ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τρίτη - 16/09/2014)

Ν. Δένδιας: «Ο κ. Τσίπρας βάζει το τυρί και κρύβει τη φάκα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

16/09/2014

Συνέντευξη του ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΑΑΝ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε τον Υπουργό, τον κ. Δένδια που είναι κοντά μας. Θα έλεγα πριν ξεκινήσουμε, πριν πάμε στον τομέα του, να πάμε στα πολιτικά λίγο και στις εξαγγελίες που έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλη ένταση και συζήτηση και σύγκρουση. Να δούμε εσείς που είστε στο οικονομικό επιτελείο κ. Υπουργέ, πώς βλέπετε αυτές τις εξαγγελίες; Είναι ρεαλιστικές, είναι πραγματικές, είναι υλοποιήσιμες, είναι εξωπραγματικές, είναι διαστημικές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να σας πω και κάτι κ. Υπουργέ: Ακούγοντας και τον κ. Σταθάκη που ήταν εδώ χτες, ο ίδιος δεν αμφισβήτησε και δε νομίζω ότι και από τα προτεινόμενα αμφισβητείται αν θέλετε και την προσωπική μου γνώμη, το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα. Είπε δηλαδή ότι εμείς τι κάνουμε: Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ανακατανέμουμε τους πόρους και όσον αφορά στα έσοδα και όσον αφορά στα έξοδα, κάνουμε μια διαφορετική διαχείριση δηλαδή των ποσών σε σχέση με αυτή που κάνετε εσείς. Δεν προχώρησε σε μια ευρύτερη αμφισβήτηση του μοντέλου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πράγματι. Κατ' αρχήν ο κ. Σταθάκης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και πρέπει να το πω, όμως η ανάγκη να στρογγυλέψει την πραγματικότητα τον οδηγεί ν’ ανακαλύπτει κάτι το οποίο νομίζω σε οποιονδήποτε λίγο προσεκτικό αναγνώστη των εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα γινόταν φανερό.

Δηλαδή, να σας πω δυο παραδείγματα και σας έφερα την «Αυγή» για να μη θεωρηθεί πως οτιδήποτε λέω προέρχεται από οποιοδήποτε έντυπο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη διαβάσαμε κι εμείς νωρίτερα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κόκκινα δάνεια. Είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «νέα Σεισάχθεια». Πόσο την υπολογίζει τη «νέα Σεισάχθεια»; 2 δις. Ξέρετε πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι 75 μαζί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μόνο προς τις Τράπεζες είναι 80 δις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιχειρηματικά και στεγαστικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και καταναλωτικά. Είναι 80 δις. Και αν βάλετε και προς το Δημόσιο και προς τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι αρκετά πάνω από 110 δις. Σας ρωτώ λοιπόν: Με τα 2 δις τι «νέα Σεισάχθεια» θα κάνει; Αυτό το πράγμα δεν είναι σωστό κατ' αρχήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει τώρα στα χαμηλά εισοδήματα, σ’ αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη κτλ. φαντάζομαι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, τότε θα πρέπει να πει ότι «εγώ λύνω περίπου το ένα εκατοστό του προβλήματος των κόκκινων δανείων». Τίμιες κουβέντες, να το συζητήσουμε. Όταν όμως έρχεται και σου λέει «Σεισάχθεια», ακούτε τη λέξη τι βαριά που είναι, και σου βάζει ένα υποεκατονταπλάσιο της συνολικής ανάγκης, αυτό δεν είναι τίμιο κατ' αρχήν προς μια κοινωνία η οποία παλεύει να συνέλθει.

Να σας πω άλλο; Εκκίνηση αναπτυξιακής Τράπεζας, με 1 δισ. Ξέρετε πόσο κοστίζει; Στην πράξη απαιτούνται τουλάχιστον 4 δις για να είναι σοβαρή μία αναπτυξιακή προσπάθεια. Είναι τίμιο; Δημιουργεί ελπίδες οι οποίες είναι όχι απλώς φρούδες, είναι τόσο ψευδεπίγραφες που δεν αντέχουν σε δεύτερη ανάγνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο συγκεκριμένη η μετατροπή κάποιας εκ των υπαρχόντων Τραπεζών σε αναπτυξιακού τύπου Τράπεζα από τη στιγμή που έχει και την πλειοψηφία το Δημόσιο σε κάποιες από αυτές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να λεχθεί ευθέως. Όμως αυτό δεν αλλάζει την ανάγκη κεφαλαιουχικής επάρκειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει τώρα, μείνετε σ’ αυτά, φαντάζομαι η κοινωνία δεν ασχολείται με την αναπτυξιακή Τράπεζα, ασχολείται με τον ΕΝΦΙΑ, ασχολείται με το αφορολόγητο, ασχολείται με τα λαϊκά προβλήματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έρχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε στιγμή ύπατης κρίσης για τη χώρα που φαίνεται να βγαίνουμε στην ανάκαμψη σιγά-σιγά και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, σε μια κοινωνία κουρασμένη, ταλαιπωρημένη και τι τους λέει: Τους πουλάει, με συγχωρείτε για την έκφραση, φρούδες ελπίδες, αέρα κοπανιστό, για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπε αύριο το πρωί ο άνθρωπος..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν είπα πότε είπε. Κατ' αρχήν το μοντέλο Δημόσιο και πάλι Δημόσιο και θέσεις εργασίας από το Δημόσιο, θα σας εξηγήσω μετά γιατί είναι λάθος. Άρα πάμε στα 3 δις. Μα αν υπολογίσετε το βασικό μισθό και το πώς χρειάζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές κτλ., δεν του φτάνουν αυτά τα χρήματα παρά για περίπου ίσα-ίσα πάνω από 12 μήνες.

