ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
Ειδήσεις (Δευτέρα - 28/07/2014)

Από κόσκινο οι διαγραφές εισηγμένων.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Από κόσκινο οι διαγραφές εισηγμένων

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Την εσκεμμένη αποχώρηση εισηγμένων εταιρειών από το ταμπλό εξετάζουν οι εποπτικές αρχές, γι’ αυτό και παρατηρείται καθυστέρηση σε νέες διαγραφές, αν και έχει σχηματισθεί μια λίστα επιχειρήσεων που ξεπερνούν τις 30. Οι μόνες διαγραφές για το 2014 έγιναν στις 28 Μαρτίου και αφορούσαν πέντε εταιρείες (Ριντένκο, Εικόνα - Ηχος, Ιμπέριο, Alapis και Fashion Box).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η καθυστέρηση οφείλεται στις έρευνες των εποπτικών αρχών να διαπιστώσουν εάν οι εταιρείες πράγματι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση ή εσκεμμένα παρουσιάζουν μια τέτοια αδύναμη εικόνα για να αποχωρήσουν αθορύβως από το χρηματιστήριο, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ζημιωμένους μικρομετόχους. Είναι αξιοπερίεργο ότι στη λίστα αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών υπάρχουν επιχειρήσεις που κυριολεκτικά δείχνουν να είναι επιχειρηματικά «ζόμπι», παρά την αναμονή που δείχνουν οι Αρχές να τους δώσουν περιθώρια να αποδείξουν ότι μπορούν τουλάχιστον να σταθεροποιήσουν την οικονομική τους εικόνα. Οπως δηλώνουν στην «Κ» στελέχη των εποπτικών αρχών, «πολλές από τις εταιρείες που σήμερα βρίσκονται στην κατηγορία αναστολής διαπραγμάτευσης για περισσότερο από ένα χρόνο δεν απαντούν ούτε στα τηλέφωνα. Δείχνουν να έχουν κλείσει την εταιρεία, αφού ούτε ισολογισμούς δημοσιεύουν και η πιο εύκολη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να καταγράψουν τις λογιστικές καταστάσεις». Επίσης, είναι αξιοπερίεργο ότι αρκετές εξ αυτών έχουν επίσημα χρεοκοπήσει μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Συνολικά 35 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από το χρηματιστήριο την 7ετία (2008-2014) που καταγράφεται αρνητικό ΑΕΠ στη χώρα μας. Ιστορικά στο χρηματιστήριο η διαδικασία των οριστικών διαγραφών για επιχειρήσεις που βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν εισαχθεί τη δεκαετία του ’90, αλλά και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αναφερόμαστε σε εταιρείες όπως η ΔΑΝΕ, η Θεσσαλική, η Δάρινγκ, η Ipitoriki Software, η Connection, η Datamedia, η Ευρωπαϊκή Τεχνική, η Tεχνοδομή, η Δυναμική Ζωή. Οπως εξάλλου δείχνει και η εικόνα των περισσότερων εισηγμένων κατά τα χρόνια της ύφεσης, τα βάρη του δανεισμού δεν μπορούν να μεταφέρονται αιωνίως. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις για περισσότερα από επτά χρόνια –που συνήθως διαρκεί ένας οικονομικός κύκλος ανόδου ή ύφεσης– να συνεχίζουν να παράγουν ζημίες και δάνεια. Πρέπει να επανακάμψουν, διαφορετικά θα ακολουθήσουν άλλες επώδυνες λύσεις (μετοχοποίηση δανείων, αλλαγή διοίκησης, απορρόφηση ή πώληση από ανταγωνιστές ή hedge funds).

Είναι η εικόνα που παρακολουθούμε αυτό το καλοκαίρι με εισηγμένες να αλλάζουν ιδιοκτησία, αφού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τραπεζών προς τους ιδιοκτήτες να τοποθετήσουν κεφάλαια για να διασωθούν, δεν εισακούστηκαν και έτσι παρακολουθούμε τον κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Οι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες άρχισαν να ανοίγουν αυστηρά κάποιες γραμμές χρηματοδότησης προς τις εταιρείες που έχουν τις δυνατότητες να αυξήσουν υγιώς τον τζίρο τους. Αυτό ήταν που ζήτησε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας: να χρηματοδοτούνται μόνο οι υγιείς επιχειρήσεις. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει πλέον και θα πρέπει να ενισχυθούν όσες εταιρείες διατήρησαν χαμηλά το κόστος λειτουργίας και δεν σπατάλησαν πολύτιμα κεφάλαια.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671