ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Κυριακή - 19/10/2014)

Ν. Δένδιας: Στα μέσα Νοεμβρίου η συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια - Πάνω από 30% το κούρεμα στα κόκκινα δάνεια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «MEGA»: «MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να καλημερίσουμε σε αυτό το σημείο τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Δένδια. Καλημέρα Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα στους τηλεθεατές σας σας, καλή Κυριακή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας καλέσαμε και ευχαριστούμε πάρα πολύ, είναι μια περίεργη εποχή, γιατί όλοι μιλάνε για ανάπτυξη, όλοι θέλουν την ανάπτυξη και η ανάπτυξη δεν έρχεται.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην το λέτε, κάτι γίνεται.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας τα πείτε τώρα ένα - ένα. Υπουργέ να αρχίσουμε από τα δύσκολα; Να αρχίσουμε από το θέμα, ακούσαμε λίγο νωρίτερα για τις εκατό δόσεις, να δούμε τώρα τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια; Να ξεκινήσουμε από αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ ευχαρίστως.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Που βρισκόμαστε; Πήραμε την έγκριση της τρόικας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαστε ακόμη σε μια φάση συζητήσεων. Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, νομίζω θα τις έχουμε μέχρι Δευτέρα – Τρίτη, θα έχουν σταλεί αυτές οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν. Κυρίως ήταν διασταυρώσεις στοιχείων. Διότι αυτό που λέγεται «κόκκινα δάνεια» είναι κάτι πολύ πιο φιλόδοξο από αυτό και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή για να γίνει σαφές και σε εσάς αν μου επιτρέπετε …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βεβαίως – βεβαίως και σε εμάς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό δεν ήταν απαίτηση της τρόικας. Αυτό ήταν απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και μάλιστα απόφαση την οποία θα έπρεπε να είχαμε ίσως κοιτάξει και νωρίτερα, αλλά εν πάση περιπτώσει… Γιατί η τρόικα το μόνο που ζητούσε ήταν ένα εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτό ζητούσε και αυτή είναι η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η Κυβέρνηση πήγε πολύ πιο πέρα από αυτό. Που πήγε; Στο να προσπαθήσει να κάνει μια συνολική αναδιάρθρωση στου ιδιωτικού χρέους στη χώρα, του χρέους προς τις Τράπεζες. Γιατί σας άκουσα πριν έρθω, υπάρχει η εντύπωση σε μερικούς ότι αυτό γίνεται για να ευνοηθούν κάποιοι μπαταχτσήδες και δεν είναι αλήθεια αυτό.

Χρειάζεται να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το βιώσιμο παραγωγικό ιστό της χώρας - ξαναλέω: το βιώσιμο παραγωγικό ιστό της χώρας - που υπέστη ζημιές από την κρίση, όχι με δική του ευθύνη, από τα βάρη τα οποία δεν μπορεί να πληρώσει. Γιατί; Για να συνεχίσει να παράγει και να συνεχίσει να δημιουργεί ζήτηση στην αγορά και κυρίως και πάνω απ' όλα για να κρατήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, να πολεμήσουμε την ανεργία.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρακαλώ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όπως πολύ σωστά είπατε και το δέχομαι απολύτως, είστε σε περαιτέρω συζητήσεις με την τρόικα μέχρι να λύσετε τα ζητήματα όλα. Συμφωνούμε; Έτσι είπατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, σας το ξαναλέω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Για τα Κόμματα που πέρασε αυτός ο νόμος; Γιατί εκεί λύθηκε αμέσως και δεν μπήκαν συζητήσεις με την τρόικα τι θα γίνει με τα Κόμματα; Γιατί με τα Κόμματα λύθηκε αμέσως; Κατατέθηκε νομοσχέδιο, δεν το ήξερε κανένας, δεν έγινε δημόσια διαβούλευση, η αντιπολίτευση δεν το ήθελε ή το ήθελε και η τρόικα, το κλείσαμε φύγαμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν αυτό υπερβαίνει την τυπική μου αρμοδιότητα δεν το εισηγούμαι εγώ και κατά συνέπεια θεωρητικά θα μπορούσα να σας απαντήσω με μια γενική διατύπωση του τύπου «δεν είναι αρμοδιότητά μου δεν εκφράζομαι». Θα σας απαντήσω όμως ευθέως.

Υπάρχει ένα θέμα με τα οικονομικά των Κομμάτων γνωστό και παλιό. Δεν θα σας έλεγα με κανένα τρόπο ότι τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας - αν θέλετε και ο δημόσιος τομέας σε ένα βαθμό - χειμάζεται, κάνει καλή εντύπωση στην ελληνική κοινωνία να ρυθμίζουμε πρώτα απ' όλα τα οικονομικά των Κομμάτων. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά και την ερώτησή σας και πολύ ευγενικά μου το λέτε, θα μπορούσατε να μου πείτε καμία πιο «χοντρή» κουβέντα από αυτή που μου είπατε. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά γιατί η κοινωνία δεν βλέπει θετικά κάτι τέτοιο. Και αν με ρωτάτε, δεν θα σας πω ότι είμαι και ενθουσιασμένος από τη ρύθμιση αυτή. Δεν είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα ρυθμίζει πρώτα τα οικονομικά των Κομμάτων.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πολύ σωστά. Γιατί εκεί δεν χρειάστηκε η τρόικα, σας ρώτησα. Αυτό είναι το θέμα! Επειδή το ρίχνουμε στα τεχνικά, γιατί δεν χρειάζεται η τρόικα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας το απαντήσω αμέσως. Εμείς για τα κόκκινα δάνεια γιατί μιλάμε με την τρόικα, γι' αυτό που έχει μείνει να λέγεται κόκκινα δάνεια; Γιατί ο χειρισμός που μπορούμε να κάνουμε μπορεί να επηρεάσει την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών και επηρεάζοντας την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών, εάν γίνει με λάθος τρόπο, μπορεί να τινάξει όλο το σύστημα στον αέρα. Ακριβώς γι' αυτό μιλάμε με την τρόικα. Σας ξαναείπα ότι δεν μιλάμε με την τρόικα επειδή μας το έχει ζητήσει αυτό η τρόικα, είναι κομμάτι που αφορά τη χώρα.