Τι λέει λοιπόν: Εγώ θα σας επιβαρύνω με 3 δις, θα τους προσλάβω για ένα χρόνο και μετά θα τους απολύσω. Αλλιώς πρέπει να βρει τρόπο να το χρηματοδοτήσει όλο αυτό το πράγμα. Δεν είναι 3 δις αυτό, αυτό είναι 3 δις το χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι 5 στη διετία, 3 στον πρώτο χρόνο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί πρέπει να εξηγηθεί γιατί κατεβαίνει και 1 δις στο δεύτερο χρόνο. Έχει 1 δις διαχειριστικό κόστος για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Βλέπετε, δεν κολλάει τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπαίνουμε σ’ αυτές τις λεπτομέρειες, από την άλλη πλευρά όμως…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να είμαστε σοβαροί και τίμιοι απέναντι στην κοινωνία. Σε αυτή τη συγκυρία, δε σηκώνουν τέτοια πράγματα. Δεν είναι σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι, μη ρεαλιστικά εννοείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σ’ αυτές τις εξαγγελίες υπάρχει και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το οποίο κάνει μηδέν, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω την πάσα αλήθεια. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια που γράφουν. Τι λέει; Λέει μόνο του κατώτατου μισθού. Αυτό τι κρύβει από πίσω; Δεν αναπροσαρμόζει αναλογικά κανέναν άλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι δουλειά μετά των συλλογικών συμβάσεων, δεν είναι δουλειά του κράτους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Και προσέξτε τι άλλο κάνει που δεν το λέει, τι επιρροή έχει αυτό στις συντάξεις και στα Ασφαλιστικά Ταμεία; Αυτό το κρύβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτό θα σας έλεγα, ίσα-ίσα…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λέει δηλαδή ότι εγώ απομονώνω, λέω κάτι το οποίο ακούγεται εύηχο, ο κόσμος δεν ξέρει ότι αυτό αφορά μόνο το 7%, δεν λέω ότι θα αναπροσαρμόσω αναλογικά και τους υπόλοιπους μισθούς διότι αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει και δεν εξηγώ και κρύβω τι κόστος έχει αυτό για τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το ανάποδο ισχύει. Θα σας πει κάποιος ότι όταν ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός, αυτομάτως έστω και σ’ ένα μικρό ποσοστό, εγώ δε λέω ότι λύνεται το πρόβλημα, το αντίθετο, αλλά αυτομάτως κάποιο ποσό παραπάνω θα μπει στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία από τους ανθρώπους που παίρνουν πολύ χαμηλότερο τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε θ’ ανεβάζαμε όλους τους μισθούς στο άπειρο, έτσι θ’ ανέβαιναν στο άπειρο τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και θα ήμασταν όλοι πλούσιοι αλλά με αέρα κοπανιστό. Εδώ το θέμα είναι απλό: Ο κ. Τσίπρας βάζει το τυρί και κρύβει τη φάκα. Ποια είναι η φάκα; Ότι αν ανεβάσεις τον κατώτατο μισθό, από κει και πέρα το έλλειμμα στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία θ’ ανέβει πολύ περισσότερο διότι θ’ ανέβουν συγχρόνως και οι συντάξεις. Αλλιώς δε μπορεί να το κόψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον ΕΝΦΙΑ. 2 δις κάτω λέει ο κ. Τσίπρας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ με τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει μια πολύ καθαρή εξήγηση. Εγώ κατ' αρχήν πιστεύω σ’ ένα μοντέλο οικονομίας το οποίο έχει λιγότερους φόρους αλλά - για να είμαστε τίμιοι στη συζήτηση - και λιγότερο κράτος. Διότι το να έρχεσαι να λες, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, λιγότερους φόρους, αλλά μεγαλύτερο κράτος, αυτό δε μπορεί ποτέ να είναι αλήθεια, εκτός αν κάποιος είναι ο Πιτερ Παν. Όταν λέει περισσότεροι μισθοί, περισσότερες συντάξεις, περισσότερες θέσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μίλησε για αυξήσεις μισθών ούτε είπε «θα πάρω πίσω όσους έφυγαν», ούτε προσλήψεις είπε στο Δημόσιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα τι λέτε; Δωρεάν παροχή ρεύματος, προγράμματα επιδότησης διατροφής, αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων, εξασφάλιση 30.000 κατοικιών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είμαστε όμως σε μια ανθρωπιστική κρίση σ’ αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, δεν πρέπει ν’ αποκατασταθούν οι άνθρωποι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλα αυτά που λέει η πρώτη στήλη, η οποία μάλιστα είναι ανακριβώς κοστολογημένη, είναι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου. Έρχεται λοιπόν και σας κάνει έναν ολόκληρο κατάλογο εύηχων παροχών του Ελληνικού Δημοσίου και δε σας λέει πώς θα τα πληρώσει. Διότι δεν έχει κανέναν τρόπο. Και από την άλλη σου λέει «θα σου μειώσω και τους φόρους».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως ανταπάντηση σ’ αυτό. Ξέρετε κ. Υπουργέ, πόσο κοστίζει στην πολιτική και στην κοινωνία ένας άνθρωπος 50 ετών που έχει χάσει τη δουλειά του εδώ και 3 χρόνια και δεν έχει να θρέψει την οικογένειά του; Πόσο κοστίζει μια οικογένεια που δεν έχει ρεύμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πόσο κοστίζει στην κοινωνία ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να μην είναι σοβαρός; Πόσο κοστίζει; Πέστε μου. Αυτό κοστίζει πάρα πολύ. Εδώ είναι η ώρα της αλήθειας. Η ώρα της αλήθειας για όλους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα το κρίνει η κοινωνία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει ο κ. Τσίπρας να είναι σοβαρός. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας στον κόσμο σ’ αυτή τη φάση. Δεν έχει σημασία τι θα γίνει στις εκλογές, αυτό είναι αδιάφορο για τον τόπο, την κοινωνία και το μέλλον..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η γλώσσα της αλήθειας ποια είναι; Ότι θα βιώνουμε την ίδια κατάσταση στους αιώνες των αιώνων; Γιατί αυτά που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, από τις εξαγγελίες του, καταλαβαίνουμε ότι συνεχίζεται η λιτότητα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή ο κ. Τσίπρας είναι ο καλός άνθρωπος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι καλός ή κακός..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και ο κ. Σαμαράς είναι ο κακός άνθρωπος που πήγε στη Θεσσαλονίκη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρω ότι δείχνει έναν άλλο δρόμο, δεν είναι θέμα καλού ή κακού.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν δείχνει κανέναν άλλο δρόμο, δείχνει την επιστροφή εκεί που ήμαστε, ο Πρωθυπουργός σωστά το είπε χθες, στο 2011. Αυτό δείχνει οι κ. Τσίπρας. Στην κρίση και στην καταστροφή. Εμείς δεν θα θέλαμε να βγούμε με μια λογική παροχών; Τι μας εμποδίζει να το κάνουμε; Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Το μοντέλο που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση πρέπει ν’ αλλάξει.

