ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 11/09/2014)

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον καταργηθέντα Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Συνήγορος του Πολίτη

Χατζηγιάννη Μέξη 5, Τ.Κ. 115 28 Αθήνα

(+30) 213 1306 600

10/09/2014

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον καταργηθέντα Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Περιγραφή

Πολίτες κατήγγειλαν στον Συνήγορο την καθυστέρηση του (πρώην) Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) να τους επιστρέψει παράβολο που είχαν πληρώσει για την εγγραφή τους σε τμήματα ΙΕΚ, τα οποία όμως δεν λειτούργησαν.

Η επιστροφή των χρημάτων παρέμεινε σε εκκρεμότητα για καιρό λόγω διαφωνίας για την αρμοδιότητα καταβολής τους μεταξύ των φορέων που ανέλαβαν τις υποχρεώσεις του καταργηθέντος ΟΕΕΚ (ΕΟΠΠΕΠ και ΓΓΔΒΜ).

Μετά από παρεμβάσεις του Συνηγόρου, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους ενδιαφερόμενους από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΕΕΚ και ήδη ξεκίνησε η σχετική διαδικασία.

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον καταργηθέντα Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Κύκλος Σχέσεων Κράτους

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Σεπτέμβριος 2014

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά

Ειδικοί Επιστήμονες: Δέσποινα Αγγελάκη, Ευανθία Μπενέκου

Πολίτες κατήγγειλαν στον Συνήγορο την καθυστέρηση του (πρώην) Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) να τους επιστρέψει ποσά που είχαν καταβάλει αχρεωστήτως. Συγκεκριμένα, οι πολίτες είχαν καταβάλει το 2010 παράβολο 367 ευρώ ο καθένας για την εγγραφή τους σε τμήματα ΙΕΚ τα οποία για διάφορους λόγους δεν λειτούργησαν. Όμως, ενώ είχε εγκριθεί η επιστροφή των ποσών αυτών, εντός του ίδιου έτους ο ΟΕΕΚ καταργήθηκε, ενώ οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του μεταφέρθηκαν σε διάφορους φορείς (ΕΟΠΠΕΠ, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΓΓΔΒΜ).

,στόσο, το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων παρέμεινε σε εκκρεμότητα για καιρό λόγω διαφωνίας για την αρμοδιότητα καταβολής τους μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ).

Ο Συνήγορος του Πολίτη αρχικά παρενέβη με έγγραφά του, τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας όσο και προς τον ΕΟΠΠΕΠ, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επιτάχυνση των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2013, απηύθυνε πόρισμα προς τον Υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας ότι οι δικαιούχοι υποχρεώθηκαν σε μακρά αναμονή χωρίς να ευθύνονται για τις διαδικαστικές διαφωνίες μεταξύ των διάδοχων φορέων. Τέλος, τον Απρίλιο του 2014, με έγγραφό του προς τον ΕΟΠΠΕΠ και τη ΓΓΔΒΜ επανήλθε στο ζήτημα και ζήτησε την άμεση και οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Μετά την τελευταία παρέμβαση του Συνηγόρου, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους ενδιαφερόμενους από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΕΕΚ. Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΠΕΠ διαβίβασε στη ΓΓΔΒΜ τα αιτήματα των δικαιούχων με τα συνοδευτικά παραστατικά, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των εν λόγω ποσών.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Τμήμα Επικοινωνίας

Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213130610 κιν. 6979448887

Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625

Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604

Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα Τηλ: 2131306600 Φαξ: 2107292129

