ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Δελτίο Τύπου (Τρίτη - 12/08/2014)

ΕΒΕΑ για φυσικό αέριο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ακαδημίας 7, ΤΚ 10671, Αθήνα, Τηλ.: +30 210 3604815-9,

Fax: +30 210 3616464, E-mail: info@acci.gr

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις δημιουργεί το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία, όχι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Όπως τονίζει ο κ. Μίχαλος, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία είναι υψηλή και το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, θα πρέπει από τώρα να υπάρχει σχεδιασμός για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς από το καύσιμο εξαρτάται κατά 25% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μίχαλος καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της για επιστροφή στους καταναλωτές φυσικού αερίου σημαντικών ποσών, που έχει εισπράξει η ΔΕΠΑ, με τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Ρωσικής Gazprom για την αναδρομική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Από τη συμφωνία αυτή, επετεύχθη μια αναδρομική έκπτωση της τάξης των 90 εκατομμυρίωνευρώ, ποσό που πρέπει να μετακυλιστεί στους πελάτες της ΔΕΠΑ, αφού η ίδια είναι μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση και μάλιστα σ’ ένα κατ’ ουσία μονοπωλιακό περιβάλλον, όπου λειτουργεί κατά βάση με την μέθοδο cost plus.

Ωστόσο, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιστροφή οι ηλεκτροπαραγωγοί, καθώς η λειτουργία των μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο την περίοδο που καλύπτει η αναδρομική έκπτωση (01.07.2013 – 11.03.2014) καλυπτόταν σε μηνιαία βάση από τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, δηλαδή τον μηχανισμό βάσει του οποίου πληρωνόταν κατ’ ελάχιστον το πλήρες μεταβλητό κόστος των μονάδων, με βάση την – τότε – υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου. Οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή, έχουν ήδη αποζημιωθεί για την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου, την δε αποζημίωση αυτή την έχουν ήδη καταβάλει με τη σειρά τους οι καταναλωτές ρεύματος, μέσω των υψηλότερων τιμών που έχουν πληρώσει.

Επομένως, αυτοί που πρέπει να επωφεληθούν από την αναδρομική μείωση είναι αυτοί που πραγματικά έχουν ήδη πληρώσει σχεδόν στο σύνολο την υψηλότερη τιμή, τόσο άμεσα ως χρήστες φυσικού αερίου, όσο και έμμεσα ως καταναλωτές ρεύματος. Επειδή, λοιπόν, από πρακτικής απόψεως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αναδρομικές εκπτώσεις στο ρεύμα, αυτές πρέπει να έρθουν στο φυσικό αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ και προς όλους τους καταναλωτές πλην των ηλεκτροπαραγωγών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, όλοι οι καταναλωτές, από τους οικιακούς μέχρι τους βιομηχανικούς, έχουν υποστεί σημαντική επιβάρυνση στο ενεργειακό τους κόστος, σε βαθμό που ιδίως για τους βιομηχανικούς αλλά και τους εμποροβιομηχανικούς καταναλωτές να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητά τους. Επομένως, είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και άκρως επείγον να περάσει σε αυτούς το σύνολο της αναδρομικής έκπτωσης που προέκυψε από την συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671