Ποιο είναι το μοντέλο που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση; Το ότι όλα μπορεί να γίνονται από και διά του Ελληνικού Δημοσίου. Εγώ είπα προχθές και θα συνεχίσω να το λέω, το δημόσιο συμφέρον δεν είναι το ίδιο με το συμφέρον του Δημοσίου. Αυτή ή λογική του ΣΥΡΙΖΑ, όλα από και δια του κράτους, είναι μια λογική που έχει διεθνώς πλέον απαξιωθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ν’ αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, ν’ αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, ν’ αυξήσουμε την παραγωγή μας σε προϊόντα που μπορούμε να τα εξάγουμε, για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί η οικονομία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό δε φέρνει κανείς αντίρρηση. Ούτε από την Αριστερά ούτε από τη Δεξιά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα αυτό το πρόγραμμα οδηγεί ακριβώς στο ανάποδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνετε λάθος διότι κάνετε μια αναφορά σε κάτι που είναι βασική ευθύνη του κράτους, δηλαδή να προσφέρει και λόγω των φόρων που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και λόγω μιας αντίληψης που πρέπει να έχει κανείς για τις κοινωνικές υπηρεσίες, να προσφέρει δυνατότητες επιβίωσης, όχι ζωής, στους ανθρώπους που δε μπορούν.

Δηλαδή τι να προσφέρει: Να προσφέρει φαγητό σ’ αυτούς που δεν έχουν να φάνε και ρεύμα, υπηρεσίες υγείας..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλοι είμαστε καλοί άνθρωποι..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν είναι θέμα καλού ή κακού αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου λένε «το κόστος και πού θα το βρούμε», διότι εδώ μιλάμε με αριθμούς δε μιλάμε με ευχολόγια. Το κόστος και πού θα το βρούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια τεράστια συζήτηση που μπορούμε να μπούμε..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας. Δεν κάνουμε γενική ανάλυση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφέρατε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Δεν το έχουμε ακούσει αυτό. Από πού παίρνεις και πού διαθέτεις; Το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας πάει κάπου αλλού..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έκανα μια ομιλία –θα μου πείτε, δεν έχετε καμία υποχρέωση ν’ ακούτε τι λέω εγώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν είναι θέμα ομιλίας, της πραγματικότητας είναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στη Θεσσαλονίκη, στη συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς, υπήρξε από την πλευρά μου, είμαι ο αρμόδιος της κυβέρνησης για το παραγωγικό της μοντέλο, μια ολόκληρη ανάλυση του πως και τι πρέπει να γίνει για να μπει η ελληνική οικονομία σε μια φάση εξωστρέφειας και εισαγωγής της καινοτομίας, το οποίο το τρέχουμε με πολύ συγκεκριμένα πράγματα, με πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Συνεχίζω τη δουλειά που είχε κάνει ο προκάτοχός μου, ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν ανακάλυψα εγώ την Αμερική, προς θεού. Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως και στη δική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη έχει αναφερθεί σ’ αυτά τα πράγματα, θέλει εδώ αλλαγή μοντέλου και εξηγούμαι, για να είμαστε σαφείς: Χρειαζόμαστε νέους επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε επιχειρείν, χρειαζόμαστε καινοτομία. Δεν χρειαζόμαστε νέες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και τέτοιου τύπου οικονομική ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πρέπει να μικρύνει κι άλλο το Δημόσιο κατά τη γνώμη σας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Δημόσιο πρέπει να μικρύνει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι θέλετε, κι άλλες απολύσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μικραίνω το Δημόσιο δε σημαίνει κατ’ ανάγκην απολύσεις, κάνετε λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σημαίνει παραγωγική εκμετάλλευση των ανθρώπων που έχεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ αυτή την άποψη και ο κ. Τσίπρας είπε προχθές, ευέλικτο Δημόσιο και παραγωγικό Δημόσιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, ευέλικτο Δημόσιο όταν όλα πάνε από και δια του Δημοσίου. Ευέλικτο Δημόσιο με την αντίληψη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με την αντίληψη που έχετε, τώρα συζητάμε και λίγο φιλοσοφικοϊδεολογικά που λένε..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θα ήθελα να συζητάμε συγκεκριμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι άλλο κάνει το έρμο το Δημόσιο ή τι άλλο μπορεί να κάνει το έρμο το Δημόσιο εκτός από το να προσφέρει μερικές βασικές υπηρεσίες στους πολίτες; Υγεία, παιδεία..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τις προσφέρει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις προσφέρετε; Αυτό λέω, όχι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι «τις προσφέρουμε», τις προσφέρει; Όχι. Άρα λοιπόν τι διαρθρωτική αλλαγή προτείνει ο κ. Τσίπρας για το Δημόσιο;… Μα πέστε μου μία! Αυτή τη στιγμή το θέμα της συζήτησής μας είναι - αν θέλετε να καθίσουμε να συζητήσουμε για τη δική μας πρόταση εκτενώς - ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που είπε στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκρούονται δυο αντιλήψεις, γι’ αυτό συζητάμε τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου λέτε μία φράση σε όλο αυτό που συνιστά παρακαταθήκη αλλαγής του μοντέλου στο Δημόσιο; Μπορείτε να μου τη δείξετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευέλικτο, παραγωγικό…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αφήστε τα επίθετα. Επί της ουσίας! Μπορείτε να μου πείτε; Όταν αρνείται την αξιολόγηση με οποιονδήποτε τρόπο, όταν αρνείται τη μετακίνηση οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου υπό τη μορφή της κινητικότητας - όχι της απόλυσης - από οπουδήποτε, μπορείτε να μου πείτε πώς αυτό το έρμο το Δημόσιο θα το κάνεις παραγωγικό; Άμα δηλαδή σου επιβάλλει να κρατήσεις ακριβώς το ίδιο σχήμα χωρίς κανένα κίνητρο, χωρίς καμία αξιολόγηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υπέρ της αξιολόγησης που δεν είναι συνδεδεμένη.. Εγώ τον άκουσα τον κ. Τσίπρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα κι εγώ τον άκουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε «είμαι υπέρ της αξιολόγησης, όχι συνδεδεμένης όμως στην πολιτική των απολύσεων», μίλησε υπέρ της αξιοκρατίας..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή αξιολογείς κάποιον, τον βρίσκεις τελείως άχρηστο, αλλά τον κρατάς. Αυτό είναι αξιολόγηση!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τον προσέλαβες τότε άμα είναι άχρηστος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τότε γιατί είσαι υπέρ της αξιολόγησης; Όταν προσλαμβάνεις κάποιον…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ούτε η κυβέρνηση δεν το λέει αυτό, ότι η αξιολόγηση οδηγεί στην απόλυση. Εσείς το λέτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ρωτώ. Μπορεί να οδηγήσει σε κινητικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή θέσης, ανάλογα με τα προσόντα του. Όταν εμένα με προσλάβατε με μαλλιά στα 20 μου σε κομμωτήριο θα με κρατάγατε και σήμερα; Για το Θεό; Πρέπει με κάποιον τρόπο ο καθένας μας στην πορεία της ζωής του ν’ αξιολογείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία αντίρρηση. Δεν έχει κανείς αντίρρηση σ’ αυτό .

