ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Πέμπτη - 16/10/2014)

Σταϊκούρας: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Σταϊκούρας: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις

Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Η στρατηγική για τους ένστολους και τη ρύθμιση δόσεων.

Στην ανάγκη να συνεχιστεί η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να προχωρήσουν και φοροελαφρύνσεις, στάθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις αποφάσεις για τους μισθούς των ενστόλων σημειώντοτας ότι «εξ αιτίας της μεθοδολογίας καταγραφής από την ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. όλο το ποσό περνά ‘λογιστικά’ στη φετινή χρονιά), τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας επιτρέπουν τη μερική, αλλά σημαντική, αν και όχι πλήρη, αποκατάσταση των απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Εφέτος, τα στελέχη θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, που θα καλύπτουν την αποκατάσταση κατά 50% της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή αναδρομικά από τον Ιούλιο. Τα αναδρομικά της περιόδου 2012-2014, θα δοθούν σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, από 01.01.2015, ταυτόχρονα με την αύξηση των τακτικών αποδοχών τους, που θα επέλθει από εφέτος.

Επιπρόσθετα, το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 37 εκατ. ευρώ, που ήδη χορηγήθηκε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις των αποδοχών. Ενώ, και οι μισθολογικές προαγωγές, που ξεπάγωσαν το 2012, θα διατηρηθούν».

Παράλληλα, περιέγραψε το πλαίσιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως είπε «οι μηνιαίες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αυξηθούν στις 72 με 100, από 48 που ισχύει σήμερα για τις παλαιές οφειλές. Παράλληλα, θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και τα επιτόκια, με τα οποία επιβαρύνονται για το υπόλοιπο της οφειλής τους. Ενώ, όσοι μπαίνουν στη νέα ρύθμιση, πέρα από τις πολύ περισσότερες δόσεις, θα μπαίνουν και με πιο απλό τρόπο, δηλαδή με λιγότερες «προϋποθέσεις», όπως ήταν, μέχρι σήμερα, η ανάγκη παροχής εγγυήσεων και εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα, το οποίο να βοηθά ουσιαστικά όσους πραγματικά αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι’ αυτούς, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον «ηθικό κίνδυνο», τη μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις. Η σχετική ρύθμιση ολοκληρώνεται».

Μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης που «επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, που στοχεύει σε μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, που έχει εξωστρεφή προσανατολισμό. Σχέδιο, που εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας».

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671