ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ."
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΙΚΑ Αριθμ. Πρωτ. Α30/472/20/29.07.2014

Σχετικά με την παρακράτηση εισφοράς ασθενείας υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 4% συνταξιούχων Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. ασφαλισμένων στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.).

Πρωτότυπο έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πληροφορίες : M. Προδρομίδου

Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 8

102 41 Αθήνα

Αριθ. τηλ. : 210 52 15 261

FAX : 210 52 23 228

E – mail : asfika@otenet.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ

Ο.Π.Α.Δ.

ΤΜΗΜΑ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πληροφορίες : Χ. Λαμπόβα

Ταχ. Δ/νση : Ηπείρου 38

104 33 Αθήνα

Αριθ. τηλ. : 210 88 09 654

FAX : 210 82 18 129

E – mail : xlabova@opad.gr

Αθήνα 29/7/2014

Αριθμ. Πρωτ. Α30/472/20

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΑΔΑ: 7Ψ3Κ4691ΩΓ-ΝΨ1

ΠΡΟΣ:

Όλα τα Υποκαταστήματα και

Παραρτήματα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

Ως ο συνημμένος Πίνακας Διανομής

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

1. Διεύθυνση Παροχών

2. Διεύθυνση Συντάξεων Προσωπικού

Ν.Π.Δ.Δ..

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την παρακράτηση εισφοράς ασθενείας υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 4% συνταξιούχων Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. ασφαλισμένων στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)

Σας κοινοποιούμε το με αριθ. πρωτ. Φ.40448/οικ.609/36/14-1-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλισης Ασθένειας & Μητρότητας (Τμήμα Β΄) της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικό με το ανωτέρω θέμα γνωρίζοντάς σας τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 3 της υπ. αριθμ. οικ.2/7029/0094/17-2-05(Φ.Ε.Κ.213/τ.Β΄/17-2-05) κοινής υπουργικής απόφασης «Νέος Κανονισμός Παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)» υπάγονται στην ασφάλιση του εν λόγω οργανισμού μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα Ν.Π.Δ.Δ. και μετά την συνταξιοδότησή τους από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. καταβάλλοντας οι ίδιοι την προβλεπόμενη εισφορά συνταξιούχου υπέρ Ο.Π.Α.Δ..

Συγκεκριμένα τα ανωτέρω αφορούν συνταξιούχους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. - είτε βάσει των διατάξεων του ειδικού καθεστώτος του Ν.3163/55 είτε του κοινού καθεστώτος του Α.Ν. 1846/51- προερχόμενους από τους παρακάτω Οργανισμούς :

Ο.Σ.Κ.:

Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων

Τ.Ε.Ο. :

Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας

Ο.Ε.Δ.Β.:

Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων

Ε.Τ.Μ.Ο.Α.:

Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών

Άρθρο 7 Ν.3010/02 (Φ.Ε.Κ.91τ.Α΄/25-4-02)

ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.:

Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων

Ο.Δ.Δ.Υ.:

Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού1

Ο.Λ.Π.:

Οργανισμός Λιμένα Πειραιά

(Οι μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν.2688/99 μόνιμοι υπάλληλοι του Οργανισμού και συνταξιούχοι του)

Α.Δ.Ε.Ε.:

Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Επίσης υγειονομικές παροχές από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω Ο.Π.Α.Δ. έχουν και συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. προερχόμενοι από Νομικά Πρόσωπα των Δήμων , υπάλληλοι Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. (πρώην Κ.Α.Δ.Κ.Υ.) Σχετική Εγκ.: 7/13 της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων.

Είναι γνωστό επίσης ότι από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , το ποσοστό εισφοράς υπέρ του κλάδου ασθένειας σε είδος είναι πλέον ενιαίο για όλους τους συνταξιούχους των οποίων πάροχος υπηρεσιών υγείας είναι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και προσδιορίζεται σε ποσοστό 4%.

