ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Υπ. Ανάπτυξης (Πέμπτη - 31/07/2014)

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια η Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική.

Στη συνεδρίαση μετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Βιομηχανίας κ. Γιώργος Στεργίου, Δημοσίων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ κ. Γιώργος Γιαννούσης, Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος και Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστας Μαθιουδάκης.

Από τον ΣΕΒ μετείχαν ο Πρόεδρος κ. Θόδωρος Φέσσας, ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γενικός Διευθυντής κ. Άκης Σκέρτσος και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής κ. Γιάννης Κυριακού.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας και του προέδρου του ΣΕΒ μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ΄ αρχήν χθες είχαμε συνάντηση με τον ΣΕΤΕ και την Υπουργό, την κα Όλγα Κεφαλογιάννη, για να συζητήσουμε τα θέματα του νέου ΕΣΠΑ και της μεταφοράς πόρων στην τουριστική βιομηχανία.

Σήμερα είχαμε τη διυπουργική για τη βιομηχανία με τον ΣΕΒ και ευχαριστώ τον Πρόεδρο, τον κ. Φέσσα, για την παρουσία του εδώ. Από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν εκτός από εμένα ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Χαρδούβελης, ο Υπουργός Παιδείας ο κ. Λοβέρδος, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης, ο Υπουργός Εργασίας επίσης, ο κ. Βρούτσης, οι αρμόδιοι Υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ήταν μια πολύ μεγάλη σύσκεψη.

Αυτό το οποίο συζητήθηκε ήταν τα τρία «Έψιλον». Δηλαδή Έρευνα, Επιχειρηματικότητα, Ενέργεια. Εξηγώ, για την έρευνα: Πως θα μπορέσουμε στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ να μεταφέρουμε πόρους και στην εφαρμοσμένη έρευνα. Δηλαδή σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτές τις εταιρίες που είναι στην αγορά και θέλουν να παράξουν προϊόντα, να δημιουργήσουν προϊόντα, τα οποία θα αυξήσουν το ΑΕΠ και τις εξαγωγές.

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, σας έχω πει επανειλημμένως ότι θέλουμε να την απενοχοποιήσουμε. Θέλουμε να ενισχύσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων.

Συζητήθηκε λοιπόν πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό μέσα επίσης από τη μεταφορά πόρων, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε στον κάθε νέο Έλληνα που έχει μια ιδέα, τη δυνατότητα αυτή την ιδέα να τη μετατρέψει σε προϊόν, αυτό το προϊόν να το βάλει στην αγορά και τελικά να αυξήσει τον εθνικό πλούτο. Αυτό που εμείς λέμε «νεανική επιχειρηματικότητα».

Και τέλος, έγινε μια πολύ εκτεταμένη συζήτηση, για το κόστος της ενέργειας στις επιχειρήσεις, όπου λίγο-πολύ συμβαίνει το εξής: Έχει ελαττωθεί πάρα πολύ, μέσα από σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, των Ελλήνων εργαζομένων, το μισθολογικό κόστος στις ελληνικές επιχειρήσεις. Όμως παραμένει υψηλό το ενεργειακό κόστος, το κόστος που καταβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την ενέργεια την οποία καταναλώνουν και το οποίο καθιστά δυσκολότερο τον ανταγωνισμό τους προς τις εταιρίες των άλλων κρατών.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι δυσχεραίνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν να ανταγωνιστούν τους ξένους παραγωγούς των ίδιων προϊόντων. Κάναμε λοιπόν μια εκτενέστατη συζήτηση, καταλήξαμε όχι σε συγκεκριμένα μέτρα αλλά στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.

Δημιουργούμε μια διαρκή Επιτροπή η οποία θα συνεδριάζει κάθε 20 μέρες για να παρακολουθεί την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων και την εξέλιξη αυτών των προσπαθειών, σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και συμφωνήσαμε επίσης η Διυπουργική Επιτροπή να συναντηθεί πάλι με τον ΣΕΒ στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να δούμε που έχουμε πάει σε αυτή την προσπάθεια.

Καταλήγοντας, αφού ευχαριστήσω τον κ. Φέσσα και πάλι για τη συμμετοχή του ΣΕΒ σε αυτή την προσπάθεια εγκάρδιας συνεννόησης για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού και την καταπολέμηση της ανεργίας, θα ήθελα να προσθέσω ότι εάν δε γίνουμε ανταγωνιστικοί, εάν δεν μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά νέα ανταγωνιστικά προϊόντα, εάν δεν αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, η προσπάθεια των ετών αυτών, η δύσκολη αυτή προσπάθεια, οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα πάνε χαμένες.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στερεώσουμε αυτό που ήδη πετύχαμε. Να βγούμε από το τούνελ επιτέλους, να γίνουμε μία ευρωπαϊκή χώρα που αναπτύσσεται.

Θ. ΦΕΣΣΑΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Όπως συμφωνήσαμε και με την παρουσία του Πρωθυπουργού, ένας κύριος άξονας και πυρήνας ανάπτυξης της χώρας είναι η βιομηχανική πολιτική. Έχει συσταθεί από την Κυβέρνηση το Συμβούλιο Βιομηχανικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή των Υπουργών που ανέφερε ο κ. Δένδιας και σε αυτό το Συμβούλιο παρατηρητής αλλά και συμμετέχων είναι ο ΣΕΒ.

Από τη μεριά του ΣΕΒ που δείχνει συνέχεια και συνέπεια, ήταν μαζί μου και ο κ. Δασκαλόπουλος ο Επίτιμος Πρόεδρος, ο οποίος ήταν μέλος του Συμβουλίου της Βιομηχανικής Πολιτικής, όπως επίσης ο κ. Μυτιληναίος που ξέρει καλά τα θέματα της ενέργειας και μετείχαν επίσης ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Κυριακού, Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα στον ΣΕΒ.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός ασχοληθήκαμε με το να επουλώσουμε τις πληγές που μας άφησε η κρίση, που είναι και το κόστος της ενέργειας Το κόστος της ενέργειας δημιουργεί μη ανταγωνιστική βιομηχανία, όπως επίσης είδαμε και τις προοπτικές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που είναι η καινοτομία και η έρευνα, καθώς και η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Νομίζω ότι το πλαίσιο που ετέθη, να παρακολουθείται η εξέλιξη ανά 20ήμερο και ανά 2μηνο να συνεδριάζουμε σε υπουργικό επίπεδο και με τη Διοίκηση του ΣΕΒ είναι το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να δημιουργηθεί μια ανάπτυξη με στέρεες βάσεις, που μόνο η βιομηχανία και η επιχειρηματικότητα μπορούν να φέρουν και να δοθούν θέσεις δουλειάς στους Έλληνες εργαζόμενους σταθερές και καλά αμειβόμενες. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση προς τον κ. Φέσσα. Πιστεύετε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα στην αγορά εργασίας είναι αρκετές για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ή θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις;

Θ. ΦΕΣΣΑΣ: Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κόστος εργασίας νομίζω είναι υπέρ αρκετές και ο ΣΕΒ ουδέποτε ζήτησε περαιτέρω παρέμβαση στο κόστος εργασίας. Άλλωστε οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ ξέρετε ότι πληρώνουν πολύ πάνω από τον μέσο μισθό, όπως αναφέρεται και από το Υπουργείο Εργασίας.

Από κει και πέρα το μη μισθολογικό κόστος είναι ένα αντικίνητρο για την εργασία στην Ελλάδα. Και το μη μισθολογικό κόστος έχει δύο συντελεστές: ο ένας είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας, αλλά βέβαια η υψηλή φορολογία βαρύνει όλους τους Έλληνες κυρίως και με τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια της κρίσης και ο δεύτερος είναι οι εργοδοτικές εισφορές. Οι εργοδοτικές εισφορές σταδιακά μειώνονται και ήδη ο Υπουργός Εργασίας, νομίζω έχει υπόψη του εφόσον υπάρξουν σωστές και επιτυχημένες εκτελέσεις του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσει και σε νέα περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1-1,5%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά είναι τα ειδικά μέτρα στα οποία θα προχωρήσετε για το κόστος της ενέργειας καθώς μην ξεχνάμε ότι ήδη η χώρα μας έχει κριθεί από την Ευρώπη ότι υπάρχει περίπτωση με τις ρυθμίσεις τις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση επί της ουσίας επιχορηγεί τις βιομηχανίες εις βάρος των άλλων βιομηχανιών της Ευρώπης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ΄ αρχήν θα μου επιτρέψετε να μη σας απαντήσω με απόλυτη λεπτομέρεια, γιατί η αρμοδιότητά μου δεν ανήκει σε μένα. Να σας πω όμως το εξής:

Κατ΄ αρχήν δε συμμεριζόμαστε την ευρωπαϊκή άποψη. Οτιδήποτε εκφράζεται, όχι ως άποψη αλλά ως ευρωπαϊκή επιφύλαξη για κάτι το οποίο προτείνεται από την ελληνική πλευρά, δε σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι αυτό το οποίο εκφράζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή η αρμόδια Γενική Διεύθυνση είναι το ορθό κι αυτό το οποίο λέει η ελληνική πλευρά είναι λάθος.

Παράδειγμα: Οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ οι οποίες η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνουν, διότι έχουν προέλθει από κέρδη τα οποία έχουν δημιουργηθεί από πάρα πολύ υψηλές χρεώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι η ΔΕΠΑ είναι μια ανώνυμη εταιρεία κι είναι μια ανώνυμη εταιρεία με πολύ υψηλά κέρδη και είναι φυσιολογικό ένα μέρος από τα κέρδη αυτά να τα επιστρέψει στους πελάτες της για να γίνουν οι πελάτες της πιο ανταγωνιστικοί, να επιβιώσουν στην αγορά και να συνεχίσουν να είναι πελάτες της. Αν με τις υπερβολικές χρεώσεις οδηγήσει όλους τους πελάτες να κλείσουν, δε θα έχει κάποιο κέρδος.

