ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Παρασκευή - 17/10/2014)

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Χθες, Σήμερα και Αύριο».

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια στην εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Χθες, Σήμερα και Αύριο» για τα 80 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση», που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

«Ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση η οποία γίνεται για να σηματοδοτήσει μια σημαντική προσπάθεια στον χώρο των εντύπων, αλλά και γενικά της σκέψης στη χώρας μας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω σε αυτά τα δύο λεπτά κάτι που είναι αυτονόητο. αλλά δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι αυτονόητο στην ελληνική κοινωνία.

Και εξηγούμαι: Η χώρα έχει περάσει μια πολύ μακρά κρίση, έξι ετών και είναι η στιγμή που αρχίζει και βγαίνει από αυτήν την κρίση. Αυτό φαίνεται καταρχήν στο γεγονός ότι γυρνάμε σε ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος, αλλά νομίζω το ότι γυρίσαμε από το -3,3% πέρυσι στο ΑΕΠ και ότι το 2015 ελπίζουμε να πάμε στο +2,9% είναι θετικό. Παράλληλα, η ανεργία πέφτει και αντιμετωπίστηκαν τα δίδυμα ελλείμματα. Νομίζω ότι είναι σημαντικά επιτεύγματα, παρά τις τεράστιες θυσίες που χρειάστηκαν για να φτάσουμε ως εδώ. Θα μπορούσε κανείς να πει “ωραία, όλα καλά, προχωράμε”.

Θα ήθελα, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι δεν είναι έτσι. Για να πάμε καλά και να πάμε μπροστά πρέπει επίσης η ελληνική κοινωνία να αντιληφθεί κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, για να μην πω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έξοδο από την κρίση για να αλλάξουμε συνολικά το οικονομικό μας μοντέλο.

Θα σας πω ένα αριθμό ακόμη, που για εμένα δείχνει την εξαιρετική επικινδυνότητα των καιρών. Το ποσοστό της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία είναι μόλις 0, 47%. Αλλά και οι εισαγωγές μας είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές μας.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα, ότι πρέπει να αλλάξουμε, όπως προείπα, συνολικά το μοντέλο. Ότι οι αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση αυτές είναι που πρέπει να θεραπευτούν. Δεν φτάνει να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της κρίσης.

Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να περάσει κανείς ένα τέτοιο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, μία κοινωνία κουρασμένη, μετά από έξι χρόνια θυσιών και δυσκολιών, όμως είναι απαραίτητος όρος για την εθνική επιβίωση.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε».

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671