Εκείνο όμως που πρέπει να κάνουμε, μια και το βάζετε και πολύ καλά κάνετε και το βάζετε, είναι κάποια στιγμή σαν κοινωνία να αφήσουμε λίγο τα Κόμματα στην μπάντα, είναι και κουρασμένα από ό,τι κουβαλήσει όλα αυτά τα χρόνια και μερικές φορές όχι και με επιτυχία, να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε σοβαρά τι κόστος έχει αυτό το σύστημα και από πού αυτό το κόστος πρέπει να αναληφθεί. Διότι κυρίαρχος είναι ο Έλληνας πολίτης, (να συζητήσουμε) τι Κόμματα θέλει, με τι κόστος τα θέλει, με τι πηγές χρηματοδότησης τα θέλει.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τώρα μιλάμε για τη διαχείριση όχι για το κόστος. Είναι άλλο θέμα το κόστος. Το κόστος θα συμφωνήσουμε όλοι, η διαχείριση είναι το θέμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και αυτή πρέπει να είναι διαφανής και έντιμη. Διότι όταν είναι χρήματα του Δημοσίου, θα πρέπει να λογοδοτείς ανοιχτά στην κοινωνία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, πάμε να δούμε τι θα γίνει με τα στεγαστικά και τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια. Μπορούμε να πούμε στους επιχειρηματίες, στους ανθρώπους που είναι μέσα στον παραγωγικό ιστό, οι οποίοι περιμένουν κάποια ρύθμιση, μπορούμε να τους πούμε κάτι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω ποιο είναι το πλάνο το οποίο είναι ολιστικό. Δεν πάμε να πιάσουμε μια άκρη και να λύσουμε …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο μπορείτε πιο συγκεκριμένα για να το καταλάβουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν ποια είναι η αρμοδιότητα του δικού μου Υπουργείου. Του δικού Υπουργείου αρμοδιότητα είναι τα χρέη προς τις Τράπεζες. Προσπαθούμε να πιάσουμε όμως το πράγμα συνολικά. Πρώτον, τα δάνεια τα οποία έχουν περάσει στο κόκκινο. Δεύτερον, τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν περάσει στο κόκκινο τα δάνειά τους αλλά ζορίζονται διότι τα επιτόκια που πληρώνουν είναι πολύ υψηλά, επειδή αυτά τα επιτόκια συμφωνήθηκαν κατά το διάστημα της κρίσης. Και τρίτον, τις επιχειρήσεις που χρειάζονται νέα χρηματοδότηση.

Προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση και στις τρεις αυτές κατηγορίες. Στα κόκκινα, εκεί δηλαδή που έχουν περάσει σε καθυστέρηση είναι το νομοθέτημα αυτό το οποίο συζητάμε και με την τρόικα και με το Υπουργείο των Οικονομικών. Γιατί; Διότι δεν πάμε να ρυθμίσουμε μόνο το χρέος προς τις Τράπεζες, συνήθως μια επιχείρηση που χρωστάει και στις Τράπεζες χρωστάει και στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι που επιβάλλει να γίνεται αυτή η πολύ μεγάλη συζήτηση και δικαιολογημένα είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση, γιατί είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ, αν μου επιτρέπετε, στην ανθρωπότητα. Είναι τεράστια τα νούμερα τα οποία διακυβεύονται αυτή τη στιγμή.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τα κόκκινα δάνεια όπως τα ορίσατε εσείς και υπάρχει κι ένα θέμα βέβαια τι ορίζουμε κόκκινο δάνειο, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς το ορίζουμε ως πάνω από 90 μέρες καθυστέρηση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τρεις μήνες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για τι ποσά μιλάμε; Εάν πάρετε στενά τα επιχειρηματικά, είναι 40 δις. Εάν προσθέσετε και τα στεγαστικά, είναι άλλα 27 δις. Εάν προσθέσετε όμως και το τι χρωστάμε στο Δημόσιο …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τα καταναλωτικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα καταναλωτικά είναι περίπου γύρω στα 10 δις είναι το μικρότερο από τα προβλήματα αυτά. Εάν βάλετε όμως και τι τραβάνε πίσω ως χρέη προς το Δημόσιο και χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, από εκεί και πέρα προσεγγίζουμε τα 100 δις. Γι' αυτό σας λέω ότι ούτως ή άλλως και με την πρώτη ρύθμιση με τα 60 δις είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση…

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι των ιδιωτών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι και των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό λέω, των επιχειρήσεων.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λέμε ιδιωτών εννοούμε και των επαγγελματιών.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τα 40 δις. Μια επιχείρηση η οποία θέλει να κάνει μια ρύθμιση, προς τα πού θα πηγαίνει; Αφήστε το συνολικό πακέτο, το συνολικό θα το δούμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα είναι κατ' αρχήν επιλογή της. Εάν θέλει να ρυθμίσει μόνο προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και για λόγους δικούς της …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά, λέμε προς τις Τράπεζες τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα κάνει μια αίτηση στις Τράπεζες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα γίνει από εκεί και πέρα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από εκεί και πέρα οι Τράπεζες σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία περικοπής χρέους και ρύθμισης του υπολοίπου σε μακρά σειρά δόσεων. Με μία προϋπόθεση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κούρεμα θα υπάρχει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λέμε κόψιμο από ένα κομμάτι, εγώ ξέρετε για λόγους εμφάνισης τη λέξη κούρεμα την αποφεύγω, αλλά εν πάση περιπτώσει…

