ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τρίτη - 16/09/2014)

Χαιρετισμός του ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια στην ημερίδα με θέμα «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

16/09/2014

Χαιρετισμός του ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια στην ημερίδα με θέμα "Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη"

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Νίκου Δένδια στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώνει σήμερα, στο Μέγαρο Καρατζά, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου, με θέμα "Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη".

Κυρίες και κύριοι, καλή σας μέρα.

Θεωρώ, με τη σημερινή ευκαιρία, ότι έχει έννοια να διεξάγουμε μία βασική συζήτηση παραμετροποίησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.

Και εξηγούμαι:

Είναι πολύ μεγάλος σε έκταση διάλογος για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Πιστεύω, ότι στοιχειώδης σοβαρότητα επιβάλλει να διαγνώσουμε με ευθύτητα το αυτονόητο σε ό,τι αφορά το μοντέλο αυτό. Και μόνο να σας θέσω υπόψη σας δύο αριθμούς, δύο δείκτες, οδηγούμαστε στο αυτονόητο. Ο πρώτος δείκτης έχει να κάνει με τις εξαγωγές μας οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/3 των εισαγωγών μας. Ένας δεύτερος αριθμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα “ενοχλητικός”, είναι η συμμετοχή της καινοτομίας στο εγχώριο ΑΕΠ: Το ποσοστό που δίνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου, είναι 0,47%. Στην πραγματικότητα στα όρια του στατιστικά ανύπαρκτου.

Αυτά τα δύο και μόνο, οδηγούν σε ένα απλό, αυτονόητο συμπέρασμα: Ότι αυτό το μοντέλο που έχουμε ως κοινωνία και που ήταν ένας από τους κύριους λόγους που μας οδήγησε στην κρίση -για πρώτη φορά ωστόσο φαίνεται να βγαίνουμε- αν επιχειρήσουμε να το επαναλάβουμε ή διαχρονικά να το συντηρήσουμε, θα μας οδηγήσει ξανά στην κρίση, από την οποία προσπαθούμε να ξεφύγουμε.

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε είναι η υιοθέτηση αυτού που έχουν υιοθετήσει όλες οι προηγμένες χώρες στον κόσμο. Και αυτό είναι το επιχειρείν.

Το επιχειρείν στην Ελλάδα, ξέρετε πολύ καλά, ότι για δεκαετίες ολόκληρες έχει κατασυκοφαντηθεί.

Στο μυαλό του Έλληνα, η επιχείρηση είχε αξιωματικά αρνητικό πρόσημο και από την άλλη, το δημόσιο είχε αξιωματικά θετικό πρόσημο.

Αυτό, όμως δεν μπορεί να οδηγήσει αλλού, παρά στην κρίση, από την οποία ξανατονίζω, προσπαθούμε να ξεφύγουμε.

 Όμως, κυρίες και κύριοι,

Η υιοθέτηση και η προαγωγή του επιχειρείν έχει παραμέτρους. Το επιχειρείν, ναι, είναι βεβαίως το όχημα εξόδου από την κρίση. Το όχημα απορρόφησης της απίστευτης ανεργίας που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Έχουμε πάνω από 50% των νέων ανθρώπων έως 30 ετών, άνεργους. Είναι ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο, όχι μόνο δεν αξιοποιείται, αλλά απαξιώνεται κιόλας. Πρόκειται για τεράστια πρόκληση!

Το επιχειρείν είναι η λύση για την απορρόφηση αυτής της ανεργίας. Αλλά, το επιχειρείν μέσα σε παραμέτρους.

Η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος, που εξισορροπεί τα πράγματα, επιτρέπει στο επιχειρείν να επιτελέσει το θετικό του έργο και να είναι ανοικτό απέναντι στην κοινωνία.

Και πρέπει να πω εδώ, ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική η συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας που επιβάλλει δημοσιοποίηση στοιχείων πέραν των οικονομικών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί έτσι επιτυγχάνεται η συμφιλίωση του επιχειρείν με την κοινωνία.

Πρέπει, όμως, να σας πω και κάτι ακόμη και το λέω και ως αυτοκριτική, με την έννοια ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι ανεύθυνο για το ότι η χώρα οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε. Στην κρίση πάντα και μάλιστα στην αρχή που φαίνεται ότι υπάρχει σαφής βελτίωση, ότι υπάρχει φως μπροστά μας, μία παράμετρος δεν πρέπει να αγνοηθεί στο πολιτικό σύστημα συνολικά.

Και αυτή είναι, η ανάγκη της ειλικρίνειας προς την ελληνική κοινωνία.

Και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να μιλήσω γι’ αυτό, ιδιαίτερα σε μια εκδήλωση μέσα από την οποία, στην πραγματικότητα, απαιτούμε από τις επιχειρήσεις να είναι ανοικτές και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία των πολιτών.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να απαιτούμε από τις επιχειρήσεις ειλικρίνεια και το πολιτικό σύστημα να ακολουθεί τις μεθόδους του παρελθόντος – από το οποίο βλέπουμε τα αποτελέσματά του.

Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι, να αναφερθώ στη ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αυτονόητο δικαίωμα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει αυτά που νομίζει. Δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα, όμως, η παραπλάνηση και η παραμυθολογία!

Θα σας πω ακόμη κάποιους αριθμούς και θα καταλάβετε τι εννοώ: Στην Ελλάδα έχουμε, τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο πρόβλημα “κόκκινων” δανείων. Τα “κόκκινα” δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα, είναι περίπου κάτι λιγότερο από 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρομαι στα επιχειρηματικά, στα στεγαστικά, στα καταναλωτικά. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα. Εάν προσθέσετε σε αυτά τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, περνάμε τα 100 δισ. ευρώ και αν

προσθέσετε και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, περνάμε περίπου τα 110 δισ. ευρώ, χωρίς να αναφέρομαι στις μεταξύ των ιδιωτών ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις.

Έχουμε, λοιπόν, ένα τεράστιο όγκο που υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ. Και στο πλαίσιο αληθείας προς την κοινωνία έρχεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και επαγγέλλεται τη «σεισάχθεια». Και θυμόμαστε τι σήμαινε για την αθηναϊκή δημοκρατία η «σεισάχθεια»: Κατάργηση των χρεών.

Η κατάργηση, λοιπόν, η «σεισάχθεια» των 110 δισ. ευρώ. Ξέρετε πόσα χρήματα στο Πρόγραμμα που ανακοίνωσε έχει αξιολογηθεί για την κοστολόγηση η «σεισάχθεια» των 110 δισ. ευρώ κατά τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης; Μόνο 2 δισ. ευρώ! Λιγότερο, δηλαδή από 2%.

Όταν, λοιπόν, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης ανερυθρίαστα, με παραμυθίες, θέλει να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό, τι αξιοπιστία έχει ένα πολιτικό σύστημα που απαιτεί από τις εταιρείες, από το επιχειρείν, να είναι ανοικτές και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία;

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου δεν μπορώ παρά να σταθώ σε αυτή καθ’ αυτή την εκδήλωση. Με δύο λόγια:

Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, δηλαδή η συζήτηση για ένα εθνικό σχέδιο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Οι υγιείς επιχειρήσεις, οι ανοικτές στην κοινωνία, το επιχειρείν συμφιλιωμένο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, είναι τμήμα ενός μοντέλου που θα μας βγάλει από τη μεγάλη κρίση. Είναι το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671