ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Τρίτη - 05/08/2014)

Κάτι ψήνεται με τον Τειρεσία…

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Κάτι ψήνεται με τον Τειρεσία…

Έντονη ανησυχία επικρατεί εν όψει της κατάθεσης στα μέσα Αυγούστου του σχεδίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων από το υπουργείο Ανάπτυξης για το πώς θα μετεξελιχθεί ο Τειρεσίας. Ήδη, πολλοί γνώστες της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα διαχειριστεί το μέγα πλήθος προσωπικών δεδομένων που θα συγκεντρώσει μετά την σχεδιαζόμενη αναμόρφωσή του.  

Σημειώνεται ότι όπως είχε γράψει η Καθημερινή στις 20.7., ο «Τειρεσίας» επιχειρείται να μετεξελιχθεί σε βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει εργαλείο για τον εντοπισμό των βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Όπως αναφερόταν στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης ύστερα από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και εξετάζεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας διαχωρισμού των επιχειρήσεων που μπορούν να επιβιώσουν και πρέπει να στηριχθούν από το τραπεζικό σύστημα.  

Η ανάγκη εμπλουτισμού της βάσης δεδομένων του «Τειρεσία», σημείωνε η Καθημερινή, προέκυψε ύστερα από μελέτη και σύγκριση των συστημάτων καταγραφής της πιστοληπτικής ικανότητας των φυσικών και των νομικών προσώπων στον ευρωπαϊκό χώρο. Από τη σύγκριση προέκυψε ότι σε αντίθεση με την πληρότητα των στοιχείων σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, που διαθέτει ο «Τειρεσίας», το έλλειμμα εντοπίζεται στην πληρότητα των στοιχείων σε σχέση με άλλες οφειλές, όπως αυτές προς το Δημόσιο ή άλλους φορείς, πλην των τραπεζών. Ειδικά για αυτή την κατηγορία, ο «Τειρεσίας» συγκεντρώνει μόνο τις διοικητικές κυρώσεις, π.χ. τη δέσμευση των λογαριασμών, η οποία ωστόσο είναι το τελικό στάδιο στη διαδικασία της αθέτησης.  

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η όλη μετεξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα. Κι αυτό την ώρα που στον Τειρεσία μπορεί κάποιος να ενταχθεί ακόμα και για οφειλές ύψους €0,50, ακόμα και αν το «χρέος» οφειλόταν σε απλή λογιστική παράλειψη . Στο πλαίσιο αυτό εύλογα διερωτάται κανείς τι θα κάνει με τα προσωπικά δεδομένα, που πλέον θα έχει σε μεγάλο εύρος ο Τειρεσίας; Ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες ότι δε θα υπάρξει σκοπιμότητα ή επιχειρηματική εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων την ώρα που η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας μέσω των ρυθμίσεων των δανείων είναι το μείζον θέμα των επόμενων ετών; Η βάση του νέου Τειρεσία θα μπορεί να διατίθεται και σε ποιούς ανεξέλεγκτα ή με το αζημίωτο; Υπάρχει κίνδυνος ξαφνικά να μετατραπεί ε σε κερδοσκοπική επιχείρηση, εν μια νυκτί και να «αναβαθμιστεί» περαιτέρω; Τι ετοιμάζεται άραγε; Εύλογα τα ερωτήματα της αγοράς….

Πηγή: http://www.reporter.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671