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πολύ χιούμορ… Δηλαδή βλέπουμε εδώ για τις 100 δόσεις, λέμε, άμα δώσουμε τις 72 ή τις 50, θα έχει …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή στους αριθμούς είμαστε σε συζήτηση να μην σας πω ένα νούμερο που αύριο δεν θα επαληθευτεί.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο θα είναι το κούρεμα; 20-30,%;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στο αρχικό σχέδιο που έχουμε υποβάλλει;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Παραπάνω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: 40%;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μέχρι παραπάνω. Αλλά με μία προϋπόθεση, γιατί δεν είναι θέμα πράξεων, ότι θα πρέπει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τράπεζα να βλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί εκπληρώσει…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και να μπορεί να το τεκμηριώσει. Γιατί υπάρχει μια Επιτροπή πάνω απ' όλο αυτό, να μπορεί να παραπονεθεί και να πει «εγώ είμαι βιώσιμος, το ζήτησα και αυτοί δεν μου κάνουν τίποτε».

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κούρεμα θα είναι στους τόκους ή και στο κεφάλαιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως προς το σκέλος με τις Τράπεζες;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι συνολική η αντιμετώπιση. Ξέρετε τι πάμε τώρα να κάνουμε;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κεφάλαιο μπορεί να σου πει θα το ξεπληρώσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό ισχύει για το Δημόσιο. Στο Δημόσιο δεν μας δίνει κανένας δικαίωμα να πούμε στο κεφάλαιο. Θα πηγαίνουμε μόνο στις προσαυξήσεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί η Τράπεζα δηλαδή να σου κάνει μια ρύθμιση …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με ένα μηχανισμό τον οποίο συζητάμε και με το Υπουργείο Οικονομικών, όμως ως προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πάμε στις προσαυξήσεις. Όμως ως προς το κομμάτι του ιδιωτικού χρέους στενά, εκεί στο κομμάτι που θα είναι βιώσιμο, το ξαναλέω, δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν…

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Τράπεζα θα μπει βαθιά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το βάρος που έχει αυτή η επιχείρηση να την απελευθερώσει και να φύγει μπροστά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ερώτηση: Οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει ήδη οι Τράπεζες τι θα γίνουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό τι να σας πω, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον καιρό.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα τώρα σας μιλάω, αυτή την εποχή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι εννοείτε «έχουν πάρει»; Έχουν μπει μέσα στο κεφάλαιό τους;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν πλέον το κεφάλαιο έχει μεταβιβαστεί στην Τράπεζα… Εμείς βλέπουμε την επιχείρηση σαν οντότητα, το ποιος είναι στην κεφαλαιουχική της συμμετοχή δεν μας ενδιαφέρει. Εάν είναι και Τράπεζα στην κεφαλαιουχική της συμμετοχή, πάλι μπορεί να μπει στη ρύθμιση.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μπορεί να μπει στη ρύθμιση. Ένα λεπτό, αν εγώ έχω μια επιχείρηση και ενδιαμέσως με τις πιέσεις η Τράπεζα μου πάρει το 70%, γιατί τα δάνειά μου είναι στο 70%;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή λίγο πολύ την αγορά την ξέρω, τώρα μην σας παρουσιάσω ότι ξέρω όλες τις περιπτώσεις, προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τις γνώσεις μου, δεν έχω δει παρά μόνο στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών να γίνεται μια συζήτηση για να μπουν οι Τράπεζες ως τμήματα της ίδιας της επιχείρησης, να μπουν δηλαδή στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

Συνήθως οι Τράπεζες αυτό το αποφεύγουν όπως ο διάολος το θυμιατό. Δεν μπορεί μια Τράπεζα εύκολα να αναλάβει και να διοικήσει μια επιχείρηση, το οποίο πιθανότατα αν το κάνει θα την οδηγήσει να υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά η ίδια. Σκέφτεστε τώρα τι θα κάνει μια Τράπεζα; Θα οργανώσει ομάδα Διοίκησης της κάθε επιχείρησης που της χρωστάει λεφτά;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Kαλημέρα σας όσοι ανοίξατε τώρα τους δέκτες σας, Κυριακή πρωί εδώ ζωντανά στο «Mega» με τον Υπουργό Ανάπτυξης είμαστε τον κ. Δένδια, μας έλεγε λίγο πριν από το διάλειμμα για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια τα επιχειρηματικά.

Υπουργέ να πούμε τώρα τι θα γίνει με τα στεγαστικά, αυτά τα 27 δις που μας είπατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι το αμέσως επόμενο πράγμα που θα ασχοληθούμε. Πρέπει να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε μια λύση για τα επιχειρηματικά, γιατί; Για να μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού, να ξέρουμε ότι αυτοί είναι συμφωνημένοι και από εκεί και πέρα τη συνταγή προσαρμοσμένη να πάμε να τη βάλουμε στα στεγαστικά.

Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη αγωνία υπάρχει για το μέσο άνθρωπο για τα στεγαστικά, το καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άνθρωποι που πήραν 300-400 χιλιάδες δάνειο για το σπίτι τους, το σπίτι τους τώρα αξίζει 100.000 …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και δεν πουλιέται. Αξίζει θεωρητικά 100.000 €, το δάνειο είναι ακόμη εκεί, ο μισθός τους έχει κοπεί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Τα ξέρουμε…

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και μου έλεγε κάποιος ότι αν το χάσει -γιατί με τους πλειστηριασμούς υπάρχει ένα πάγωμα και τα λοιπά- αυτό το πράγμα η Τράπεζα ή στον πλειστηριασμό, του βγαίνει με 50.000. Παίρνει τις 50.000 και χρωστάει τις άλλες 250.000.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί ξέρετε τι κάνουμε; Θα κάνουμε εκτός από αυτό που είπαμε για τα επιχειρηματικά, που αυτά που συζητάμε τώρα, είναι τα νομοθετήματα της κρίσης - δηλαδή η βοήθεια στην οικονομία για να φύγει από την κρίση - και στα νοικοκυριά. Ετοιμάζουμε μια συνολική σειρά παρεμβάσεων, ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών για να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλους, όπως όλες οι προηγμένες δυτικές χώρες, μια νέα ευκαιρία.

