ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 18/09/2014)

Ν. Δένδιας: «Προβλήματα στη μεταφορά ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ WERNER HOYER

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer.

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να καλωσορίσω στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον κ. Hoyer και να τον ευχαριστήσω για την βοήθεια την οποία προσφέρει η Τράπεζα και ο ίδιος προσωπικά στην Ελλάδα ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση.

Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία σε μια σειρά από θέματα και ιδιαίτερα στην προσπάθεια για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν, όπως ξέρετε, και τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα ήδη μετέχει σε προσπάθεια μεταφοράς ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Πρόεδρο, τον κ. Αντιπρόεδρο και τους συνεργάτες τους, την πρόοδο της συγκεκριμένης προσπάθειας και το τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιώσουμε τους δείκτες αποδοτικότητας.

Επίσης συζητήσαμε την προσπάθεια του Ιnstitute for Growth, δηλαδή του νέου fund το οποίο έχουμε δημιουργήσει και στο οποίο μετέχει η τράπεζα για να θεραπεύσουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως προς τη μεταφορά ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του για τις προόδους που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα ήθελα και πάλι να τον ευχαριστήσω θερμά για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλει και αυτός και η Τράπεζα για να μας βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τελικά την ελληνική κοινωνία.

WERNER HOYER: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως προσωπικά τον Υπουργό τον κ. Δένδια και όλη την ομάδα του για τη φιλοξενία που επέδειξαν σε εμένα, στον Αντιπρόεδρο και σε όλη την ομάδα κατά την παρουσία μας εδώ.

Είναι η πέμπτη επίσκεψη μέσα σε διάστημα 12 μηνών και σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών και υπάρχει πάρα πολύ καλή διάθεση και κλίμα συνεργασίας.

Όταν ανέλαβα τα ηνία της Τράπεζας πριν από τρία χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ το ρόλο που θα έπαιζε η Τράπεζα στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Αρχικά, ο στόχος για το 2014 ήταν να υπογραφούν συμφωνίες για δανειοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Με τις σημερινές υπογραφές, αυτό το ποσό θα φτάσει το 1,4 δις.

Στις συναντήσεις τις σημερινές καλύψαμε τα θέματα τα οποία ανέφερε ήδη ο Υπουργός ο κ. Δένδιας. Αντίστοιχες συζητήσεις έγιναν και με τους υπόλοιπους Υπουργούς καθώς και με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που θα γίνουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, καθώς και του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με την πρόοδο, επισημαίνω το ρόλο που παίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποτελούν πραγματικά τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Και βεβαίως είναι ο μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ως προς τα έργα υποδομών επισημαίνω την πρόοδο που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεγάλων έργων, των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, όπου και οι μηχανές έχουν ξαναπάρει μπρος.

Επίσης να επισημάνω το επίτευγμα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων. Γνωρίζουμε την περίπτωση της Σαντορίνης και βεβαίως το ρόλο που έπαιξε ο Πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο θέμα και την υπόσχεση που έδωσε να προωθηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά πρώτον αναγνωρίζω τις θυσίες του ελληνικού λαού καθ’ όλη αυτή την περίοδο και τα όσα έχουν επιτευχθεί. Βεβαίως δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει επέλθει πλήρης αποκατάσταση, καθώς αυτό θα είναι δυνατόν μόνο όταν υπάρξει ουσιαστική αποκατάσταση στην αγορά εργασίας.

Η μείωση της ανεργίας της τάξεως του 1,4% σίγουρα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και θα μπορέσουμε να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι μόνο όταν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειωθεί έτσι περισσότερο.

Το Συμβούλιο ζήτησε από την Τράπεζα και από την Επιτροπή να δημιουργήσει νέες ιδέες, να βρει νέα σχέδια προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτή την διαδικασία και να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των δεικτών.

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει δυνατότητα να βρούμε νέα project, νέες ιδέες τις οποίες θα μπορέσουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε, μαζί βεβαίως με τη βοήθεια του Institute for Growth, το οποίο είναι ένα νέο δημιούργημα. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος για τη δημιουργία του και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

Οι ιδέες υπάρχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι για τη φιλοξενία και αναμένω να έχω αντίστοιχες όμορφες και δημιουργικές συζητήσεις με τους Υπουργούς στην επόμενη επίσκεψή μου, την έκτη κατά σειρά, ίσως μέσα στον επόμενο μήνα. Ευχαριστώ.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671