ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Πέμπτη - 28/08/2014)

Συνέντευξη του ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα συζητήσουμε τώρα με τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κύριε Δένδια καλημέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, μετέχετε στην επιτροπή αυτή την προπαρασκευαστική για το Παρίσι. Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις προς τους φορολογούμενους; Δηλαδή για παράδειγμα να μειωθεί η έκτακτη εισφορά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν υπάρχει επιτροπή με την έννοια του σώματος. Είναι υπουργοί οι οποίοι μετέχουν στις συζητήσεις με την τρόικα και οι οποίοι έχουν μια ολόκληρη σειρά μνημονιακών υποχρεώσεων, στις οποίες πρέπει να δούμε τι έχουμε εκπληρώσει - έχουμε εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από αυτές - και τι υπάρχει προς διαπραγμάτευση το οποίο πρέπει να εξατομικεύσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και δεν υπάρχει βέβαια ευρύτερο θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα απ’ αυτό. Είναι τα θέματα τα οικονομικά, τα φορολογικά, όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Είναι θέματα της ελληνικής κυβέρνησης. Θα συζητηθούν με την τρόικα στο βαθμό που αυτό αφορά κάτι που …

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Έχω την αίσθηση κ. Υπουργέ ότι έχετε μια εικόνα για το τι θα γίνει, για παράδειγμα με την έκτακτη εισφορά, γιατί είναι ένα ζήτημα που το ρεπορτάζ λέει ότι το συζητήσατε και με τον κ. Σόιμπλε στην πρόσφατη επίσκεψή σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έκτακτη εισφορά ονομάζετε….

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Το βοήθημα αλληλεγγύης που δίνουν οι εργαζόμενοι κάθε μήνα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι με τον κ. Σόιμπλε δεν στάθηκα σε επιμέρους ζητήματα. Ούτως ή άλλως τα επιμέρους αφορούν τον συνάδελφο τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Χαρδούβελη. Εδώ το θέμα είναι να συμφωνήσουμε με τους εταίρους και οφείλουμε, μια που μιλάτε για τον κ. Σόιμπλε, ένα συνολικό σενάριο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, το οποίο η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, το έχει παρουσιάσει. Κι αυτό σημαίνει ότι στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, οι φόροι θα μειωθούν και καθόσον με αφορά, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, θα μειωθεί και το κράτος. Διότι δεν είναι δυνατόν με τις δαπάνες να διατηρούνται στο ίδιο επίπεδο να μειώνονται οι φόροι.

Πιστεύω ότι το να μειωθούν οι φόροι είναι απαραίτητο για το ελληνικό κράτος και για την ελληνική οικονομία. Απαραίτητο. Καταλαβαίνουμε γιατί ορισμένα πράγματα συμβαίνουν, κατά συνθήκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να κρατηθεί μακροπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, εάν θέλετε και μεσοχρόνια, πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση.

Αυτό δεν σημαίνει επίσης να μη συλληφθεί η φοροδιαφυγή, για να συνεννοούμαστε, είναι διαφορετικό. Ίσα-ίσα, εάν συλληφθεί η φοροδιαφυγή αυτό σημαίνει ότι το βάρος μοιράζεται σε περισσότερους. Αλλά οι φόροι πάνω στα ακίνητα είναι φόροι οι οποίοι σταδιακά πρέπει να μειωθούν. Αλλιώς η οικοδομική δραστηριότητα δεν πρόκειται να αυξηθεί. Όλα αυτά τα εξέθεσα και στον κ. Σόιμπλε και στον κ. Γκάμπριελ και σε κάθε συνομιλητή με τον οποίο μιλάω για την ελληνική οικονομία.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Αυτό θεωρείτε ότι θα είναι και το πολιτικό διακύβευμα της επόμενης περιόδου; Γιατί μη γελιόμαστε, μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικού μπρα ντε φερ, με την παρουσία στη ΔΕΘ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ συγκρούονται και αν θέλετε συζητάνε δυο διαφορετικές αντιλήψεις για το οικονομικό γίγνεσθαι. Μία η δική μας, που είναι μια φιλελεύθερη αντίληψη, η οποία τι λέει; Ότι ο πολίτης για να δημιουργήσει δεν μπορεί να είναι το υποζύγιο του κράτους και κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη, ένα μεγάλο ποσοστό, να πηγαίνει στο κράτος.

Και μια αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λέγεται καθαρά, τουλάχιστον εμείς την δική μας τη λέμε καθαρά, η οποία υπόσχεται μεν περισσότερες παροχές, περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά αυτό που δεν λέει και βεβαίως είναι αυτονόητη συνέπεια, είναι ότι αυτά θα χρηματοδοτηθούν μέσα από ακόμη υψηλότερους φόρους, ακόμη μεγαλύτερο δημόσιο τομέα. Αυτές είναι δύο κοσμοθεωρίες. Νομίζω ότι το ποιος έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο έχει κριθεί πια στις προοδευμένες χώρες.

