ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 20/10/2014)

Ωρολογιακή βόμβα οι αιτήσεις συντάξεων που εκκρεμούν.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ωρολογιακή βόμβα οι αιτήσεις συντάξεων που εκκρεμούν

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Βόμβα ικανή να... εξουδετερώσει το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και να εξοντώσει τους ασφαλιστικούς φορείς, αποτελούν για τα Ταμεία οι υποχρεώσεις προς τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά για να λάβουν τη σύνταξή τους. Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 375.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις, κύριες, επικουρικές, αλλά και εφάπαξ, στοιβάζονται στα συρτάρια των Ταμείων, από ένα έως και τέσσερα έτη. Η «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία που έχει προκληθεί από τις συντάξεις εν αναμονή υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Το θέμα έχει φτάσει και στους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για περιορισμό τόσο του κρυφού αυτού ελλείμματος όσο και του φανερού ελλείμματος των Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις προηγούμενες επισκέψεις τους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τις «αντοχές» του συστήματος επικαλούμενοι και τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Μάλιστα, συνέδεσαν το θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τέτοιες ασφαλιστικές ανάγκες.

Το θέμα λαμβάνει και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς μένουν για πάρα πολλούς μήνες χωρίς οποιοδήποτε εισόδημα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε καθιερώθηκε η προσωρινή σύνταξη, την οποία όμως δεν επιλέγουν –τουλάχιστον από την αρχή– οι συνταξιούχοι. Παράλληλα, και ενώ έχει εξαγγελθεί αντίστοιχη πρόνοια και για τις επικουρικές συντάξεις, ακόμη το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί. Το ΙΚΑ παραδέχεται πως οι συντάξεις σε καθυστέρηση είναι πάνω από 135.000, εκτιμά όμως ότι υπάρχει οριακή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα στοιχεία βέβαια που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία είναι άκρως αποκαλυπτικά και πολλές φορές εξοργιστικά. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας σύνταξης στο ΙΚΑ κυμαίνεται από 13 έως 14 μήνες.

Στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή φτάνει έως και τα δύο έτη. Υπάρχουν βέβαια διακυμάνσεις στον χρόνο αναμονής ανάλογα με το υποκατάστημα. Στον ΟΑΕΕ, οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα υπολογίζονται στις 20.000. Κατά μέσο όρο απαιτείται 1 έτος για την έκδοση της πολυπόθητης συνταξιοδοτικής απόφασης, ενώ η διαδοχική ασφάλιση οδηγεί σε 20μηνη καθυστέρηση... Στο Δημόσιο, η αναμονή μπορεί να κρατήσει από 12 έως 24 μήνες, και οι υπό έκδοση συντάξεις εκτιμώνται περίπου σε 25.000 - 30.000. Περίπου ένα χρόνο περιμένουν οι αγρότες για να εκδοθεί η σύνταξη από τον ΟΓΑ. Περίπου 7.500 υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι στην αναμονή του ΕΤΑΑ.

Στα συρτάρια του επικουρικού των μισθωτών ΕΤΕΑ στοιβάζονται περίπου 75.000 αιτήσεις. Πρωταθλητής στην αναμονή αναδεικνύεται το ΤΕΑΥΕΚ, στο οποίο οι ασφαλισμένοι μπορεί να περιμένουν και τέσσερα χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απονομής εφάπαξ, κυρίως στο Δημόσιο και στους ενστόλους, πριν από μία εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε 420 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671