ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τετάρτη - 13/08/2014)

Συνάντηση ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση με τον κ. Μίχαλο, κατ' αρχήν για το κύριο και καυτό θέμα των ημερών, το πόσο πλήττονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από το εμπάργκο στη Ρωσική Ομοσπονδία. Συζητήσαμε με ποιον τρόπο, με τις προσεχείς επισκέψεις μου στο Βερολίνο και στο Παρίσι θα μπορούσα να βοηθήσω ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αρωγός στις ελληνικές επιχειρήσεις που πλήττονται.

Από κει και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και μια σειρά από θέματα που αφορούν το Υπουργείο και τη συνεργασία το Υπουργείου με την ελληνική επιχείρηση. Συζητήσαμε τα θέματα του ΓΕΜΗ στα οποία ο Υφυπουργός, ο κ. Μάκης Γιακουμάτος θεωρώ ότι έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία με την Ένωση Επιμελητηρίων της Ελλάδος και επίσης κάναμε και μια προβολή του θέματος της φορολογίας στο μέλλον του ελληνικού επιχειρείν, πώς θα μπορούσαμε να δούμε τη φορολογία σαν αναπτυξιακό εργαλείο και όχι μόνο σαν εισπρακτικό μηχανισμό.

Βεβαίως αυτό δεν είναι υπό στενή έννοια θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά δικό μας θέμα, είναι οτιδήποτε εμποδίζει ή διευκολύνει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η συζήτηση λοιπόν για ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα λειτουργεί ενισχυτικά, είναι κάτι το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για μας και κατά συνέπεια ήταν πολύ ευχάριστο που είχα την ευκαιρία ν’ ακούσω τις απόψεις του κ. Μίχαλου και των ελληνικών επιχειρήσεων γι’ αυτό.

Κύριε Πρόεδρε έχετε το λόγο.

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Νίκο Δένδια για τη δυνατότητα που μας δόθηκε σήμερα να έχουμε αυτή τη συνομιλία για τα καυτά θέματα της αγοράς.

Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, μας απασχόλησε η γενικότερη συζήτηση που γίνεται για το ρωσικό εμπάργκο. Βεβαίως δεν είναι αρμοδιότητα δική του τα αγροτικά προϊόντα αλλά σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν είναι μια στατική κρίση, είναι μια γεωπολιτική, πολιτική κρίση η οποία δείχνει ότι θα έχει μάκρος χρόνου, θα πρέπει να υπάρχει κι ένας σχεδιασμός τόσο για τα θέματα της ενέργειας που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εν γένει καλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας όσο βεβαίως και από τον αντίκτυπο που θα έχουμε από την εφαρμογή αυτού του εμπάργκο σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Θυμίζω ότι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι και αυτές μέσα στον κατάλογο του ρωσικού εμπάργκο, αφορούν αγορές που η ελληνική εξωστρέφεια σήμερα πραγματικά έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα τα τελευταία 3 χρόνια. Και η τυχόν μείωση της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτές τις αγορές θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.

Φορολογικά θέματα : είναι γνωστές οι πάγιες θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις για 15%, είναι κάτι που έχει ενστερνιστεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το μόνο το οποίο θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ζητήσουμε είναι να μην υπάρξει εφαρμογή αυτής της νέας φορολογικής βάσης σε χρονικό ορίζοντα 6ετίας αλλά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, όπως βεβαίως και η μείωση του ΦΠΑ.

Συζητήσαμε και για τα θέμα του ΓΕΜΗ, του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό, τον κ. Γιακουμάτο για τις άμεσες λύσεις τις οποίες έδωσε στο πρόβλημα αυτό, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει μια πολύ καλύτερη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου αλλά βεβαίως ν’ αποτελέσει και τον κορμό ύπαρξης των Επιμελητηρίων από την 1/1/2015.

Για άλλη μια φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κ. Υπουργέ, διότι επί των ημερών σας, βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα της αγοράς και είναι λογικό, διότι είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται από την αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε σε τι φάση βρίσκεται το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε σας κρύβω κατ' αρχήν ότι και γι’ αυτό είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Μίχαλο. Εμείς πλέον ως Υπουργείο, έχουμε διαμορφωμένη άποψη εργασίας. Από κει και πέρα όμως το Υπουργείο δεν είναι μόνο του. Υπάρχουν οι Τράπεζες, υπάρχει η Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχουν οι κοινωνικοί εταίροι, υπάρχει η τρόικα. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο ωρίμανσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε ένα σαφές κείμενο.

