ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 13/10/2014)

Στα σκαριά ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και φόρων.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Στα σκαριά ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και φόρων

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/12s3asfalissyntax-thumb-large.jpg

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και αυτών του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση μιας μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει σχεδόν... εν κρυπτώ και αναμένεται να καθορίσει τη μελλοντική λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση. Το χρονοδιάγραμμα αυτού του απαιτητικού σχεδίου που αποτελεί το ένα από τα τέσσερα βήματα διοικητικής και κυρίως λειτουργικής ενοποίησης των Ταμείων και αναμένεται να οδηγήσει σε δομικές αλλαγές το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει «κλειδώσει» από τα συναρμόδια υπουργεία. Εως το τέλος του 2015 θα πρέπει να λειτουργήσει το Κεντρικό Μητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων), ενώ έως τις 31/12/2016 θα πρέπει να έχει λειτουργήσει η ενιαία βάση για την είσπραξη εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στόχος είναι, την 1η Ιουλίου του 2017 να έχει συγχωνευθεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με δεδομένο το αδιανόητο αλαλούμ που προκλήθηκε στην προσπάθεια των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να προχωρήσουν στον συμψηφισμό της επιστροφής φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το μνημόνιο που παρουσιάζει η «Κ» αποκτά τεράστια σημασία, καθώς οι φορείς των δύο συναρμόδιων υπουργείων δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επιτυχή συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών, τη δημιουργία του απαιτούμενου νομικού και θεσμικού πλαισίου και εντέλει, τη δημιουργία μελέτης σκοπιμότητας και την οριστικοποίηση του μοντέλου που θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των συστημάτων εγγραφής, υποβολής και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το στάδιο θα διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ως ο κεντρικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων, ενώ αρμόδια για την επίβλεψη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής ορίζεται η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ενοποιητής των δύο συστημάτων τίθεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής υποχρεούνται να παρέχουν όλα τα δεδομένα που κρίνονται απαραίτητα για την επιτυχή υλοποίηση του μνημονίου και κατ’ επέκταση του τελικού σχεδίου.

Η δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων αποτελεί ένα μόνο από τα βήματα που θα οδηγήσουν μέχρι το 2017 σε ένα νέο ασφαλιστικό τοπίο. Θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, ο νέος υπερ-φορέας που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας θα στηριχθεί στις... πλάτες του «Ατλαντα», του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένο τον εργασιακό βίο όλων των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο των Ταμείων. Η αρχή γίνεται με τον ΟΑΕΕ, από την 1η Μαρτίου 2015, ενώ σειρά αναμένεται να πάρει το ΕΤΑΑ, στο οποίο οι εισφορές καταβάλλονται ανά 6μηνο ή ακόμη και ανά έτος και τέλος ο ΟΓΑ.

Σε τελικό στάδιο, ο κεντρικός έλεγχος των οικονομικών του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων (όσων υπάρχουν μετά και τη διαδικασία περαιτέρω ενοποιήσεων) θα διενεργείται από μια κεντρική οικονομική διεύθυνση, που βάσει του σχεδιασμού θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως η δημιουργία τριών ή τεσσάρων ταμείων δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι βασικές λειτουργίες θα διενεργούνται και θα ελέγχονται κεντρικά.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671