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2013

Αριθμ. Πρωτ.: 151779/42296/2013

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

ΠΟΡΙΣΜΑ

Θέμα : Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από δικαιούχους στον καταργηθέντα Ο.Ε.Ε.Κ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τη διερεύνηση της υπ’αρ. φακ. 151779/2012 αναφοράς της κυρίας ***, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι το ζήτημα της επιστροφής στους δικαιούχους αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στον καταργηθέντα Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) εκκρεμεί επί μακρόν, λόγω της συνεχούς αμφισβήτησης της αρμοδιότητας καταβολής από τους εμπλεκόμενους φορείς. Παρά την έκδοση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία κάνατε αποδεκτή και η οποία κρίνει ότι αρμόδιος φορέας για την καταβολή στους δικαιούχους των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), η αμφισβήτηση της αρμοδιότητας εξακολουθεί και η επίλυση του προβλήματος καθυστερεί υπέρμετρα. Κατόπιν τούτου συντάσσεται το παρόν πόρισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγ. 6 του άρθρου 4 του Ν. 3094/2003 «Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 10Α).

Ιστορικό

Μετά την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ. παρέμειναν σε εκκρεμότητα επιστροφές χρημάτων τα οποία είχαν κατατεθεί από τους δικαιούχους σε λογαριασμούς του Οργανισμού για διάφορες αιτίες, μεταξύ των οποίων και για εγγραφές και δίδακτρα σε τμήματα Ι.Ε.Κ. τα οποία δεν λειτούργησαν ή δεν δημιουργήθηκαν. Οι δικαιούχοι ζήτησαν την επιστροφή των ποσών αυτών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην περίπτωση της δικαιούχου που προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, είχαν εκδοθεί και χρηματικά εντάλματα πληρωμής (Χ.Ε.Π.) τα οποία θεωρήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν ολοκληρώθηκε ωστόσο η εξόφλησή τους λόγω κατάργησης του Ο.Ε.Ε.Κ.

Αρχικά οι υποχρεώσεις αυτές του Ο.Ε.Ε.Κ. συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό του πρώην Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (εφεξής Υπουργείο Παιδείας). Το Υπουργείο, ως προς τη συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών, συνεργάστηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) που ιδρύθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 3879/2010 και μετονομάστηκε σε Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) σύμφωνα με την υπ’αρ. 119959/Η/20.10.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 2351/2011). Στις 20.03.2012 ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου Παιδείας η διαβίβαση των δικαιολογητικών που αφορούσαν τις ανωτέρω υποχρεώσεις του καταργηθέντος Ο.Ε.Ε.Κ. στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) προκειμένου να εκκαθαριστούν και να ενταλματοποιηθούν οι δαπάνες.

Η Υ.Δ.Ε με το υπ’αρ.πρωτ. 7062/14.05.2012 έγγραφό της, επέστρεψε τα δικαιολογητικά θεωρώντας αρμόδια υπηρεσία για την πληρωμή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, με το υπ’αρ.πρωτ. 55841/17.05.2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικού του Υπουργείου Παιδείας, τα ως άνω δικαιολογητικά διαβιβάστηκαν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Η θέση του ΕΟΠΠΕΠ

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με το υπ’αρ.πρωτ. ΓΠ/9999/11.06.2012 έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αμφισβήτησε την αρμοδιότητα καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθέντων στον πρώην Ο.Ε.Ε.Κ. υποστηρίζοντας τα ακόλουθα: σύμφωνα με την παρ. 14 του άρθρου 24 του Ν. 3879/2010 « οι εν γένει οικονομικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις του Ο.Ε.Ε.Κ. μεταφέρονται από την κατάργησή του στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας, "ια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υπεισέρχεται στις εκκρεμείς δίκες του Οργανισμού». Επίσης σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 54 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄118) με την οποία συμπληρώθηκε η παρ.13 του άρθρου 24 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α163) «ταμειακά διαθέσιμα που αφορούν τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν στον Ο.Ε.Ε.Κ. από τους καταρτιζόμενους των δημοσίων Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, "ια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το φθινοπωρινό εξάμηνο του έτους κατάρτισης 2010-2011 και μεταφέρονται, κατά τα ανωτέρω στον Ε.Ο.Π.Π . μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για τις ανάγκες λειτουργίας των δημοσίων Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και ΘρησκευμάτωνΣε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, εκδόθηκε η υπ’αρ. 5473/03.08.2011 απόφαση της Υπουργού Παιδείας με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά, μέσω Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία αφορούσαν δίδακτρα ποσού 4.551.496,79 ευρώ, που καταβλήθηκαν στον Ο.Ε.Ε.Κ. από τους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας για το φθινοπωρινό εξάμηνο του έτους 2010-2011 και μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Π. Εν συνεχεία, με την υπ’αρ. 8969/29.11.2011 νεώτερη απόφαση της Υπουργού, αποφασίστηκε η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων ύψους 1.076.089,20 ευρώ καθώς και ταμειακών διαθεσίμων ύψους 36.053,21 ευρώ, τα οποία αφορούσαν αντίστοιχα τέλη εγγραφής σε ιδιωτικά ΙΕΚ και υπόλοιπα διδάκτρων σε δημόσια ΙΕΚ για το χρονικό διάστημα από 01.09.2010 έως 26.09.2011.

