ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 25/08/2014)

Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να φοροδιαφεύγουν!!!.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να φοροδιαφεύγουν!!!

Πέρυσι όταν οι προληπτικοί έλεγχοι για φορολογικές παραβάσεις διενεργούνταν από το ΣΔΟΕ, το ποσοστό παραβατικότητας έφθανε σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στο 100%. Φέτος που οι αρμοδιότητες του προληπτικού ελέγχου έχουν περάσει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι έλεγχοι στην αγορά από τις 7 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου μπορεί να ξεπέρασαν τις 13.000, αλλά το ποσοστό παραβατικότητας των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 13,8% κατά μέσο όρο. Δύο τινά λοιπόν μπορεί να συμβαίνουν:

• Ή οι έλεγχοι φέτος δεν είναι το ίδιο αποδοτικοί με πέρυσι.

• Ή οι φορολογούμενοι έχουν πλέον συνετιστεί και δεν «κλέβουν» το κράτος.

Δεδομένου ότι συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην Ελλάδα και δεν μιλάμε για κάποια άλλη χώρα, μάλλον το πρώτο συμπέρασμα είναι και το ορθότερο.

Αν λάβουμε υπόψη ότι πριν τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία στην επαρχία γινόταν ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της δαπάνης μετακίνησης των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο για την κάλυψη της δαπάνης) καθώς και ότι η είδηση της επίσκεψης των ελεγκτών «κυκλοφορεί» με πολύ μεγάλη ταχύτητα στις περιοχές μετά τον πρώτο έλεγχο, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία και φοροδιαφυγή έχουν τόσο μικρή αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικά ήταν η θεματική αύξηση των προσλήψεων τις ημέρες των ελέγχων, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» του Υπ. Εργασίας, όπως και ότι σε αρκετές περιπτώσεις (πχ στα εστιατόρια) οι «μαύροι» σερβιτόροι κάνουν τους πελάτες κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Πάντως ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζής, ζήτησε να γίνεται ανάρτηση των αποφάσεων στη Διαύγεια μετά τη διενέργεια των ελέγχων.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671