Εξαίρεση προβλέφθηκε μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, για τους οποίους ίσχυσε σταδιακή προσαρμογή του ποσοστού από 2,55% στο 4%, με την προσθήκη 0,70% για το έτος 2012 και 0,75% για το έτος 2013, ώστε να διαμορφωθεί τελικώς στο 4%. (Σημειώνουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής ενημέρωσε την Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε.- η οποία, ως γνωστόν, υποστηρίζει μηχανογραφικά το σύστημα πληρωμών των συνταξιούχων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. - για την αλλαγή του ποσοστού κράτησης ασθένειας υπέρ Ο.Π.Α.Δ. από 2,55% σε 4% με μήνα αναγγελίας τον Άγουστο του 2013. Για προηγούμενα χρονικά διαστήματα οι όποιες προκύπτουσες διαφορές καταβάλλονται απευθείας στον Ο.Π.Α.Δ. - σχετικό το με αριθ. Σ00/151/19-6-13 έγγραφο της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης).

Σύμφωνα με το κοινοποιούμενο έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α., για τους προαναφερόμενους ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ. που συνταξιοδοτούνται από 1/1/2014 και εφεξής οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. πρέπει να παρακρατούν από την χορηγούμενη σύνταξη την εισφορά κλάδου ασθένειας 4% και να αποδίδουν αυτή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μαζί με τις αντίστοιχες εισφορές των λοιπών συνταξιούχων του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..

Συνεπώς τα Τμήματα Απονομών Συντάξεων οφείλουν για τα ανωτέρω πρόσωπα που καθίστανται συνταξιούχοι από 1/1/2014 και εφεξής να αναφέρουν στην συνταξιοδοτική απόφαση, τόσο την υπαγωγή για υγειονομική περίθαλψη των εν λόγω προσώπων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω Ο.Π.Α.Δ., όσο και το ότι η παρακράτηση κλάδου ασθένειας 4% συντελείται απευθείας από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και αποδίδεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Επιπλέον οφείλουν να αναγγέλλουν την εν λόγω κράτηση ασθενείας 4% υπέρ Ο.Π.Α.Δ. στην αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. με τον Κωδικό : 13.

Επιπροσθέτως, για τα ανωτέρω πρόσωπα (δηλαδή όσοι έχουν καταστεί συνταξιούχοι μετά την 1/1/2014) το ποσό της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις θα παρακρατηθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. σε τρείς ισόποσες δόσεις με την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Για τα λοιπά πρόσωπα που έχουν καταστεί συνταξιούχοι πριν την 1/1/2014 η διευθέτηση του θέματος της παρακράτησης του 4% θα γίνει μέσω κεντρικής διαχείρισης αρχείου συνταξιούχων Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. – ασφαλισμένων Ο.Π.Α.Δ. το οποίο έχει αποσταλεί από τον Ο.Π.Α.Δ. στην Διεύθυνση Ασφάλισης –Εσόδων της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Συγκεκριμένα η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. θα ενεργήσει αρμοδίως ώστε η κράτηση 4% υπέρ Ο.Π.Α.Δ. για την εν λόγω κατηγορία να διενεργείται με παρακράτηση από την σύνταξη αρχής γενομένης της συντάξεως του Μαΐου 2014, το ποσό δε της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις θα παρακρατηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις με προφανή την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Επισημαίνεται ότι, όταν προσέρχονται στις υπηρεσίες του τέως Ο.Π.Α.Δ. - Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. συνταξιούχοι της ανωτέρω κατηγορίας προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας τους και διαπιστώνεται ότι δεν έχουν καταβάλλει εισφορές στον κλάδο ασθένειας για τον Ο.Π.Α.Δ./Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και τα βιβλιάριά τους δεν φέρουν θεωρήσεις κατά τα προηγούμενα έτη θα ενημερώνονται ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις οφειλόμενες εισφορές είτε με παρακράτηση από την σύνταξή τους είτε με την εφάπαξ καταβολή τους στους λογαριασμούς των δύο Τομέων του τέως Ο.Π.Α.Δ. που τηρούνται στην Τράπεζα Πειραιώς. Η επιλογή τους θα πρέπει να διαπιστώνεται σε υπεύθυνη δήλωση.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα διαβιβάζουν τα σχετικά παραστατικά στην Δ/νση Ασφάλισης Παροχών Ο.Π.Α.Δ. προκειμένου να εκδώσει απόφαση και να ενημερώσει με μηχανογραφικό αρχείο την Διεύθυνση Πληροφορικής Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. για την οριστική τακτοποίηση του θέματος.

Με ευθύνη των Διευθυντών να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι Συντάξεων Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και τέως Ο.Π.Α.Δ..

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                           Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ              ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ                                ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671