ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 27/08/2014)

Δηλώσεις ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια και του Ειδικού Απεσταλμένου της Γαλλικής Κυβέρνησης και υποψήφιου Γάλλου Ευρωπαίου Επίτροπου κ. P. Moscovici μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια και του Ειδικού Απεσταλμένου της Γαλλικής Κυβέρνησης και υποψήφιου Γάλλου Ευρωπαίου Επίτροπου κ. P. Moscovici μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μεγάλη η χαρά για εμένα σήμερα που καλωσορίζω στο Υπουργείο αλλά και στη χώρα τον κ. Πιέρ Μοσχοβισί, ο οποίος είναι ο Γάλλος Επίτροπος στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά είναι και ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου Πρωθυπουργού για τα θέματα που αφορούν την απασχόληση, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εκπαίδευση, δηλαδή όλα τα θέματα που έχουν και επηρεάζουν την παρούσα κρίση.

Με τον κ. Μοσχοβισί είχαμε μια εγκάρδια συνομιλία, απολύτως προσανατολισμένη σε συγκεκριμένα θέματα και σε συγκεκριμένους τομείς. Πρώτον, είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την προσωπική του συμβολή στη δημιουργία του Institute for Growth, του εργαλείου με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βοηθήσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ξέρετε, η Γαλλία έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της σε αυτό το Ταμείο με 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Γάλλο Υπουργό τον κ. Σαπέν που ήταν πρόσφατα εδώ, όμως αυτό κατορθώθηκε μετά από μακρές προσπάθειες του κ. Μοσχοβισί ο οποίος ήταν ο προηγούμενος Υπουργός. Γι' αυτό ήταν μεγάλη μου χαρά που είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω και προσωπικά.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε με τον κ. Μοσχοβισί ένα συνολικό σενάριο, μια ολιστική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει οριστικά από το μοντέλο που έφερε την κρίση. Ένα μοντέλο κρατισμού, στο οποίο δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα, προσανατολισμένα στην παραγωγή και στο εξαγωγικό εμπόριο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υγιή οικονομική ανάπτυξη και τις βάσεις τις οποίες θέτουμε τώρα.

Ζήτησα επίσης τη βοήθεια του κ. Μοσχοβισί σε δυο πολύ συγκεκριμένους τομείς, τους γνωρίζετε ήδη και τους δύο: Ο πρώτος αφορά τη δυνατότητα επιδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων των επιτοκίων στα ενήμερα δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σας έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτές οι επιχειρήσεις που κατάφεραν και ξεπέρασαν την κρίση και παραμένουν ενήμερες στις υποχρεώσεις τους, χρειάζονται βοήθεια, δεδομένου ότι το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν είναι κατά 4 και 5 μονάδες υψηλότερο από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη.

Με αυτό το επιτόκιο οι επιχειρήσεις αυτές που απασχολούν 120.000 εργαζόμενους, παράγουν το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και το 7% των εξαγωγών δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και άρα δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για να βοηθήσουμε την επιδότηση του επιτοκίου στις επιχειρήσεις αυτές. Χαίρομαι να πω, θα το πει και ο ίδιος φαντάζομαι αμέσως μετά, ότι ο κ. Μοσχοβισί βρήκε αυτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς εξαιρετικά λογικό.

Το άλλο θέμα το οποίο είχα την ευκαιρία να θέσω στον κ. Μοσχοβισί έχει να κάνει με τα ζητήματα της διανομής, της επιλεξιμότητας δηλαδή, των χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Εξηγούμαι: Λόγω του ότι η βάση του επιπέδου που λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν στα προ της κρίσης επίπεδα, πέντε Περιφέρειες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Αττική, δεν ήταν κατ’ ουσίαν επιλέξιμες από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Όμως, ξέρουμε καλά ότι από το 2008 που ελήφθησαν αυτοί οι αριθμοί μέχρι σήμερα, η χώρα έχει χάσει το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, ότι η ανεργία έχει ανέβει στο 26% και ότι η ανεργία στη νέα γενιά των Ελλήνων έχει υπερβεί το 50%.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση αυτών των χρημάτων. Πρέπει δηλαδή να ληφθούν υπόψη αυτές οι παράμετροι που μόλις σας είπα. Και σε αυτό το θέμα είχα τη θετική ανταπόκριση του κ. Μοσχοβισί και τον ευχαριστώ γι' αυτό.

Τέλος συζητήσαμε με τον κ. Μοσχοβισί τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας. Απάντησα στον κ. Μοσχοβισί ότι ήδη υπάρχει ένας μεσοχρόνιος σχεδιασμός γι' αυτό τον σκοπό και παρακάλεσα επίσης για τη βοήθειά του ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τη βοήθεια της γαλλικής πλευράς με την παροχή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία αυτού του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου. Δεν μιλάμε για Ίδρυμα υπό την έννοια της λήψης καταθέσεων, αλλά μιλάμε για εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης ρευστότητας στην αγορά, την ώρα που την έχει ανάγκη.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μοσχοβισί για την παρουσία του στην Ελλάδα και για την κατανόησή του στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, για τη βοήθεια που είμαι σίγουρος ότι θα μας παράσχει από τη θέση του ως Ευρωπαίος Επίτροπος σε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Και βεβαίως θα έχω τη χαρά να τον συναντήσω στις Βρυξέλλες, αλλά ελπίζω να τον υποδεχτώ και πάλι στην Αθήνα, σαν ένα φίλο της Ελλάδας.

Π. ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ: Δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω όσα έχει πει ο Υπουργός. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την θερμή υποδοχή που μου έχει επιφυλάξει, έχω ήδη συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Σαμαρά, με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό των Οικονομικών.

Έχω έρθει εδώ με την ιδιότητά μου ως βουλευτής και βέβαια ως υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαι ακόμη Επίτροπος βέβαια, και έχω έρθει επίσης ως φίλος της Ελλάδας. Ήμουν πάντα υπέρ της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης και γι' αυτό τον λόγο ξέρω τις προσπάθειες που καταβάλλετε εδώ στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Προς τούτο, μια θετική προσέγγιση, μια βοήθεια από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και από ολόκληρο τον κόσμο είναι πολύ σημαντική. Ξέρω ότι έχετε πολύ έξυπνα προγράμματα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο άκουσα με μεγάλη χαρά όλες τις απόψεις του Υπουργού.

Θα ήθελα να κλείσω με μια πεποίθηση: η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα όπως ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν πρέπει ούτε να θέτει κάποιες ποινές ούτε περιορισμούς, αλλά μόνο ελπίδες. Ελπίδες για την βελτίωση της ανάπτυξης, ελπίδες για την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως των νέων. Γιατί είναι απαράδεκτο, σε μια χώρα όπως στην Ελλάδα, να αφήνουμε τόσους πολλούς νέους χωρίς προοπτική.

Κοινός μας σκοπός είναι η αύξηση της ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να αναδείξουμε και να προωθήσουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671