Πρέπει να σας πω όμως ότι αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα γι’ αυτό το Υπουργείο. Όπως ξέρετε, έχω δεσμευθεί να δείξω στο τέλος και να εμφανίσω αυτό το κείμενο εργασίας στην κυβέρνηση όταν έχει φτάσει πια σε προχωρημένο στάδιο. Θυμάστε ότι αυτό συνεφωνήθη στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, που δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Αυτά προς το παρόν. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θα ήταν πρόχειρο από την πλευρά μου να σας μιλήσω για προβλέψεις χωρίς αυτές να έχουν οριστικοποιηθεί σ’ ένα τελικό κείμενο εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει τελικό κείμενο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς δεν υπάρχει τελικό κείμενο. Το τελικό κείμενο θα είναι η ίδια η νομοθετική πρωτοβουλία. Αν μου λέτε αν υπάρχει αρχικό κείμενο, υπάρχει μια σειρά προτάσεων, βεβαίως σαφώς καταγεγραμμένες, αλλιώς δε θα μπορούσε να γίνει και οποιαδήποτε συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σταλεί σε κάποιον;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω, διότι αν αρχίσουμε να λέμε ποιος το έχει και ποιος δεν το έχει, θα καταλήξουμε στο ποιος το δίνει και δεν το δίνει και δεν έχει έννοια. Ειλικρινά όμως, σας διαβεβαιώ ότι είναι η «υπ' αριθμόν 1» προτεραιότητά μας. Παρ’ ότι είναι Αύγουστος δουλεύουμε μέσα στον Αύγουστο γι’ αυτό, η ομάδα εργασίας που το έχει κάνει δουλεύει συνεχώς μέσα στον Αύγουστο γι’ αυτό, παίρνει και μεταφέρει απόψεις και θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν τη ΔΕΘ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα μου βάζετε έναν πολύ στενό χρονικό ορίζοντα. Με εξαίρεση πιθανόν τα θέματα που αφορούν την τρόικα, για τα οποία δε μπορώ εγώ να δεσμευθώ, νομίζω θα είμαστε έτοιμοι πριν τη ΔΕΘ. Ξαναλέω όμως, αυτό πρέπει να σας το πω, το υπογραμμίζω για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, με εξαίρεση τα θέματα που απασχολούν την τρόικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να δούμε πρώτα τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω δει επανειλημμένως ότι τα συνδυάζετε. Δε θα τα συνδύαζα για τον εξής λόγο: Διότι κατ' αρχήν μια από τις υποθέσεις εργασίας των προτάσεων τις οποίες έχουμε θέσει προς συζήτηση είναι ότι θα είναι ουδέτερες ως προς την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών. Δε θα επηρεάσουν αρνητικά την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών. Άρα τα stress tests δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναμείνουμε τα stress tests και μετά να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη πρόταση.

Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να μετράμε πάρα πολύ τα λόγια μας. Πάρα πολύ. Καταλαβαίνω πόσο επηρεάζει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στην πραγματικότητα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αν θέλετε και κάθε ελληνική οικογένεια. Και κατά συνέπεια θα πρέπει να μετράμε τα λόγια μας και να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα σε αυτό. Και θα ήθελα να πω και κάτι το οποίο λέω επανειλημμένως: Μην περιμένουν οι μπαταξήδες ότι θα υπάρχει ένα γενικό συγχωροχάρτι. Να είμαστε και σ’ αυτό συνεννοημένοι. Με την εξής έννοια: Φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δε νοούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μίχαλε αν θέλετε να έχουμε μια τοποθέτησή σας για τα κόκκινα δάνεια, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον επιχειρηματικό κόσμο και τι ακριβώς περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, την έχω επισημάνει επανειλημμένως. Δεν είναι καλή η κατάσταση, το ξέρουμε όλοι, το βιώνουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήθελα κι εγώ να επικροτήσω το τελευταίο σχόλιο του Υπουργού, ότι θ’ αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για κάποιους οι οποίοι αναζητούν συγχωροχάρτι μέσα από μια διαδικασία η οποία δεν ήταν ορθολογική σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Βεβαίως και πρέπει εκεί όπου υπάρχει βιωσιμότητα της επιχείρησης να υπάρξει μια διαφορετική μεταχείριση, σε καμία των περιπτώσεων όμως δε μπορούμε να δώσουμε αυτό το περίφημο συγχωροχάρτι σε κάποιους οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάνει αποτίμηση της ζημιάς από το ρωσικό εμπάργκο στις επιχειρήσεις, πέραν του αγροτικού τομέα;

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Πέραν του αγροτικού τομέα όχι. Γίνεται η αποτίμηση τώρα σε ό,τι αφορά τ’ αγροτικά προϊόντα. Και ένας από τους λόγους που ζήτησα να έχουμε αυτή τη συνάντηση με τον Υπουργό σήμερα είναι για να πάμε και με τη λαϊκή ρήση, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», έτσι ώστε να δούμε την επέκταση αυτού του ρωσικού εμπάργκο σε άλλους κλάδους της οικονομίας και να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα. Αποτίμηση αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να κάνουμε γιατί δεν έχουν προκύψει ουσιαστικές ζημίες. Ανέφερα νωρίτερα ποιες θα ήταν οι ζημίες που θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική οικονομία, η ελληνική αγορά στην επέκταση και στη χρονική διάρκεια, στη μεγάλη χρονική διάρκεια αυτού του Προεδρικού Διατάγματος του κ. Πούτιν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Από το Γραφείο Τύπου

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671