ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 15/10/2014)

Ο νέος κώδικας λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο νέος κώδικας λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων

Υπουργική απόφαση καθορίζει το σύνολο των υποχρεώσεων και των κανόνων συμπεριφοράς και λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αναλυτικά, τι ισχύει για τη θωράκιση των ΤΕΑ. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εξωτερικών συνεργατών.

Το σύνολο των κανόνων και των συμπεριφορών που αφορούν τον τρόπο διοίκησης και ελέγχου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καθορίζει υπουργική απόφαση που παρουσιάζει σήμερα το Euro2day.gr.

Πρόκειται για απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και θέτει σε εφαρμογή τον κώδικα δεοντολογίας της επαγγελματικής ασφάλισης, ενός συνόλου κανόνων και συμπεριφορών που αφορούν τον τρόπο διοίκησης και ελέγχου των ΤΕΑ και τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των διαφόρων οργάνων του και των εμπλεκόμενων εποπτικών φορέων.

Παράλληλα, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι εξωτερικοί φορείς, προβλέπει τις υποχρεώσεις των ορκωτών λογιστών, των επενδυτικών συμβούλων και των αναλογιστών. Καθώς πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών και λοιπών παροχών, μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει στην επιλογή της διοίκησης του ταμείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα ΤΕΑ οφείλουν να διαθέτουν αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, με καθορισμένη δομή και αρμοδιότητες, τα μέλη τους πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να διαθέτουν συγκεκριμένες γνώσεις ανά θέση, ενώ ορίζονται κριτήρια για όλους τους εσωτερικούς ή τους εξωτερικούς υπεύθυνους, ορκωτούς λογιστές, αναλογιστές, επενδυτικούς συμβούλους, λογιστές, μηχανογράφους και λοιπές ειδικότητες.

Ειδικά για την επενδυτική επιτροπή, απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ αναγκαία κρίνεται και η επιλογή θεματοφύλακα.

Στο πλαίσιο της ανάγκης για διαφάνεια και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τα ΤΕΑ θα πρέπει να καταρτίζουν, να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές και να δημοσιοποιούν όπου κρίνεται σκόπιμο τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, Κανονισμό Επενδύσεων, Κανονισμό Λειτουργίας Επενδυτικής Επιτροπής, Κανονισμό Παροχών, οικονομικής και λογιστικής λειτουργίας, Κανονισμό Προμηθειών, αναλογιστική έκθεση, έκθεση κινδύνων, έκθεση εσωτερικού ελέγχου, Επικαιροποιημένο Οργανόγραμμα και απογραφικά δελτία.

Τα διοικητικά συμβούλια των εννέα ΤΕΑ που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και των τεσσάρων πρώην επικουρικών που έχουν μετατραπεί σε Ταμεία Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης, οφείλουν να συμμορφωθούν με τον νέο κώδικα, εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.

Στην απόφαση, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη θέσπιση κανόνων για τη διαχείριση κινδύνων, ενώ με βάση τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη (βέλτιστες πρακτικές), η υπουργική απόφαση καθορίζει τους κυριότερους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα ΤΕΑ με ευθύνη των διοικήσεών τους και καθορίζονται οι στρατηγικές, οι διαδικασίες αναφοράς και οι απαραίτητες κινήσεις περιορισμού τους.

Μεταξύ των κινδύνων αυτών συμπεριλαμβάνονται ο ασφαλιστικός, η αδυναμία δηλαδή καταβολής των υποχρεώσεων του ΤΕΑ, ο επενδυτικός ή και πιστωτικός κίνδυνος, αυτός δηλαδή των απωλειών που οφείλονται είτε σε δυσμενείς μεταβολές των τιμών της αγοράς είτε στην αδυναμία ενός αντισυμβαλλόμενου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ο κίνδυνος χρηματοδότησης και φερεγγυότητας, ο κίνδυνος ρευστότητας, ο αναλογιστικός κίνδυνος καθώς και ο κίνδυνος αναντιστοιχίας ενεργητικού και παθητικού, που προκύπτει από ανεπαρκή περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των υποχρεώσεων. Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, βάσει του οποίου αξιολογούνται η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα όχι μόνο των διοικήσεων αλλά και των εξωτερικών συμβούλων.