Το Δίκαιο που έχουμε αυτή τη στιγμή εμείς είναι Δίκαιο τιμωρητικό. Δεν γίνεται έτσι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή κάποιος ιδιώτης που χρωστάει ένα στεγαστικό δάνειο θα μπορεί να μπει στο πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Μόλις το τελειώσουμε και το συμφωνήσουμε βεβαίως ναι. Πως γίνεται στην Αμερική; Πως γίνεται στην Αγγλία;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Δένδια όταν το τελειώσετε και συμφωνήσετε θα έχει πεθάνει αυτός.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χτυπάτε ξύλο!

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όχι φυσικό θάνατο, θα έχει πεθάνει με οικονομικό θάνατο. Με συγχωρείτε, κυβερνάτε δυόμιση χρόνια! Όχι εσείς, η Νέα Δημοκρατία. Κυβερνάει λοιπόν δυόμιση χρόνια δεν μπορούσε να λύσει αυτό το θέμα μέσα στα δυόμιση χρόνια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να εξηγήσω ποια είναι η διαφορά. Σε ορισμένα πράγματα εάν δεν αρχίσει (η Οικονομία) να βγαίνει στο ξέφωτο δεν σου δημιουργείται το πλαίσιο λύσης. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο αβαντάζ ότι η χώρα φαίνεται καθαρά ότι βγαίνει από την κρίση. Έχουμε 0,9% θετική ανάπτυξη φέτος, μικρό, αν βάλετε όμως το -3% από όπου ξεκινάμε (το 2013) είναι σχεδόν τέσσερις μονάδες και σχεδόν + 3% του χρόνου.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γενικά μου απαντάτε. Ειδικά σας ρωτάω τώρα εγώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πάω στο συγκεκριμένο τώρα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας ρωτάω ειδικά: δυόμιση χρόνια είστε εδώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δώστε μου μια ευκαιρία να σας απαντήσω, δεν θα αποφύγω τις ευθύνες, θα σας το πω καθαρά. Εδώ τι γίνεται; Αυτή τη στιγμή κάνουμε δυο διαφορετικά πράγματα. Πάμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την κρίση που ελπίζουμε ότι πέρασε, δηλαδή να ξαναβγάλουμε από αυτήν την αγορά. Κρίνουμε τώρα ποιες είναι οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Εάν αυτό το πράγμα, το μέτρημα, το κοιτάγαμε δυο χρόνια πριν, οι μισές μπορεί να μην ήταν βιώσιμες. Διότι η ζήτηση βούταγε. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Άρα ένας πολύ μεγαλύτερος κύκλος επιχειρηματικών φαίνεται βιώσιμος αυτή τη στιγμή και μπορούμε να τον ενισχύσουμε και να πάει μπροστά.

Επίσης έχουμε επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες. Χωρίς αυτό πριν δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Υπάρχουν συνθήκες που μας επιτρέπουν και το κάνουμε σε δύο φάσεις. Το ένα, κρίση συνέπειες της κρίσης αυτό που συζητάγαμε πριν, «κόκκινα», στεγαστικά και τα λοιπά. Και δεύτερον, ένα Δίκαιο των ιδιωτών και των επιχειρήσεων μοντέρνο, που να φέρνει στην Ελλάδα το πλαίσιο που υπάρχει και στις προηγμένες χώρες.

Ποιο είναι αυτό το πλαίσιο; Το επιχειρείν είναι κεφάλαιο για την κοινωνία. Το να παίρνεις ρίσκα για να δημιουργήσεις απασχόληση και πλούτο είναι κεφάλαιο για την κοινωνία. Δικαιούσαι λοιπόν και να αποτύχεις. Τίμια να αποτύχεις, όχι να πάρεις τα λεφτά να τα στείλεις στο εξωτερικό και να γελάς με τους άλλους. Αυτό δεν είναι αποτυχία, αυτό είναι κοροϊδία και απάτη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το καινούργιο που μας λέτε λοιπόν είναι ότι θα ισχύσει και για ιδιώτες αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα έχουμε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών και είμαστε προχωρημένοι σε αυτό. Δεν σας το λέω επειδή το σκέφτηκα σήμερα το πρωί που ερχόμουν εδώ με τον καφέ, έχουμε στείλει ήδη τις βασικές αρχές κατανόησης και στην τρόικα για να συμφωνήσουμε το πλαίσιο και από εκεί και πέρα θα μπορεί …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό κυρίως θα αφορά τα στεγαστικά, κυρίως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι μόνο. Οτιδήποτε ο ιδιώτης κάνει ασκώντας μια δραστηριότητα στον ιδιωτικό του χώρο όχι ως επιχειρηματίας, εάν αστοχήσει τίμια, θα μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα σήμερα είναι ότι όποιος μια φορά την πατήσει, βγαίνει για πάντα εκτός αγοράς. Τον μαυρίζουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πότε θα το δούμε πρακτικά; Πριν τις εκλογές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και πριν από το Δεκέμβρη. Ό,τι σας λέω τώρα είναι πρόγραμμα των επόμενων τεσσάρων μηνών, δεν είναι γενικό και αόριστο πρόγραμμα του «θα». Βεβαίως, πάντα είμαι υποχρεωμένος να σας αφήσω τον παράγοντα τρόικα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Συγνώμη, εγώ από τότε που ήρθε η Κυβέρνηση αυτή ακούω όλα να γίνονται στο μέλλοντα χρόνο, «θα».

