ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 27/08/2014)

Από το 2015 η έκπτωση φόρου για ξενοίκιαστα ακίνητα.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Από το 2015 η έκπτωση φόρου για ξενοίκιαστα ακίνητα

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Αναβολή για τουλάχιστον ένα χρόνο, δηλαδή έως το 2015 αναμένεται να λάβει η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων), αναφορικά με τα ξενοίκιαστα/κενά ακίνητα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει μεν αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), σχετικά με την ανάγκη μείωσης του συντελεστή φορολόγησης της εν λόγω κατηγορίας ακινήτων, πλην όμως επισημαίνεται ότι η εφαρμογή μιας ακόμα ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι εφικτή φέτος.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό από το 2015 και μετά, με το ποσοστό της έκπτωσης να προβλέπεται ότι θα είναι μεγάλο, πιθανώς ακόμα και 50%.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν τις σχετικές τροπολογίες και διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένο και το κλείσιμο της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα καθυστερούσε ακόμα περισσότερο, θέτοντας σε κίνδυνο την είσπραξη της πρώτης δόσης, η οποία προβλέπεται να εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πάντως, προτού επαναλειτουργήσει η σχετική εφαρμογή στο taxisnet, αναμένεται να γίνουν αρκετές προσομοιώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέα λάθη, τα οποία θα σημάνουν μια ακόμα καθυστέρηση στην είσπραξη του εν λόγω φόρου, ο οποίος θα καταβληθεί, εκτός απροόπτου σε έξι ισόποσες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι η βασική διορθωτική κίνηση θα αφορά τα αγροτεμάχια περίπου 4.000 οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και αποτέλεσαν το σημείο αιχμής των αντιδράσεων. Επίσης, αναμένονται διορθωτικές κινήσεις και στον υπολογισμό των εντός σχεδίου οικοπέδων, ενώ οι αιτήσεις για τη μείωση του φόρου ή την πλήρη απαλλαγή από αυτόν, στις ευπαθείς ομάδες θα γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο πως το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τη σωστή συμπλήρωση του Ε9, ώστε να αποφευχθούν λάθη στην εκκαθάριση του φόρου.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι η αναβολή για τουλάχιστον 12 μήνες της παροχής έκπτωσης στους κατόχους απρόσοδων αστικών ακινήτων (κενά/ξενοίκιαστα), είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για επαγγελματικά ακίνητα, θα διατηρήσει μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ στην αγορά ακινήτων. Αλλωστε, το ποσοστό των κενών ακινήτων είναι αρκετά σημαντικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, περίπου το 20% των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών είναι σήμερα κενό για πολλούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό αφορά κυρίως τα μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα και τα μεγάλης ηλικίας ακίνητα, που απαντώνται κυρίως σε υποβαθμισμένες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η αποχώρηση πολλών οικονομικών μεταναστών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία, εγκαταλείποντας το «όνειρο» της εργένικης ζωής, έχουν περιορίσει τη ζήτηση. Οπως τονίζουν μεσίτες, η μόνη κατηγορία διαμερισμάτων που βρίσκουν ευκολότερα ενοικιαστές είναι οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ., εφόσον μάλιστα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αντίστοιχα, στα εμπορικά καταστήματα, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ (Μάρτιος 2014), προκύπτει ότι το ποσοστό των κενών/ξενοίκιαστων ακινήτων ξεπερνά το 31% στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οσον αφορά την αγορά γραφείων, τα γραφεία της ανώτερης κατηγορίας (Α) εμφανίζουν ποσοστό κενότητας της τάξεως του 3%-6%, ενώ εκείνα της αμέσως επόμενης κατηγορίας (Β), είναι κενά σε ποσοστό που κινείται μεταξύ 5%-10%. Στον αντίποδα, τα γραφεία που βρίσκονται σε παλαιά ακίνητα είναι κενά σε ποσοστό 20%-30%.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671