ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 20/10/2014)

Φορολογικές υποχρεώσεις 16,9 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Φορολογικές υποχρεώσεις 16,9 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

H αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεπεία της αδυναμίας των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν μέχρι το τέλος του έτους ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που αναζητεί έσοδα 16,9 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών μηνών. Ηδη στο εννεάμηνο του 2014 καταγράφεται υστέρηση εσόδων ύψους 327 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν την ερχόμενη εβδομάδα κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 100 δόσεις, τα έσοδα δεν πρόκειται να ανακάμψουν άμεσα. Στηρίζουν δε αυτή την άποψη στο γεγονός ότι στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν και φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους. Μέχρι να «ρολάρει» η διαδικασία πληρωμών εκτιμούν ότι θα περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να διαπιστωθούν τα οφέλη στον προϋπολογισμό. Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου που επιθυμεί να αποδείξει στους πιστωτές της χώρας ότι τα έσοδα ανακάμπτουν και ότι είναι εφικτή πλέον η σταδιακή μείωση της φορολογίας από το 2015.

Σε κάθε περίπτωση τον Οκτώβριο πρέπει να εισπραχθούν φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) ύψους 4,3 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο 5,1 δισ. ευρώ και τον τελευταίο μήνα του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι φόροι είναι συγκεντρωμένοι στους τελευταίους μήνες τους έτους, κατάσταση που δημιουργεί στα νοικοκυριά οικονομική ασφυξία. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν με δύο (άμεσους) φόρους, ενώ τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 και για ορισμένους φορολογούμενος η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί στην είσπραξη των φόρων από:

1. Τον φόρο εισοδήματος. Στα τέλη του επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ορισμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την τελευταία δόση τον Δεκέμβριο.

2. Τον ΕΝΦΙΑ: Εχει υπολογιστεί συνολικά η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περί τα 440 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ενδέχεται πάντως στα δημόσια ταμεία να εισέλθουν λιγότερα χρήματα εξαιτίας των εκπτώσεων που δεν είχαν υπολογιστεί αρχικώς. Τόσο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους όσο και για αυτούς που διαθέτουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι οι απώλειες μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν λάθη στο Ε9, τα οποία θα οδηγήσουν τελικά σε λιγότερους φόρους. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογούμενους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου. Η προθεσμία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεμβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015. Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος. Εχει υπολογισθεί η είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την ανωτέρω πηγή.

4. Ληξιπρόθεσμα χρέη. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει σημαντικά έσοδα από τη νέα ρύθμιση που θα φθάνει έως και 100 μηνιαίες δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, θα αργήσει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα σε διάστημα 12 μηνών ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671