ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ο.Α.Ε.Ε."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ο.Α.Ε.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 25/08.10.2014 (Αρ. Πρωτ: ΔΙΠΣΥΝ/Φ1/5/1347984)

Οδηγίες σχετικά με την παρακράτηση των οφειλών των συμμετεχόντων φορέων των υποψηφίων συνταξιούχων με διαδοχική ασφάλιση .

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Οργανισμός Ασφάλισης

Ελευθέρων Επαγγελματιών

Ο Α Ε Ε

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση :ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ 5, 10431 Αθήνα

Πληροφορίες: Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ-Ν. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τηλέφωνο :210-5274328-29

fax :210-5220504

e-mail :d_paroxwn_syntaxewn@oaee.gr

Αθήνα, 08 /10/2014

Αρ. Πρωτ: ΔΙΠΣΥΝ/Φ1/5/1347984

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 25

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α’

ΘΕΜΑ: Οδηγίες σχετικά με την παρακράτηση των οφειλών των συμμετεχόντων φορέων των υποψηφίων συνταξιούχων με διαδοχική ασφάλιση .

ΣΧΕΤ: Το αρ. πρωτ. Φ1500/οικ.18618/386/18-9-2014 έγγραφο του Υπουργείου.

Για το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ως γνωστό στις περιπτώσεις που ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ ,ΤΣΑ) είναι απονέμων φορέας σε σύνταξη γήρατος – αναπηρίας- θανάτου, ως προς τις οφειλές, κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 61 του ν.2676/99, όπως αυτές ισχύουν σήμερα με τις διατάξεις του άρθρου 32 ν.4075/2012 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του π δ 258/05.

Αντίθετα τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στις περιπτώσεις που ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) είναι συμμετέχων φορέας σε απονομή σύνταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Με την εγκύκλιο 62/08 της Διευθύνσεως μας είχαν δοθεί οδηγίες σχετικά με την αποστολή του ≪πληρωμένου χρόνου≫ στον απονέμοντα φορέα, πρακτική που είχε διαμορφωθεί κατόπιν εγγράφου του εποπτεύοντος υπουργείου (Φ61/222/06-06-1991) και ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης.

Το θέμα ρυθμίστηκε νομοθετικά με την παρ. 4 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 που προβλέπει ότι ≪σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης το παρόν άρθρο εφαρμόζεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία εσωτερικής κατανομής και καταβολής του ως άνω ποσού μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα≫.

Στο ΦΕΚ 2441/15-9-2014 (τεύχος δεύτερο) δημοσιεύθηκε η αρ. Φ1500/οικ. 9696/8-8-2014 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς υλοποίηση της παραπάνω διάταξης.

Πλέον το θέμα των οφειλών κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης αντιμετωπίζεται ενιαία και με ομοιόμορφο τρόπο ανεξαρτήτως αν ο φορέας μας είναι απονέμων ή συμμετέχων σε σύνταξη.

Η ενιαία αντιμετώπιση αφορά το ύψος της οφειλής, το ποσό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, τις προθεσμίες και το ποσό που απαιτείται να καταβληθεί εφάπαξ όπως όταν ο ΟΑΕΕ είναι απονέμων φορέας.

Α) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

Στην 2η παράγραφο της Υ.Α ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας σε απονομή σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και υπάρχει οφειλή προς τον Οργανισμό από τον υποψήφιο συνταξιούχο εφαρμόζονται όσα ισχύουν όταν ο ΟΑΕΕ είναι απονέμων φορέας.

Επομένως τα τμήματα συντάξεων θα πρέπει να ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία:

● Μετά τη διαπίστωση του ύψους της οφειλής και εφόσον αυτή δεν ξεπερνά το ύψος των 30 μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων και προσαυξανόμενο με τα πρόσθετα τέλη τις 20.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στην παρ. 4 της Υ.Α, θα εκδίδεται η σχετική βεβαίωση χρόνου ασφάλισης όπου εκτός όλων των υπαρχόντων ήδη στοιχείων (όλος ο χρόνος ασφάλισης, όριο ηλικίας που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν.2084/1992 προβλέπεται η έναρξη συμμετοχής), θα αναγράφεται στο ειδικό πλέον πεδίο (Γ) το ποσό της οφειλής που θα πρέπει να παρακρατείται από τη σύνταξη σε έως και 40 δόσεις.