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πώς δεν έχει; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντίρρηση σε οτιδήποτε αλλάζει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας γυρίσει σ’ ένα παρελθόν στην πραγματικότητα, αυτό καταλαβαίνω απ’ αυτά που λέτε σήμερα…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Αυτό καταλαβαίνετε απ’ αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό καταλαβαίνω απ’ αυτά που λέτε σήμερα, ότι θέλει να μας γυρίσει πίσω, σ’ ένα μοντέλο που έχει τελειώσει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό θέλει, να μας γυρίσει πίσω σ’ ένα μοντέλο εξαιτίας του οποίου φαληρίσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, αυτό είναι το μοντέλο…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου ζητάτε ν’ αναγνωρίσω τις ευθύνες; Ευχαρίστως..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπω στο τριπάκι να σας πω ότι το μοντέλο το οποίο περιγράφετε, δεν το διαχειρίστηκε ο Τσίπρας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου λέτε για το 2011, θα τ’ ακούσω και για το 4, και για το μηδέν, αλλά δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, αυτό που λέτε μάλιστα, που με πολύ μεγάλη ευγένεια υπονοείτε, είναι κάτι το οποίο είναι απόλυτα σωστό και πρέπει να σας το αναγνωρίσω. Δεν ισχυρίζομαι ότι διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και το κόμμα μου δεν έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για το ότι βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε. Εάν έλεγα κάτι τέτοιο δεν θα έλεγα την αλήθεια.

Βεβαίως έχουμε ευθύνες. Αν θέλετε δε να τις επιμερίσουμε κι αυτό είναι εύκολο διότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του. Το θέμα είναι πώς περνάμε από δω και πέρα. Εάν με ρωτάτε, το ξαναλέω, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Έχει ευθύνη διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία για το ότι η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε; Βέβαια έχει ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και το ρεύμα σκέψης της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κι αυτός τη δική του μεγάλη ευθύνη. Και εξηγούμαι: Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διοίκησε πάρα πολλούς Οργανισμούς τοπικούς όλα αυτά τα χρόνια, τους πήγε καλά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά θα κάνετε να διαβάσετε τα μηνύματα που μας έρχονται κ. Υπουργέ, θα σας τα δώσω εγώ να τα διαβάσετε γιατί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, από πολίτες που έχει τσακιστεί η ζωή τους, από επαγγελματίες που έχουν διαλυθεί από τους φόρους, από άνεργους νέους με 10 πτυχία που δεν βρίσκουν δουλειά. Τι θα κάνουμε μ’ αυτούς; Το να βρίζουμε τον Τσίπρα και να κάνουμε κριτική στον Τσίπρα δεν οδηγεί πουθενά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστό απολύτως, κατά το ήμισυ. Πρέπει να δούμε αν αυτό είναι μια εναλλακτική πορεία. Πάμε τώρα στο τι θα κάνουμε: Έχουμε ένα σαφέστατο πρόγραμμα στο πώς κατ' αρχήν θα διασώσουμε την επιχειρηματικότητα που έχει διασωθεί από την κρίση. Ένα κομμάτι είναι τα κόκκινα δάνεια. Ήδη είμαστε σε τελική φάση, συζητάμε με την τρόικα, πρέπει να σας πω λεπτομέρειες της ρύθμισης, επί της ουσίας έχει επέλθει μια κατανόηση και από κει και πέρα ελπίζω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διασφαλίζεται η ιστορία των πλειστηριασμών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχει να κάνει αυτό με τα κόκκινα δάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω, διασφαλίζεται όμως;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έτσι όπως το ρωτάτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, έχει συμφωνήσει η τρόικα μ’ αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν τίθεται καν αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν τίθεται κ. Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αφού δεν τίθεται, τι θέλετε να σας πω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στα κόκκινα δάνεια εσείς θα το διαχειριστείτε και θα κάνετε αυτό που λέτε εσείς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Ξέρετε, όταν χρειάζεται να διαφωνήσουμε με την τρόικα σε κάτι, θα διαφωνήσουμε. Αλλά μη φαντάζεστε μια διαδικασία στην οποία παίζουμε μπουνιές από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν κοινά παραδεκτές λύσεις οι οποίες οδηγούν την οικονομία στην έξοδο από τις κρίσεις. Κόκκινα δάνεια, μετά επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και πληρώνουν πολύ υψηλό επιτόκιο. Κάνουμε ολόκληρη προσπάθεια στην Ευρώπη, πετύχαμε τη γερμανική στήριξη, τη γαλλική στήριξη, τη στήριξη τουλάχιστον 4 Επιτρόπων μέχρι σήμερα, για να επιδοτηθούν τα επιτόκια των ενήμερων επιχειρήσεων.

