ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 10/09/2014)

Προτάσεις Ε.Β.Ε.Π. επί του νομοσχεδίου του ΥΠ.Α.ΑΝ. για τη ρύθμιση των θεμάτων «LOGISTICS».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Λουδοβίκου 1 πλ. Οδησσού, 18531 Πειραιάς, Τηλ: 210 4177241-5, Φαξ: 210 4178680 Website: www.pcci.gr , E-Mail: evep@pcci.gr

Πειραιάς, 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ε.Β.Ε.Π. ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.Α.ΑΝ. ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ "LOGISTICS"

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, με σχετικό υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκο Δένδια, καθώς και στον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το οποίο αφορά στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής», προτείνει μια σειρά στοχευμένων ενεργειών και παρεμβάσεων, προς βελτίωση του ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Ειδικότερα, το εν λόγω Σχέδιο Νόμου: α) αποσαφηνίζει, ποιές επιχειρήσεις υπάγονται στον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας-logistics, ενώ πλέον επιτρέπει σε αυτές να ολοκληρώνονται κάθετα, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, κάτι που δεν επιτρεπόταν πριν. (π.χ. Αποθήκη - μεταφορική - εμπορική επιχείρηση από την ίδια επιχείρηση), β) εντάσσει και τις επιχειρήσεις Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη νέα λογική πάταξης της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών (δεν χρειάζονται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, αλλά μια υπεύθυνη δήλωση συμμόρφωσης), γ) καταργεί τους διαχωρισμούς, μεταξύ εμπορικής και βιομηχανικής αποθήκης, σε όρους δόμησης, δ) υποχρεώνει τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας να πιστοποιούνται στα πρότυπα ποιότητας και ε) προβλέπει τη σύσταση επιχειρηματικών πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας.

Ως εκ τούτου, οι προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. επιγραμματικά έχουν ως εξής: 1) Επανεξέταση των σχετικών άρθρων του Σχεδίου Νόμου περί Επιχειρηματικών Πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας, με σκοπό να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση της νέας νομοθεσίας περί εφοδιαστικής με τα προβλεπόμενα στο Ν.3333/2005, 2) Επανεξέταση της σύνθεσης του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, 3) Συσχέτιση μεταξύ Εμπορευματικού Κέντρου και των φιλικών προς το περιβάλλον Συνδυασμένων Μεταφορών, 4) Λειτουργική διασύνδεση από την Αδειοδοτούσα Αρχή των μεταποιητικών μονάδων, της εμπορικής δραστηριότητας με τα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ) και 5) Ορισμός των Επιμελητηρίων, ως υπευθύνων φορέων για την τήρηση του ειδικού μητρώου εφοδιαστικών επιχειρήσεων, με στόχο την αποσυμφόρηση και εξοικονόμηση πόρων των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα Επιμελητήρια με την ήδη εξελιγμένη υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν, μέσω της λειτουργίας και συνεχούς αναβάθμισης του Γ.Ε.ΜΗ., μπορούν να τηρούν το συγκεκριμένο μητρώο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, με την παρουσία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ανέλυσε όλες τις παραπάνω προτάσεις και δήλωσε σχετικά: «Ο επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά συνηγορεί σε κάθε νομοθετική προσπάθεια, που έχει ως στόχο να διορθώσει ασάφειες των προηγούμενων Νόμων, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να καταστήσει εν τέλει το «επιχειρείν» πιο «εύφορο» στις επενδύσεις. Ωστόσο, αν και πρόκειται για μια πρώτη θετική προσέγγιση, το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει κάποια στοιχεία, τα οποία χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, ενώ θα παρακολουθεί όλα τα στάδια επεξεργασίας του Νομοσχεδίου, μέχρι τη ψήφισή του. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη και το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που δημιουργείται στο λιμάνι του Πειραιά και την περιοχή του Θριασίου, έπειτα και από τις μεγάλες συμφωνίες ΤΡΑΙΝΟΣΕ-COSCO –HP, καθώς και ΖΤΕ, HUAWEI, το Ε.Β.Ε.Π. θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις εντατικές προσπάθειές του για την ανάπτυξη του συστήματος των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics, ώστε να καταστεί η Χώρα μας διαμετακομιστικός κόμβος των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης».

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671