Συνεπώς, όπως καταλήγει ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., τα όποια χρηματικά ποσά αφορούσαν δίδακτρα και είχαν μεταφερθεί στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μεταφέρθηκαν στην συνέχεια μέσω του Γ.Λ.Κ. στη Γενική Γραμματεία ,ια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Τέλος ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. υποστήριξε ότι από τις διατάξεις του Ν. 3879/2010 δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση υποχρέωσή του για κάλυψη των οικονομικών εκκρεμοτήτων του καταργηθέντος Οργανισμού και ότι μόνη του σχετική υποχρέωση αποτελεί η παροχή στοιχείων από το αρχείο του πρώην Ο.Ε.Ε.Κ. του οποίου έχει την ευθύνη της φύλαξης.

Με το ως άνω έγγραφο τα δικαιολογητικά επιστροφής των χρημάτων, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, στους δικαιούχους, διαβιβάστηκαν εκ νέου στο Υπουργείο Παιδείας.

2. Η υπ’αρ. 523/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σε συνέχεια της ανωτέρω εξέλιξης, η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας υπέβαλε προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το υπ’αρ.πρωτ. 67772/ΙΒ/15.06.2012 έγγραφό της σχετικό ερώτημα

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) εξέδωσε την υπ’αρ. 523/2012 γνωμοδότηση με την οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 24 του Ν.3879/2010 « από την κατάργηση του ΟΕΕΚ , η περιουσία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον Ε.Ο.Π.Π., (….) ο οποίος έχει στο εξής την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων αυτών και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και τη διαχείριση του υπάρχοντος αρχείου». Στην έννοια της περιουσίας κατά την ανωτέρω διάταξη, περιλαμβάνονται και τα χρήματα, οι λογαριασμοί, καταθέσεις και εν γένει ταμειακά διαθέσιμα που ανήκαν στην κυριότητα του καταργηθέντος Οργανισμού.

Το Ν.Σ.Κ. επισημαίνει περαιτέρω ότι το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων του Ο.Ε.Ε.Κ. από της καταργήσεώς του περιήλθε αυτοδικαίως στον Ε.Ο.Π.Π. Κατ’εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ Α΄118) με την οποία συμπληρώθηκε η παρ.13 του άρθρου 24 του Ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α163), εκδόθηκε η υπ’αρ. 5473/03.08.2011 απόφαση της πρώην Υπουργού Παιδείας για τη μεταφορά στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης μόνο των ταμειακών διαθεσίμων που αφορούσαν δίδακτρα καταβληθέντα στον ΟΕΕΚ από τους ήδη καταρτιζόμενους των δημοσίων ΙΕΚ για το φθινοπωρινό εξάμηνο 2010-2011. Όπως υπογραμμίζει το Ν.Σ.Κ., σε καμία περίπτωση δεν μεταφέρθηκαν ταμειακά διαθέσιμα προερχόμενα από αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στον Οργανισμό.