Στην Ελλάδα ακόμη αυτή η μάχη δίνεται. Μάχη ιδεών. Θα δούμε. Εγώ είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινωνία πιστεύει και προσυπογράφει το δικό μας πολιτικό μήνυμα.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Άρα πιστεύετε ότι θα το δούμε αυτό και στις δημοσκοπήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πιστεύω ότι εφόσον έχουμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε το μήνυμά μας καθαρά, θα το δούμε αν όχι τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες. Γιατί; Διότι εμείς δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε μια κακή πραγματικότητα. Και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε, να λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών, εναντίον των ιδεολογικών της καταβολών.

Η προστασία του μικροϊδιοκτήτη ακινήτου, είναι μέσα στο DNA της Κεντροδεξιάς. Αν θέλετε αυτό είναι το εκλογικό μας σώμα.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Ωστόσο, τώρα είναι το παράπονο…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς αυτό που λέτε. Έχετε δίκιο. Το λέτε πάρα πολύ σωστά. Εμείς σε αυτό το εκλογικό σώμα φερθήκαμε με εξαιρετική σκληρότητα, στην ανάγκη βεβαίως να σώσουμε τον τόπο και τη χώρα. Και εάν θέλετε, πολλές φορές - το ομολόγησε νομίζω με παρρησία και ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή - και με τεχνοκρατικά καλύμματα. Έγιναν και λάθη. Εκτός από το ότι φορολογήθηκε βαριά, έγιναν και λάθη στον τρόπο φορολόγησης, τα οποία σωστά πληγώνουν τον Έλληνα πολίτη. Πληγώνουν τον μικροϊδιοκτήτη.

Έρχεται όμως η ώρα να το καταλάβουμε και νομίζω ότι η εξέλιξη της οικονομίας βοηθάει στο να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο. Όμως για να ξεφύγουμε οριστικά από αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο του κράτους. Ένας δημόσιος τομέας που μπαίνει παντού χωρίς κανένα λόγο, δεν συνδυάζεται ποτέ, πουθενά, με χαμηλούς φόρους.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Να πάμε και στην πραγματική οικονομία κ. Υπουργέ. Θα φέρετε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Ποιο θα είναι το πλαίσιο; Γιατί ξέρετε τι λένε πολλοί; Κατ’ αρχάς εάν θα αφορά και τα νοικοκυριά. Και το δεύτερο είναι ότι λένε πολλοί ότι με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, να το πω έτσι, έναντι αυτών που πληρώνουν μέχρι τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι κατανοητός ο φόβος όσων είναι ενήμεροι. Κατ’ αρχήν, όταν θα γίνει νομοθέτημα, γιατί για την ώρα έχουμε συζητήσει με διάφορους κοινωνικούς εταίρους, έχουμε συζητήσει με τα Επιμελητήρια, έχουμε συζητήσει με την Ένωση Εμπορίου, έχουμε συζητήσει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Επίσης έχουμε πάρει τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά εν γένει, αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης, μην πω ένα νομοθέτημα γιατί δεν υπάρχει ακόμη νομοθέτημα, που επιδιώκει να ελευθερώσει τις δυνάμεις της οικονομίας, από τα προβλήματα που επισώρευσε η κρίση, χωρίς να χαριστεί. Δάνεια και χάρες δεν μπορούν να συνυπάρχουν στην πραγματική οικονομία.

Βεβαίως, τον μικρομαγαζάτορα που αναγκάστηκε να δανειστεί 10.000 ευρώ επειδή η ζήτηση έπεσε δραματικά για λόγους για τους οποίους αυτός δεν φταίει και που έχει τρεις τέσσερις υπαλλήλους και μάχεται και τους κρατάει και εάν θέλετε έχει απαλλοτριώσει και περιουσιακό του στοιχείο για να κρατήσει τη μικροεπιχείρησή του, πρέπει να πω ότι το κράτος πρέπει να τον δει με πολύ μεγάλη συμπάθεια. Με πολύ μεγάλη συμπάθεια, γιατί δεν φταίει για το ζόρι…

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Γιατί πολλές φορές αδικήθηκε και από το κράτος που του καθυστέρησε το ΦΠΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γι’ αυτό σας λέω, η αντίληψη είναι ότι πρέπει να τον σκοτώσουμε αυτό τον άνθρωπο; Όχι βέβαια. Από την άλλη, τον μεγαλοοφειλέτη, ο οποίος έχει μια φτωχή επιχείρηση και είναι πλούσιος ο ίδιος, στο νομοθέτημα αυτό δεν τον αντιμετωπίζουμε με την παραμικρή συμπάθεια, η αντίληψή μας δεν είναι καθόλου υπέρ της φτωχής επιχείρησης και του πλούσιου επιχειρηματία.

Και για τις ενήμερες επιχειρήσεις φροντίζουμε και έχουμε δει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ για να επιδοτήσουμε το επιτόκιο των ενήμερων επιχειρήσεων, ώστε να είναι και αυτές ανταγωνιστικές.

Και έχετε δει την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία - το IfG είναι ο κύριος μοχλός- και να δώσουμε και καινούργια χαμηλότοκα δάνεια.

