ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τετάρτη - 06/08/2014)

Γκ. Χαρδούβελης: Θα διορθώσουμε τα πολλά λάθη του ΕΝΦΙΑ.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Γκ. Χαρδούβελης: Θα διορθώσουμε τα πολλά λάθη του ΕΝΦΙΑ

Ενώπιον της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε τα "πολλά λάθη" του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ορισμένα εκ των οποίων διόρθωσε ο ίδιος, όπως είπε, και δεσμεύτηκε ότι παρά την σκληρή δουλειά που απαιτείται, όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν.

"Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε", υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή. "Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και πιάνουν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε..."

Σε ο,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "έχει προοδευτικό χαρακτήρα" και πρόσθεσε ότι "είναι ευθύνη όλων να δημιουργηθεί μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών."

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει προκύψει για την χρεοκοπία της Αργεντινής, επισημαίνοντας ότι στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της και γι΄αυτόν το λόγο, μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία, παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές.

«Πιστεύω ότι το κύριο ζητούμενο αυτής της συζήτησης είναι αν μια χώρα από μόνη της μπορεί να αναμετρηθεί με τη δύναμη των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων» είπε ο κ. Χαρδούβελης. «Στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της. Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία ανταποκρίθηκε, παρέχοντάς μας χρηματοδότηση, με μακρά περίοδο χάριτος, με μακροπρόθεσμες λήξεις αποπληρωμής, και με χαμηλό επιτόκιο. Και μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μόνο το 2013 εξοικονομήσαμε περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τα χαμηλότερα επιτόκια, που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν αυτονόητη από το γράμμα και τα κείμενα των συνθηκών. Έγινε, όμως, πραγματικότητα». Η οδός για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας, σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης, δεν διέρχεται μόνον με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. «Το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις. Αυτές αφορούν στην αναβάθμιση πανευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών – στην ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία και αλλού. Είναι και πολιτικές αντικυκλικού χαρακτήρα».

Ο κ. Χαρδούβελης πρόσθεσε ότι «ήρθε η στιγμή που και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Να συμφωνήσουμε όλοι, κυβέρνηση και σντιπολίτευση, στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων» και κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «ή τουλάχιστον κάποιες εκ των σημαντικών διατάξεων του», καθώς τούτο «θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Χαρδούβελης τόνισε πως «οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα...Οι παρεμβάσεις αυτές δομούν τις σχέσεις κράτους και αγοράς ή αποσκοπούν στη βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους μας. Είναι δηλαδή φιλοπρόοδες πολιτικές και βασίζονται σε δύο παραδοχές:

• Πρώτον, ότι μόνο μια αξιόμαχη κρατική μηχανή μπορεί να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί να προσφέρει στους πολίτες και την οικονομία της χώρας τα ποιοτικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που χρειάζονται για να ευημερήσουν.

• Δεύτερον, ότι προϋπόθεση ευημερίας της χώρας και των πολιτών είναι η καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων στη λειτουργία των αγορών. Αντιστρόφως, η καθολική άρνηση αυτών των πολιτικών συνιστά βαθύτατα συντηρητική στάση και συνασπίζει πίσω της πελατειακά συμφέροντα».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την αντιπολίτευση «να πράξει το αυτονόητο» και επισήμανε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο στους πολίτες και που αποτελεί κοινή λογική. Δηλαδή, να βάλει η χώρα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να εξασφαλίζει έτσι την πορεία της στο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις. Αυτό το λογικότατο και απλό είναι μια προοδευτική πολιτική».

Σχετικά με τις κυριότερες των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ο κ.Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι «η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης... Δεν νοείται, επίσης, η υπεράσπιση φόρων υπέρ τρίτων, να δωρίζουμε κόλλυβα με τα λεφτά των άλλων».

Όπως τόνισε, «ο κεντρικός στόχος του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671