ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τρίτη - 09/09/2014)

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια στο Ρ/Σ «REAL» και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Μάκη Γεωργίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια στο

Ρ/Σ «REAL» και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Μάκη Γεωργίου

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Νίκο Δένδια.

Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλό μεσημέρι σ’ εσάς και στους ακροατές σας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να είστε καλά. Οι ακροατές μας ξέρετε και όλοι εμείς γενικότερα, για να έχουμε καλά μεσημέρια και καλές μέρες, πρέπει να φροντίζετε κι εσείς οι πολιτικοί λίγο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ό,τι μπορούμε. Έχουμε κάνει και τις ζημιές μας στο παρελθόν..

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά εδώ μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια Υπουργέ, τα οποία είναι ένα μεγάλο αγκάθι σήμερα και για την ελληνική κυβέρνηση βεβαίως αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Οι πολίτες περιμένουν κάποιες πρωτοβουλίες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, για να μην πω δραματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το θέμα, αλλά πάντως περιμένουν κάποια ουσία όχι από σας προσωπικά, από την κυβέρνηση αλλά και από εσάς βεβαίως, μιας και το θέμα το έχετε συζητήσει πάρα πολλές φορές, σας ακούσαμε και σε μια τηλεοπτική σας συνέντευξη, αλλά γενικότερα υπάρχει μια αχλή στην υπόθεση. Θα μπορούσατε να το ξεκαθαρίσετε ή δε μπορείτε ακόμα να πείτε τι ακριβώς προτίθεστε να κάνετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν να περιγράψουμε το πρόβλημα, για να καταλήξουμε στο τι θα μπορούσε πιθανό να γίνει.

Εδώ έχουμε μια οικονομία, η οποία πέρασε μια 6χρονη βαθύτατη κρίση και μέσα σ’ αυτή την 6χρονη κρίση συσσωρεύτηκαν στον ιδιωτικό τομέα, κάτι λιγότερο από 80 δις ευρώ δάνεια. Σ’ αυτό δεν υπολογίζουμε τα δάνεια των ιδιωτών προς το Δημόσιο και προς τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. Μιλάμε για τα δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο, το οποίο αφ’ ενός μεν λειτουργεί ως αγχόνη, αν θέλετε ως θηλιά για τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθειά του να ξεφύγει και ν’ αναπτυχθεί και από κει και πέρα είναι φανερό ότι δημιουργεί και τεράστια προβλήματα συνολικής ευστάθειας της οικονομίας.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατ' αρχάς το ότι το τραπεζικό σύστημα έδινε δάνεια χωρίς δικλείδες ασφαλείας απαραίτητα, αυτό δε μπορούμε να το χρεώσουμε στους πολίτες που έπαιρναν τα δάνεια γιατί θυμάμαι και θυμάστε κι εσείς φαντάζομαι, ότι μέχρι που σε παρακαλάγανε να πάρεις πιστωτική κάρτα. Στην έστελναν με το ζόρι στο σπίτι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά. Δεν θυμάστε διακοποδάνεια, θαλασσοδάνεια, αεροδάνεια, απ’ όλα…

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά συνέπεια, και το τραπεζικό σύστημα που κέρδιζε τότε, είναι συνυπεύθυνο θα έλεγα αυτού του προβλήματος, κατά συνέπεια πρέπει και αυτό να υποστεί στο βαθμό που θα μπορούσε, κάποια ενδεχομένως….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, εδώ πρέπει όμως να έχουμε υπ' όψιν μας δυο παραμέτρους τις οποίες θα τις θυμόμαστε. Ότι πλέον οι 4 μεγάλες Τράπεζες ανήκουν στο ελληνικό κράτος, στον ελληνικό λαό, έχουν εμμέσως με την ανακεφαλαιοποίηση κρατικοποιηθεί.

Το δεύτερο είναι ότι σ’ αυτές τις Τράπεζες είναι οι καταθέσεις του Έλληνα πολίτη, το υστέρημα του Έλληνα πολίτη, ό,τι έχει σωθεί από αυτή την κρίση και κατά συνέπεια είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε πάρα πολύ την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών, ακριβώς και κυρίως για να διασωθεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά συνέπεια μας λέτε ότι θα δώσετε πάλι τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών για να λύσετε το πρόβλημα, αυτό λέτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Αυτό δεν το λέω και δεν θα γίνει. Αντιθέτως, λέω ότι μία από τις παραμέτρους για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να μην πειραχτεί κάτι που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη λύση έχετε υπ' όψη σας, δηλαδή το πιο εύκολο που θα μπορούσε κανείς να κάνει είναι να φωνάξεις τις Τράπεζες να τους πεις «πληρώστε». Αυτό όμως δεν έχουμε καμία όρεξη να το πληρώσει ο Έλληνας πολίτης φορολογούμενος.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα ήθελα να σας κάνω ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Δημοσιεύθηκε ως κώδικας δεοντολογίας τον περασμένο Μάιο, έγινε νομίζω και νόμος..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν έγινε, έχετε δίκιο, γιατί υπάρχει γενική εισήγηση…