Το Ν.Σ.Κ κατέληξε ότι τα υπό κρίση αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από δικαιούχους στον πρώην ΟΕΕΚ συνιστούν ταμειακά διαθέσιμα που περιήλθαν στον Ε.Ο.Π.Π. βάσει του ά εδαφίου της παρ. 13 του άρθρου 24 του Ν. 3879/2010 και εν συνεχεία στον ΕΟΠΠΕΠ, ως καθολικό διάδοχο αυτού (παρ.2 άρθρου 4 της υπ’αρ. 119959/Η/20.10.2011 ΚΥΑ), ότι τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται στα ταμειακά διαθέσιμα που μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και ότι κατά συνέπεια αρμόδιος φορέας για την καταβολή στους δικαιούχους των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών είναι ο ΕΟΠΠΕΠ.

Η ως άνω γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Παιδείας στις 14.12.2012. Εν συνεχεία με το υπ’αρ. 159852/ΙΒ/18.12.2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, τα δικαιολογητικά-παραστατικά που αφορούν επιστροφές χρημάτων επιστρέφουν και πάλι στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Οι ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη με έγγραφά του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με την επιδίωξη να συμβάλλει στην επιτάχυνση των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων. Μετά την έκδοση της γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. η Αρχή επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και τη νομική του υπηρεσία και διαπιστώθηκε ότι ο Οργανισμός αμφισβητεί το σκεπτικό της γνωμοδότησης και ότι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων ουδέποτε ενεργοποιήθηκε.

Με το υπ’αρ.πρωτ. 151779/2013 έγγραφό της, της 5ης Απριλίου 2013, η Αρχή επεσήμανε στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 4 του Ν. 3086/2002 (Α324, Οργανισμός Ν.Σ.Κ.-Κατάσταση Λειτουργών-Υπαλλήλων) « μ ετά την αποδοχή τους οι γνωμοδοτήσεις αποτελούν πράξεις, που είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση ή το Νομικό Πρόσωπο ή την Ανεξάρτητη Αρχή». Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε εκ νέου την υποχρέωση της διοίκησης να λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί σε μακρά αναμονή χωρίς να ευθύνονται για τις όποιες διαδικαστικές διαφωνίες μεταξύ των υπηρεσιών. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., με το υπ’αρ.πρωτ. 34379/24.09.3013 έγγραφό του, ενημέρωσε την Αρχή ότι με το υπό στοιχεία 34379/24.09.2013 έγγραφό του προς το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε την επανεξέταση του θέματος, επισημαίνοντας ότι όλα τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία αφορούσαν δίδακτρα καταρτιζομένων Δημοσίων ΙΕΚ και τέλη εγγραφής καταρτιζομένων σε ιδιωτικά ΙΕΚ για το χρονικό διάστημα από 01.09.2010 έως 26.09.2011 είχαν ήδη μεταφερθεί με υπουργικές αποφάσεις μέσω του Γ.Λ.Κ. στη Γενική Γραμματεία ,ια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματος των δικαιούχων των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στον πρώην Ο.Ε.Ε.Κ. το θέμα δεν έχει μέχρι σήμερα διευθετηθεί. Οι δικαιούχοι βρίσκονται σε αναμονή ήδη από το 2010 και το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο.

Με την πεποίθηση ότι επιθυμία και επιδίωξή σας αποτελεί η εφαρμογή της αρχής της χρηστής και εύρυθμης διοίκησης, σε μια μάλιστα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά και οι πολίτες, σας υποβάλλουμε το παρόν πόρισμα και παρακαλούμε να επιληφθείτε της υπόθεσης της εφαρμογής της γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα και να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στον πρώην Ο.Ε.Ε.Κ. στους δικαιούχους, ενημερώνοντάς μας σχετικά.

Η Αρχή μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω στοιχείο ή διευκρίνιση.