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πούμε αυτό με τα κόκκινα δάνεια πόσο καιρό το συζητάμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε πότε στείλαμε το σχέδιο ρύθμισης στην τρόικα; Τους το είχα υποσχεθεί 15 Αυγούστου, δεν το πίστευαν. Το έστειλα 14 Αυγούστου το βράδυ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Δένδια, προσωπικό νομίζετε ότι είναι το θέμα; Πολιτικό είναι το θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, όταν ήρθε η τρόικα όμως εδώ, φάνηκε… Τι σας είπαν; Ότι ο κ. Δένδιας με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας δεν είχαν ένα συνολικό πλαίσιο σαν Κυβέρνηση, ο καθένας έστελνε το δικό του σχέδιο. Άρα η Κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη συνολικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς δεν είναι, αλλά ο λόγος που δεν προχώρησε αυτός ήταν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ζητήθηκαν κάποιες ομογενοποιήσεις ρυθμίσεων αλλά αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Νομίζω το ουσιαστικό θέμα είναι να φανεί και να αποδειχθεί πόσο αποδοτικό θα είναι αυτό για την οικονομία, γιατί αν θέλετε, και οι δανειστές αυτό δεν θέλουν;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να κρατήσουμε ότι εσείς μέσα στο Νοέμβριο θα το φέρετε για τα κόκκινα δάνεια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως για να το φέρω πρέπει να έχω μια συμφωνία και με την τρόικα πάνω σε αυτό. Σας το έχω πει από τον Αύγουστο από την πρώτη φορά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκτίμησή σας σαν Υπουργός Ανάπτυξης;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η εκτίμησή μου είναι ναι, ότι θα έρθει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο Νοέμβριο για τα κόκκινα δάνεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω να έρθει στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ωραία, να σας ρωτήσω κάτι άλλο εγώ. Εσύ Ιορδάνη θα ρωτάς αυτά, εγώ θα ρωτάω τα άλλα. Δυόμιση χρόνια πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνουν -αυτό κατάλαβα από αυτά που μας λέτε- δυόμιση χρόνια δεν θα έπρεπε να είχε γίνει και μια μελέτη σε ποια μορφή ανάπτυξης θα πάμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Την έχουμε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δηλαδή τι εννοώ; Να καταγραφούν οι ανάγκες των εισαγωγών, να καταγραφούν οι ανάγκες της παραγωγής, να καταγραφούν οι ανάγκες της βιομηχανίας, να μην είμαστε μόνο στο θέμα τουρισμός. Να έχουμε τη δυνατότητα και να πούμε «Ξέρετε κάτι; Θα επενδύσουμε στο σίδερο γιατί εκεί είναι οι ανάγκες» και να αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα προς τα εκεί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μαζί σας. Έτσι είναι. Το έχουμε κάνει αυτό. Υπάρχουν εννιά επιλεγμένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας πάνω στους οποίους μετά από μια ευρύτατη διαβούλευση είναι ραμμένο το νέο ΣΕΣ , αυτό που θα λέμε νέο ΕΣΠΑ …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Που θα γίνει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν θα γίνει. Αυτό έχει γίνει ήδη. Μην τα μαυρίζουμε, να πάμε να δούμε και λίγο το ρόδινο.

Να εξηγήσω. Προχθές ήδη το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του και μετά το είπα εγώ γιατί αυτή είναι η τάξη των πραγμάτων, συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τρεις μήνες διαπραγμάτευσης, έχουμε συμφωνήσει στο νέο ΕΣΠΑ ότι μπορούμε να ρίξουμε στην αγορά 4,2 δις σε συγκεκριμένους τομείς έργων από ένα pull 700 προεπιλεγμένων έργων. Αύριο το πρωί, όχι μεθαύριο, παραμεθαύριο μετά από ένα χρόνο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί δεν το δείχνετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το δείχνουμε. Από χτες μπορούμε να δεχτούμε έργα προς ένταξη ύψους 4 δις …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μη σας φέρω τώρα έργα που έχουν εγκριθεί, έχουν υπογραφεί και ΦΕΚ από το Υπουργείο σας και τα λεφτά δεν τα έχουν εισπράξει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, τα μπερδεύετε. Άλλο πράγμα το ΕΣΠΑ, άλλο ιδιωτικές επενδύσεις. Μιλάω για το ΕΣΠΑ. Στο ΕΣΠΑ έχουμε 4,2 δις τα οποία πέφτουν στην αγορά από την Παρασκευή, όχι από τη Δευτέρα. Από την Παρασκευή.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν χρειάζεται να κάνουν μια αίτηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χρειάζεται.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Χρειάζεται το Υπουργείο να την εγκρίνει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Διαχειριστική Αρχή. Δεν χρειάζεται όμως όλη η παλιά διαδικασία, πρόσκληση, υποβολή, ένταξη, διαγωνισμός, πάμε κατ' ευθείαν στο διαγωνισμό. Με μια απλή υπογραφή της Διαχειριστικής Αρχής δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως που να γίνεται πιο γρήγορα αυτό. Πουθενά. Ποτέ.

Εκτός από αυτό υπάρχουν 5,3 δις, το τελευταίο κομμάτι του προηγούμενου ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του ’15. Έχουμε 700 εκατομμύρια τα οποία επίσης πήραμε από την Ευρώπη που έχουν να κάνουν με την επανεκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων που λειτουργούν, χώρια τα χρήματα που έχει το Υπουργείο Εργασίας για την ανεργία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω τώρα τι σας λένε σε αυτό το πράγμα; Ολοκληρώστε και θα σας πω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επίσης υπάρχουν 2,9 δις ακόμη, δηλαδή όλα αυτά περίπου πάνε γύρω στα 12 δις τα οποία έχουν να κάνουν με έργα συγχρηματοδοτούμενα. Αυτό όλο είναι το πιο εντυπωσιακό πακέτο σε βραχύ χρονικό διάστημα που έχει μπει στην ελληνική οικονομία.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Λίγο πιο σιγά κ. Υπουργέ, γιατί ζαλίστηκα από τα δισεκατομμύρια!