Κατά τι αυτό αντιβαίνει τη λογική που οποιοδήποτε ιδιώτης επιχειρηματίας θα είχε, κατά την επιμελή άσκηση των καθηκόντων του ως προς την επιχειρηματική του δραστηριότητα και συνιστά αυτό παράνομη κρατική ενίσχυση; Αυτό πρέπει να μας το εξηγήσει όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Αυτό λοιπόν θα το παλέψουμε.

Υπάρχει το θέμα της «διακοψιμότητας», εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα για να το εξηγήσουμε στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, όμως είναι κάτι το οποίο πρέπει να το παρακολουθήσουμε και να δούμε τι θα γίνει.

Ποια είναι η κατευθυντήρια γραμμή όλων αυτών των πραγμάτων; Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας, το κράτος τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας. Όμως το κράτος έχει κάθε συμφέρον η οικονομία να αναπτύσσεται και να πάμε σε θετικούς ρυθμούς. Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει λοιπόν η Ελληνική Πολιτεία δια των αρμόδιων Υπουργών της σε κάθε εξειδικευμένο κλάδο, είναι να μειώσει το κόστος, ώστε αυτοί οι οποίοι παράγουν προϊόντα και δημιουργούν πλούτο για τη χώρα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί.

Εάν αυτά τα οποία γίνονται, είτε στον τομέα της ενέργειας, είτε αν θέλετε στον τομέα της φορολογίας, για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας, εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, τελικά μας βάζουν σε ένα φαύλο κύκλο. Εάν δεν τα πετύχουμε αυτά θα βγούμε από την κρίση και θα έχουμε πρόβλημα.

Αυτό λοιπόν το οποίο θα επιδιωχθεί κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, έχει διατυπωθεί σαφώς, είναι να υπάρχει σαφής σχεδιασμός για το πώς μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε αναπτυξιακά. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανακοινώθηκε πέρυσι ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο έχει μπλοκάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα τα μέτρα να τα μπλοκάρει και πάλι η ΕΕ. Σε αυτήν την περίπτωση προτίθεστε να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, κατ΄ αρχήν εγώ δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε αυτό το Υπουργείο, το ξέρετε είμαι εδώ τέσσερις εβδομάδες, όμως δε βλέπω τους Ευρωπαίους εταίρους μας και φίλους σαν αντιπάλους. Τους βλέπω στο πλαίσιο ενός διαλόγου.

Ο διάλογος όμως θα πρέπει να είναι ένας νοήμων διάλογος, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν τους βλέπω σαν μια υπερβάλλουσα αστυνομική αρχή, οι οποίες θα σκοτώνουν εν τη γενέσει κάθε προσπάθεια της χώρας η οποία θα τείνει στο να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική. Εάν θέλετε μια τέτοια αντιμετώπιση θα έβαζε και κάποιον σε υπόνοιες τις οποίες δεν έχει κανένα λόγο να εκφράζει.

Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα τεκμηριώσουμε πολύ σοβαρά τα αιτήματά μας, αυτά τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, είμαστε κυρίαρχη χώρα και μπορούμε να νομοθετήσουμε, μην το ξεχνάμε αυτό. Η νομοθετική εξουσία δεν έχει εκχωρηθεί.

Βεβαίως ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα, εάν κρίνει ότι η Ελλάδα παραβαίνει κάποιους κοινοτικούς κανόνες, να μας παραπέμπει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Αλλά έχουμε πάντα το δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή, να νομοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε κι από κει και πέρα οποιοσδήποτε θέλει ας κάνει αυτό που νομίζει.

Θα περιμένουμε να οριστεί στο πλαίσιο της νέας Επιτροπής ο νέος αρμόδιος Επίτροπος, γιατί όπως ξέρετε ο κ. Αλμούνια αποχωρεί. Ο Πρόεδρος ο κ. Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα στις 4 Αυγούστου, τα θέματα ανταγωνισμού θα τεθούν και σε αυτόν.

Συνοψίζω: τα βλέπουμε όλα σαν ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας σε όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας και του Ευρωπαίου πολίτη. Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα, σε αυτό όμως το πλαίσιο οφείλουμε να έχουμε με τις Ευρωπαϊκές Αρχές έναν ειλικρινή διάλογο. Εγώ πιστεύω ότι εφόσον οι θέσεις μας είναι στέρεες μπορούμε κάλλιστα να πείσουμε για το δικαίωμα.

Εάν πάλι καταλήξουμε σε απόλυτη διαφωνία, τότε εμείς έχουμε δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο νομίζουμε και η οποιαδήποτε άλλη πλευρά έχει δικαίωμα να μας παραπέμψει στα όργανα τα οποία ούτως ή άλλως προβλέπονται για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671