ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 13/10/2014)

ΕΤΕΑ: Επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΕΤΕΑ: Επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση

Διευκρινήσεις για το πως υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη στις περιπτώσεις ταμείων που εντάχθηκαν στο Ενιαίο Επικουρικό των Μισθωτών δίνει η διοίκηση του ΕΤΕΑ. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι όλα θα αλλάξουν, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα οδηγήσει σε μείωση παροχών έως και 20%.

Τι ισχύει κατά περίπτωση, στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, για ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του ταμείου, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ότι με την εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού λειτουργίας του ταμείου, όλα θα αλλάξουν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο ως χρόνος ασφάλισης στο ίδιο ταμείο θα λογίζεται ο χρόνος που έχει διανυθεί σε ταμείο που εντάχθηκε στο ΕΤΕΑ, ενώ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης θα υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πριν από την ένταξη του ταμείου στο ενιαίο επικουρικό των μισθωτών. Οι σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού. καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα επιφέρει νέες μειώσεις στις παροχές του ταμείου, που μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 20%.

Στην πράξη, θα επιβάλει ενιαίους όρους και προϋποθέσεις λήψης των όποιων παροχών, για το σύνολο των ασφαλισμένων σε 25 ταμεία και κλάδους που σήμερα, εφαρμόζουν τις δικές τους καταστατικές διατάξεις.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως ισχύουν οι εξής γενικές αρχές:


α) "Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ (άρθρο 37 β του ν. 4052/2012)"



β) "Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους εντασσόμενους φορείς - τομείς και κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του, καθώς και ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί από οποιαδήποτε αιτία, λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ." (άρθρο 40 του ν.4052/2012).



γ) ".Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων - τομέων και κλάδων, η γενικότερη νομοθεσία και ο ν.4046/2012, όπως ισχύουν." (παρ. 1 του άρθρου 47 του ν.4052/2012).
Συμπερασματικά, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι:


*Ο χρόνος ασφάλισης μετά την ένταξη στο ΕΤΕΑ αθροίζεται στο χρόνο που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ.


*Το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται και η σύνταξη υπολογίζεται βάσει των καταστατικών διατάξεων του "αρμόδιου - απονέμοντος" φορέα.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671