ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 15/09/2014)

FAZ: Η Γερμανία «χάρισε στην Ελλάδα δισ.» μέσω της Hypo Real Estate.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

FAZ: Η Γερμανία «χάρισε στην Ελλάδα δισ.» μέσω της Hypo Real Estate

Απώλειες 8 δισεκατομμυρίων υπέστη η γερμανική «κακή τράπεζα» Hypo Real Estate λόγω του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας μάλιστα πως ο Γερμανός φορολογούμενος ήταν ο «βλάκας της υπόθεσης».

Σαν τον «βλάκα της υπόθεσης» εμφανίζεται ο Γερμανός φορολογούμενος στην υπόθεση της «bad bank» Hypo Real Estate, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι το 2012, με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Hypo κατέγραψε απώλειες περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς κατείχε ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης αξίας από ό,τι όλες οι γερμανικές τράπεζες μαζί.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες της εφημερίδας, 2,56 δισεκατομμύρια από αυτές τις απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

«Η Ελλάδα αποπληρώνει και μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους της πλήρως τα δάνειά της. Η Γερμανία όμως, ένας από τους μεγαλύτερούς της πιστωτές, μένει σε όχι ασήμαντο βαθμό με άδεια χέρια. Διότι, για κακή τύχη του Γερμανού φορολογουμένου, η κρατική εταιρία εκκαθάρισης της τράπεζας ακινήτων Hypo Real Estate δεν διέκρινε ή δεν πρόσεξε τη διαφορά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες ομολόγων.

Η τράπεζα κατείχε ελληνικά ομόλογα, τα οποία διέπονταν από αλλοδαπό δίκαιο, και τα οποία για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαν μεγαλύτερη αξία από τα ελληνικά ομόλογα που διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο.

Τα τελευταία είτε πωλήθηκαν στις αρχές του 2012 στη δευτερογενή αγορά με σημαντικές απώλειες, είτε αντηλλάγησαν με μεγάλο κόστος στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα και υποστηρίζει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται πεπεισμένο ότι η εταιρία FMS Wertmanagement, η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση της Hypo Real Estate, έλαβε τις σωστές αποφάσεις.

Σύμφωνα ωστόσο με τον συντάκτη, θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί απώλειες ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον γερμανό φορολογούμενο, εάν η τράπεζα είχε διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονταν από το ξένο δίκαιο.

«Ο οργανισμός διάσωσης Soffin, ο οποίος υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απορρίπτει αυτά τα στοιχεία ως αναληθή», επικαλείται όμως την εμπιστευτικότητα και δεν αποκαλύπτει το ακριβές ποσό. Ο συντάκτης διερωτάται πάντως εάν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στην Soffin και στην «bad bank» την ίδια οι υπεύθυνοι δεν αντελήφθησαν την διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών των ελληνικών ομολόγων ή εάν υπήρξε κάποια πολιτική πίεση προς την Hypo Real Estate προκειμένου να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με το σύνολο των ομολόγων που είχε στην κατοχή της.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αντίθεση με τις Commerzbank, Dekabank ή την Bayerische Landesbank η Hypo Real Estate δεν συμμετείχε σε επιτροπές δανειστών, οι οποίες κατά το παρελθόν, σε περιπτώσεις άλλων αναδιαρθρώσεων χρέους, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε σχέση με τα ομόλογα που διέπονται από το αλλοδαπό δίκαιο.

Διότι, στις περιπτώσεις αυτών των ομολόγων δεν μπορεί ο οφειλέτης να μεταβάλει τους όρους αποπληρωμής τους χωρίς τη συγκατάθεση των δανειστών», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της οποίας οι δανειστές σε όλες τις περιπτώσεις ελληνικών ομολόγων υπαγόμενων σε αλλοδαπό δίκαιο αρνήθηκαν στις απαιτήσεις της Ελλάδας για περιστολή του χρέους και προκειμένου να μην κηρυχθεί η χώρα σε χρεοκοπία, η Ελλάδα αναγκάστηκε στις περιπτώσεις αυτών των ομολόγων να τα αποπληρώσει κανονικά.

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα και να αποκαλύψει το ύψος της ζημιάς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ τόνισε ότι επρόκειτο για απόφαση της FMS Wertmanagement, η οποία αποφάσισε, όπως είπε, στο πλαίσιο της νόμιμης εντολής της, με δική της ευθύνη και σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια για την συμμετοχή της στο ‘κούρεμα' του χρέους της Ελλάδας.

«Βεβαίως αυτό είχε τότε εξεταστεί ιδιαίτερα, αντίθετα με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σήμερα και η απόφαση ως προς το για ποια ομόλογα επρόκειτο, ελήφθη πολύ προσεκτικά», δήλωσε η κ. Κοτέ και ζήτησε να αναλογιστεί κανείς την κατάσταση που επικρατούσε όταν συζητείτο το «κούρεμα», αλλά και το ποια θα ήταν η εναλλακτική.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν προέκυψε ζημία και ποιου ύψους, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στην FMS Wertmanagement, ενώ στην ερώτηση σχετικά με το εάν η τράπεζα θα μπορούσε να έχει κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα που διέπονταν από το αγγλικό δίκαιο, επανέλαβε ότι το νομικό καθεστώς κάθε ομολόγου ελήφθη ιδιαίτερα υπ’ όψιν από την FMS.

Σχολιάζοντας το θέμα μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) σημείωσε απόψε ότι η εφημερίδα κάνει λάθος στην εκτίμησή της και υποστήριξε ότι «η Γερμανία χάρισε δισεκατομμύρια στα hedge funds και όχι στην Ελλάδα».

Πηγή: http://www.skai.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671