● Μετά τη διαπίστωση του ύψους της οφειλής και εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε - όπως και στις περιπτώσεις απονομής - θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής - το έντυπο που θα χρησιμοποιείται είναι το ίδιο - , το οποίο θα κοινοποιείται στον υποψήφιο συνταξιούχο, κατά τα γνωστά, με απόδειξη παραλαβής, ώστε να ελέγχεται η πάροδος της δίμηνης προθεσμίας που τάσσεται για την εμπρόθεσμη εξόφληση και το ληξιπρόθεσμο της οφειλής.

Σε αυτή την περίπτωση η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης θα εκδίδεται μετά την εξόφληση του επιπλέον ποσού οφειλής από αυτό που δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξη μέσα στην τασσόμενη προθεσμία.

Αν η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμή τότε η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης θα εκδίδεται μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής και στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται στην βεβαίωση το παρακάτω κείμενο:

≪Έναρξη ποσού συμμετοχής μας καθορίζεται η / / , δηλαδή η 1η του επόμενου μήνα της ολοσχερούς εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής≫.

Σημειώνουμε ότι ο υπολογισμός της οφειλής σε κάθε περίπτωση θα γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρ 3εδ α και β της Υ.Α Φ80000/7228/308/14-9-2006 (ΚΑΛ) που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της οφειλής στις περιπτώσεις απονομής.

Δηλαδή θα υπολογίζεται η οφειλή με το ασφάλιστρο και τα πρόσθετα τέλη που ίσχυαν κατά την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.

Β) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Στην 5η παράγραφο της Υ.Α ορίζεται η διαδικασία που θα τηρείται στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες φορείς είναι περισσότεροι του ενός και υπάρχει οφειλή.

Στην περίπτωση αυτή (ισχύει και στην περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι απονέμων φορέας σύνταξης) στον απονέμοντα γνωστοποιούνται τα στοιχεία των οφειλών όλων των συμμετεχόντων φορέων (μέσω των βεβαιώσεων χρόνων ασφάλισης). Μετά την συγκέντρωση των οφειλών από όλους τους συμμετέχοντες γίνεται έλεγχος για το αν το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα ποσά που μπορεί να παρακρατηθούν. Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, ισχύουν ως ανώτατο όριο οι 20.000 ευρώ.

Ακολούθως ο απονέμων φορέας ζητά από τον Οργανισμό στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη οφειλή από εισφορές να κοινοποιήσει εγγράφως στον υποψήφιο συνταξιούχο το ποσό της οφειλής το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί, ήτοι το ποσό που υπερβαίνει το ποσό της παρακράτησης και η διαδικασία συνεχίζεται κατά τα προαναφερθέντα.

Για τις περιπτώσεις απονομής από τον φορέα μας όπου πρέπει να τύχουν εφαρμογής τα ανωτέρω, θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

Γ) ΑΠΟΔΟΣΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ – ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΣΑ ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Στο β εδάφιο της 1ης παραγράφου ορίζεται ότι το οφειλόμενο ποσό που θα παρακρατείται από το φορέα που απονέμει τη σύνταξη, θα αποδίδεται στον εκάστοτε συμμετέχοντα Οργανισμό στον οποίο υφίσταται οφειλή και θα εκπίπτει από το ποσό της συμμετοχής στη δαπάνη συνταξιοδότησης, όπως ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.3232/2004 (υποχρεώσεις στα πλαίσια του αλληλόχρεου λογαριασμού).

Δ) ΙΣΧΥΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Η ισχύς της Υπουργικής Απόφασης είναι από την δημοσίευση αυτής ήτοι από 15/9/2014 και για αιτήματα που δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Αφορά αφενός όσα αιτήματα υποβληθούν από 15/9/2014 και μετά, καθώς και τα αιτήματα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Επισυνάπτονται υποδείγματα βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ                      ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

                                 Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

                                                 Α. ΛΑΚΑΚΗΣ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671