγαλύτερα ανοίγματα. Απλώς δεν τα θυμόμαστε. Ο Μπούτος όταν τον έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου τι ήταν; Αριστερός;

Β. ΝΕΔΟΣ: Σε καμία περίπτωση.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Εντάξει, τους Αριστερούς βέβαια τους διέγραψε σε κάποια φάση.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έφερε το Μπούτο, βρήκε τον Ανδρουλάκη. Π.χ. αυτοί που επικαλούνται και λένε «χάθηκε η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ» όταν βάλαμε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και τους ψηφίσαμε, τον Ανδριανόπουλο και το Μάνο, έφυγαν. Έγινε ένα λάθος, τελείωσε η συνεργασία μας σύντομα. Και τώρα φοβόμαστε μη χάσουμε από το Νίκο Μπίστη ή από τα παιδιά που είναι εξαιρετικά, το Μάνο Επιτροπάκη, τον Κατσέλο ή την κοπέλα που μίλησε προχθές, που κατέβηκαν στις εκλογές και ήξεραν ότι δε θα εκλεγούν στις ευρωεκλογές.

Και πήγαν και μάζεψαν ψήφους για να εκλεγούν δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Αυτό δεν έκαναν;

Β. ΝΕΔΟΣ: Βέβαια αυτό έχει και μια άλλη ανάγνωση, στην πραγματικότητα βγήκαν τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ επειδή ήταν πιο αναγνωρίσιμα και οφείλονται στην κομματική βάση.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστό είναι αυτό.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Οι εκλογές παίρνονται και με μηχανισμούς.. Το ΠΑΣΟΚ έχει μηχανισμό, είναι και λογικό. Δεν το λέω άσχημα.. Ο μηχανισμός έχει πάρει μια αρνητική χροιά, εγώ δεν το λέω αρνητικά.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα το οποίο αντιστρέφεται και λένε κάποιοι μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το κύριο επιχείρημα ποιο είναι; Γιατί μπορεί να μην βγάζαμε δύο αν δεν έρχονταν όλα αυτά τα παιδιά.. Δεν το ξέρω, μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Αλλά αυτά τα παιδιά δεν είπαν να μην είναι η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έβαλαν να πουν «παιδιά, κοιτάξτε να δείτε».

Και με το σταυρό, γνωρίζοντας ότι δε θα εκλεγούν, γύρισαν όλη την Ελλάδα με δικά τους έξοδα και βοήθησαν το ψηφοδέλτιο και κυρίως ποιους βοήθησαν; Δυο ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται, είναι γέννημα και θρέμμα από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους θα πούμε ένα ευχαριστώ ή θα τους πούμε πάλι «έχουμε πρόβλημα μαζί σας»;

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα έρθουν οι υπόλοιποι, θα μιλήσουν τελικά μαζί σας;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να ξέρω; Τι εννοείτε;

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Ο κ. Λυκούδης θα έρθει; Το Ποτάμι θα έρθει;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι θα έρθουν.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Οι Κινήσεις θα έρθουν;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με το Ποτάμι είναι άλλο. Εγώ ξέρετε, από την αρχή είπα για το Ποτάμι ότι πρέπει να συναντηθούμε αλλά ν’ αφήσουμε τους μικρομεγαλισμούς. Το Ποτάμι τον τελευταίο καιρό νομίζω ότι συμπεριφέρεται με μια αλαζονεία. Πρέπει να το δει λίγο. Εγώ νομίζω δεν πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες στο Ποτάμι σε καμία περίπτωση και πρέπει να συζητάμε μέχρι και την τελευταία ημέρα.

Αυτό πρέπει να κάνουμε. Αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι και να σεβαστούν και το ρόλο μας. Δηλαδή ο αγαπητός κ. Σταύρος Θεοδωράκης δε μπορεί να μου μιλάει για τα λάθη του μνημονίου όταν μου έγραφε στα άρθρα του ότι πρέπει να ψηφίσω τα μέτρα. Τα άρθρα αυτά είναι γραμμένα ακόμα στο protagon.