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Από το Μάιο θυμάμαι όπου προβλέπει διάφορα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και είναι σωστά αυτά τα κριτήρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, κατά τη γνώμη μου. Όταν όμως οι πολίτες πάνε στις Τράπεζες οι Τράπεζες τους γυρνάνε την πλάτη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν μην υποκρινόμαστε μεταξύ μας, νομίζω μπορούμε και οι τρεις να συμφωνήσουμε και νομίζω και το σύνολο των ακροατών σας ότι υπάρχει θέμα με το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Το τραπεζικό σύστημα, αν θέλετε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φοβάται πάρα πολύ την κατάσταση, ακριβώς λόγω του τι υπέστη, ως κίνδυνο να καταρρεύσει στο σύνολό του και κατά συνέπεια εδώ είναι φυσικό και κατανοητό..

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εσείς δε μπορείτε να παρέμβετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό ακριβώς θα κάνω. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα επίπεδα προστασίας των πολιτών. Ένα επίπεδο προστασίας των πολιτών είναι ο κώδικας δεοντολογίας τον οποίο υπέγραψε εδώ και 10 μέρες περίπου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Νομίζω το ΦΕΚ ήταν τέλη Αυγούστου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, τέλη Αυγούστου, προ ολίγων ημερών ήταν. Δέκα μέρες ακριβώς.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, αλλά επί του παρόντος λειτουργεί ως ευχολόγιο. Η υποχρεωτικότητα η οποία θεσπίζεται δεν υπάρχει κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τι γίνεται: Ο κώδικας δεοντολογίας δεν είναι νόμος βεβαίως, αλίμονο αν η Τράπεζα της Ελλάδος μπορούσε (να νομοθετήσει)... Είναι μια κανονιστική πράξη του Διοικητή που έχει εποπτικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και περιγράφει έναν κώδικα συμπεριφοράς και συναλλαγής ανάμεσα στις Τράπεζες και στον Έλληνα πολίτη.

Το δεύτερο το οποίο κάνει τώρα το ελληνικό κράτος, η Ελληνική Δημοκρατία κυρίαρχα, είναι να νομοθετήσει ένα συνολικό τρόπο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ιδιωτικού τομέα προς το τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε εμείς. Αυτό είναι διαφορετικό, είναι νόμος.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σ’ αυτό το συνολικό κ. Υπουργέ, βλέπετε να υπάρχει κούρεμα των δανείων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχω πει επανειλημμένως και με τη δική σας άδεια επίσης ότι λόγω εμφάνισης, η λέξη «κούρεμα» εμένα μου είναι απαγορευτική.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, υπάρχει ένα θέμα μ’ εσάς. Όμως τα επιτόκια τρέχουν και φτάνουν και πάνω από 20%, 25%. Ας πληρώσει το κεφάλαιο…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λέω το εξής: Έχουμε ένα συνολικό πλάνο. Έχουμε ένα συνολικό πλάνο χειρισμού και βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο μεγάλος κορμός των επιχειρήσεων της πατρίδας μας, σχεδόν προσεγγίζουν το 90%. Με τον ευρωπαϊκό δε όρο της μικρομεσαίας, περνάμε και με 75%. Υπάρχει μια ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα την οποία συζητάμε και την οποία μόλις είμαστε έτοιμοι θα την εμφανίσουμε και νομίζουμε ότι θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ανοίγω μια παρένθεση: Όταν λέω θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δε σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα νομοθετήσει να διευκολυνθούν αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να κοροϊδέψουν το σύστημα και να φορτώσουν στους υπολοίπους φορολογουμένους πολίτες τα δικά τους λάθη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να μην πάμε στην περιπτωσιολογία.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η περιπτωσιολογία ορισμένες φορές είναι πάρα πολύ σημαντική. Εδώ έχω ένα μήνυμα που αναφέρει για το θέμα αυτό που ο ιδιοκτήτης δίνει την κυριότητα στην Τράπεζα και είναι ενοικιαστής. Πληρώνει τα πρώτα 5-6 χρόνια…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό αφορά τα στεγαστικά δάνεια, είναι η επόμενη φάση, δεν το έχουμε αγγίξει ακόμη και κατά συνέπεια δεν έχει καμία έννοια να σας απαντήσω σ’ αυτό, δεν υπάρχει ως κείμενο εργασίας σ’ εμάς.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάντως είναι πολύ σημαντικό κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό, εμείς συζητάμε τώρα για τα δάνεια των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ως θέμα αυτό είναι τεράστιο. Διότι ο άλλος πληρώνει τόκους 5-6 ετών και μετά όταν θέλει να πάει να ξαναπάρει το σπίτι του τού ζητάνε να ξαναπληρώσει και αυτά που έχει ήδη πληρώσει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ τώρα να σας απαντήσω σε κάτι που δεν το έχω χειριστεί, δεν έχει καμία έννοια.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάμε σ’ ένα ερώτημα που θέτει ένας φίλος ακροατής. Λέει να σας ρωτήσουμε, κάτω από ποια πολιτική, με ποιες συνθήκες έφτασαν αυτά τα 80 δις να γίνουν ληξιπρόθεσμα και γιατί κανείς δε λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τι συνέβη αυτά τα 5 χρόνια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, αλλά όμως πρέπει δημόσια να παραδεχθεί η πολιτική ηγεσία, κατά την κρίση μου, αν μου επιτρέπετε να τη διατυπώσω, ότι εδώ η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια οδήγησε τον κόσμο στο κόκκινο. Και έχετε μια υποχρέωση απέναντι σ’ αυτό το λαό ξέρετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω το εξής: Αλίμονο αν η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου δεν είχε υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Θα πω εγώ το αντίθετο, να καταλύσω το Σύνταγμα δια λόγου ότι δεν έχουμε υποχρέωσή;