Δεν μπορεί η ελληνική επιχείρηση να πληρώνει επιτόκιο 10%, 12% και η γερμανική 5%. Από κει και πέρα δημιουργούμε αναπτυξιακό εργαλείο, το IFG, για να μπορέσουμε να ρίξουμε ρευστότητα στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε; Όταν θα κλείσουν κι οι υπόλοιπες; Θα έχουν κλείσει κι οι υπόλοιπες μέχρι να το κάνετε αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συγνώμη, ο Πρωθυπουργός είπε αρχές Νοεμβρίου και μπορεί να εκπλήξουμε θετικά και να πάμε τέλος Οκτωβρίου. Δημιουργούμε εργαλείο το οποίο αν θέλετε μπορεί να παρακάμψει τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και να ρίξει νέα ρευστότητα στην αγορά. Και από την άλλη, στο θέμα της αλλαγής του μοντέλου, ενισχύουμε την καινοτομία, το 0,47% μόνο του ΑΕΠ κύριοι προέρχεται από την καινοτομία στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Για την καινοτομία ο κ. Τσίπρας δεν είπε μια κουβέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε όμως κ. Υπουργέ, αυτό που λέει ο κόσμος, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ίσως και οι μεγαλύτεροι κτλ. είναι ότι στην πραγματικότητα, εδώ και 3-4 χρόνια και επειδή είστε ο αρμόδιος Υπουργός σας το λέω, δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για το που πάει η χώρα, για το τι θέλουμε να κάνουμε τη χώρα, σε ποια κατεύθυνση να την αναπτύξουμε, σε ποιους τομείς να δώσουμε βάρος, τι φυσιογνωμία να το πω έτσι έχει η χώρα

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δώστε μου 20 λεπτά και αυτό θα το έχουμε αναιρέσει πλήρως. Με μέτρα, με αριθμούς, με σταθμούς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που ζούμε είναι ότι ακολουθούμε βήμα-βήμα το σχέδιο της τρόικας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όσον μας αφορά, στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι καθόλου έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω την ερώτηση λοιπόν με βάση αυτό που είπαν και οι δύο, ότι από επενδύσεις είμαστε στο περίμενε. Και χωρίς επενδύσεις η πίτα δε μεγαλώνει και αν δεν μεγαλώσει η πίτα χρήμα δεν κυκλοφορεί στην αγορά, η πολιτεία δεν έχει λεφτά, τελειώσαμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είμαστε στο περίμενε. Αλλά να σας ρωτήσω κάτι μια και μου το λέτε, παρ’ ότι θα μου πείτε ότι επανέρχομαι. Με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας περιμένετε επενδύσεις; Όταν εμφανίζεται οποιοσδήποτε επενδυτής στην Ελλάδα και τον «πυροβολεί», περιμένετε επενδύσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το συζητήσουμε μετά το διάλειμμα γιατί είναι κρίσιμη αυτό το κομμάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέφουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τον κ. Δένδια τον οποίο αυτό ευτυχώς που τον σώζει είναι ότι είναι ερασιτέχνης στην πολιτική. Με την καλή έννοια το λέω. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και από αυτή την άποψη μπορεί να διασώζεστε κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και ένα προσωπικό στοιχείο πάντα στην πολιτική.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σύμφωνοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Το βασικό είναι.

Να πάμε στα πιο πολιτικά και να δούμε σε ποιο περιβάλλον βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή κ. Υπουργέ, που είναι ιδιαίτερα πιεστικό σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Είναι ανοιχτό το θέμα της προεδρικής εκλογής το απώτερο είναι το Μάρτιο, αλλά ακούω και πολλά στελέχη και επώνυμα στελέχη και βαριά στελέχη να πιέζουν για να έρθουν πιο μπροστά οι εκλογές, να έρθουν πιο πριν οι εκλογές ίσως και μέσα στο 2014. Εσείς τι βλέπετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το συνδέσουμε με τα ζητήματα της ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εσείς λέτε ότι το περιβάλλον δεν είναι σταθερό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τους επενδυτές. Εγώ θα σας πω ότι το περιβάλλον δεν είναι σταθερό, διότι δεν είστε σταθερή κυβέρνηση, για παράδειγμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ τι χρειάζεται; Τι χρειάζεται ο τόπος; Αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα. Όχι τι βολεύει εμάς, τη Ν.Δ., ή την κυβέρνηση, ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Αυτό το συμφωνούμε όλοι.

Νομίζω ακόμη και ο κ. Τσίπρας αν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, όταν θα είναι μόνος του το βράδυ στο σπίτι του με την οικογένειά του, νομίζω ότι ίσως θα λέει μέσα του «καλύτερα, άστο, δεν πειράζει». Τι χρειάζεται ο τόπος; Σταθερότητα. Υπάρχει η πιθανότητα σταθερότητας εάν οδηγηθούμε σε εκλογές; Όχι. Άρα τι πρέπει να κάνουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν μπορεί να είναι μια άλλη κυβέρνηση σταθερή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ποιο λόγο το λέτε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ξημεροβραδιαζόμασταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ψάχνοντας Πρωθυπουργό και ακούγοντας προτάσεις, να μην τις υπενθυμίσω τώρα….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε σταθερότητα τότε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σενάριο, λέω εγώ τώρα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας θυμίζω ότι η Ν.Δ. άνοιξε την ιστορία των εκλογών επί Παπαδήμου, μετά άνοιξε πάλι η ιστορία των εκλογών και πάει λέγοντας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάλι πίσω κοιτάμε. Να κοιτάξουμε λίγο μπροστά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μην κοιτάξουμε πίσω και να κοιτάξουμε μπροστά, εάν δεν υπάρχει σταθερότητα, ευθύνη έχετε εσείς που είστε κυβέρνηση. Ένα. Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί συνδέεται τη σταθερότητα μονίμως με την δική σας κυβέρνηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι, ένα λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι οι άλλοι καταστροφή είναι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν συνδέω τη σταθερότητα με την δική μας κυβέρνηση. Συνδέω τη σταθερότητα με τη διατήρηση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε κυβέρνηση τώρα. Εάν ήταν κάποιος άλλος, ίσως θα έπρεπε να μείνει ο άλλος. Τώρα είμαστε εμείς, η συγκεκριμένη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν; Είναι σταθερό αυτό το περιβάλλον;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί δεν είναι σταθερό το περιβάλλον; Όταν έχεις μια αντιπολίτευση η οποία ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι η αντιπολίτευση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν είχαμε 180 βουλευτές θα ήταν πάρα πολύ ωραίο, θα μας έλεγε η αντιπολίτευση ό,τι θέλει. Άρα χρειαζόμαστε και άλλες ψήφους. Όταν έρχεται η αντιπολίτευση και σου λέει κοίτα να δεις και το Θεό επί λέξει, να κατεβάσετε για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς δεν ψηφίζουμε, γιατί θέλουμε εκλογές, σταθερότητα είναι αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι θεμιτό αυτό; Μια αντιπολίτευση η οποία διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, θέλει να αλλάξει κυβέρνηση. Θεμιτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Σύνταγμα το προβλέπει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Σύνταγμα δεν προβλέπει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα προβλέπει όλα το Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογές προβλέπει. Αλλιώς θα έλεγε 151.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν το Σύνταγμα ήθελε να συνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με προσφυγή στις κάλπες, θα έλεγε να εκλεγεί κατευθείαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό. Αφού δεν το λέει, σημαίνει ότι αποσυνδέει. Αφού λέει ότι αποσυνδέει το ερώτημα. Μάλιστα σε σχέση και με τις ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι άλλο. Δεν συνδέεται με τις εκλογές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μισό λεπτό να πω τη σκέψη μου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το Σύνταγμα δεν συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις εκλογές, παρά μόνο σε περίπτωση ατυχήματος. Ατύχημα είναι αυτό…

