ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 21/10/2014)

Το Δημόσιο απειλείται με κατασχέσεις για οφειλές προς τους ιδιώτες.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Το Δημόσιο απειλείται με κατασχέσεις για οφειλές προς τους ιδιώτες

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/21s18pliromes-thumb-large.jpg

Την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέσω έκδοσης διαταγής πληρωμής αλλά και την επιβολή κυρώσεων που αφορούν ακόμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου εφόσον το τελευταίο, δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Εναρμονιζόμενο, έστω και καθυστερημένα, με κοινοτική οδηγία του 2004 το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατήρτισε νομοσχέδιο για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται ως προς τις αξιώσεις ιδιωτών από συμβάσεις που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, οι ιδιώτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου. Η εν λόγω διαδικασία αφορά μόνο χρηματικές αξιώσεις μη αμφισβητούμενες, δηλαδή εκκαθαρισμένες και απαιτητές, ενώ ο νέος νόμος δεν αφορά απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, πχ. επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη «μέσο πίεσης» του Δημοσίου προκειμένου να «ανακουφιστούν» οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που συναλλάσσονται με αυτό αναμένοντας την πληρωμή τους... επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο η έκδοση διαταγής πληρωμής αφορά οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών ή άλλες συμβάσεις που έχουν εκτελεστεί αλλά δεν έχουν αποπληρωθεί. Διαταγές πληρωμής μπορούν να εκδοθούν κατά του Δημοσίου, κατά των ΟΤΑ αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι για παράδειγμα τα νοσοκομεία, καθώς σε αυτούς τους φορείς του Δημοσίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τα σημαντικότερα προβλήματα ως προς την πληρωμή των οφειλομένων. Από τη στιγμή που το δικαστήριο εκδώσει διαταγή πληρωμής αυτή θα είναι άμεσα εκτελεστή και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το Δημόσιο θα βρίσκεται αντιμέτωπο με κατάσχεση της περιουσίας του. Βεβαίως, οι κατασχέσεις θα αφορούν μόνο την ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κατασχέσεις υπουργείων, κρατικών κτιρίων, νοσοκομείων κ.τ.λ.

Ωστόσο θα μπορούν να κατάσχονται κτίρια που μισθώνει το Δημόσιο ή έχουν περιέλθει στην κυριότητά του με διάφορες διαδικασίες.

Η διαδικασία

Η αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής θα κατατίθεται στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Εντός 90 ημερών από την κατάθεση της αίτησης το δικαστήριο θα πρέπει να έχει εκδώσει την απόφασή του. Η διαταγή πληρωμής θα επιδίδεται στο Δημόσιο εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση μη έγκαιρης επίδοσής της παύει η ισχύς της. Βάσει του νομοσχεδίου, το Δημόσιο έχει δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας ανακοπή της διαταγής πληρωμής εντός 30 ημερών από την επίδοσή της. Σημειωτέον ότι σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών, η προθεσμία για την άσκηση ανακοπής είναι 15 ημέρες. Οπως εκτιμούν αρμόδιοι νομικοί κύκλοι, η παροχή στο Δημόσιο της δυνατότητας προσφυγής κατά της απόφασης είναι «σημαντικό όπλο», δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τη δικαστηριακή εμπειρία οι αιτήσεις ανακοπής του Δημοσίου γίνονται στην πλειοψηφία τους δεκτές από τα δικαστήρια και ιδιαίτερα εν καιρώ οικονομικής κρίσης, όπου το Δημόσιο επικαλείται οικονομική αδυναμία καταβολής των οφειλομένων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επεσήμαιναν στην «Κ» οι ίδιες νομικές πηγές, η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση είναι θετική και ευνοϊκή για τους ιδιώτες. «Ακόμα και αν το Δημόσιο προσφεύγει συνεχώς στα δικαστήρια με αιτήσεις ανακοπής κατά των διαταγών πληρωμών, η μη καταβολή των οφειλομένων τίθεται υπό δικαστικό έλεγχο και αυτό αποτελεί μέσο πίεσης», επεσήμαιναν χαρακτηριστικά έγκριτοι νομικοί.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671