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ τι συμβαίνει: Η προσπάθεια εδώ είναι να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ξαναλέω όμως, θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπήρξαν θύμα της κρίσης, όχι θύμα των ιδίων των ιδιοκτητών τους, διότι έχουμε πολλές φορές στην Ελλάδα στο παρελθόν - και το ξέρετε κι εσείς και το ξέρουν και οι ακροατές σας - το σύστημα της φτωχής επιχείρησης και του πλούσιου επιχειρηματία.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία ο οποίος προσπάθησε και υπέστη ζημιά από την κρίση για παράγοντες αντικειμενικούς. Παράδειγμα, να πάρουμε ένα πάρα πολύ μικρό παράδειγμα που είναι ορατό: Οποιαδήποτε επιχείρηση, έστω και η πιο μικρή, βασιζόταν σε μια συγκεκριμένη ζήτηση των προϊόντων της. Με την κρίση, η ζήτηση των προϊόντων της υποπενταπλασιάστηκε.

Αυτό τον επιχειρηματία που αναγκάστηκε να δανειστεί για να μπορέσει να επιβιώσει και ο οποίος υπέστη και μεγάλη δική του προσωπική φθορά, έχασε σπίτια, έχασε καταθέσεις, βεβαίως το κράτος πρέπει και να τον συντρέξει και να τον βοηθήσει. Αυτόν που δεν πρέπει να συντρέξει το κράτος είναι αυτόν που πήρε τα δάνεια, τα έβγαλε στην Ελβετία και τώρα ζητά από τους Έλληνες φορολογούμενους να του λύσουν το πρόβλημα. Αυτό είναι διαφορετική περίπτωση.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αλλά όμως κ. Υπουργέ, για να τ’ ολοκληρώσουμε γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο, δεν έχετε ακόμα ένα συγκεκριμένο πλάνο οριστικό για το τι ακριβώς θα κάνετε. Να λέμε την αλήθεια και στον κόσμο που μας ακούει. Θέλω να είστε ειλικρινής.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω την αλήθεια: Έχουμε πλάνο και ξέρουμε και πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κάντε το λοιπόν, γιατί δεν το κάνετε άμα ξέρετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω γιατί. Διότι συζητάμε με τους εταίρους μας, διότι υπάρχει όπως ξέρετε μια διεθνής παρουσία στη χώρα σε οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά αυτή τη στιγμή, πρέπει ορισμένα πράγματα να συμφωνηθούν και μ’ αυτούς. Η ενδοκυβερνητική συζήτηση έχει λήξει διότι έχει αρμοδιότητα και το Υπουργείο Οικονομικών..

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ένα λεπτό, πήγε ο κ. Υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης, πήγαν προ ημερών στο Παρίσι. Δεν ξέρω, είχατε πάει κι εσείς στο Παρίσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ πήγα, μάλιστα.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έκαναν μια πρόταση λοιπόν, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, 25% ήταν η πρόταση που είχε φύγει από δω. Και ο κ. Χαρδούβελης είπε «αισιόδοξος ο Λαζαρίδης για το 25%, να το κάνουμε 20%». Τώρα αυτό είναι πολιτική;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δε μπορώ να σας απαντήσω, αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, αλλά όμως δεν είναι πολιτική αυτό. Είναι λέει αισιόδοξος στο 25%, να το κάνουμε 20%. Μα τώρα αυτό είναι πολιτική; Ο Υπουργός ο ένας λέει έτσι κι ο άλλος λέει γιουβέτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα έκανε και θα κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καλά, εντάξει, άμα το κάνει γράφτε μου..

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή επιτυχία ευχόμαστε σ’ αυτό τουλάχιστον, με τα κόκκινα δάνεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671