Ερώτημα λοιπόν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι ρόλο έχει; Του συναινετικά εκλεγόμενου – γι’ αυτό και οι 180 - αρχηγού του κράτους. Τι ζητάμε λοιπόν; Η συναίνεση είναι το μέγα ζητούμενο για μας σήμερα. Δεν είναι οι εκλογές.

Η κοινή κατεύθυνση ώστε να βγούμε από την κρίση. Η σταθερότητα. Το λέγαμε πριν. Τι εμποδίζει το ΣΥΡΙΖΑ; Να μας προτείνει αυτός, εάν θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πραγματικά προβλήματα εμποδίζουν. Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, της χώρας και των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς διεκδικείτε ευρύτερη συναίνεση διότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μια απολίτικη διαδικασία. Δεν είναι απολίτικη διαδικασία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου δεν είναι απολίτικη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια διαδικασία που θέλει συναινέσεις, όπως λέτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά δεν είναι κομματική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετατρέπει σε κομματική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό για να δείτε εάν είναι κομματική ή όχι. Ζητάτε συναινέσεις. Οι συναινέσεις μπορεί να γίνονται σε ένα πολιτικό επίπεδο. Δεν μπορούν να γίνονται στο επίπεδο μου αρέσει το πρόσωπο γιατί είναι ωραίο παιδί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν συζητάμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρχουν συναινέσεις, υπάρχουν επί της πολιτικής. Όταν ακολουθείτε μια πολιτική η οποία έχει ευρύτερες αντιπαραθέσεις και όχι συναινέσεις, πώς ζητάτε να υπάρχει συναίνεση για το θέμα του Προέδρου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, αυτό που λέτε, ενέχει μια λογική αντίφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξαρτάται τη λογική εκλογής του Προέδρου από την απόλυτη, όχι συναίνεση, αλλά συμφωνία των κομμάτων στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απόλυτα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν περιμένω να συμφωνήσω με το ΣΥΡΙΖΑ στην ασκούμενη από εμάς οικονομική πολιτική. Εμείς έχουμε την ευθύνη. Αυτό που περιμένω από το ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει την υπευθυνότητα, να αφήσει αυτή την πολιτική να εξελιχθεί και να κρίνει όταν το Σύνταγμα θέλει να κρίνει ο ελληνικός λαός. Πότε θέλει το Σύνταγμα να κρίνει ο ελληνικός λαός; Κάθε 4ετία. Αυτό περιμένω από το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω να συμφωνήσει. Να συναινέσει στους όρους του παιχνιδιού που εξασφαλίζει τη σταθερότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η πολιτική διαδικασία είναι μια ζωντανή διαδικασία. Δεν είναι ψηφίζουμε και μετά ησυχάζουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν ησυχάζουμε. Μπορούμε να συζητάμε αλλά θα πρέπει η χώρα να έχει κάποιες παραμέτρους σταθερότητας. Εάν πάμε σε εκλογές κάθε δυο μέρες, η χώρα θα είναι καλύτερα δηλαδή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση και να υπάρχει αυτή η σταθερότητα, αν και εγώ βάζω πολλούς αστερίσκους, γιατί όταν λέτε για σταθερότητα, θα με αναγκάσετε να πω ότι ο κυβερνητικός σας εταίρος δεν είναι παράγοντας σταθερότητας μέσα στην κυβέρνηση. Εσείς μπορεί να μην το παραδεχτείτε δημοσίως…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και πάντως οι εκλογές δεν θα το σταθεροποιήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και να το αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο. Λέω για να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση, να υπάρχει αυτή η σταθερότητα. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την άποψη, που έχουν διατυπώσει κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα. Να δούμε ποιοι είμαστε, με ποιους πάμε και να τελειώνει η υπόθεση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα δεν είναι να επισπεύσουμε μία καταστροφή εάν πρόκειται να έρθει, που για μένα οι εκλογές είναι πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε πλαίσιο συνεννόησης πριν φτάσουμε εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λέμε ότι αυτό το πλαίσιο δεν φαίνεται να υπάρχει όμως. Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν φαίνεται να υπάρχει..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα διαφωνούσα σε οτιδήποτε μας δίνει λύση. Αλλά η λύση εδώ είναι η διατήρηση του παρόντος σχήματος και αποφυγή στην προσφυγή, στην αβεβαιότητα μιας νέας εκλογής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να είμαστε ρεαλιστές, να πατάμε στην πραγματικότητα. Αυτό που λέτε εσείς δεν φαίνεται να υπάρχει. Γι’ αυτό το ερώτημα έχει αξία εάν πρέπει να πάμε νωρίτερα πια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ή στην ώρα του.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μου λέτε ότι η χώρα είναι στο γκρεμό. Πότε να τη σπρώξω; Ε, δεν θέλω να απαντήσω σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν είναι μετά από τέσσερα χρόνια με όσα έχουν γίνει στο γκρεμό, έχετε μια ευθύνη. Θα με συγχωρέσετε να σας το πω, πέντε χρόνια τώρα ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πραγματικά έχετε δίκιο. Εάν φτάσουμε το 2016 και η χώρα είναι ακόμη μπροστά στο γκρεμό, εμείς έχουμε την ευθύνη και να πάμε στο σπίτι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα. Τότε τι να το κάνουμε κ. Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μη μου λέτε ότι τη στιγμή που οι πάντες συμφωνούν ότι όλοι οι δείκτες δημιουργούν αισιοδοξία, ότι είναι προφανές ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι για πρώτη φορά θα έχουμε ανάπτυξη φέτος, θετικούς ρυθμούς, μη μου λέτε ότι τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα νούμερα λέτε. Στην κοινωνία δεν ισχύει αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά για να έρθει στην κοινωνία χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή οι πολίτες είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2012 ή σε χειρότερη; Οι πολίτες λέμε. Ούτε η οικονομία, ούτε η χώρα, ούτε εσείς ο ίδιος. Οι πολίτες είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το 2012;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ήμουνα αφελής να σας πω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση. Διότι τα νούμερα μιλάμε μόνα τους. Όταν έχεις συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος το ’13, άρα είναι χειρότερα στις αρχές του ’14 ο πολίτης κατά μέσο όρο. Είναι προφανές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλει να αλλάξει ο πολίτης. Πότε θα αλλάξει αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τώρα. Διότι γυρνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα θα αλλάξει αυτό το πράγμα. Στο τέλος αυτού του χρόνου για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ελάχιστο; Ελάχιστο. Το ’15 θα έχουμε παραπάνω και τους λέμε αφήστε μας μέχρι το ’16 και ελάτε να κάνουμε λογαριασμό. Εάν τα έχουμε κάνει καλά ή εάν τα έχουμε κάνει στραβά.