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, αλλά να σας πω κάτι; Πως νομίζετε ότι υπολογίζουμε την αύξηση του ΑΕΠ στο 3% το χρόνο; Για να είμαστε συνεννοημένοι. Είναι μετρημένο ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να σηκωθεί, επενδύσεις της τάξεως που υπερβαίνουν τα 100 δις, αλλιώς δεν θα σηκωθούμε ποτέ. Εάν αυτά τα λεφτά δεν έρθουν και έχουμε συμφωνήσει αυτή η Κυβέρνηση τα συμφώνησε, όλο το καλοκαίρι μας βγήκε η πίστη με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως δεν έχετε την ίδια εντύπωση μέσα στην Κυβέρνηση γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης λέει ότι από μετά τις ευρωεκλογές λόγω της αστάθειας δεν έρχεται καμία επένδυση στη χώρα, που είναι μετριοπαθής.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης να σας πω τι λέει. Αναφέρεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρεται στους ξένους επενδυτές και σε αυτό έχει δίκιο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΕΣΠΑ ιδιωτική επένδυση δεν είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Το ΕΣΠΑ είναι κρατική επένδυση και επένδυση φορέων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θέλω να σας πω, ιδιώτες δεν θα το κάνουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι κατ’ ανάγκη. Ο ιδιώτης κάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι του ΕΣΠΑ. Οι ιδιώτες πως επωφελούνται; Επωφελούνται από τα έργα. Όταν κάνεις ένα πακέτο 4,5 δις έργα, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες από τον τελευταίο λογιστή, τον τελευταίο δικηγόρο, το μάστορα, τον υδραυλικό, τον χτίστη, οι οποίοι στο τέλος επωφελούνται από αυτά, βάζουν χρήματα στην τσέπη τους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λέτε ότι έρχονται επενδύσεις λοιπόν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λέω ότι το δημόσιο παίρνει ένα μεγάλο βάρος μέσω των ευρωπαϊκών χρημάτων, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πάμε στις ιδιωτικές επενδύσεις. Εκεί, βεβαίως δημιουργείται ένα θέμα σιγά - σιγά. Γιατί. Θα σας το πω σαφώς: Όταν βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής και λέει ότι «εγώ δεν αναγνωρίζω τίποτε», εσείς αν ήσασταν ξένος επενδυτής θα ερχόσασταν στην Ελλάδα να βάλατε τα λεφτά σας; Για να εξαρτηθείτε την επόμενη μέρα από την καλή διάθεση του οποιουδήποτε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αν η επένδυση …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λέω ότι φταίει η αστάθεια που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, βεβαίως. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλαδή ένας από τους δυο πυλώνες λειτουργίας του πολιτεύματος.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Και αν εσείς την προηγούμενη εβδομάδα είχατε πει ότι θα φύγουμε από το Μνημόνιο και δεν είχατε κάνει πλαίσιο, γιατί να έρθω να επενδύσω;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω αμέσως.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εξηγήστε μου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας εξηγήσω πολύ ευχαρίστως, ίσως ήταν η μόνη ερώτησή σας που περίμενα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τις άλλες δεν τις περιμένατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν κοιτάτε να δείτε εδώ τι γίνεται γιατί πολλά γράφονται. Εμείς δεν πήραμε το γιαταγάνι να αρχίσουμε την έξοδο του Μεσολογγίου τώρα, αυτά είναι ΣΥΡΙΖΑΙϊκές πατέντες, ας τις αφήσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τι είπαμε, ο Πρωθυπουργός τι είπε; Το Μνημόνιο όσον αφορά το κομμάτι των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελειώνει ούτως ή άλλως, 31/12/2014. Δεν είναι επιλογή ή μη επιλογή μας να βγούμε, τελειώνει. Μένει το πολύ μικρό κομμάτι σε σχέση με τα σχεδόν 300 δις, τα 14-16 δις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μόνο που η Ευρώπη δίνει 2% στα επιτόκια και εσείς θα πάτε στις αγορές με 7%.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρώπη δίνει 0,8%.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εσείς τα ξέρετε …

