ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 16/10/2014)

Reuters: Κάνει πίσω η Αθήνα για την εξοδο από το Μνημόνιο.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Reuters: Κάνει πίσω η Αθήνα για την εξοδο από το Μνημόνιο

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η κατακόρυφη άνοδος των spreads ήταν ενα ταρακούνημα αφύπνισης» - «Θα ζητηθεί ευρωπαϊκή γραμμή πίστωσης». Το παρασκήνιο μετά το κραχ.

του Χάρη Ξενάριου

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά το κραχ στο χρηματιστήριο και την εκτίναξη των speads, κάνει δεύτερες σκέψεις στο σχέδιό της να σταματήσει την λήψη βοήθειας και να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ευρωπαϊκή γραμμή πίστωσης για να αντικαταστήσει την χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν αυτές τις «δεύτερες σκέψεις» της Αθήνας στις πιέσεις που ασκήθηκαν όχι μόνο από τις «δυνάμεις της Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές». Ανέφεραν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στον τερματισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

«Αναγνωρίζεται από την Ελληνική πλευρά ότι η πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος. Άλλο στέλεχος των Βρυξελλών δηλώνει ότι η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα «ταρακούνημα αφύπνισης» και προσθέτει ότι «πολλοί αξιωματούχοι στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο βοήθησαν στο να αλλάξουν οι ελληνικές απόψεις».

Πολύ αισιόδοξο το σχέδιο εξόδου

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου χαρακτηρίζεται ως «πολύ αισιόδοξο» από ένα αξιωματούχο των Βρυξελλών, ο οποίος θυμίζει ότι οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για να πεισθούν οι ιδιώτες δανειστές ότι η χώρα έχει αξιοπιστία. «Οι επενδυτές δεν θα βοηθήσουν χωρίς την ύπαρξη προγράμματος», προσθέτει ο ίδιος.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο πρακτορείο ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός μηχανισμού προληπτικής στήριξης θα υπήρχαν νέοι όροι και δηλώνουν «απρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από το κάδρο». «Το ΔΝΤ έχει αξιοπιστία στις αγορές. Η σφραγίδα της έγκρισής του είναι πολύ σημαντική. Θέλουμε να παραμείνει το ΔΝΤ» τονίζει ο αξιωματούχος.

Τα σενάρια για νέο πρόγραμμα

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι εταίροι της Ελλάδας είναι πολύ προβληματισμένοι και ανήσυχοι ότι νέα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα θα προκαλέσουν αναταράξεις σε όλη την ευρωζώνη. Στις 8 Δεκεμβρίου οι υπουργοί οικονομικών στο Γιούρογκρουπ θα αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από το κοινό πρόγραμμα ΔΝΤ και Ευρωζώνης. Αν όντως χρειαστούν κι άλλα χρήματα από την Ε.Ε, αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από το Enhanced Conditions Credit Line (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Αυτές οι πιστώσεις θα προϋποθέτουν νέους όρους οι οποίοι θα πρέπει να ικανοποιηθούν από την Ελλάδα, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να διατηρήσει κάποιον έλεγχο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και να εξετάζει αν οι όροι γίνονται σεβαστοί. Όμως ο έλεγχος αυτός θα είναι λιγότερο βαρύς από αυτό που υπάρχει τώρα» αναφέρει το Reuters.

Τέλος το πρακτορείο τονίζει ότι το ECCL θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS), αφού βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή της είναι η ύπαρξη προγράμματος.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671