Αλλά ο κ. Τσίπρας τι φοβάται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι γιατί θα σου πει ο βουλευτής της Ν.Δ. και γιατί να σε αφήσω μέχρι το ’16; Για να μου πειράζεις το ασφαλιστικό; Για να μου πειράζεις τις εργασιακές σχέσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή είναι η οικογένειά μας. Αφήστε να το κανονίσουμε μεταξύ μας τι γίνεται στη Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι το ασφαλιστικό δεν είναι οικογένειά σας κ. Υπουργέ. Το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις ….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που είναι οικογένειά μας είναι η στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Εγώ είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι τα ψηφίζουν όλα. Ό,τι και να γίνει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ότι η στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση μέχρι το 2016 θα είναι συνεχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ό,τι και να κάνετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν τρελαθούμε όλοι, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν θα μας στηρίξει. Αλλά δεν πρόκειται να τρελαθεί κανείς. Η Κ.Ο. της Ν.Δ. έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα πράγματι με απόλυτη συνέπεια και συνέχεια. Το ερώτημα δεν είναι αν αφορά την Κ.Ο. την δική μας. Και στο τέλος-τέλος εάν θέλει να μας ρίξει η δική μας Κ.Ο., θα το δούμε.

Εγώ λέω έχουμε 155, βάζει πλάτη ο κ. Τσίπρας, η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να βγάλουμε Πρόεδρο και να κριθούμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αυτό έχει απαντηθεί. Μη λέμε τα ίδια. Έχει απαντηθεί αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό οδηγεί τη χώρα σε δοκιμασία. Αφήστε τη Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιμένω, στην δική σας αντίληψη θεωρείτε ότι είναι δοκιμασία για τη χώρα η δημοκρατική διαδικασία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εσείς πώς το θεωρείτε; Ευκαιρία; Να κάνουμε εκλογές κάθε δυο μέρες και να παίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κάθε δυο μέρες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ήρθε κανένας ξένος επενδυτής στην Ελλάδα να μας πει «ελάτε βρε παιδιά κάντε εκλογές τώρα, κάντε πάλι εκλογές μεθαύριο για να γίνουν ωραιότερα τα πράγματα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πω γιατί τώρα και όχι με βάση την αντίληψη του κ. Τσίπρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για πέστε μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι τώρα είστε μπροστά στο να αποφασίσετε ως πολιτικό σύστημα συνολικά κάτι πολύ βαρύ και συγκεκριμένο που θα καθορίσει τη ζωή μας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Πάρα πολλά χρόνια. Την ιστορία του χρέους.

Και εγώ θέλω να αποφασίσω επ’ αυτού. Και θέλω να αποφασίσω και ποιος θα το διαχειριστεί αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο κ. Τσίπρας - και να συνεχίσω αυτό που λέει ο Βασίλης, ότι είναι ξεκάθαρο κ. Υπουργέ ότι στη Θεσσαλονίκη είπε στους δανειστές δεν θα μιλήσετε με αυτή την κυβέρνηση για το χρέος. Με μένα θα μιλήσετε. Φαντάζομαι ότι την είδατε τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα. Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα μου λέτε τώρα δηλαδή, για να το καταλάβω, ότι παράγοντας σταθερότητας στην οικονομία της Ελλάδας είναι να κληθεί ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί το χρέος με τον κ. Λαφαζάνη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λαός αποφασίζει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή ότι ο μέσος Έλληνας αυτό το οποίο έχει σαν ελπίδα για έξοδο από την κρίση, είναι να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Διαμαντόπουλο και άλλους ορισμένους του ΣΥΡΙΖΑ και να πάνε να συναντηθούν με τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους και να συζητήσουν για το χρέος; Γιατί από αυτή τη συνάντηση θα προκύψει κάτι που θα αποτελεί παράγοντας σταθερότητας για την Ελλάδα και για την οικονομία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γυρίζουμε γύρω από τα ίδια. Να πάμε να μας πει συγκεκριμένα πράγματα που είναι στον τομέα του ο Υπουργός, γιατί άκουσα χθες να κάνουν ουρά οι επενδυτές και πήγα να ψάξω να βρω πού είναι αυτή η ουρά κ. Υπουργέ. Ήταν για τα εισιτήρια του Ολυμπιακού.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η αλήθεια είναι, ότι όπως πολύ καλά ξέρετε, εγώ είμαι Παναθηναϊκός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς. Το ξέρουμε αυτό. Τι να κάνουμε!

