ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 20/08/2014)

Το 2016 θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το 2016 θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Στη σύσταση της επιτροπής που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εναρμόνισης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, με την υπογραφή σχετικής απόφασης.

Εργο της εν λόγω επιτροπής θα είναι η «μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας» και όπως προβλέπεται, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμες το 2016. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν 4 στάδια για τη διαμόρφωση του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών:

1. Εως τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα πρέπει η επιτροπή να έχει εκπονήσει πρόγραμμα δράσης για το θέμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές.

2. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να έχει καθορίσει και αναπτύξει τις απαραίτητες μεθοδολογίες εκτίμησης αξιών ακινήτων ανά κατηγορία. Παράλληλα, θα έχει συλλέξει στοιχεία για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες, ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.

3. Εως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα πρέπει να είναι έτοιμο το σύστημα καθορισμού διοικητικών αξιών ακινήτων.

4. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ο Δείκτης (ή Δείκτες) Τιμών Ακινήτων.

Βάσει του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα είναι έτοιμο -στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον τηρηθεί επακριβώς- το 2016. Πάντως, η ανάγκη για σύγκλιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές είναι αδιαμφισβήτητη. Οπως προκύπτει από στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι αντικειμενικές τιμές στα νεόδμητα ακίνητα είναι υψηλότερες των εμπορικών τιμών σε ποσοστό από 3% έως 33%, ανάλογα με την περιοχή. Την ίδια ώρα, στα παλαιότερα διαμερίσματα η απόκλιση κυμαίνεται από 20% έως 70%.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις περιοχές των βορείων προαστίων, στα παλαιότερα διαμερίσματα, οι αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από 3,5% έως 60% ανάλογα με το σημείο, ενώ στα νεόδμητα οι αντικειμενικές τιμές είτε είναι υψηλότερες είτε χαμηλότερες των πραγματικών, σε ποσοστό έως 15%, ανάλογα με την περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κυψέλης, όπου τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται αντί 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η ελάχιστη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ/ τ.μ. Είναι δηλαδή υψηλότερη κατά 33%.

Επίσης, από την ίδια έρευνα των μεσιτικών γραφείων προκύπτει πως οι τιμές των νεόδμητων στην Αττική υποχώρησαν κατά 9% εντός του 2013 και κατά 6%-7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τη μείωση των τιμών στις νεόδμητες κατοικίες, οι αγοραστές προτίμησαν τις παλαιότερες κατασκευές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 2% των αγοραστών προτίμησε να αγοράσει νεόδμητο ακίνητο, γεγονός που δείχνει ότι το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία τριετία, παρά την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671