ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Παρασκευή - 10/10/2014)

Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση οφειλετών προς τα Ταμεία.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση οφειλετών προς τα Ταμεία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και να τεθεί άμεσα σε ισχύ νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που φιλοδοξεί να λύσει τον...γόρδιο δεσμό των διασταυρώσεων και των συμψηφισμών της επιστροφής φόρου με οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει τη δημιουργία Βάσης Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εταιρεία του υπουργείου Εργασίας που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή τη βάση θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι. Σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα δημιουργηθεί μηχανισμός online ενημέρωσης της βάσης αυτής, η οποία μέχρις ότου ολοκληρωθεί, θα επικαιροποιείται ανά δεκαπενθήμερο. Το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαδικασία ελέγχου ύπαρξης ή μη οφειλών στα Ταμεία θα υποβάλει στην ΗΔΙΚΑ το αρχείο δικαιούχων επιστροφής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Εφόσον λάβει σήμανση ότι ο δικαιούχος υπόκειται σε διαδικασία συμψηφισμού, η υπόθεση θα εκκαθαρίζεται από την αρμόδια κάθε φορά ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος της εκάστοτε ΔΟΥ θα αποκτά πρόσβαση στη Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών της ΗΔΙΚΑ, θα καταχωρίζει στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφής και θα βλέπει όλα τα στοιχεία του (είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία), το ποσό της οφειλής, τα Ταμεία στα οποία χρωστάει, τους λογαριασμούς IBAN στους οποίους θα κατατεθεί το παρακρατηθέν ποσό προς συμψηφισμό, την πιθανή κατανομή του ποσού σε περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και το ποσό που απομένει μετά τον συμψηφισμό, για επιστροφή. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ταμείων και θα αποστέλλει ημερησίως, στις αρμόδιες διευθύνσεις και την ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά ΑΦΜ.

Με την καταχώριση στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ των εντολών μεταφοράς και τη διασταύρωσή τους από το ημερήσιο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών, θα ολοκληρώνεται ο συμψηφισμός και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αφαιρεί από τις συνολικές οφειλές τα συμψηφισθέντα ποσά. Τα Ταμεία με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για το νέο υπόλοιπο του οφειλέτη. Οσο για τους δικαιούχους επιστροφής - οφειλέτες, αυτοί θα ενημερώνονται με τη σειρά τους, τελευταίοι, ηλεκτρονικά, μέσω του taxis.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671