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεύτερο. Εδώ το θέμα είναι το εξής, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και το εξηγώ απλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φιλολογικό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου φιλολογικό. Απολύτως πραγματικό ενδιαφέρον για να επενδύσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό. Αλλά σας μιλάω ειλικρινά, ότι φαίνεται από το πρόγραμμα του Υπουργείου, δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει ραντεβού με υποψήφιο επενδυτή στην Ελλάδα. Και όταν λέμε υποψήφιο επενδυτή, εννοούμε πολύ μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτός ο υποψήφιος επενδυτής δεν σας λέει, εσάς, στην κυβέρνηση, ότι πού να έρθω να επενδύσω βρε παιδιά; Μου φέρνετε κάθε μήνα ένα καινούργιο φορολογικό νόμο, που δεν ξέρω εάν θα είστε μεθαύριο κυβέρνηση ή δεν θα είστε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι είπατε τώρα; Τι ζητάει ο οποιοσδήποτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταθερότητα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα σταθερό πλαίσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό το πλαίσιο αυτή τη στιγμή όταν έχεις μια αντιπολίτευση που κάθε φορά που γίνεται μια ξένη επένδυση στη χώρα, το μόνο που έχει να πει είναι ότι «θα φωνάξω τον εισαγγελέα», το έχεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το έχετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό. Όταν λέμε σταθεροποίηση δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Προφανώς. Σταθερό πλαίσιο είναι μια συνολική κοινωνική στήριξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Καμία αντίρρηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ερώτημα. Μου λέτε μια ξένη επένδυση, μα, μία, οποιαδήποτε έχει στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση διαχρονικά; Μία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πώς να φέρουμε ξένους επενδυτές τότε; Για να συνεννοηθούμε δηλαδή και πάλι καλά που τα έχουμε καταφέρει μέχρι εδώ έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε λίγο συγκεκριμένα πράγματα κ. Υπουργέ; Ποιες μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται και για ποιους τομείς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, είναι προφανές. Κατ’ αρχήν στον τουρισμό. Κατά δεύτερο, στην ενέργεια. Κατά τρίτο, στον ορυκτό πλούτο. Παντού. Υπάρχει ενδιαφέρον. Η Ελλάδα κύριοι είναι «οικόπεδο γωνία». Αυτή είναι η αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το σκοτώσουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή εμείς το έχουμε φτάσει -εμείς σαν ελληνική κοινωνία, για να είμαστε ξεκάθαροι- σε ένα σημείο να χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε ξένη βοήθεια. Αυτό έχει να κάνει με τις δικές μας λανθασμένες επιταγές διαχρονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τι είναι αυτό που ευθύνεται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό. Μέχρι τώρα είχαμε σταθερότητα. Εγώ ξέρω ότι 13 χρόνια το μεγαλύτερο φιλέτο της Ευρώπης είναι αναξιοποίητο, που είναι το Ελληνικό. Γιατί δεν το αξιοποιείτε λοιπόν; Τις σας έφταιγε; Η καλύτερη σταθερότητα που υπήρχε ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπήρξε σύμβαση εκμετάλλευσης του Ελληνικού; Δεν υπήρξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει γίνει ακόμη και τώρα έχει μπλοκαριστεί και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα είναι σε εμπλοκή το θέμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα της δικαιοσύνης είναι ένα θέμα στο οποίο δεν ξέρω τη συγκεκριμένη απόφαση, έχω εκφέρει άποψη, είπα τη γνώμη μου, θα πρέπει να υπάρχει διάκριση των εξουσιών.

Δεν το λέω για το συγκεκριμένο, για να είμαι ξεκάθαρος, δεν γνωρίζω την απόφαση, δεν μπορώ να την κρίνω. Γενικά όμως υπάρχει νομοθετική εξουσία, εκτελεστική εξουσία, δικαστική εξουσία. Δεν είναι ισότιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρεμβαίνει η δικαστική εξουσία στο κυβερνητικό έργο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολλές φορές έχει παρέμβει η δικαστική εξουσία στο έργο της νομοθετικής εξουσίας, όχι στο κυβερνητικό έργο. Το κυβερνητικό έργο είναι εκτελεστική εξουσία και ορθώς ελέγχεται από την δικαιοσύνη.

Όμως η νομοθετική εξουσία είναι κυρίαρχη, διότι είναι η μόνη κατευθείαν από το λαό νομιμοποιούμενη και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό οπουδήποτε σε αυτή τη χώρα. Δεν συγκυβερνά η δικαστική εξουσία με τη νομοθετική εξουσία. Η ύπατη είναι η νομοθετική. Αυτό ισχύει από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά. Διαχρονικά αυτή είναι η κρατούσα άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρητικά είναι σωστό. Όμως βλέπω την κυβέρνηση να βολεύεται πάρα πολύ καλά με τις αποφάσεις που συμφωνούν με τις δικές της επιλογές και να ενοχλείται εξαιρετικά με τις αποφάσεις που δεν…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τώρα με αδικείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί σας αδικώ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας αναλύω ένα πλαίσιο το οποίο οδηγεί στον απόλυτο… .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν ήταν μια απόφαση της δικαιοσύνης που να επιβεβαίωνε την περικοπή μισθών, την επόμενη μέρα το πρωί περικοπή θα είχε γίνει. Η απόφαση της δικαιοσύνης για την επιστροφή χρημάτων next year, που λένε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ρωτώ. Το θέμα της περικοπής ή της μη περικοπής είναι της νομοθετικής ή της δικαστικής εξουσίας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ είμαι υπέρ των επιλογών της πολιτικής εξουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν εσείς διαμορφώνετε ένα περιβάλλον νομικό το οποίο δεν στηρίζει τις αποφάσεις σας…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα, βλέπετε ότι στην πραγματικότητα συμφωνείτε μαζί μου. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε πίσω στην απόλυτη πολτοποίηση της διάκρισης των εξουσιών. Δεν οδηγεί πουθενά αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως την κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων για τα μαγαζιά, το ακύρωσε εν μια νυκτί.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν το ακύρωσε. Προσωρινή διαταγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει προσωρινή διαταγή.

Αυτή την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εσείς συμφωνείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που τροφοδοτεί την εκλογολογία και την αστάθεια, επομένως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ προσωπικά νομίζω ότι το θέμα της αλλαγής των όρων του παιχνιδιού σε αυτή τη φάση, δεν νομίζω ότι έχει καμία χρησιμότητα. Νομίζω ότι μεταφέρει λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Αλλά καλό είναι να μη χρησιμοποιήσουμε κανένα εκλογικό νόμο τώρα σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671