ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 12/08/2014)

«Παγώνει» λόγω ΕΝΦΙΑ, η επιστροφή φόρου από τη φορολογική δήλωση 2014.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

«Παγώνει» λόγω ΕΝΦΙΑ, η επιστροφή φόρου από τη φορολογική δήλωση 2014

Νέα δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους φορολογουμένους με τον ΕΝΦΙΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών,«παγώνουν» οι επιστροφές φόρων (από τη φορολογική δήλωση 2014) και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου ακινήτων, δηλαδή μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή για να επιστρέψει φόρο η εφορία στον φορολογούμενο αυτός δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωμένες οφειλές. Από την 31η Ιουλίου όμως που έγινε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία.

Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούνται επιστροφή φόρου δεν πρόκειται να εισπράξουν τα χρήματα. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά την ενημερότητα. Πάντως, η ΓΓ Εσόδων προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αδυναμίας έκδοσης ενημερότητας σε περίπτωση οφειλών με μια ειδική εφαρμογή. Ωστόσο, μέχρι αυτή να δημιουργηθεί οι φορολογούμενοι με οφειλές που θέλουν να πάρουν ενημερότητα θα πρέπει να προσέλθουν στις ΔΟΥ ή τα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα προβλήματα, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα. Για παράδειγμα, φορολογούμενους επιχείρησε στις 9 Αυγούστου να εκτυπώσει φορολογική ενημερότητα μέσω Taxisnet. Το ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσε τον υπόχρεο, αυτόματα, ότι δεν εκδίδεται φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ. Ο εν λόγω επαγγελματίας δεν έχει χρέη, ωστόσο υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή (του φόρου ακινήτων). Σύμφωνα με τον νόμο φορολογική ενημερότητα δεν χορηγείται ηλεκτρονικά εάν υπάρχουν οφειλές, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες.

Μέσα στον Αύγουστο οι εφορίες αναμένεται να γεμίσουν από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα (η ηλεκτρονική ενημερότητα είναι δίμηνη). Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ στους 4.000 και πλέον οικισμούς όπου πολλαπλασιάστηκαν οι αξίες ακινήτων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα γίνουν πολλές εικονικές εκκαθαρίσεις μέχρι να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα τελικά εκκαθαριστικά σημειώματα προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα λάθη. Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει πάρει προσωπικά το θέμα, αν και αρμόδια είναι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη που στοιχίζουν στην κυβέρνηση. Οπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι'Α αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Δηλαδή θα ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει γίνει νέα και η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Πηγή: http://www.express.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671