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δυστυχώς τα ξέρω, μακάρι να μην τα ήξερα, αλλά δυστυχώς τα ξέρω τα επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο που δανειζόμαστε είναι 1,7% του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι μεγαλύτερο είναι 3 κόμμα κάτι. Οι αγορές λογικά παίζουν πάνω – κάτω, εξαρτάται, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εμείς το επιτόκιο των αγορών. Εξαρτάται από το ρίσκο, εξαρτάται από τις συνθήκες, εξαρτάται από άλλες χώρες.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί όμως να πάτε στο 7% και να μην πάτε στο 2%;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τρελάθηκε να αναζητήσει ακριβή πηγή χρηματοδότησης άμα έχει εναλλακτική πηγή με φτηνή πηγή.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τα έχετε βάλει στον προϋπολογισμό 7 δις με 7%.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και όσον αφορά τα επιτόκια ο προϋπολογισμός είναι ένας μελλοντικός λογαριασμός. Είσαι υποχρεωμένος σε ορισμένες περιπτώσεις να πάρεις και το χειρότερο δυνατό σενάριο και αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Δεν χρειάζεται να είναι ευχολόγιο ο προϋπολογισμός.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, ακούστε λίγο μια στιγμή γιατί είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τεράστια και ίσως δύσκολη να την καταλάβει κανείς αν κάθεται στο κρεβάτι του πρωί – πρωί και μας ακούει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ διαβάσω εδώ στο «Βήμα» και να μου πείτε αν είναι έτσι ή όχι: «Μετά το σοκ τρέχουν για Μνημόνιο light».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέει λίγο άγαρμπα, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει δημοσιογραφικά το λέει, αλλά σας λέω ο τρόπος που πήγαμε να βγούμε είχε κενά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα δεν είναι ότι πήγαμε να βγούμε, θα βγαίναμε ούτως ή άλλως διότι έληγε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος που το χειριστήκαμε θέλω να σας πω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στην πραγματικότητα ξέρετε τι γίνεται εδώ; Δημιουργείται η εντύπωση μιας κυβερνητικής αστοχίας, τη στιγμή που δεν υπήρξε κυβερνητικός χειρισμός. Το γεγονός ότι τελειώνει το Μνημόνιο είναι αντικειμενικό γεγονός. Σε τι εποχή μπαίνουμε από εκεί και πέρα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, υπολόγισε μήπως λάθος η Κυβέρνηση την αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Των αγορών; Επειδή πήγε κλιμάκιο στην κα Λαγκάρντ. Έπρεπε να το προετοιμάσει καλύτερα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι από όλο αυτό το πράγμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το καταλαβαίνουμε. Έπρεπε να το προετοιμάσει καλύτερα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δηλαδή εσείς τι λέτε να το καταλάβουμε. Γιατί θα πείτε όμως. Δεν φταίει πουθενά η Κυβέρνηση σε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε ποιο;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σε αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στις αγορές;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Στο θέμα του χειρισμού.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Κυβέρνηση κατά την άποψή μου έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε να την κάνει.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σωστά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό, το θέμα είναι πολύ ευρύτερο. Να σας πω κάτι; Θα ήταν πάρα πολύ απλό να σας πω είναι μια κυβερνητική αστοχία θα τη διορθώσουμε αύριο το πρωί και όλα θα γίνουν καλά. Δεν είναι έτσι δυστυχώς. Μακάρι να ήταν έτσι. Εδώ έχουμε το εξής μεγάλο πρόβλημα: ‘Εχουμε δυο πυλώνες λειτουργίας του πολιτεύματος. Ο δεύτερος πυλώνας λειτουργίας του πολιτεύματος …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάμε στον πρώτο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο πρώτος είναι η Κυβέρνηση.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να δούμε τι δεν κάνει η Κυβέρνηση. Πάει άγαρμπα να βγει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάλι το ίδιο… Δεν σας έχει κάτσει το να βγει.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα δεν το λέω εγώ, το λέει το Bloomberg, το λέει το EuroNews το λένε οι αναλυτές στο εξωτερικό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι αλλά αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι δεν αποφάσισε η Κυβέρνηση, δεν σηκώθηκε το πρωί και είπε «άντε φεύγω, άντε τα σπάω όλα». Λήγει 31/12/2014 όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορούν ότι δημιουργήσατε προσδοκίες, οι οποίες δεν βγήκαν αυτές οι προσδοκίες. Είναι έτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι προσδοκίες χαμηλών επιτοκίων από την αγορά δεν δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αυτή έχει δανειστεί από την αγορά ήδη δυο φορές με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι χαμηλά επιτόκια; Προσδοκίες ότι θα βγούμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Μνημόνιο, σας λέω. Είστε έξυπνος πολιτικός και ξεφεύγετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν σας ξεφεύγω καθόλου. Προσπαθώ να σας το πω αλλά δεν με αφήνετε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εσείς ειδικά έχετε ξαναδώσει προσδοκίες και δεν σας βγήκαν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Που ήταν αυτό;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Στη Χρυσή Αυγή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στη Χρυσή Αυγή δεν μας βγήκαν οι προσδοκίες; Τώρα με καρφώσατε στην καρδιά!

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Θυμάμαι την πολύ μεγάλη πίεση -να αλλάξουμε λίγο θέμα γιατί τελειώνει ο χρόνος μας- που είχατε δεχτεί πολιτικά εκείνη την εποχή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι σε εμένα προς Θεού, με υπερβαίνει πολύ το θέμα. Αλλά εάν βγήκε κάτι στο πολίτευμα και στη Δημοκρατία είναι το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά πως μου έλεγαν στην αρχή ότι «δεν είναι δεμένη η δικογραφία», «τι είναι αυτά που κάνετε», τα θυμάστε όλα αυτά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και βλέπετε προχθές ο Εισαγγελέας… Κατ' αρχήν το τεκμήριο αθωότητας ισχύει απολύτως και έχω απόλυτο σεβασμό σε κάθε άνθρωπο που μάχεται για τη ζωή του και την ελευθερία του, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αλλά πέρα από αυτό, όταν βγαίνει ο Εισαγγελέας και ζητάει συνολική παραπομπή, δεν μπορώ παρά να μη χαμογελάσω όταν θυμάμαι αυτούς που μου έλεγαν ότι «δεν υπάρχει δεμένη δικογραφία, κακώς κάνετε, τι είναι αυτά που κάνετε» κι όλα αυτά.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τι εισήγηση ήταν αυτή που είχατε κάνει, θυμάσαι Ιορδάνη;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν που το σήκωσε πάνω του μαζί με τον κ. Αθανασίου, τότε που γινόταν η σφοδρή σύγκρουση στο παρασκήνιο της Κυβέρνησης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να σας πω το εξής όμως, εκεί η ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όταν γύρισα από την Αμερική, θυμάστε που υπήρχε η αμφισβήτηση στον ουρανό και χωρίς …

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Το θυμάμαι.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει είχατε και μια δολοφονία εδώ που τα λέμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε το Μελιγαλά, είχατε και τη δολοφονία του Φύσσα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χωρίς τη δολοφονία του μακαρίτη του Φύσσα δεν δενόταν αυτό το πράγμα. Εκεί βρέθηκε πραγματικά η δομή η οποία μπόρεσε …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ήσασταν πεπεισμένος ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από την αρχή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Δεν ήταν όμως μόνο αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ξέρω αν περιλαμβάνει το σύνολο των κατηγορουμένων, αλλά ότι υπάρχει ένας πυρήνας …