Με τιμή

Καλλιόπη Σπανού

Συνήγορος του Πολίτη

Πληροφορίες: Ευανθία Μπενέκου

Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα Τηλ: 2131306600 Φαξ: 2107292129

Αθήνα, 2 Απριλίου 2014

Αριθμ. Πρωτ.: 180865/18053/2014

Πληροφορίες: Δ. Αγγελάκη

Προς:

1. Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

Δ/νση Διοικητικού Οικονομικού

Υπόψη κου Διευθυντή

Α. Παπανδρέου 37

15180 Μαρούσι

2. ΕΟΠΠΕΠ

Δ/νση Διοικητικών και

Οικονομικών Υπηρεσιών

Υπόψη κου Διευθυντή

Λ. Εθνικής Αντίστασης 41

14234 Νέα Ιωνία

3. 2ο ΙΕΚ Λάρισας

Υπόψη κου Διευθυντή

Δημοσθένους 20

41336 Λάρισα

Αξιότιμοι κύριοι,

Στο Συνήγορο του Πολίτη υπεβλήθη η υπ.αρ.180865/28.1.2014 αναφορά του κ. ***, ο οποίος διαμαρτύρεται για καθυστέρηση επιστροφής χρημάτων σε αυτόν ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Συγκεκριμένα, ο κ. ***, κατά το έτος 2010 επελέγη να φοιτήσει στο Τμήμα ΄΄Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής΄΄ στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας. Στη συνέχεια κατέβαλε παράβολο εγγραφής που ανερχόταν στο ποσό των τριακοσίων εξήντα επτά (367) ευρώ. Το προαναφερθέν Τμήμα, ωστόσο, δεν λειτούργησε λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού καταρτιζόμενων.

1ς εκ τούτου ο κ. *** αιτήθηκε ( αρ.πρωτ.αίτησης 1588/23.9.2010) την επιστροφή του καταβληθέντος ποσού. Το 2ο ΙΕΚ Λάρισας διαβίβασε, ως όφειλε, το αίτημα του κ. *** στον Ο.Ε.Ε.Κ. ,φορέα εποπτείας των ΙΕΚ κατά το έτος 20101. Ο τότε Πρόεδρος του ΟΕΕΚ με την υπ.αρ. Β/258003/29.11.2010 πράξη του2 ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την επιστροφή του ποσού των 367 ευρώ στον κύριο *** ως αχρεωστήτως καταβληθέν με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό αφορούσε παράβολο εγγραφής σε τμήμα το οποίο τελικώς δεν λειτούργησε. Η συγκεκριμένη δαπάνη, μέρος συνολικότερης δαπάνης 3.040 ευρώ, θα βάρυνε τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Ο.Ε.Ε.Κ. οικονομικού έτους 2010 υπό φορέα 3190 και ΚΑΕ 3199.

1 Η κατάργηση του ΟΕΕΚ επήλθε με τις διατάξεις του Ν 3879/2010

2 Επισυνάπτουμε φωτοαντίγραφο

Παρά το γεγονός της έγκρισης επιστροφής του εν λόγω ποσού και έκδοσης σχετικής πράξης από το αρμόδιο όργανο, ο κ. *** ουδέποτε έλαβε τα χρήματά του ούτε είχε κάποια σχετική ενημέρωση αν και απευθύνθηκε και εγγράφως (13.3.2012) προς το 2ο ΙΕΚ Λάρισας. Ο Συνήγορος του Πολίτη ως αποδέκτης της αναφοράς του κ. ***, στο πλαίσιο διερεύνησης αυτής σχημάτισε την άποψη ότι το 2ο ΙΕΚ Λάρισας προέβη στις οφειλόμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος του κ. *** εν έτει 2010. 1στόσο μετά την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ. και την κατανομή των αρμοδιοτήτων του σε διάφορους φορείς κατέστη ακόμη και για την Αρχή δύσκολος ο εντοπισμός του φορέα που έχει την αρμοδιότητα επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με το παρόν έγγραφο παρακαλούμε κατά το μέρος που σας αφορά όπως ερευνήσετε σχετικά και μεριμνήσετε ούτως ώστε να καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό στον κ. ***. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Με τιμή,

Μαίρη Κοτρωνιά

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671