Άρα, κοιτάμε και αυτόν ο οποίος χωρίς να φταίει έχει προβλήματα και αυτόν ο οποίος μπορεί και πληρώνει αλλά ζορίζεται, γιατί τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι πιο υψηλά από ότι είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και αυτόν που έχει όρεξη να γίνει επιχειρηματίας και να παράξει.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω του ΕΣΠΑ κ. Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα κομμάτι από αυτά πρέπει να γίνει κατ’ ανάγκη μέσω του ΕΣΠΑ. Ποιο είναι αυτό; Αυτό είναι τα ενήμερα δάνεια που ήδη υπάρχουν όμως, όχι τα καινούργια. Για τα καινούργια δημιουργούμε τους πόρους για να τα δώσουμε. Για αυτά που ήδη υπάρχουν όμως, πρέπει να βοηθήσουμε το επιτόκιό τους μέσω του ΕΣΠΑ.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν καθόλου θετική. Ο κανονισμός είναι εναντίον. Όταν το ξεκινήσαμε μας λέγανε ότι αυτό δεν γίνεται. Όμως κουβέντιασα με τον κ. Σαπέν ήταν θετικός, και ο κ. Σόιμπλε είναι θετικός. Μίλησα με τον κ. Χαν, τον αρμόδιο μέχρι στιγμής Επίτροπο, ο οποίος πλέον δεν είναι αρνητικός. Μίλησα με τον κ. Μοσκοβισί χθες, ο οποίος είναι θετικός και θα βοηθήσει.

Δημιουργείται ένα πλαίσιο δυνάμεων υπέρ αυτής της κατεύθυνσης που θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την ελληνική επιχείρηση. Φανταστείτε μια επιχείρηση που αυτή τη στιγμή πληρώνει επιτόκιο 10%, αύριο το πρωί να πληρώνει 7% ή 8% επιτόκιο.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Είναι μεγάλη η διαφορά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι τεράστια η διαφορά γι’ αυτή την επιχείρηση;

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά και σε μια περίοδο που οι ελληνικές επιχειρήσεις ψάχνουν τη ρευστότητα σα να βρίσκονται σε μια έρημο, σε μια τραπεζική έρημο.

Κύριε Δένδια, να προχωρήσουμε λίγο και στα πολιτικά. Χθες είχαμε την ορκωμοσία της κυρίας Ρένας Δούρου, χρησιμοποίησε τη φράση «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό». Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι νομίζω παραφορά της εισαγωγικής τοποθέτησης του Προέδρου Λίνκολν στον επικήδειο για τη μάχη του Γκέτισμπεργκ, στον εμφύλιο πόλεμο Βορείων και Νοτίων.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Δίνουν άλλη ερμηνεία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Ότι ήταν μια φράση από το ψήφισμα των Κορυσχάδων, 70 χρόνια πριν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Της κυβέρνησης του βουνού;

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι να σας πω; Εμένα δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ένοπλη η κυρία Δούρου. Τώρα ούτε η φυσιογνωμία της, ούτε το παρουσιαστικό της με παραπέμπει σε κάτι εμφυλιοπολεμικό και φαντάζομαι ότι και η ίδια είναι ιδιαίτερα ευφυής και ικανή για να αποφύγει τέτοιες ταυτίσεις.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Από εκεί και πέρα, έχουμε τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει όσον αφορά το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εσάς ποια είναι η άποψή σας; Θεωρείτε ότι το νέο πρόσωπο θα πρέπει να είναι από την Κεντροαριστερά; Από την Κεντροδεξιά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θεωρώ ότι το νέο πρόσωπο πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και εάν τον ταυτίσω με ένα κομμάτι του πολιτικού σκηνικού, του στερώ ένα κομμάτι από το ρόλο του. Άλλωστε το παρελθόν έχει αποδείξει ότι ανεξαρτήτως από πού προέρχεται ο εκάστοτε Πρόεδρος, είτε από την Κεντροδεξιά είτε από την Κεντροαριστερά, π.χ. είχαμε εδώ τον Κωστή Στεφανόπουλο από την Κεντροδεξιά, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από την Κεντροδεξιά. Άνθρωποι που με απόλυτη επάρκεια εκτέλεσαν τα καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, έστω και για κάποιους που θα μπορούσε στην αρχή να είχαν διαφωνίες για τη όποια επιλογή. Θυμάστε ότι εμείς για τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο είχαμε δεύτερη σκέψη πολλές φορές.

Άρα θεωρώ ότι το σημαντικό δεν είναι πού ανήκει. Το σημαντικό είναι να ενώνει. Και επίσης αυτό που είναι σημαντικό για την κοινωνία και πρέπει να το πω, είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Η χώρα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια δεν αντέχει. Η κοινωνία δεν αντέχει στην πλάτη της κανενός τύπου φιλοδοξίες, οποιουδήποτε κόμματος.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχουν οι 180 βουλευτές κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχουν 300. Και νομίζω ότι από τους 300 θα βρεθούν 180 λογικοί που να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, τη στιγμή που δεν πρέπει.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Είναι η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γυναίκα ή Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ώρα, όπως πάντα από το θεσμικό ρόλο, για Πρόεδρο που ενώνει τους Έλληνες και ιδίως τη στιγμή της κρίσης.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα.

Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ: Καλημέρα.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671