Βάσει των προβλέψεων, τα εν λόγω ταμεία θα μπορούν να αναθέσουν τη διαχείρισή τους, εν όλω ή εν μέρει, σε άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, εφόσον προηγουμένως έχουν ενημερώσει εγκαίρως τις αρμόδιες κάθε φορά αρχές.

Αναλογιστική λειτουργία

Όπως προβλέπει η απόφαση, τα ΤΕΑ πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματική αναλογιστική λειτουργία η οποία:

α) Συντονίζει και εποπτεύει τον υπολογισμό των τεχνικών αποθεμάτων.

β) Αξιολογεί την καταλληλότητα των μεθόδων και των υποκείμενων μοντέλων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τεχνικών αποθεμάτων, καθώς και των παραδοχών που γίνονται για τον σκοπό αυτό.

Τα ΤΕΑ οφείλουν να ορίζουν τουλάχιστον ένα ανεξάρτητο πρόσωπο, εντός ή εκτός του ταμείου, υπεύθυνο για την αναλογιστική λειτουργία. Επίσης, οφείλουν να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων σε περίπτωση που αναθέτουν πρόσθετα καθήκοντα ή αρμοδιότητες στην αναλογιστική λειτουργία.

Κανονισμός Οικονομικής και Λογιστικής Λειτουργίας

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι τα ΤΕΑ υποχρεούνται στη σύνταξη Κανονισμού Οικονομικής και Λογιστικής Λειτουργίας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και υποβάλλεται στην αρμόδια Εποπτική Αρχή (Εθνική Αναλογιστική Αρχή).

Τα Δ.Σ. των ΤΕΑ θα διασφαλίζουν ότι η λογιστική οργάνωσή τους είναι αξιόπιστη και φερέγγυα και απεικονίζει τα στοιχεία και τις λογιστικές καταστάσεις με επάρκεια και πληρότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οικονομικές καταστάσεις

Παράλληλα, προβλέπεται πως τα ΤΕΑ πρέπει να συντάσσουν οικονομικές καταστάσεις και προϋπολογισμό για κάθε οικονομική χρήση οι οποίες υποβάλλονται στην αρμόδια Εποπτική Αρχή (Εθνική Αναλογιστική Αρχή). Τις Οικονομικές Καταστάσεις των ΤΕΑ αποτελούν ο Ισολογισμός, η Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης ανά Κλάδο, ο Πίνακας Διάθεσης Αποτελεσμάτων και το Προσάρτημα το οποίο αποτελείται από διευκρινίσεις και πληροφορίες επί των ανωτέρω.

Άλλα Λειτουργικά Όργανα

Εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο, η απόφαση ορίζει πως οι ορκωτοί ελεγκτές, οι αναλογιστές, οι επενδυτικοί σύμβουλοι, οι λογιστές, οι μηχανογράφοι και κάθε άλλη ειδικότητα που αναλαμβάνει αρμοδιότητες μετά από απόφαση του Δ.Σ. πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα για τη θέση τους προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός τους, και επιπλέον ικανότητα, εμπειρία και ήθος. Καθορίζει δε τις υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν κατά την παροχή υπηρεσιών προς το ΤΕΑ και να ενημερώνουν άμεσα το Δ.Σ. και την Εποπτεύουσα Αρχή για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του ταμείου συμπεριλαμβανομένου και του Δ.Σ. που αντίκεινται στη νομοθεσία, στον Κώδικα Δεοντολογίας, στο καταστατικό του ταμείου και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και βλάπτουν ή είναι σε θέση να βλάψουν τα συμφέροντα του ταμείου και συνακόλουθα των ασφαλισμένων.

Η υπουργική απόφαση

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671