Β. ΝΕΔΟΣ: Κατανοητές οι αιχμές για τον κ. Θεοδωράκη. Συγχωρέστε με, επειδή με πιέζει ο χρόνος θέλω να σας κάνω άλλη μια ερώτηση: Η συγκατοίκηση ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ , τι θα γίνει στις εκλογές είναι λίγο θεωρητικές συζητήσεις και θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα.

Εκείνο που δεν είναι διόλου θεωρητική συζήτηση είναι τι θα γίνει τελικά με την προεδρική εκλογή. Τα κουκιά είναι 180, αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν. Πώς το βλέπετε; Πιστεύετε ότι υπάρχουν συνθήκες, μπορούν να διαμορφωθούν οι συνθήκες; Είναι το πολιτικό κλίμα τέτοιο πουν να επιτρέπει στην κυβέρνηση να μαζέψει 180 θετικές ψήφους;

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω πολύ στη κοινοβουλευτική δημοκρατία και δε θέλω να μπω στη λογική του κουμπαρά: 129, 180, οτιδήποτε. Άλλωστε ο κάθε Βουλευτής θα έχει την ευκαιρία φανερά να πάει να πει την άποψή του. Είναι σεβαστή. Όσο και να διαφωνείς για οτιδήποτε είναι σεβαστή. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε: Έχουμε κυβέρνηση να κάνει πράγματα. Έχει να υλοποιήσει όλα αυτά που είπε και να πάει μ’ ένα καλύτερο κλίμα προς την προεδρική εκλογή.

Να έχει ολοκληρώσει κατά την άποψή μου τα 7 σημεία, όποια από αυτά τα 7 σημεία είναι για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Από κει και πέρα προσωπική μου άποψη, εγώ σε λογικές κουμπαρά δε μπαίνω.

Β. ΝΕΔΟΣ: Δε σας ρωτάμε αν μπαίνετε σε λογικές κουμπαρά, αν θα μαζευτούν 180, αν είναι εφικτό.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δε μπορώ να μετρήσω Βουλευτές κι ούτε να πω σε Βουλευτές αν μπορούν να βρεθούν. Γιατί μπορεί να σας ρωτήσω τώρα, θα βρεθούν 121; Δε μπαίνω εγώ σ’ αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι οι Βουλευτές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, το έχουμε ξεκαθαρίσει, το έχουμε πει, από κει και πέρα ο καθένας θ’ αναλάβει τις ευθύνες του.

Και οι πολίτες μετά, και σ’ αυτό θέλω να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο που είπε κάτι πολύ σημαντικό προχθές: «Κατανοώ ότι τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες

Β. ΝΕΔΟΣ: Για τον κ. Βενιζέλο λέτε τώρα..

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Β. ΝΕΔΟΣ: Γιατί μπορεί να ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το λέω για την ακρίβεια των λόγων, επειδή είμαστε στον αέρα…

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ καλά κάνετε αλλά εγώ το θεωρώ αυτονόητο. Είπε κάτι: «Ο κόσμος τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε γιατί δε γνώριζε κάποια πράγματα. Τώρα γνωρίζει όλα τα θέματα. Γνωρίζει πώς είναι η ελληνική οικονομία, γνωρίζει τι σημαίνει spreads, τι σημαίνει αγορές, τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι απόλυτα σεβαστό τι θα ψηφίσει και πώς θέλει να πάει να ψηφίσει για τη μοίρα του και για την πορεία του.

Εγώ το σέβομαι απόλυτα, είτε μ’ αρέσει είτε όχι. Άλλωστε θεωρώ ότι θα έρθει η ώρα και ναι, σιγά-σιγά βρίσκεται η ώρα, στην οποία υπάρχει ηρεμία, νηφαλιότητα σιγά-σιγά, δεν έχει ακόμα κλείσει ο κύκλος αυτός, θα κλείσει και δεν εννοώ ο κύκλος της μεταπολίτευσης, ο κύκλος του ψέματος. Τον αρχίσαμε εμείς το 2009, το συνέχισε το 2012 η Νέα Δημοκρατία μετά τα Ζάππεια. Ο κύκλος του ψέματος. Και θα τον κλείσουν κι οι υπόλοιποι. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά της κρίσης για τη χώρα.

Τ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ .

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671