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Αυτό που έγινε με το πόρισμα Ντογιάκου, πρώτη φορά το βλέπουμε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να πάει μέσα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν ξέρω τον φάκελο έτσι κι αλλιώς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το καταλαβαίνω, πολιτικά σας ρωτάω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολιτικά οφείλω να σας πω ότι δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα για ένα συγκεκριμένο Κόμμα. Και αν θέλετε, βάζει κι ένα βαθύ ερώτημα στους πολίτες που κάτω από την πίεση της κρίσης, επέλεξαν ως μέθοδο διαμαρτυρίας αυτό το συγκεκριμένο Κόμμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και βάζει κι ένα βαθύ ερώτημα στον κ. Μπαλτάκο ο οποίος είχε συνομιλίες με αυτό το Κόμμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε ότι εγώ δεν ανήκω στην ίδια μέθοδο σκέψης με τον κ. Μπαλτάκο.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κύριε Δένδια ακούστε με λίγο, θα πρέπει να τα λέμε όλα! Όπως βάζει τους πολίτες που τους ψήφισαν, όπως βάζει τους ίδιους με αυτά που έκαναν, βάζει και σε ένα πολύ στενό συνεργάτη της Νέας Δημοκρατίας, από τα πολύ μεγάλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, διότι συνομιλούσε με αυτούς στο πλαίσιο κάποιων πιθανών μελλοντικών εκλογών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γι' αυτό ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση που πήρε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και χαίρεται πάρα πολύ ο κ. Δένδιας γιατί από την πρώτη στιγμή τα είχε πει στον κ. Σαμαρά για τον κ. Μπαλτάκο. Έτσι δεν είναι;

Υπουργέ, να σας πω. Τώρα πάμε σε εκλογές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω όχι. Ελπίζω να ορθοφρονήσει η Βουλή των Ελλήνων να γίνει αποδεκτό το αυτονόητο, για να γυρίσουμε πάλι στην κουβέντα για τις αγορές που κάναμε πριν, ότι δεν σηκώνει κόλπα, ότι πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι σταθερά σε μια πορεία και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό είναι συμφέρον συνολικά όλων μας, αν θέλετε και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπετε μπροστά τις εκλογές; Έτσι όπως είναι πραγματικά το συζητάμε τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απολύτως ως φόβο, ως κάτι το οποίο είναι απευκταίο, για τη χώρα, όχι για τη Νέα Δημοκρατία. Για τη χώρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά αυτό εντάξει. Με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί σε εκλογές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει κάποια μηνύματα -και πιστεύω θα τα πάρει- από αυτό που συνέβη στις αγορές αυτές τις μέρες.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα δήλωσε ο Πρόεδρός του ότι οι αγορές θα είναι απέναντί μας για πάρα πολύ χρονικό διάστημα. Χτες το είπε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και πως θα τη βγάλουμε κ. Αναγνωστάκη;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα τι είπε ο Πρόεδρος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το απευθύνω σε εσάς, ρητορικά το λέω. Διότι άκουγα και τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά -με τον οποίο έχω πολύ καλή σχέση- και έλεγε «εμείς έχουμε ένα σχέδιο». Τώρα κάνουμε πλάκα! Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εάν υποβληθεί στις αγορές θα φουντάρουμε εκεί που τώρα με την υπόνοια ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές μας κάνουν αυτά που μας κάνουν. Εάν φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική Κυβέρνηση της χώρας πραγματικά «θα γίνει της παλαβής» εδώ.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά και οι αγορές για να περάσουμε και στο προηγούμενο θέμα δεν συνομολόγησαν για τη μεταφορά αυτή και όταν βγήκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλυψε, ισορρόπησαν όλα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα λοιπόν; Τι λέμε στο ΣΥΡΙΖΑ ως δείγμα; Δεν του λέμε «κοίτα να βγάλουμε ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας να υπάρχει μια σταθερή Κυβέρνηση να βγούμε από την κρίση και μετά τα βρίσκουμε»;

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όταν χάνουμε, όλοι ζητάμε συναίνεση. Όταν κερδίζουμε όλοι, λέμε «εμείς». Εγώ έτσι ξέρω στην ελληνική ιστορία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις σας προβληματίζουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι ευχάριστες, βεβαίως. Αλλά δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι δεν είναι και αναστρέψιμες. Είναι πολύ ρευστό το περιβάλλον. Μόνο ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. έκανε αυτή τη διαφορά. Εάν μπορέσουμε και δείξουμε στην κοινωνία ότι η κρίση είναι πίσω μας, ότι έχουν γίνει διορθώσεις που χρειάζονται και περπατάμε μπροστά στο συγκεκριμένο πλαίσιο… Ποιο είναι το πλαίσιο; Το πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα πλαίσιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, δεν είναι ένα πλαίσιο του 30 και του 33%.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα πρέπει να υπάρχει ελάφρυνση, λέτε εσείς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να υπάρχει η αντίληψη στην κοινωνία ότι είμαστε ένα κόμμα φιλελεύθερο, το οποίο κινείται προς ένα μικρό κράτος ευέλικτο κράτος, αποδοτικό κράτος και με μικρούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτό ο Πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένα, αυτό είναι το ιδεολογικό μας πρόταγμα εμάς. Δεν είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές.

Νομοθετήσαμε υπό το κράτος της ανάγκης. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση νομίζω ότι είναι ώρα να δείξουμε στην κοινωνία ότι εννοούμε αυτά που πιστεύουμε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία κουβέντα κάναμε.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να’ στε καλά.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671