ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 05/08/2014)

«Κούρεμα» των δράσεων θα ζητήσει η κυβέρνηση.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

«Κούρεμα» των δράσεων θα ζητήσει η κυβέρνηση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Τη συρρίκνωση της μακράς λίστας των δράσεων που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου θα ζητήσει το υπουργικό κλιμάκιο που θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι.

Οπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η μείωση του αριθμού των μέτρων είναι αναγκαία, όχι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να τα υλοποιήσει, αλλά επειδή αντικειμενικά δεν έχει τον χρόνο να το κάνει. Η περίφημη λίστα Κοντολαίμη (από το όνομα του μόνιμου εκπροσώπου της Κομισιόν στην Αθήνα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση υλοποίησης του Μνημονίου) αριθμεί περί τις 750 δράσεις. Περί τις 600 βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Λόγω της δικής μας ανακολουθίας και των καθυστερήσεων τα προηγούμενα χρόνια, η τρόικα έχει φτάσει να κάνει micromanagement. Στο Μνημόνιο υπάρχουν λεπτομέρειες για όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Ολα αυτά δεν μπορούν να είναι έτοιμα εγκαίρως», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

Πράγματι, στη λίστα των εκκρεμοτήτων, μαζί με τα μεγάλα και σοβαρά διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα υπάρχουν και κάποια του τύπου: «για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων, η κυβέρνηση δίνει άδειες για δύο τουλάχιστον χώρους διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων». Τέτοιες εκκρεμότητες, που δεν έχουν σχέση με το έργο της τρόικας υπάρχουν δεκάδες. «Πρέπει να συμφωνήσουμε ποιες από την γκάμα των εκκρεμών δράσεων μπορούμε να έχουμε έτοιμες έως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή τα μέσα Οκτωβρίου. Αυτό θα γίνει στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας», λέει.

Ως προς τον λόγο που επελέγη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο εξωτερικό και όχι στην Αθήνα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει πως στόχο είχε να την αποδραματοποιήσει. «Θέλαμε να δούμε πού βρισκόμαστε και τι έχουμε ακόμη να κάνουμε. Εάν έρχονταν στην Αθήνα, όλοι θα έλεγαν πως άρχισε ο έλεγχος, ενώ θα ήταν απλώς μια προπαρασκευή της αξιολόγησης που θα αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου».

Η διαρροή

Ωστόσο, τελικά ακόμη και η προσπάθεια αποδραματοποίησης, δραματοποιήθηκε, ειδικά με τον τρόπο που διέρρευσε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προς στιγμήν δόθηκε η εντύπωση πως διακόπτονται οριστικά οι επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα και πως οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Επίσης, φάνηκε πως η τρόικα κάνει κινήσεις που βοηθούν πολιτικά την κυβέρνηση. Ειδικά το τελευταίο προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην αρχή εμφανίστηκε να μην γνωρίζει τίποτα για το ραντεβού στο Παρίσι.

Πάντως, για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο τόπος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η προπαρασκευαστική συνάντηση είναι λιγότερο σημαντικό θέμα από το περιεχόμενό της. Μια συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας για τον περιορισμό της λίστας των εκκρεμοτήτων θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί γρήγορα -για τα ελληνικά δεδομένα- η αξιολόγηση.

Από το πρώτο Μνημόνιο έως τώρα, η τρόικα έρχεται στην Αθήνα και αφού γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια μια καταγραφή της κατάστασης, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι η ελληνική πλευρά. Αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί η αντίστροφη πορεία. Το κλιμάκιο των υπουργών που χειρίζεται τα πιο καυτά θέματα του Μνημονίου και θα μεταβεί στο Παρίσι, θα συμφωνήσει με την τρόικα τι θα υλοποιηθεί και τι όχι και τα τεχνικά κλιμάκια στη συνέχεια θα πιστοποιήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Οι επικεφαλής θα έρθουν στην Αθήνα για να διαμορφωθεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων.

Από την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου εξαρτάται ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον (1,8 δισ. η τελευταία δόση από την Ευρωζώνη, 2,1 δισ. από επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και 1,8 δισ. ή 3,6 δισ. από το ΔΝΤ). Εάν όλα εξελιχθούν έτσι, η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους χωρίς ταμειακή πίεση και την «καλή μαρτυρία» της τρόικας ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς μια ακόμη αξιολόγηση.

Εν αναμονή νέων αναβαθμίσεων

Ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο από τον οίκο Moody’s όσο και από τους υπόλοιπους (Fitch και Standard & Poor’s), εφόσον κλείσει το θέμα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους και αποσυρθεί από το σκηνικό η πολιτική αβεβαιότητα.

Η Μoody’s κατέστησε σαφές την Παρασκευή ότι οι δύο λόγοι που δεν προχωράει σε κάποια εντυπωσιακότερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας πέραν των δύο βαθμίδων που αποφάσισε είναι οι παραπάνω. Οι αναλυτές της περιμένουν να δουν πώς θα χειριστεί η Ευρωζώνη το ζήτημα της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εν γένει πώς θα κλείσει ο επόμενος έλεγχος της τρόικας.

Επίσης, εξέφρασαν ανοικτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα οδηγούσε σε ανακοπή της εφαρμογής του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι, όταν εκλείψουν οι δύο αυτοί παράγοντες, τότε η Moody’s και οι άλλοι οίκοι θα προχωρήσουν σε ένα «ράλι» αναβαθμίσεων της χώρας, δεδομένου ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι προοπτικές της οικονομίας βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Μoody’s αναγνωρίζει τη βελτίωση που έχει ήδη επιτευχθεί στο προφίλ του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσής του και τη μείωση των επιτοκίων. Μάλιστα, αυτός ήταν και ένας από τους παράγοντες που την οδήγησαν στην αναβάθμιση της Παρασκευής.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671