ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 27/08/2014)

Υπ. Ανάπτυξης: Οχι σε αυστηρότερο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Υπ. Ανάπτυξης: Οχι σε αυστηρότερο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Κάθετα αντίθετη σε αλλαγές του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, απορρίπτοντας εισηγήσεις που είχαν πάρει και τη μορφή σχεδίου νόμου για αυστηριοποίηση των όρων ένταξης στις ρυθμίσεις του νόμου.

Στις προτεινόμενες αλλαγές, που έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από συναρμόδιους φορείς, περιλαμβάνεται η αύξηση από το 10% στο 25% της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης προς τις τράπεζες, αλλά και η υποχρέωση αποπληρωμής του 100% - αντί του 80% - της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σε περίπτωση που ο οφειλέτης θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Το αυξημένο ποσοστό οδηγεί σε αύξηση του ποσού που πρέπει να αποπληρώσει ο δανειολήπτης προς τις τράπεζες, αλλάζοντας προς το δυσμενέστερο τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας και έχει προταθεί προκειμένου να αποτρέψει την κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου από μερίδα δανειοληπτών.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα ένταξης των μικροεμπόρων, καθώς διευρύνει την έννοια του φυσικού προσώπου που μπορεί να ενταχθεί στον νόμο, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνα «τα φυσικά πρόσωπα που μετέρχονται εμπορικές πράξεις χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και των οποίων τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το όριο μέχρι του οποίου υπάρχει απαλλαγή υποβολής δήλωσης». Το όριο αυτό είναι ο τζίρος έως 10.000 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιτρέπει την ένταξη 400.000 περίπου μικροεπιχειρηματιών και επαγγελματιών.

Αντίθετα στην αυστηριοποίηση των όρων που επιτρέπουν σε κάποιον να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου, αποσκοπεί επίσης η πρόβλεψη της αυτοδίκαιης έκπτωσης από τη ρύθμιση, όσων δανειοληπτών «καθυστερούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών ή δυστροπούν επανειλημμένα στην τήρησή της».

Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του απορρίπτει προτάσεις που οδηγούν σε ένα πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιδιώκει τη συνολική λύση του προβλήματος για τα κόκκινα δάνεια με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το τελικό κείμενο αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με τις τράπεζες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου. Το σχετικό κείμενο προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με δόσεις που φθάνουν έως και τους 120 μήνες και αντίστοιχη ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί, καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους σε 12 μήνες, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες,

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671